Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júna 2021, 7:00
Čas čítania 13:27
Viktor Kniš

ZÁZNAM: Kočner a Zsuzsová môžu byť vinní z objednávky vraždy, prípad sa vracia na Špecializovaný trestný súd

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Naživo sledujeme dianie na Najvyššom súde v Bratislave, kde trojčlenný senát rozhoduje o ďalšom postupe v kauze Kuciak. Obžalovanými sú Marian Kočner a Alena Zsuzsová ako objednávatelia vraždy a Tomáš Szabó ako „šofér“.

• Špecializovaný trestný súd odsúdil „šoféra“ Tomáša Szabóa na 25 rokov, prokurátor sa odvolal a žiada doživotie.
• Špecializovaný trestný súd oslobodil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú ako objednávateľov vraždy Jána Kuciaka, toto sú základné dôvody, prečo sa prokurátor odvolal.
• Zvukový prenos z priebehu verejného zasadnutia do vyhlásenia rozhodnutia predsedom senátu nie je povolený. Médiá budú streamovať až vyhlásenie rozhodnutia a odôvodnenie. 

Sledovanie diania na Najvyššom súde sme ukončili, ďakujeme za pozornosť. 

19:25  Minister vnútra Roman Mikulec rešpektuje utorkové rozhodnutie Najvyššieho súdu SR v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Povedal to novinárom počas mimoriadnej schôdze zvolanej na jeho odvolanie. Mikulec verí, že kontrolné mechanizmy v systéme spravodlivosti fungujú.


„Vždy rešpektujem rozhodnutia súdov. Myslím si, že je to veľmi dôležité – a hlavne v tejto dobe, keď sa mnohí snažia nejakým spôsobom poukázať na to, že tu máme vojnu v bezpečnostných zložkách alebo že systém nefunguje,“ skonštatoval Mikulec. Trvá na tom, že kontrolný mechanizmus v týchto zložkách funguje, a dokazuje to podľa neho aj rozsudok Najvyššieho súdu SR. 

Odporúčané
Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach Ak Kočnerovi nechutili palacinky, mohol sa sťažovať vyššie: takto fungujú jedálne v slovenských väzniciach 1. decembra 2023, 18:30

18:40 Písomné zdôvodnenie rozsudku by mohlo byť hotové do konca júla, povedal predseda senátu Najvyššieho súdu Paluda. Tvrdí, že v kariére mal aj ťažšie prípady, a zároveň dodal, že vnímal vybičovanú atmosféru. 

18:38 Zuzana Čaputová tvrdí, že aj keď sa trápenie rodín Jána a Martiny nekončí, sú o krok bližšie k spravodlivosti. 

„Predchádzajúci oslobodzujúci rozsudok pre Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú bol dnes zrušený a prípad sa vracia na Špecializovaný trestný súd. Ján Kuciak poukázal na cynizmus mocných a aj so svojou priateľkou Martinou Kušnírovou na to doplatili životmi. Aj od vyšetrenia ich vraždy a potrestania všetkých jej vinníkov sa preto dnes odvíja dôvera verejnosti v štát a jeho inštitúcie. Najvyšší súd pre obnovenie dôvery v justíciu dnes urobil veľmi dôležitý krok,“ povedala prezidentka.

18:18  K rozhodnutiu Najvyššieho súdu sa na Facebooku vyjadril aj generálny prokurátor. „Dnešné rozhodnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky považujem za významný moment pre spravodlivosť a právny štát,“ napísal Maroš Žilinka.

18:05  Prokurátor Michal Šúrek nechcel komentovať, že Najvyšší súd neodobral prípad senátu Ruženy Sabovej, je však spokojný. Bližšie sa zatiaľ vyjadrovať nechcel, počká si na písomné odôvodnenie rozhodnutia, v ktorom sa Najvyšší súd bližšie vyjadrí k vykonaným aj nevykonaným dôkazom.

Odporúčané
ZÁZNAM: Zvrat v Kočnerovej kauze, priznal sa obžalovaný Tomáš Szabó ZÁZNAM: Zvrat v Kočnerovej kauze, priznal sa obžalovaný Tomáš Szabó 14. apríla 2022, 8:06

17:50 Ústne odôvodnenie sa skončilo, písomná verzia odôvodnenia rozhodnutia bude oveľa rozsiahlejšia a bude obsahovať aj konkrétne príklady zle vykonaných dôkazov. 

17:49 – Prípadom sa na Špecializovanom trestnom súde bude opäť zaoberať rovnaký senát Ruženy Sabovej. „Nebol zistený zámer alebo úmysel ovplyvniť alebo zmariť dôkaznú situáciu,“ dodáva Paluda. 

