Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. júna 2021, 10:11
Čas čítania 5:25
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: prvá časť Lokiho odhalila zaujímavé marvelovské tajomstvá a predstavila kľúčové postavy budúcich filmov

Svet Marvelu: prvá časť Lokiho odhalila zaujímavé marvelovské tajomstvá a predstavila kľúčové postavy budúcich filmov
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY LOKI MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

O čom bola prvá zo šiestich epizód Lokiho?

Po WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier nám Marvel servíruje ďalšiu obľúbenú postavu – Lokiho. Okrem toho, že je to podľa nás lepšia postava ako Falcon, Bucky, Vision či Wanda, má aj lepšieho hereckého predstaviteľa. Tom Hiddleston je skvelý herec a rolu Lokiho dokáže perfektne zahrať aj po 10 rokoch.

V článku sa nachádzajú spoilery k predošlým marvelovským filmom, k prvej epizóde Lokiho a potenciálne spoilery pre ďalšie časti. 

Loki sa v rámci sveta Marvel Cinematic Universe menil v každom filme, až sa napokon zo záporáka stal hrdina ochotný obetovať svoj život, len aby spomalil Thanosa. Ten ho nakoniec aj zabil a my sme sa s touto úžasnou postavou museli rozlúčiť. V Avengers: Endgame však hrdinovia cestovali v čase. Nechtiac spôsobili, že k Lokimu sa dostal kameň Tesseract, vďaka čomu sa teleportoval preč zo zajatia.

Odporúčané
Prekladateľ filmov a seriálov Jakub Doležal: Preklad slovnej hračky o identite vraha v Knives Out mi zabral niekoľko hodín Prekladateľ filmov a seriálov Jakub Doležal: Preklad slovnej hračky o identite vraha v Knives Out mi zabral niekoľko hodín 9. júna 2021, 14:30

Vytvoril tým alternatívnu časovú rovinu, akúsi alternatívnu realitu. Cestovanie Avengers v čase bolo v poriadku, no to, čo sa stalo s Lokim, bolo mimo plánov vyšších bytostí v Marveli. Na rad teda nastúpila organizácia Time Variancy Authority (TVA), aby časovú líniu napravili a Lokiho „zresetovala“.

Zasiahol však agent Mobius (Owen Wilson), ktorý chce Lokiho schopnosti využiť na dolapenie nebezpečného jedinca ovplyvňujúceho časové roviny, takzvaného Varianta. Loki s Mobiusom trávi veľa času a postupne sa dostávajú cez jeho život a motivácie. Pre Lokiho je to veľmi osobné a rýchlo sa mu ako diváci spoločne s Mobiusom dostávame pod kožu.

V tomto bode musíme myslieť na to, že ide o Lokiho s charakterovými črtami postavy z filmu Avengers (2012). Nejde o rovnakého Lokiho, ktorý sa obetoval a spriatelil s Thorom. Loki však rýchlo prejde akousi charakterovou premenou, no zdá sa, že spoznáme jeho ďalšiu osobnosť, ktorá sa vyprofilovala iným smerom než v prípade predošlých filmov. 

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Na konci epizódy zistíme, že tým nebezpečným zločincom, ktorý mení časové roviny a zabíja agentov TVA, je sám Loki, respektíve jeho odlišná verzia. Prvá epizóda Lokiho nám teda definitívne potvrdila prítomnosť viacerých alternatívnych dimenzií/svetov s rozdielnymi verziami postáv a udalostí. 

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

O tom sme sa však dozvedeli viac už na začiatku epizódy, keď nám Miss Minutes cez televízor vysvetlila, že rôzne časové línie sa dávno v minulosti stretli vo vojne, ktorá takmer ukončila celú existenciu. Tvorcovia nám v podstate nepriamo opisovali akúsi verziu Secret Wars. V tejto komiksovej udalosti sa Zem zapáči vesmírnej entite zvanej Beyonder. Je fascinovaný hrdinami a záporákmi na planéte, a tak si z oboch skupín vyberie niekoľko jedincov a teleportuje ich na inú planétu.

