Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. júna 2021, 14:30
Čas čítania 8:55
Adam Novosad

Pije v práci od rána do večera? Veronika je profesionálna degustátorka vodky, ktorá ukazuje, ako si ju vychutnať bez podguráženia

REFRESHER ALKOHOL
Uložiť Uložené

Degustovanie vodky je hotová veda. Veronika Karľová sa k tejto profesii dostala úplnou náhodou, ale dnes je z nej rešpektovaná odborníčka.

„Kultúra pitia vodky u nás bola vždy spojená s jedením, ale v Anglicku o tom v živote nepočuli. Nechceli mi veriť, že vodka sa dá vychutnať bez toho, aby sa človek strašne opil, ale že ju môže oceniť popri dobrom jedle,“ hovorí Veronika Karľová, ktorá sa živí ako profesionálna degustátorka vodky. 

Odporúčané
Slováci lejú do kryptomien milióny eur, aký bol priemerný nákup? Toto musíš vedieť o trhu s mincami Slováci lejú do kryptomien milióny eur, aký bol priemerný nákup? Toto musíš vedieť o trhu s mincami 11. júna 2021, 14:38

Bežný obyvateľ Slovenska si možno povie, že za svojich mladých čias by sa predsa aj on mohol označovať za degustátora vodky, ale za profesionálnym ochutnávaním alkoholu sa skrýva celá veda. Veronika sa pritom k vodke dostala tak, že chcela svojich kamarátov v Anglicku naučiť popíjať a vychutnávať alkohol bez toho, aby sa spili pod obraz boží. 

Dnes je ambasádorkou luxusnej značky, za ochutnávanie vodky jej platia súťaže po celom svete a môže si vychutnávať jedlo či drinky v najznámejších hoteloch a baroch na planéte.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako ju k degustovaniu inšpirovali Briti, ktorí o vodke bez nealka nechceli počuť.
  • Či sa bežný človek môže rýchlo naučiť rozlišovať rozdielnu kvalitu vodky.
  • Či vo svojom bežnom pracovnom dni pije od rána do večera vodku.
  • Ako reaguje na vtipy, že každý Slovák je predsa degustátor vodky.
  • Či môže pri ochutnávaní vodku prehĺtať alebo ju musí vždy vypľuť.
  • Či sa jej na profesionálnej súťaži stalo, že sa pri ochutnávaní opila.
  • Čo si myslí o vodke s rôznymi exotickými príchuťami.
  • Ktorú vodku by odporučila Slovákom, keby si chceli dopriať lepšiu kvalitu.
vodka
Zdroj: Veronika Karľová

Ako si sa dostala k profesionálnemu degustovaniu vodky?

Môj príbeh sa začal pred desiatimi rokmi, keď som sa presťahovala do Anglicka. Vždy ma lákalo cestovanie a po skončení štúdia na Univerzite Komenského v Bratislave som si uvedomila, že práca v kancelárii nie je pre mňa.

Odporúčané
Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? Kedysi podával lopty futbalistom, dnes má luxusnú vodku, ktorú propaguje aj Jake Paul. Ako sa z mladíka stal milionár? 19. februára 2024, 9:30

Moja prvá práca v Anglicku bola za barom v reštaurácii, pretože som sa chcela zdokonaliť v angličtine a vždy ma fascinovala anglická kultúra pitia a stolovania, keďže sa dosť líši od našich slovenských zvyklostí.

Moji noví kolegovia nerozumeli pitiu tvrdého alkoholu ako vodka bez miešania s nealkoholickými nápojmi, pretože oni vždy vodku pili výlučne s džúsom či kolou.

Odporúčané
Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor) 30. mája 2021, 14:30

Prečo ti napadlo, že by na takúto tému o alkohole mohol vzniknúť dobrý blog?

Toto anglické myslenie bolo pre mňa prvým impulzom, kvôli ktorému som si založila webovú stránku GirlsDrinkVodka – Dievčatá pijú vodku. Mám pocit, že som to vtedy vystihla, pretože blogovanie sa dostávalo na výslnie a netrvalo dlho, kým som si vybudovala sieť sledovateľov, začali si ma všímať značky vodiek a posielali mi vzorky na ochutnávku.

Onedlho mi chodili pozvánky na akcie, kam ma volali ochutnávať rôzne kokteily, takže môj úspech do veľkej miery záležal na networkingu.

V tejto brandži je budovanie kontaktov veľmi dôležité, lebo čím viac ľudí poznáte, tým viac dverí sa vám otvorí. Vďaka novým kontaktom som dostala prvú ponuku na profesionálne ochutnávanie vodky na podujatí The Vodka Masters, ktoré organizuje prestížny časopis The Spirits Business.

Ja som už chutnala vodku z hrachových hľúz či odpadového oxidu uhličitého.

Vtedy si prvýkrát hodnotila profesionálne?

To bol môj prvý kontakt s profesionálnym ochutnávaním a hodnotením vodky. Postupne ma začali oslovovať ďalšie súťaže a ja som si hovorila prečo nie.

Ako degustátorka som sa zúčastnila aj na prestížnej súťaži International Wine and Spirits Competition, ktorá je medzi značkami možno najpopulárnejšia a v paneloch má najviac expertov. Postupom času sa pozvánky na tieto podujatia začali kopiť a vždy bolo pre mňa cťou ochutnávať a hodnotiť.

vodka
Zdroj: Veronika Karľová

Aké náročné je naučiť sa rozlišovať medzi jednotlivými vodkami, keď bežný človek môže mať pocit, že aj tak koniec koncov chutia rovnako?

Samozrejme, v začiatkoch nebolo jednoduché rozlišovať rozdiely medzi vzorkami. Istý čas trvá, kým si človek vybuduje chuťové poháriky na rozoznávanie vodky z technického hľadiska.

Odporúčané
Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja Po suchom februári schudneš a budeš lepšie spať. Zvládnuť ti ho pomôže apka, cukríky aj rady od Braňa Mojseja 22. januára 2024, 14:30

Dnes je na trhu veľké množstvo vodiek, ktoré sú vyrobené z rôznych surovín od pšenice, jačmeňa, kukurice, ryže, zemiakov po hrozno, ale objavujú sa aj raritné vodky zo srvátky alebo cukrovej trstiny.

Pri hodnotení vodiek treba prihliadať nielen na jej chuť a kvalitu, ale aj v akej cenovej skupine sa nachádza a z ktorej krajiny pochádza. V súčasnosti čoraz viac záleží na životnom prostredí, a tak výrobcovia skúšajú nové technológie, materiály a postupy. Ja som už chutnala vodku z hrachových hľúz či odpadového oxidu uhličitého.

Odporúčané
Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie 9. mája 2021, 12:30

Piješ v zamestnaní celý deň len vodku?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99471 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či vo svojom bežnom pracovnom dni pije od rána do večera vodku.
  • Ako reaguje na vtipy, že každý Slovák je predsa degustátor vodky.
  • Či môže pri ochutnávaní vodku prehĺtať alebo ju musí vždy vypľuť.
  • Či sa jej v Anglicku smejú z toho, že pije vodku, lebo je z východnej Európy.
  • Či sa jej na profesionálnej súťaži stalo, že sa pri ochutnávaní opila.
  • Čo si myslí o vodke s rôznymi exotickými príchuťami.
  • Ktorú vodku by odporučila Slovákom, keby si chceli dopriať lepšiu kvalitu.
Späť
Zdieľať
Diskusia