17:45 Správy z aplikácie Threema sú podľa Najvyššieho súdu zákonne získaný dôkaz. Paluda zároveň upozorňuje, že jednotlivé časti komunikácie boli povytrhávané z kontextu. „Konkrétnym príkladom je komunikácia z 22. februára, keď Kočner oznamuje Zsuzsovej: „som tu“ a ona jemu: „ja tiež“, pričom súd nezobral do úvahy ďalšie správy z tejto komunikácie...“ upozorňuje Najvyšší súd, podľa ktorého mal Špecializovaný trestný súd myslieť aj na predchádzajúce správy.  

17:41 Sudca Najvyššieho súdu menuje aj príklady konkrétnych dôkazov, ktoré podľa neho mali byť na hlavnom pojednávaní vykonané, aj keď neboli. 

17:40 Prvostupňový súd hodnotil niektoré dôkazy v rozpore s elementárnou logikou, konštatuje Peter Paluda. 

17:36 Podľa Paludu senát Špecializovaného trestného súdu rozhodol predčasne. „Nevykonal vo veci všetky potrebné dôkazy,“ konštatuje. Taktiež sa stotožnil s časťami odvolania prokurátora o tom, že Špecializovaný trestný súd sa opieral aj o dôkazy, ktoré neboli na hlavnom pojednávaní vykonané. Podľa Najvyššieho súdu sú dôležité aj správy, ktoré si Kočner posielal s Jaroslavom Haščákom o „od***aní č***ka“. 

17:24 – Senát Najvyššieho súdu rozhodol, že prípad Jána a Martiny vrátia Špecializovanému trestnému súdu. 

17:15 – Tomášovi Szabóovi potvrdil Najvyšší súd trest 25 rokov v najprísnejšej nápravnovýchovnej skupine. Zároveň nariadil Špecializovanému trestnému súdu, aby rozhodol o náhrade nemajetkovej ujmy pre poškodenú Zlaticu Kušnírovú. 

16:42 – Senát Najvyššieho súdu sa naďalej radí o rozhodnutí vo veci vraždy.

15:53 Sudca Peter Paluda prerušuje verejné zasadnutie minimálne do 16.30 h na účely porady senátu. Následne senát vyhlási rozhodnutie. 

15:51  „Pripájam sa k návrhu svojho obhajcu,“ povedal Marian Kočner. 

15:50 Marek Para zastupujúci Mariana Kočnera navrhuje zamietnutie odvolania. Nevidí dôvod na to, aby bola vec vrátená Špecializovanému trestnému súdu. 

15:47 Alena Zsuzsová sa cíti nevinná. Jej právna zástupkyňa žiada zamietnutie odvolania prokurátora a poškodených. 

15:41 Aj Roman Kvasnica ako právny zástupca Zlatice Kušnírovej sa pripája k návrhu prokurátora. 

15:37 Peter Kubina ako splnomocnenec poškodenej rodiny Kuciakovcov žiada pre Szabóa uloženie povinnosti nahradiť nemajetkovú ujmu 500-tisíc eur každému z rodičov Jána Kuciaka. Pre Zsuzsovú a Kočnera žiada rovnaký trest ako prokurátor – vrátenie veci súdu prvého stupňa, avšak inému senátu. 

15:32 Právna zástupkyňa Tomáša Szabóa Ivana Kochanská žiada oslobodenie svojho klienta v plnom rozsahu. 

15:31 – Ako prvý dostáva slovo prokurátor Čeľovský. Žiada, aby Najvyšší súd zrušil rozsudok Špecializovaného trestného súdu a aby vec vrátil súdu prvého stupňa, avšak v inom zložení senátu. Prokurátor žiada pre Kočnera trest vo výške 20 rokov v prípade uznania viny vzhľadom na to, že už nie je bezúhonný. Pre Szabóa žiada prokurátor doživotie. 

Odporúčané
ZÁZNAM: Do kauzy Kuciak opäť vstúpi Najvyšší súd, bude rozhodovať o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej ZÁZNAM: Do kauzy Kuciak opäť vstúpi Najvyšší súd, bude rozhodovať o zaujatosti sudkyne Pamely Záleskej 28. februára 2022, 7:54

15:30 – Nasledujú konečné návrhy procesných strán a po nich príde na rad rozhodnutie. „Žiadam vás, aby ste sa nezaoberali rozborom veci a poukazovaním na jednotlivé veci, ale odprezentovali návrh, ako má Najvyšší súd rozhodnúť,“ upozornil Paluda. 