Tam majú bojovať o to, komu Beyonder splní tajné želania. V komiksovej sérii sa proti rôznym záporákom na planéte postavila Fantastická štvorka, Avengers, X-Men a ďalší. MCU verzia tejto udalosti je zrejme extrémne vzdialená, no o nič menej zaujímavá. A podobne ako to býva v prípade väčšiny príbehov v MCU, aj Secret Wars budú značne odlišné od komiksovej verzie. Už počas tejto sekvencie sa v Lokim spomína Multiverse.

Loki
Zdroj: Disney+

Ide o alternatívne dimenzie, ktoré sú podľa TVA spojené v Sacred Timeline. Strážia ich Time Keepers. Tí sú v komiksoch entitami, ktoré sa starajú o udržanie stabilnej časovej roviny. Zároveň však mali svoju vlastnú agendu a miešali sa aj do iných udalostí. V komiksoch sa ešte pred nimi objavili Time Twisters, čo boli nepodarené pokusy o stvorenie Time Keepers, ktoré pracovali so záporákom menom Kang the Conqueror.

Je možné, že TVA v skutočnosti ovládajú záporácke bytosti a TVA si myslí, že koná dobro a ochraňuje Multiverse. V tom prípade by mohli byť pod príkazmi Time Twisters. Čo ak to Loki zistí a skutočne TVA zničí, o čom hovorí hneď na začiatku? S tým súvisí aj záhadná postava na konci, ktorou má byť iná verzia Lokiho.

Odporúčané
RECENZIA: 2. séria Loki od Marvelu RECENZIA: 2. séria Loki od Marvelu 10. novembra 2023, 17:00

Existujú špekulácie, že v minisérii Loki uvidíme viaceré verzie Lokiho. Jednu z nich si má údajne zahrať Richard Grant, takže by šlo o zostarnutého Lokiho (herec Grant má 64 rokov). A nemusí to byť ani muž. Už vieme, že Loki je gender fluid, takže nemá vopred definované pohlavie.

Nakoniec, v nórskej mytológii sa už premenil aj na zvieratá a všetko možné. A potom sú tu fotky z natáčania, na ktorých je herečka Sophia Di Martino oblečená presne ako Loki. Tento Loki nemusí byť nutne záporák. Čo ak odhalil skutočnú tvár TVA/Time Keepers, chce ich zastaviť a tým skutočne zachrániť ostatné dimenzie?

Zaujímavé je, že v seriáli sa objavila aj narážka na The Living Tribunal. Ide o jednu z najsilnejších bytostí v celom marvelovskom vesmíre. Existuje len v jednej forme, zároveň však vo viacerých paralelných vesmíroch. Dohliada na to, aby na svete nezískalo zlo či dobro ohromnú prevahu.

Skladá sa z troch častí/tvárí. Ide o Rovnosť, Nevyhnutnosť a Pomstu. Aby Living Tribunal mohol konať, musia sa zhodnúť všetky tri tváre. Ak čo i len jedna z nich nebude súhlasiť so záchranou miliárd bytostí, vesmír má jednoducho smolu.

Odporúčané
Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov Marvel chce oživiť pôvodných Avengerov v novom filme. Nedarí sa im a trápi ich zlá kvalita filmov a seriálov 2. novembra 2023, 11:00

Pôvodne mu mal čeliť aj Thanos v Endgame, no príliš to narušilo súboje, takže to tvorcovia vystrihli. Je teda jasné, že s touto bytosťou počítajú a skôr či neskôr sa s ňou stretneme. Vzhľadom na udalosti WandaVision, Endgame a Lokiho je jasné, že sa čoraz viac približujeme k vesmírnym entitám a najsilnejším bytostiam marvelovského vesmíru. 

Na tri hlavy reprezentujúce Living Tribunal sa nápadne podobali masky v jednej zo scén v Lokim. Konkrétne ide o scény počas súdu, keď sa Loki zodpovedal za svoje činy. Tri hlavy sa objavili za sudkyňou menom Ravonna Renslayer (Gugu Mbatha-War). Ravonna je v komiksoch princeznou jediného sveta, ktorý nedokázal dobyť Kang the Conqueror. 

