Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
23. júna 2021, 14:30
Čas čítania 6:18
Jakub Paulík

Overili sme údajne 4 najhoršie brnianske bary podľa recenzií. Jeden z nich zatvorila hygiena

Overili sme údajne 4 najhoršie brnianske bary podľa recenzií. Jeden z nich zatvorila hygiena
Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
REFRESHER PIVO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Brno je plné skvelých podnikov s výborným pivom. Nájdu sa však výnimky.

V Česku nemusíš chodiť po dobré pivo ďaleko a Brno je toho žiarivým príkladom. Naša redakcia sa však rozhodla navštíviť tie najhoršie z najhorších pivární, ktoré sa podľa hodnotiacich návštevníkov nachádzajú na úplnom dne.

S niektorými to nie je také zlé, ako sme si pôvodne mysleli, v iných sme však skutočne trpeli. Pivá boli lacné, no chutili odporne. Časť z nich bola preplnená štamgastmi, pivným či marihuanovým dymom, v jednom prípade sme na toalete nenašli ani mydlo. V istom podniku, ktorý pred pár rokmi zatvorila hygiena, sa nachádzal rozbitý pisoár a posprejovaná toaleta.

Odporúčané
Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku 15. mája 2021, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Kde sme mali najlacnejšie pivo a ako chutilo.
  • V ktorých podnikoch sa napriek zákazu fajčilo.
  • V ktorom bare sa budeš cítiť ako doma na dedine.
  • Kde sme našli rozbitý pisoár a posprejované WC.
Podľa čoho sme hodnotili a vyberali pivné bary?
V Brne sa nachádzajú stovky podnikov. Nebolo teda v našich možnostiach, aby sme pochodili všetky. Ako hlavného pomocníka sme si preto zvolili web Zomato, na ktorom ľudia z celého sveta dávajú barom svoje recenzie. V možnostiach sme si zvolili hodnotenia pivární a preskrolovali sme sa až na úplný koniec (9. strana).

Cieľom článku bolo overiť, či sú vymenované pivárne skutočne také zlé, ako uvádzajú recenzenti, alebo niektoré z nich poskytujú relatívne uspokojivé posedenie. Pri hodnotení sme sa zamerali na kvalitu a čistotu priestorov, prístup obsluhy, chuť čapovaného piva a v neposlednom rade na ceny. Vyhli sme sa hodnoteniu jedla, ktoré neponúkali v každom podniku, pričom v jednom mali aj obedové menu, takže by to nebolo fér.

Niektoré z podnikov uvedených na Zomato medzi najhoršie hodnotenými v texte nenájdeš, pretože sú podľa Google Maps trvalo zatvorené (ide konkrétne o bar Montána a Starobrněnskú pivnicu na Divadelní). Iné sú na Google Maps aktívne, no keď sme sa na ne boli pozrieť, na mieste stál odlišný podnik (Pivnice Erika) alebo bol bar zatvorený na zámok a podľa všetkého skončil (U Vrtule).

Na Devadesátce

Hodnotenie: 5/10
Na Devadesátce
Na Devadesátce Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Podľa fotografií na Zomato sme od podniku Na Devadesátce očakávali skutočne len to najhoršie. Posprejovaná budova zelenobielej farby mala skrývať interiér tradičného dedinského baru s hracími automatmi, ktorý musí poznať každý, kto sa narodil a vyrastal v malej obci. Na našej fotografii exteriéru podniku však môžeš vidieť, že majitelia fasádu budovy upravili.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Posprejované časti zakryli novým náterom a zelenú vystriedala farba sivá, ktorá dominovala aj vnútri baru. Po príchode dnu sme si všimli, že jeden zo zákazníkov vedie živý rozhovor s barmankou, no keď videl, že do podniku prišli noví hostia, odstúpil a nechal nás, nech si objednáme.

Podobných zákazníkov sa pri objednávaní vystriedalo viac a bolo vidno, že ide o podnik plný štamgastov, ktorí vždy s paňou za barom prehodia pár slov. Následne sme si sadli do rohu jednej z miestností. Dnu sa okrem nás nachádzali len traja ľudia. Všetci ostatní boli vonku.

Na Devadesátce
Na Devadesátce Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Osadenstvo podniku sa skladalo takmer výhradne zo starších ročníkov. I keď interiér baru podľa všetkého v posledných rokoch prerábali, stoly a stoličky „dedinského typu“ boli v bare stále prítomné a bolo z nich cítiť „ducha starej doby“. Klasické herné automaty po pravej strane od baru nahradil automat na športové stávky.

Kým sme si prebehli očami interiér, ktorý bol pomerne čistý a ničím nás veľmi nepohoršil, prišla k nám barmanka s pivami. Pri podávaní výdavku od obsluhy sme nezapočuli čarovné slovíčko „prosím“ a mali sme pocit, že pani barmanka sa viac venuje stálym zákazníkom ako novým tváram. Dojem z baru vie pritom výrazne ovplyvniť milá obsluha, ale koniec koncov na pivo sme nemuseli dlho čakať a to je hlavné.