15:10 Nasleduje krátka prestávka, po nej budú mať procesné strany možnosť vyjadriť sa, ako má podľa nich senát Najvyššieho súdu rozhodnúť. 

15:07 Najvyšší súd doplnil do dokazovania aktualizáciu trestného registra Mariana Kočnera. Už nie je považovaný za bezúhonného človeka, keďže je odsúdený na 19 rokov v zmenkovej kauze. 

15:05  Predseda senátu Paluda dočítal odvolanie Kušnírovej, ktorá navrhuje, aby bola vec na Špecializovanom trestnom súde odobratá senátu Ruženy Sabovej. 

14:54 V odvolaní Zlatice Kušnírovej sa píše aj o tom, že to boli práve Marian Kočner a Alena Zsuzsová, kto deklaroval, že význam ich slov si netreba vždy vykladať doslovne. 

Kočner
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

14:44 Predseda senátu číta odvolanie Zlatice Kušnírovej, ktoré napísal jej právny zástupca Roman Kvasnica. Súd podľa poškodenej nedostatočne zmapoval spôsob komunikácie medzi Jánom Kuciakom a Marianom Kočnerom.

14:27 Sudca Peter Paluda teraz číta časť odvolania, ktorá sa týka odôvodnenia, prečo rodina Jána Kuciaka žiada odškodné vo výške 500-tisíc eur pre každého z rodičov. Bývalý právny zástupca rodiny upozorňuje, že rodina prišla o to najcennejšie, čo mala, zároveň situácia zanechala na rodine vážne následky.

Odporúčané
Najdôležitejšie informácie o kauze Kuciak: toto sú novinky a zmeny, ktoré čakajú Kočnera a Zsuzsovú v prípade vraždy novinára Najdôležitejšie informácie o kauze Kuciak: toto sú novinky a zmeny, ktoré čakajú Kočnera a Zsuzsovú v prípade vraždy novinára 27. februára 2022, 9:30

14:18  Szabó spochybňuje aj svedka Zoltána Andruskóa. Tvrdí, že odsúdený sprostredkovateľ vraždy vypovedal aj na základe medializovaných informácií. Tvrdí, že mal vopred dohodnutú výšku trestu. 

14:12 Tomáš Szabó spochybňuje výpoveď Marčeka aj v súvislosti so samotnou streľbou v dome Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Upozorňuje na rozpor v tom, ako si Marček streľbu pamätal a čo ukázali posudky. 

14:08 V súvislosti s vecou vraždy Jána Kuciaka Tomáš Szabó spochybňuje svojho rodinného príslušníka Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal k vražde ako strelec a vykonávateľ popravy Jána a Martiny. Szabó tvrdí, že Marček vedel určiť časy obhliadok domu Kuciaka vo Veľkej Mači, lebo ich videl v spise a nevychádzal z pamäťovej stopy. Rovnako obžalovaný Szabó tvrdí, že zo súdneho spisu vychádzal, keď hovoril o fotkách zo sledovania. 

Tomáš Szabó na hlavnom pojednávaní povedal, že do Veľkej Mače viackrát prišiel, pretože tam mal v pláne kúpiť motorku. 

14:01 Verejné zasadnutie pokračuje po prestávke. Sudca Paluda bez zdržiavania číta reakciu obžalovaného šoféra Tomáša Szabóa vo veci vraždy podnikateľa Molnára. 

12:58 Sudca prerušuje verejné zasadnutie kvôli obednej prestávke na hodinu. 

12:53 Počas čítania Zsuzsovej vyjadrenia k odvolaniu prokurátora sa postavil právny zástupca Mariana Kočnera Marek Para a bez predošlého avizovania prišiel k svojmu klientovi. „Nech sa páči,“ povedal Parovi sudca Paluda. Para teraz kľačí pri Kočnerovi a čosi mu šepká do ucha. Kočner prikyvuje. 

12:52 Podľa Zsuzsovej mohol Peter Tóth zasahovať do správ v Threeme a meniť ich obsah, aj keď celú komunikáciu nespochybnila. 

12:50 Alena Zsuzsová tvrdí, že konečným objednávateľom vraždy Jána Kuciaka je Zoltán Andruskó, aj keď nie je jasné, aký mohol mať motív. 

12:36 K odvolaniu Kuciakovcov sa vyjadrila Alena Zsuzsová. Vyjadrila sa napríklad aj k novému dôkazu, ktorým majú byť smart hodinky. Na druhý deň ráno po vražde Kuciaka ukázali tieto hodinky tep 161, aký nikdy predtým nenamerali. Zsuzsová tvrdí, že tieto hodinky patrili jej dcére bez ohľadu na to, že boli spárované s jej telefónom iPhone 7 Plus. Mohol ich mať podľa nej na ruke aj ktokoľvek iný. 