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Ak sleduješ novinky týkajúce sa Marvelu, spomenieš si na to, že Kang the Congueror bude záporákom v Ant-Manovi 3. Ide o obrovského záporáka na úrovni Thanosa, ktorý Avengerom v komiksoch neraz poriadne zavaril. Kang dokáže cestovať v čase a ľubovoľne upravovať udalosti bez akéhokoľvek prístroja. 

Práve zahrávanie sa s časom v Avengers: Endgame a Lokim bude dôvodom, prečo sa Kang dozvie o narušení časovej línie a vydá sa hľadať jej príčinu, čo ho zavedie k Avengerom. Správy hovoria o tom, že ho v Ant-Manovi 3 môžu predstaviť ako celkom iného hrdinu či postavu, len aby ho na konci odhalili ako zamaskovaného Kanga. Hrať by ho mal Jonathan Majors (hlavná postava z Lovecraft Country).

Odporúčané
Takto veľmi nás marvelovka už dlho nebavila. 2. séria Lokiho sa začala úžasnou prvou epizódou Takto veľmi nás marvelovka už dlho nebavila. 2. séria Lokiho sa začala úžasnou prvou epizódou 6. októbra 2023, 17:30

Loki teda odkazuje na jedny z najsilnejších bytostí v Marvel Universe a na pozadí začína predstavovať postavy, ktoré budú dôležité v budúcich dieloch. Sú nimi Time Keepers, Living Tribunal, Kang the Conqueror. Loki bude mať čo robiť, aby z toho všetkého vyšiel ako víťaz. 

Z epizódy sa dá vyčítať mnohé ďalšie. Zaujímavé a zarážajúce boli drahokamy Infinity Stones len tak pohodené v zásuvke jedného z pracovníkov v kanceláriách TVA. Ten povedal, že ich majú desiatky a sú v podstate bezcenné. V dimenzii, kde sídli TVA, nemajú žiadnu moc a sú to obyčajné kamene. Vzhľadom na to, čo sa pre ne v MCU za posledných 10 rokov stalo, to bolo skutočne vtipné.

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Počas epizódy sme sa dočkali aj zábavnej scény s Lokim v lietadle. Podľa jeho slov prehral stávku s Thorom. Musel teda ísť na Zem, uniesť lietadlo, vypýtať si veľkú odmenu a potom z lietadla vyskočiť s padákom na chrbte, pričom sa na let prihlásil pod menom Cooper. Ide o odkaz na skutočnú udalosť, keď v roku 1971 neznámy muž urobil to isté pod pseudonymom Dan Cooper.

FBI doteraz nezistila, kto bol skutočným páchateľom a či skok z lietadla vôbec prežil. Väčšina peňazí, ktoré získal ako výkupné, sa nikdy nenašla. V Marvel Cinematic Universe bol „D. B. Cooperom“ Loki, ktorého počas pádu z lietadla Heimdall preniesol späť do Asgardu. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Marvel sa totálne potopil už pred Secret Invasion. Lepšie seriály by nakrútila aj Markíza KOMENTÁR: Marvel sa totálne potopil už pred Secret Invasion. Lepšie seriály by nakrútila aj Markíza 3. augusta 2023, 10:30

Celkovo sa nám prvá epizóda značne páčila. Veľká časť sa zaoberala výstavbou deja a zoznamovaním diváka s Lokim ako takým, tvorcovia to však robili zábavnou formou, takže nám to neprekážalo. V poriadku je aj to, že seriál nie je veľmi akčný. Loki má iné prednosti. V prvom rade je hlavná postava nesmierne charizmatická a úžasne sa pozerá na čokoľvek, čo robí a hovorí.

Tešíme sa na jeho ďalší charakterový vývoj, ale najmä na prekvapenia a odhalenia, ktoré zásadne menia marvelovský svet. Práve tie nás na týchto seriáloch tak veľmi bavia a zdá sa, že Loki ich bude plný. 

Loki.
Loki. Zdroj: Marvel Studios/Disney
Domov
Zdieľať
Diskusia