Na Devadesátce
Na Devadesátce Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Objednali sme si 10° Starobrno – značku, ktorá býva medzi pivnými nadšencami značne kritizovaná. Pivo chutilo veľmi zle a po prvom dúšku nám v ústach zostala pachuť. Na druhej strane treba zvýrazniť, že stálo iba 27 českých korún, čo je v prepočte o niečo málo viac ako 1 €.

Odporúčané
Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík 28. februára 2024, 17:00

Takouto nízkou cenou sa v dnešnej dobe môžu pýšiť len máloktoré podniky. Bar Na Devadesátce je pritom situovaný na adrese Skácelova, z ktorej sa dá do mesta dostať MHD za 13 až 17 minút, čo nie je zas tak ďaleko. Takúto nízku cenu by sme skôr očakávali od pivární, ktoré sú na samom okraji mesta.

Na Devadesátce
Na Devadesátce Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Po vypití zlatého moku sme, pochopiteľne, museli ísť preskúmať aj toalety. V čase nášho príchodu boli čisté, upravené, a nechýbal na nich toaletný papier ani mydlo. Celkovo išlo o podnik pre staršie ročníky a štamgastov, ktorý v posledných rokoch vylepšili, a tak nepôsobil predpotopným dojmom.

Ako by povedal klasik, not great, not terrible. Avšak náročnejší zákazníci, ktorí chcú sedieť v modernejšom prostredí s usmievavou obsluhou a kvalitným pivom, by si určite mali nájsť niečo iné.

Pivnicä Futro

Hodnotenie: 3/10
Pivnicä Futro
Pivnicä Futro Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Pri prechádzaní po Palackého tříde sa na jednej z budov týčil nápis Pivnicä Futro – názov našej ďalšej pivnej zastávky. Aj keď bolo už niečo po 20. hodine, vnútri sa nachádzali iba dvaja ľudia – barman, ktorý popíjal pivo so zákazníkom držiacim v ruke cigaretu. Mali sme dojem, že na nás pozerali s nevyslovenou otázkou: „Čo tu vlastne robíte?“ Ani po hodine strávenej v bare neprišla žiadna nová návšteva. Podnik s názvom odkazujúcim podľa idnes.cz na pervitín (futro) sa zrejme plní až v neskorých nočných hodinách.

Odporúčané
Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu 7. novembra 2023, 15:30

Mladý barman sa po našom príchode do podniku od svojho kamaráta rýchlo postavil a spýtal sa, čo si dáme. Bol milý, komunikatívny a viac-menej mu nemáme čo vyčítať. Možno iba to, že zákazník v uzavretom podniku fajčil a barmanovi to vôbec neprekážalo. Keby to robili všetci, z priestorov baru by sme odišli poriadne vyúdení.

Pivnicä Futro
Pivnicä Futro Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Z niekoľkých dostupných pív sme si vybrali Rychtář Fojt 10°, za ktorý sme zaplatili 33 korún, teda v prepočte 1,30 €. Spomedzi všetkých piatich barov, ktoré sme navštívili, išlo o jednoznačne najhoršie pivo. Ťažko povedať, či chybu hľadať v nesprávnom skladovaní alebo nečistote výčapného zariadenia, ale železná pachuť, ktorú sme z Fojta mali v ústach, bola jednoducho odporná.

Pivnicä Futro
Pivnicä Futro Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Priestory samotné však nevyzerali vôbec zle. Podobných podzemných podnikov je v Brne aj na Slovensku veľa a majú svojské čaro. Za malú chybičku krásy môžeme považovať zopár pavučín na stropoch. Ale nebolo ich zas toľko, aby sme sa nad tým pohoršovali.

Kritiku si však určite zaslúžia toalety. To, že boli posprejované, by sme ešte nejako prežili, ale aby sme na nich miesto mydla našli iba odtrhnutý držiak, je trochu cez čiaru. Hádam nie sme príliš nároční, ak chceme po vykonaní potreby dodržiavať zásady hygieny a umyť si ruky mydlom.

Pivnicä Futro
Pivnicä Futro Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Restaurace u Primů

Hodnotenie: 3/10
Restaurace u Primů
Restaurace u Primů Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Vstup do podniku Restaurace u Primů čiastočne vypĺňali stromy a iná zeleň, ktorá z relatívne obyčajnej terasy robila príjemné miesto na posedenie. Záujemcov však môžu ľahko odradiť posprejované múry. Cestou cez terasu sme narazili na menšiu skupinu zákazníkov, no vnútri bolo vo večerných hodinách cez víkend úplne ľudoprázdno. 

Odporúčané
 V týchto 3 mestách mohla verejnosť ochutnať 5 remeselných pív s Bekimkom. Pozri sa, ako to vyzerá, keď pivovar vyrazí do ulíc V týchto 3 mestách mohla verejnosť ochutnať 5 remeselných pív s Bekimkom. Pozri sa, ako to vyzerá, keď pivovar vyrazí do ulíc 5. novembra 2023, 13:00

Priestory nám pripomínali reštaurácie v dedinách určené na hromadné stravovanie, kde sa človek lacno naje. Pripravené príbory nasvedčovali, že naše dojmy boli správne. Pri bare sme si počas objednávania piva všimli, že „menučko“ zákazníka vyjde na zhruba 115 korún, čiže asi 4,5 €.