Odporúčané
Top udalosti roka 2022: Kočnera aj Gašpara budú súdiť, Matovič chce prísnejšie zdaniť milionárov a Heger potlačí povinné očkovanie Top udalosti roka 2022: Kočnera aj Gašpara budú súdiť, Matovič chce prísnejšie zdaniť milionárov a Heger potlačí povinné očkovanie 7. januára 2022, 9:30

Bolo 7.26 h ráno po vražde Jána Kuciaka, keď Alena Zsuzsová napísala Marianovi Kočnerovi správu: „A je to fpi..i.“ Pokračovali správami o snehu a zuboch. Zsuzsová však mala s niekým aj ďalšiu komunikáciu cez Threemu.

 „... s nezistenou osobou v čase od 5.09 h do 7.01 h a následne od 7.01 h do 7.26 h. Až po tejto komunikácii oznámila obžalovanému, že jeden už vypadol. Medzi 7.34 až 7.37 h sa uskutočnila ďalšia komunikácia cez aplikáciu Threema, pričom o 7:35:21 mal dátový prenos Zoltán Andruskó. Bezprostredne po tomto dátovom prenose stúpol pulz obžalovanej na 161 úderov za minútu,“ konštatuje prokurátor.

Alena Zsuzsová
Zdroj: TASR/Michal Svítok

12:35 Daniel Lipšic je presvedčený, že z výpovede kolegov Jána Kuciaka explicitne nevyplýva, že záujem na objednávke vraždy novinára mohli mať aj ďalší ľudia, o ktorých písal. 

12:31 Lipšic v odvolaní tvrdí, že senát Ruženy Sabovej závažným spôsobom pochybil, keď dôkladne nepreveril výpovede Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. 

Upozorňuje aj na to, že súd sa dostatočne nezaoberal šiframi v správach v aplikácii Threema. Dodáva, že Špecializovaný trestný súd má bohaté skúsenosti so šiframi z hlavných pojednávaní v súvislosti s organizovanými skupinami na Slovensku. 

Odporúčané
Zsuzsovej pretekársky tep, správy o svrabe v Threeme aj Kočnerov motív. Najvyšší súd radí špeciálu, ako postupovať v kauze Kuciak Zsuzsovej pretekársky tep, správy o svrabe v Threeme aj Kočnerov motív. Najvyšší súd radí špeciálu, ako postupovať v kauze Kuciak 17. septembra 2021, 14:30

12:20 Sudca Peter Paluda teraz číta odvolanie poškodených Kuciakovcov. Odvolanie napísal ešte ako advokát Daniel Lipšic, ktorý sa medzičasom stal špeciálnym prokurátorom a nahradil ho iný partner právnickej firmy Dentons Peter Kubina. Lipšicovo odvolanie sa do veľkej miery opiera o rovnaké argumenty ako odvolanie prokurátora Vladimíra Turana. 

Za dôležité považuje Daniel Lipšic výpovede Petra Tótha aj Zoltána Andruskóa. Podľa bývalého právneho zástupcu pozostalých Jána Kuciaka súd nemal skúmať dôveryhodnosť osoby Petra Tótha, ale jeho výpoveď. Rovnako upozornil na dezinterpretáciu výpovede Zoltána Andruskóa. Ten totiž nikdy nepovedal, že by sa mohol v osobách objednávateľov zmýliť, aj keď to Špecializovaný trestný súd v odôvodnení rozsudku explicitne uviedol.

12:17 Verejné zasadnutie pokračuje, sudca naďalej oboznamuje s odvolaním prokurátora. Následne bude oboznamovať s odvolaním procesných strán. 

11:58 – Sudca Peter Paluda vyhlásil krátku prestávku. Zhrnutie diania na Špecializovanom trestnom súde bude trvať ešte približne hodinu až hodinu a pol. Pokračovať sa bude o 12.15 h.

11:49 Špecializovaný trestný súd v odôvodnení rozsudku konštatoval, že išlo o proces, na ktorý bol vyvíjaný veľmi veľký mediálny tlak. Prokurátor si myslí, že tým sa prvostupňový súd vôbec nemal zaoberať. O tlaku nemá informácie. 

„Nie je známa existencia akéhokoľvek iného vonkajšieho tlaku na súd. Ani poškodení na súd nevytvárali žiadny tlak, hoci súd nie vždy rešpektoval všetky ich procesné práva,“ konštatoval prokurátor, podľa ktorého mohla rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v konečnom dôsledku ovplyvniť mediálna pozornosť a rozhodol tak, „aby mohol prezentovať, že nepodľahol tlaku médií“.

