Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. júna 2021, 10:11
Čas čítania 5:25
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: prvá časť Lokiho odhalila zaujímavé marvelovské tajomstvá a predstavila kľúčové postavy budúcich filmov

Svet Marvelu: prvá časť Lokiho odhalila zaujímavé marvelovské tajomstvá a predstavila kľúčové postavy budúcich filmov
Zdroj: Marvel Studios
FILMY A SERIÁLY LOKI MARVEL FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

O čom bola prvá zo šiestich epizód Lokiho?

Po WandaVision a The Falcon and the Winter Soldier nám Marvel servíruje ďalšiu obľúbenú postavu – Lokiho. Okrem toho, že je to podľa nás lepšia postava ako Falcon, Bucky, Vision či Wanda, má aj lepšieho hereckého predstaviteľa. Tom Hiddleston je skvelý herec a rolu Lokiho dokáže perfektne zahrať aj po 10 rokoch.

V článku sa nachádzajú spoilery k predošlým marvelovským filmom, k prvej epizóde Lokiho a potenciálne spoilery pre ďalšie časti. 

Loki sa v rámci sveta Marvel Cinematic Universe menil v každom filme, až sa napokon zo záporáka stal hrdina ochotný obetovať svoj život, len aby spomalil Thanosa. Ten ho nakoniec aj zabil a my sme sa s touto úžasnou postavou museli rozlúčiť. V Avengers: Endgame však hrdinovia cestovali v čase. Nechtiac spôsobili, že k Lokimu sa dostal kameň Tesseract, vďaka čomu sa teleportoval preč zo zajatia.

Odporúčané
Prekladateľ filmov a seriálov Jakub Doležal: Preklad slovnej hračky o identite vraha v Knives Out mi zabral niekoľko hodín Prekladateľ filmov a seriálov Jakub Doležal: Preklad slovnej hračky o identite vraha v Knives Out mi zabral niekoľko hodín 9. júna 2021, 14:30

Vytvoril tým alternatívnu časovú rovinu, akúsi alternatívnu realitu. Cestovanie Avengers v čase bolo v poriadku, no to, čo sa stalo s Lokim, bolo mimo plánov vyšších bytostí v Marveli. Na rad teda nastúpila organizácia Time Variancy Authority (TVA), aby časovú líniu napravili a Lokiho „zresetovala“.

Zasiahol však agent Mobius (Owen Wilson), ktorý chce Lokiho schopnosti využiť na dolapenie nebezpečného jedinca ovplyvňujúceho časové roviny, takzvaného Varianta. Loki s Mobiusom trávi veľa času a postupne sa dostávajú cez jeho život a motivácie. Pre Lokiho je to veľmi osobné a rýchlo sa mu ako diváci spoločne s Mobiusom dostávame pod kožu.

V tomto bode musíme myslieť na to, že ide o Lokiho s charakterovými črtami postavy z filmu Avengers (2012). Nejde o rovnakého Lokiho, ktorý sa obetoval a spriatelil s Thorom. Loki však rýchlo prejde akousi charakterovou premenou, no zdá sa, že spoznáme jeho ďalšiu osobnosť, ktorá sa vyprofilovala iným smerom než v prípade predošlých filmov. 

Loki
Zdroj: Disney+ Walt Disney

Na konci epizódy zistíme, že tým nebezpečným zločincom, ktorý mení časové roviny a zabíja agentov TVA, je sám Loki, respektíve jeho odlišná verzia. Prvá epizóda Lokiho nám teda definitívne potvrdila prítomnosť viacerých alternatívnych dimenzií/svetov s rozdielnymi verziami postáv a udalostí. 

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

O tom sme sa však dozvedeli viac už na začiatku epizódy, keď nám Miss Minutes cez televízor vysvetlila, že rôzne časové línie sa dávno v minulosti stretli vo vojne, ktorá takmer ukončila celú existenciu. Tvorcovia nám v podstate nepriamo opisovali akúsi verziu Secret Wars. V tejto komiksovej udalosti sa Zem zapáči vesmírnej entite zvanej Beyonder. Je fascinovaný hrdinami a záporákmi na planéte, a tak si z oboch skupín vyberie niekoľko jedincov a teleportuje ich na inú planétu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99399 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • O čom sú Secret Wars a ako to súvisí s Lokim.
  • Kto sú Kang the Conqueror, Living Tribunal, jedny z najsilnejších bytostí vo svete Marvelu, a ako sú prepojení s Lokim.
  • Kto je záhadný Loki z konca epizódy a prečo asi nebude jedinou dimenzionálnou alternatívou „nášho“ Lokiho.
  • Čo znamenala scéna v lietadle, z ktorého Loki vyskočil.
Späť
Zdieľať
Diskusia