Restaurace u Primů
Restaurace u Primů Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Obsluha pôsobila príjemne, no Krušovice 10° nestáli vôbec za nič. Chutili tak, ako keby ich riedili vodou. Vyšli nás však len na 28 korún, teda 1,10 €, takže sme od nich nemohli čakať žiaden zázrak.

Restaurace u Primů
Restaurace u Primů Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Môžeme však pochváliť toalety. Z tých, ktoré sme cez víkend navštívili, boli jednoznačne najčistejšie. Okrem lacného menu nás však Restaurace u Primů ničím nezaujala (a jedlo pri výbere ani nehodnotíme) a na rozdiel od už menovaných podnikov nemala vôbec žiadne čaro.

Ak niekto býva v jej okolí (Minská – Žabovřesky) a občas si sem odskočí na lacné menu, je to pochopiteľné. Na dobré pivo si však zájdi určite inam, centrum sa nachádza len približne 10 minút emhádečkou. Kvalitný zlatý mok nájdeš navyše v Brne aj mimo centra.

Restaurace U Primů
Restaurace U Primů Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Mýdlo

Hodnotenie: 2/10
Mýdlo
Mýdlo Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Budova pred vstupom do podzemného kultového baru bola od začiatku po koniec označkovaná miestnymi sprejermi. Mýdlo bolo prvým barom, pri ktorom sme sa už pred vstupom cítili celkom nekomfortne. Veľké nádeje nám vopred nedávali ani fotografie z Google Maps, kde môžeš vidieť muža bez trička stojaceho na barovom pulte či ďalšieho pána, ktorý sa rozhodol zložiť na biliardovom stole. Výstavu ďalších opitých ľudí by si našiel na  facebookovej stránke podniku.

Keď sme prišli do podniku, bol pomerne prázdny, a tak k nám ihneď ochotne pristúpil barman. Objednali sme si Kamenice 10°, ktoré nás stáli 38 korún, čiže 1,5 €. Išlo o prvé a posledné pivo z piatich barov z článku, ktoré chutilo celkom dobre. Touto vetou sa však akékoľvek kladné hodnotenia končia.

Mýdlo
Mýdlo Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Priestory baru vyzerali skutočne otrasne. Poničená podlaha a stena s opadanou omietkou môžu mať síce pre štamgastov svojskú atmosféru, no bežných zákazníkov zrejme zväčša odradia. V minulosti bol však na tom bar oveľa horšie, pre čo ho v roku 2018 uzatvorila hygiena, informoval spravodajský portál Brněnská Drbna.

Odporúčané
V pohári ucítiš višne alebo slnečnú Kaliforniu. Tieto uznávané craftové pivá zo zahraničia si môžeš kúpiť aj na Slovensku V pohári ucítiš višne alebo slnečnú Kaliforniu. Tieto uznávané craftové pivá zo zahraničia si môžeš kúpiť aj na Slovensku 17. júla 2023, 10:00

Znečistenie všetkých priestorov prevádzkarne, stopy po dlhodobo zanedbanom upratovaní, poškodenie stien a plesne na stenách boli len časťou toho, čo bolo na prevádzke proti požiadavkám legislatívy,“ uviedli v danom čase hygienici.

Mýdlo
Mýdlo Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Na druhej strane, ak do Mýdla príde niekto s cieľom poriadne si vypiť alebo sa „doraziť“, tak takéto „detaily“ zrejme príliš nerieši. Miestne osadenstvo vyzeralo, že ich cieľom určite nebolo zájsť iba „na jedno“, pričom niektorí prišli už do podniku silno podgurážení. Bar len niekoľko minút po tom, ako sa zaplnil, začal zapáchať cigaretovým a marihuanovým dymom. Všetci sa skutočne dobre zabávali, a to tak, že sme pri stole nepočuli jeden druhého.

Čerešničkou na torte bola prehliadka toalety. Tá sa pýšila posprejovaným záchodom a rozbitým pisoárom. Pre už vymenované dôvody nemôžeme Mýdlo hodnotiť viac ako dvomi bodmi. Keď sú ti však pochuti undergroundové bary, kde je dôležitá najmä skupinová súdržnosť a zábava, pokojne môžeš dať Mýdlu šancu. Vidno, že bar žije vlastnou kultúrou, ktorá ťa buď chytí, alebo znechutí. U nás to bola možnosť číslo dva.

V každom prípade, na záver treba zdôrazniť, že v Brne sa takmer určite nachádzajú aj horšie podniky. Pravdepodobne však ide o veľmi málo známe bary, ktoré nemajú na Zomato žiadne hodnotenia, pretože pivári s prístupom na internet, ktorí zároveň poznajú Zomato, ich ani nenavštívili.

Mýdlo
Mýdlo Zdroj: Refresher/Jakub Paulík
Domov
Zdieľať
Diskusia