Odporúčané
„Čauko, čo si si dal na obed?“ volal Kočner Tóthovi z väzby. Zmenkový podvodník stojí pred súdom, na ktorý mal vraj kedysi dosah „Čauko, čo si si dal na obed?“ volal Kočner Tóthovi z väzby. Zmenkový podvodník stojí pred súdom, na ktorý mal vraj kedysi dosah 11. augusta 2021, 19:07

11:41 Peter Paluda ďalej číta z odvolania prokurátora. Ide o dianie z 22. februára 2018, teda deň po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prokurátor pripomína, že Kočner bol v Tatra banke v bezpečnostnej schránke a Alena Zsuzsová nehovorila pravdu, keď povedala, že išla po bilbord do Bratislavy. 

11:30 Verejné zasadnutie pokračuje. Marian Kočner dostal možnosť porozprávať sa počas prestávky so svojím právnym zástupcom Marekom Parom, ktorý počas priebehu pojednávania sedí ďaleko od neho. Para nevyužil možnosť zostať pri Kočnerovi počas celého zasadnutia a vrátil sa na svoje miesto. Kočnera po celý čas strážia traja príslušníci ZVJS. 

Kočner
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

11:12 Súd vyhlásil 15-minútovú prestávku. 

11:00  Kočner a Alena Zsuzsová si písali o vypadnutých zuboch, svrabe alebo o miznúcom snehu, pričom prokurátor sa domnieval, že dohadujú vraždu. 

V trestnej veci objednávky vrážd prokurátorov dal prokurátor vypracovať znalecký posudok u kryptológa, ktorý sa cez vedu pozrie na možné šifrovanie obsahu správ. Znalecký posudok vypracovala Filozofická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave.

Kryptológ sa bude venovať aj správam „50 soon smrtka“ a „50 soon záchod“. Kočner tvrdí, že ide o 50-tisíc eur, ktoré mali byť vyhodené za stranu Cieľ. Súd sa s týmto argumentom stotožnil, prokurátor si myslí, že ide o 50-tisíc eur za vraždu novinára. 

Na snímke Marian K. po rozsudku 3. septembra 2020.
Na snímke Marian K. po rozsudku 3. septembra 2020. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

10:56 Sudca už prešiel svojím čítaním približne dve tretiny odvolania prokurátora. 

10:52 Špecializovaný trestný súd Kočnera a Zsuzsovú oslobodil, lebo neverí ani svedkovi Petrovi Tóthovi; prokurátor si myslí, že je to preto, lebo bývalý príslušník SIS je dostatočne skúsený na to, aby vedel, ako taktizovať. Tótha odbil súd argumentom, že je kajúcnik a vypovedal s cieľom vyhnúť sa trestu. 

Odporúčané
Ako chceli Kočner a Bödör „stisnúť Feriho za vajcia" a doraziť Matoviča Ako chceli Kočner a Bödör „stisnúť Feriho za vajcia" a doraziť Matoviča 11. februára 2021, 9:06

Súd tak poprel existujúci inštitút spolupracujúceho obvineného. „Úlohou súdu nesmie byť skúmanie dôvodov, pre ktoré sa tá-ktorá osoba rozhodla vypovedať...“ konštatuje prokurátor. Tóthovi podľa neho treba veriť, lebo jeho slová podporujú iné dôkazy. 

10:43  Prokurátor upozorňuje, že Zsuzsová na hlavnom pojednávaní taktizovala: vždy si počkala na verziu obžaloby, až potom prispôsobila svoju obrannú taktiku argumentom. „Takýmto spôsobom obžalovaná v celom trestnom konaní upravovala svoje výpovede,“ tvrdí prokurátor. 

10:38 Prokurátor v odvolaní konštatuje, že je nelogické, keď je Zoltán Andruskó považovaný za dôveryhodného v polovici výpovede, kde usvedčuje vykonávateľov, a za nedôveryhodného v časti výpovede o Zsuzsovej a Kočnerovi. Podľa prokurátora Andruskó nemal priestor na to, aby svoje svedectvo prezentoval len s cieľom znížiť svoj vlastný trest. V neprospech niektorých obvinených vypovedal až v čase, keď už bol odsúdený a bol len v procesnom postavení svedka. 

Kým Sabová argumentuje tým, že Andruskó si v detailoch pamätá skutok inak, ako sa stal, a pri výpovedi si pomáhal papierom, prokurátor hovorí, že by bolo, naopak, podozrivé, keby dokázal zakaždým na 100 % rovnako zreprodukovať svoju verziu. Rukou písanú prípravu na výpovede mali aj Kočner a Zsuzsová.

Odporúčané
Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek Kočner vymení oblek za teplákovú súpravu. S Ruskom idú do väzenia na 19 rokov za falšovanie 69-miliónových zmeniek 12. januára 2021, 14:41

10:22 Teraz sudca číta odvolanie prokurátora Vladimíra Turana. Ide o 36-stranový dokument, ktorý má k dispozícii aj verejnosť. Toto sú základné dôvody, prečo sa prokurátor odvolal. Paluda nečíta dokument doslovne, ale len jeho časti, pričom sa odvoláva na konštatovanie prokurátora. 

Prokurátor navrhuje vykonať nové dôkazy: komunikáciu, ktorá má dokázať, že Kočner chcel dať Kuciaka zavraždiť, a to, že Zsuzsová sa po vražde správala neprirodzene. Naznačuje to záznam zo smart hodiniek, podľa ktorého sa jej zvýšil tep ako pretekárovi formuly, keď sa dozvedela o vykonaní popravy. 

Prokurátor navrhuje vykonať dôkazy v podobe USB kľúčov s fotkami zo sledovania Kuciaka a chce prehrávať hovory medzi Kočnerom a Tóthom, keď bol podnikateľ vzatý do väzby. Majú dokazovať, že Kočner už v tom čase vymýšľal, ako sa bude obhajovať. 

Prokurátor chce dotvoriť kontext diania krátko po zavraždení Jána a Martiny aj vykonaním komunikácie s dcérou Zsuzsovej a jej triednou profesorkou, ktorú chce prokurátor vypočuť ako svedka.

odvolanie
Zdroj: ŠTS

10:15 Verejné zasadnutie Najvyššieho súdu pokračuje po prestávke. Predseda Peter Paluda číta dôvody, prečo Špecializovaný trestný súd neodsúdil Mariana Kočnera. Najdôležitejšie momenty z odôvodnenia senátu Ruženy Sabovej sme zhrnuli v tomto článku

„Súd dospel k presvedčeniu, že Kočner o vražde Kuciaka pred jej verejným odhalením vedomosť nemal a k takémuto konaniu ani nesmeroval,“ uvádza senát Špecializovaného trestného súdu Ruženy Sabovej v písomnom 139-stranovom odôvodnení rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Odporúčané
5 dôvodov, prečo oslobodili Kočnera a Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka 5 dôvodov, prečo oslobodili Kočnera a Zsuzsovú v prípade vraždy Jána Kuciaka 6. októbra 2020, 17:21

10:02 Predseda senátu vyhlásil prestávku 10-minútovú prestávku. „Predpokladám, že ste aj vy unavení z tohto môjho referátu,“ skonštatoval. 

9:55 Paluda číta časť rozsudku, ktorá sa týka oslobodenia Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. 

9:49 Pojednávacia miestnosť na Najvyššom súde má výrazne iný zasadací poriadok ako na Špecializovanom trestnom súde, aj preto sedia Marian Kočner a rodiny zavraždených len približne dva metre od seba. Priamo na seba nevidia, Kuciakovci a Zlatica Kušnírová sedia za Kočnerom. 

Marian Kočner aj Tomáš Szabó sedia chrbtom k novinárom a čelom k senátu, nevidno preto, ako sa pri oboznamovaní so skutkami, ktoré podľa prokurátora vykonali, tvária. 

Podľa portálu SME rodičia Jána a Martiny plačú, keď sudca číta podrobnosti o vražde v dome vo Veľkej Mači. 

9:43 Paluda z rozsudku číta, ako Miroslav Marček vykonal vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Najprv číta odsudzujúcu časť rozsudku, ktorá sa týka šoféra Tomáša Szabóa.  

9:40 Paluda pripomína, že medzi odsúdenými v prípade vraždy Jána Kuciaka bol aj Zoltán Andruskó, ktorý bol sprostredkovateľom medzi objednávateľmi a vykonávateľmi vraždy.

Andruskóa medzičasom odsúdili na 15 rokov, keďže sa ako prvý priznal a s políciou spolupracoval od úplného začiatku. Špecializovaný trestný súd mu však ako spolupracujúcemu obvinenému veril len v prípade vykonávateľov, nie objednávateľov. 

Odporúčané
Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci Štedrý večer vo väzbe: Bude kapustnica, filé a výnimočne telka do polnoci 24. decembra 2020, 9:30

9:35 Predseda senátu Peter Paluda začína čítaním rozsudku Špecializovaného trestného súdu, ktorý sa týka vraždy podnikateľa Petra Molnára. Dôvodom je, že jedným z vykonávateľov vraždy mal byť aj obžalovaný Tomáš Szabó. Skutok bol po celý čas na prvostupňovom súde súčasťou hlavného pojednávania. V tejto veci odsúdili okrem Miroslava Marčeka, ktorý sa priznal, aj jeho rodinného príslušníka Tomáša Szabóa. Paluda číta, ako vraždu podnikateľa z južného Slovenska v roku 2016 vykonali. 

9:26 Marian Kočner dnes prišiel na hlavné pojednávanie v modrom väzenskom mundúre, keďže je právoplatne odsúdený v prípade falšovania zmeniek TV Markíza. Na výkon trestu nastúpil v najprísnejšej, tretej nápravnovýchovnej skupine v Leopoldove. 

Tomáš Szabó bol síce uznaný za vinného a za úkladnú vraždu dostal 25 rokov, zatiaľ je však odsúdený neprávoplatne len prvostupňovým súdom. Má na sebe čierne tričko a tepláky. 

Marian Kočner
Zdroj: TASR

9:18 Paluda kontroluje prítomnosť procesných strán vrátane právnych zástupcov, poškodených aj obžalovaných. 

9:11 Predseda senátu Peter Paluda požiadal hneď na začiatku príslušníkov ZVJS, aby Kočnerovi a Szabóovi dali dole putá z rúk a nôh. Tí si pre istotu overili, ktoré putá majú dať dole. „Budeme tu sedieť niekoľko hodín, nebolo by fér, ak by obžalovaní nemali normálny pocit sedenia,“ povedal Paluda. 

9:10 – Na verejnom zasadnutí je prítomný aj Marian Kočner.

Marian Kočner
Zdroj: Refresher/Viktor Kniš

9:08  Predseda senátu Peter Paluda vysvetlil, prečo nepovoľuje zvukový prenos z celého verejného zasadnutia. Tvrdí, že nechce, aby prenos spôsoboval komunikáciu medzi novinármi, a zároveň dodáva, že prezentované budú len také skutočnosti, ktoré už boli odprezentované na hlavnom pojednávaní alebo sú súčasťou spisu. 

Odporúčané
200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 200-tisíc eur v keši, správy z Kočnerovej Threemy a ústretovosť Ficovi. Kto je špeciálny prokurátor Dušan „62 : 0“ Kováčik? 22. októbra 2020, 12:25

9:05 Predseda senátu Najvyššieho súdu upozornil kameramanov a fotografov, aby svoje zariadenia odniesli von. Zvukový záznam môžu médiá z verejného zasadnutia zaznamenávať. 

8:56 Zasadnutie sa začne o 9.00 h. Momentálne sú v pojednávacej miestnosti prítomní aj kameramani a fotografi, ktorí však musia priestor pred začatím verejného zasadnutia opustiť. 

K
Zdroj: VK

8:45 – Novinárov stále nepustili do pojednávacej miestnosti, v budove sú prítomní právni zástupcovia poškodených, Tomáša Szabóa a Aleny Zsuszovej.

Kauza Kuciak.
Kauza Kuciak. Zdroj: Refresher/Viktor Kniš

8:30  Zasadnutie Najvyššieho súdu bude pravdepodobne trvať do popoludňajších hodín, rozhodnutie môže padnúť až po 16.00 h. Senát musí najprv zhrnúť doterajší stav dokazovania a prečítať rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu.

8:15  Mariana Kočnera eskortovali do budovy Najvyššieho súdu, novinárov zatiaľ do pojednávacej miestnosti P1 nepustili.

8:13 – Ak by dnes Najvyšší súd potvrdil verdikt Špecializovaného trestného súdu, pre obžalovaných Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera by to neznamenalo prepustenie na slobodu. Obaja sú odsúdení v iných kauzách. Kočner dostal 19 rokov za falšovanie zmeniek TV Markíza, Zsuzsová 21 rokov v prípade vraždy podnikateľa Petra Molnára. Jej rozsudok zatiaľ nie je právoplatný.

Odporúčané
Šéfkuchár Oliver Vozárik: V predošlom podniku som si trochu uletel, robil som pyré z krvi so srdciami Šéfkuchár Oliver Vozárik: V predošlom podniku som si trochu uletel, robil som pyré z krvi so srdciami 30. septembra 2020, 10:13

8:00 Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková naznačila, že v prípade rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým by potvrdil rozsudok Špecializovaného trestného súdu, využije možnosť mimoriadneho dovolania.

„Určite je v každej jednej veci dôležité, aby minister spravodlivosti veľmi citlivo pristupoval k tomuto svojmu oprávneniu. V zásade to má urobiť vtedy, ak vidí, že po tom, čo sa oboznámil s obsahom spisu, by očakával zásadne iné rozhodnutie. Ak by som k takémuto záveru došla, dané oprávnenie by som využila,“ napísala na Facebooku Kolíková ešte v pondelok večer.

7:47 – Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže práve eskortujú Tomáša Szabóa do budovy Najvyššieho súdu. Podľa informácií médií Alena Zsuzsová nepríde, ospravedlnila sa.

7:45 Okrem trestov pre možných objednávateľov sa Najvyšší súd bude musieť vyrovnať s časťou odvolania, ktorá sa týka šoféra Tomáša Szabóa. Ten si vypočul verdikt 25 rokov, prokurátor však žiada najprísnejší možný trest – doživotie. Argumentuje tým, že Szabó sa nerozhodoval v amoku ani inom emocionálnom rozpoložení a bez osobného motívu. Podľa prokurátora si Szabó zaslúži vyšší trest ako vrahovia, ktorí konajú na základe osobného nepriateľstva, antipatie alebo osobnej krivdy.

„Takíto páchatelia si zaslúžia prísnejšie zaobchádzanie a prísnejší postih, pretože v prípadoch trestných činov spáchaných na objednávku nejde o riešenie vlastnej frustrácie a vybavovania vlastných problémov, ale ide o chladnokrvné protispoločenské konanie spáchané ako remeselná činnosť,“ dodal prokurátor.

Odporúčané
5 argumentov, ktoré podľa senátu dokazujú nevinu Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka 5 argumentov, ktoré podľa senátu dokazujú nevinu Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka 4. septembra 2020, 8:44

7:40 Senátu NS predsedá Peter Paluda, ďalšími členmi sú Ivetta Macejková a Dana Wänkeová. Ivetta Macejková je známou postavou z Kočnerovej Threemy. Dnes už väzobne stíhaný Norbert Bödör písal 25. januára 2018 Kočnerovi, aby zistil, kto má k sudkyni blízko. Napriek tomu sa nenamietla.

7:30 V kauze Kuciak sa objavil nový dôkaz. V trestnej veci objednávky vrážd prokurátorov dal prokurátor vypracovať znalecký posudok u kryptológa, ktorý sa cez vedu pozrie na možné šifrovanie obsahu správ.

Kauza Kuciak.
Kauza Kuciak. Zdroj: Refresher/Viktor Kniš

7:15 – Verejné zasadnutie bude prebiehať za prísnych pandemických opatrení, novinári budú sedieť v rozstupoch, povinné sú rúška.

7:00 – Mení sa aj dozorujúci prokurátor. Vladimír Turan po rozsudku v tejto kauze na Špecializovanom trestnom súde ešte napísal odvolanie a následne odišiel do dôchodku. Od prípadu odišiel aj Juraj Novocký, ktorý sa stal európskym prokurátorom. Nahradil ich Michal Šúrek, ktorý dozoruje aj iné medializované kauzy vrátane tej, ktorá sa týka bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.  

6:57 – Rodinu Jána Kuciaka už nezastupuje Daniel Lipšic, ktorý sa medzičasom stal šéfom Úradu špeciálnej prokuratúry. Nahradil ho Peter Kubina, ktorý je rovnako partnerom právnickej firmy Dentons. Kubina je aj poradcom prezidentky Zuzany Čaputovej pre oblasť práva a spravodlivosti a najmä pre oblasť ústavného práva.

Odporúčané
Zsuzsová mala krátko po vražde tep ako pretekár, správy o zuboch a snehu skúmal kryptológ. Pokračuje kauza Kuciak Zsuzsová mala krátko po vražde tep ako pretekár, správy o zuboch a snehu skúmal kryptológ. Pokračuje kauza Kuciak 14. júna 2021, 12:30

6:45 Na dnešnom zasadnutí Najvyššieho súdu budú prítomné aj rodiny poškodených – Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Pre nás by bolo najvýhodnejšie, keby sa celá vec vrátila ŠTS s tým, že sa nebude meniť senát, lebo to by bol zase nekonečný príbeh,“ povedal pre TV Markíza otec zavraždeného Jána Kuciaka. 

6:30 Verejné zasadnutie senátu Najvyššieho súdu sa začne o 9.00 h. Pred budovou Najvyššieho súdu sa už zbiehajú televízne štáby aj novinári online portálov. Celkovo je akreditovaných približne 40 novinárov z celého sveta. Už hlavné pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde pokrývali médiá z Česka, Poľska, Nemecka, Francúzska, Talianska aj zo Spojených štátov. 

Kočner
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia