Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
20. júna 2021, 9:30
Čas čítania 12:04
Lukáš Čelka

Toto je 7 slovenských antisystémových hviezd: šíria známe osobnosti hoaxy, len aby si zvýšili popularitu?

OSOBNOSTI
Uložiť Uložené

Vďaka veľkému dosahu na sociálnych sieťach vedia výrazne podporiť konšpirácie.

To, že internet je naozaj nebezpečné miesto, sa ukázalo najmä s príchodom pandémie. Konšpirátori začali viesť na sociálnych sieťach informačnú vojnu a ľudí kŕmili hoaxmi, ktoré boli neraz až absurdné. Klamstvá a vymyslené príbehy nestíhali vyvracať ani kompetentní odborníci.

Horšie je však to, že na stranu výmyslov sa postavili aj niektoré známe osobnosti a influenceri, ktorí ich vďaka svojmu dosahu výrazne podporili a ovplyvnili tak tisíce ľudí. Robili to preto, aby zvýšili svoju popularitu, alebo jednoducho tiež uverili nepodloženým teóriám? Mohli zo šírenia hoaxov profitovať? Aj na tieto otázky sme hľadali odpovede u odborníka.

Keďže konšpiráciám podľahlo veľa zvučných mien aj zo Slovenska, rozhodli sme sa ich zjednotiť a priradiť k nim najväčšie bludy, ktoré pustili medzi svojich fanúšikov. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké najväčšie hoaxy šírila na svojom instagramovom účte Alex Wortex.
  • Prečo sa dostal do konfliktu s políciou Ibi Maiga.
  • Ako si chcel Michal Shark urobiť reklamu na chorobe vlastnej mamy.
  • Prečo sa Štefan Harabin dostal do hľadáčika polície.
  • Ako si Lívia Garčalová robila žarty z pandemických opatrení, ktoré zaviedli počas Vianoc.
  • Akú motiváciu majú influenceri šíriť hoaxy a či z toho profitujú.
Odporúčané
Randenie sa v dôsledku pandémie mení. Ani uvoľnené opatrenia to už nezvrátia Randenie sa v dôsledku pandémie mení. Ani uvoľnené opatrenia to už nezvrátia 31. mája 2021, 10:30

Alex Wortex 69

Známa influencerka, pôvodne propagujúca raw vegan stravu a modernú módu, počas pandémie nešokovala už len kontroverzným správaním. Na svojom instagramovom účte, kde ju aktuálne sleduje vyše 45-tisíc ľudí, pravidelne kritizovala pandemické opatrenia, vysmievala sa ľuďom, ktorí ich dodržiavali, a zľahčovala závažnosť vírusu.

Chcú na haoxoch zarobiť, alebo si zväčšiť popularitu? Toto je 5 najväčších slovenských konšpirátorov
Zdroj: Instagram/@alexwortex69

Komentujúcich, ktorí s ňou nesúhlasili, verejne zhadzovala a vyslúžili si od nej pomenovania ako „ľudské karikatúry“ či „bábky“, pritom ona sama verí tomu, že ženy, ktoré sa dostali do blízkeho styku s niekým zaočkovaným, majú problém s menštruáciou. Keďže toto bola len jedna z mnohých absurdít, ktorými zahlcovala svojich followerov, všimli si ju aj slovenskí policajti. „Pre viac followerov spraví všetko na svete, Alex Wortex šíri na Instagrame totálne bludy,“ napísali o nej policajti na svojej facebookovej stránke približne pred mesiacom.

Ak by si mal veriť všetkému, čo nájdeš na jej profile, tak rúška aj izolácia by boli v boji s pandémiou zbytočné, ľudia sa dali očkovať len v dôsledku manipulácie a vymývania mozgov vládou, ktorá nechala pozatvárané prevádzky, aby urobila napriek „neposlušným“ občanom. 

Chcú na haoxoch zarobiť, alebo si zväčšiť popularitu? Toto je 5 najväčších slovenských konšpirátorov
Zdroj: Instagram/@alexwortex69

Alex Wortex pre Refresher povedala, že pri svojich postoch, ktoré boli označené políciou ako hoaxy, vychádza z podkladov a vedeckých štúdií vypracovaných lekármi a vedeckými kapacitami. „Aj oni pre iný názor, ako je momentálne ‚povolený‘, boli označení za konšpirátorov,“ dodala Alex Wortex. 

Poznamenala aj, že na svojom instagramovom účte má tridsaťminútové video venované očkovaniu a jej skoro smrteľnej skúsenosti s ním z detstva. Tvrdí, že pri postoch týkajúcich sa žien a menštruácie, prípadne samovoľných potratov a krvácania z nosa u detí po očkovaní, vychádzala zo skúseností žien, od ktorých mala stovky až tisícky správ v inboxe. „Mnohé zdieľané boli aj od mojich známych, priateľov a ľudí verejne známych či influencerov, ktorí si nemôžu dovoliť o tom verejne hovoriť, keďže Instagram je ich zárobková činnosť. Ja som si to nastavila inak, a keďže na Instagrame nezarábam, nie som viazaná spoluprácami, môžem slobodne vyjadrovať svoj názor.“

Na záver Alex Wortex poznamenala, že je dôležité zistiť si, kto vlastne sú faktchcekeri a kto ich zastrešuje. „Odporúčam prinajmenšom urobiť si nejakú tú rešerš pre väčší rozhľad, možno potom by si ľudia dvakrát rozmysleli, či budú veriť niečomu, čo má fajočku od factcheckera.“ 

Fact-cheking, alebo aj kontrola faktov, je proces, ktorý sa snaží overiť niekedy faktické informácie s cieľom podporiť pravdivosť a správnosť podávania správ. Overovanie faktov je základným princípom práce svetovej spravodajskej agentúry AFP už viac ako 180 rokov.

Slovenským fact-checkerom je napríklad Robert Barca, novinár a fotograf z Bratislavy. V roku 2019 získal titul MSc v odbore Development and International Relations, študoval v Českej republike, Holandsku, Nemecku, Dánsku a Číne. Písal pre slovenské médiá ako .týždeň alebo Denník N.

Odborník na hoaxy a novinár Denníka N Vladimír Šnídl sa domnieva, že Alex Wortex nešíri nepravdivé informácie preto, aby zaujala, ale skôr preto, že tým konšpiráciám verí. 

„Vo všeobecnosti môže ísť u niektorých tzv. influencerov o kombináciu toho, že sami veria tomu, čo zdieľajú a snahy zaujať. Na jednej strane nemusia byť zvyknutí si veci overovať, takže sami naletia na nejakú fámu. Na druhej strane ju zdieľajú aj preto, že je provokatívna, čo vyhovuje ich modelu fungovania,“ vysvetlil Vladimír Šnídl s tým, že napríklad Alex Wortex je zvyknutá provokovať ľudí cez sociálne siete už aj tým, že ukazuje svoje ochlpenie a výstredné outfity. „Teraz to isté robí s očkovaním. Podľa mňa to celkom sedí k tomu spôsobu, akým si buduje svoju komunitu. Možno tomu aj úprimne verí, možno len úmyselne provokuje a možno je to kombinácia oboch.“ 

Ibrahim Maiga

O tomto spevákovi a hercovi nebolo za posledné roky takmer nič počuť. Teda ak si odmyslíme s ním spájané konšpiračné teórie súvisiace s pandémiou a jeho výborné kontakty v Mali, vďaka ktorým vybavoval pre svojho priateľa Pavla Ruska očistu u miestneho šamana.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa IBI MAIGA OFFICIAL (@ibimaigaofficial)

V septembri minulého roka prišiel Ibi Maiga s verziou, že koronavírus je len experiment a jeho kamarátku z neho vyliečil zázvorový čaj a africká masť. V tom čase tvrdil, že lieky nasadené lekármi jej zdravotný stav iba zhoršovali, avšak po začatí samoliečby, pripomínajúcej liečbu malárie, sa jej zázračne uľavilo. Podľa jeho slov bol covid-19 len niečí pokus o zníženie populácie v Afrike. Kompetentným to podľa neho nevychádzalo. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi.

Okrem neustáleho spochybňovania opatrení zdieľal v máji konšpiráciu, že smrť známeho moderátora Jula Viršíka súvisí s vakcináciou. „Žeby náhoda? Vraj len dva dni po druhej dávke zomrel,“ napísal Ibi Maiga ku screenshotu z Viršíkovho statusu, ktorým moderátor propagoval nutnosť vakcinácie.

Na Maigu hneď zareagovala aj facebooková stránka slovenskej polície Hoaxy a podvody, ktorá ho označila za úbožiaka priživujúceho sa na smrti talentovaného moderátora. „Na podprahové a primitívne aktivity Ibrahima Maigu na internete sme upozorňovali už viackrát. V honbe za lajkmi a akýmsi falošným pocitom popularity je schopný napísať aj najväčšiu tuposť, len aby mal pocit, že ho ľudia majú radi,“ vyjadrila sa polícia s tým, že využívať niečiu smrť na šírenie konšpirácií je najväčší ľudský hyenizmus.

Podľa Ibiho stačí iba isté percento zaočkovaných ľudí a „naše vyhubenie“ bude nezvratné. Isté percento z nás už zaočkované je.

V prípade Ibrahima Maigu si odborník na hoaxy Vladimír Šnídl nemyslí, že by zdieľal konšpirácie s nejakou vypočítavosťou. Práve naopak, môže im úprimne veriť. „Jeho doménou je spev a šoubiznis, ale nie je odborníkom na medicínu. Takisto ani Alex Wortex. Chcú tomu veriť a o to viac zaujmú, lebo influencerov je veľa, ale influencerov, ktorí spochybňujú očkovanie, asi nie je až toľko, takže aspoň vyniknú.“

Ibrahim Maiga na naše otázky neodpovedal.

Odporúčané
Toto je 6 internetových hackov na porazenie alergie. Imunologička nám prezradila, ktoré z nich naozaj fungujú Toto je 6 internetových hackov na porazenie alergie. Imunologička nám prezradila, ktoré z nich naozaj fungujú 26. mája 2021, 9:30

Štefan Harabin

Pre nedodržiavanie protipandemických opatrení mal stret s políciou aj bývalý predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky. Preslávený „bezrúškovec“, ktorý ľudí varoval pred fiktívnym príchodom tisícov imigrantov, škodlivou 5G sieťou a ihlami infikovanými HIV a nastraženými na pumpách v Bratislave, „bojoval“ aj proti, podľa jeho slov, „fašistickým“ protipandemickým opatreniam.

Neúspešný kandidát na prezidenta sa v čase rozmachu koronavírusu zúčastnil aj na protestoch 17. novembra, na ktorých ľudí vyzýval, aby si dali rúška dole, čím vraj porušoval vtedajšie nariadenia vlády. Video, ktoré ho pri tejto aktivite zvečnilo, sa stalo za pár hodín virálnym.

Ľudí cez sociálne siete začal poučovať, ako sú opatrenia právne „nulitné“ a že „policajtotúti“ ich za ich porušovanie pokutovať nemôžu. „Rúško som nenosil, nenosím, a pokiaľ mi Boh dá zdravie, ani nosiť nikdy nebudem, lebo nemám takú právnu povinnosť.

Nulitné právne akty vlády ani Mikasa ma k tomu nikdy nedonútia,“ napísal ešte v marci Štefan Harabin na svojom facebookovom profile.

Ľudia porušujúci opatrenia sa neraz odvolávali na jeho názory a vyjadrenia, keď ich napomenula polícia, aby boli zodpovední a nasadili si rúško. Za svoje aktivity spojené s nabádaním ľudí a porušovaním opatrení na protestoch sa dostal aj do hľadáčika polície, konkrétne po ňom vyhlásili aj pátranie. Predchádzalo tomu poslanie zásielky, ktorú si však neprevzal. „Pozvánky som nepreberal, lebo keď som išiel na poštu – a nenosím rúško, lebo nemám takú právnu povinnosť –, tak ma na poštu nepustili,“ spresnil Harabin ešte v apríli.

Môžeme len polemizovať o tom, či víťaz ceny Homofób roka 2019 svoje konanie naprogramoval tak, aby sa zapáčil ľuďom najviac frustrovaným z pandémie. On však má na to iný názor. Štefan Harabin v odpovedi na naše otázky, že v článku klameme a zavádzame, a spomína súdne procesy, ktoré sa mu podarilo vyhrať. Myslí si, že vždy hovorí pravdu. Celé jeho vyhlásenie si môžeš prečítať na konci článku.

Lívia Garčalová

Mladá moderátorka, po novom youtuberka a bývalá autorka z webu Kulturblog, okrem osočovania LGBTI komunity šíri aj nepravdivé informácie. 

Lívia ešte v decembri 2020 propagovala knihu Pandémia je falošná!, pričom si robila v rámci svojho postu žarty z protipandemických opatrení. „Pandémia je naozaj fake a na Vianoce nebudem len doma,“ napísala v príspevku na Instagrame.

Chcú na haoxoch zarobiť, alebo si zväčšiť popularitu? Toto je 5 najväčších slovenských konšpirátorov
Zdroj: Instagram/@livia_garcalova

Garčalová týmto a podobnými vyjadreniami z obdobia, keď Slovensko zaznamenávalo v súvislosti s koronavírusom najviac úmrtí, značne podkopávala autoritu nariadení a vysmievala sa z ľudí, ktorí sa snažili byť zodpovední. Pri tom všetkom však tvrdila, že existenciu vírusu nepopiera.

Hoci sme Líviu Garčalovú kontaktovali, na naše otázky neodpovedala.

Michal Shark

Samozvaný liečiteľ Michal Shark si vytvoril pevnú základňu ľudí podporujúcich hoaxy, ktoré šíri na Instagrame. Jeho profil s 12-tisíc sledovateľmi už po rozkliknutí pôsobí ako „knižnica konšpirácií“. Niektoré príspevky prezrádzajú, že vo vakcínach sú látky spôsobujúce neplodnosť a rakovinu, že sa ti po očkovaní na mieste vpichu prilepí magnet alebo že pandémia je len experiment na ľuďoch.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Shark (@michalshark)

To, že Michal Shark alias Michal Hamášek produkuje a podporuje najviac absurdných konšpirácií, môže súvisieť aj s tým, že vďaka podobnému formátu klamstiev sa aj presadil. Ako o ňom píše portál Manipulatori, do povedomia ľudí sa dostal, keď sa pokúsil získať renomé na vlastnej matke trpiacej rakovinou pľúc. Odbornú liečbu prevzal do rúk on a začal jej podávať rôzne čerstvé šťavy. Krátko nato však chorobe podľahla. Vysvetlil to tým, že zlyhala ona sama a odmietla sa uzdraviť. O celom procese svojho liečenia chcel vydať knihu, pričom náklady na jej tlač plánoval vyzbierať v kampani na portáli Hithit, ktorý ju zastavil pre nepodložené tvrdenia autora.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Michal Shark (@michalshark)

Keď sme ho kontaktovali s otázkami na jeho facebookovom profile, dostali sme ban.

Ľuboš Blaha

Politológ, filozof, politik zo strany Smer – Sociálna demokracia a milovník fotomontáží je pravdepodobne jedným z top hoaxerov našej krajiny. Podľa informácií Denníka N z februára minulého roka predbehol v dosahu svojich postov všetky prvotriedne konšpiračné weby.

Chcú na haoxoch zarobiť, alebo si zväčšiť popularitu? Toto je 7 najväčších slovenských konšpirátorov ohľadom koronavírusu
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Neprávd za svoju kariéru vypustil do éteru toľko, že keby sme sa mali venovať každému jednému bludu, ktorý sa objavil na jeho facebookovom profile, celý článok by sme museli venovať len jemu. Zdieľal napríklad aj graficky upravenú fotografiu prezidentky Zuzany Čaputovej. Ako poznamenal portál O médiách, autor fotomontáže upravil jej ústa do grimasy tak, aby hlava štátu pôsobila znechutene. V opise jeho príspevku na ňu útočil primitívnym slovníkom a sexistickými narážkami. Aj keď vedel, že fotografia je fejk, zo svojho účtu ju nestiahol.

Portál O médiách upozornil aj na ďalší hoax podporený Blahom, ktorý sa týkal účasti na protestoch ešte v roku 2018. Opäť išlo o graficky upravenú fotografiu, keď jej autor pozmenil titulok článku spomínaného portálu. Namiesto reálnych 50-tisíc ľudí, o ktorých informovali, že sa na proteste nachádzajú, upravený screenshot hovoril o 10 miliónoch. Toho sa hneď chytil aj Blaha: „Podľa Denníka N dnes na 5-miliónovom Slovensku protestovalo proti vláde 10 miliónov ľudí. Ohlásme koniec dejín, nič lepšie už slovenská žurnalistika nevymyslí,“ napísal pod fotomontáž Blaha.

Odpovedala mu redaktorka, ktorá článok napísala. „Pre všetkých, ktorí by sa ma ešte chceli opýtať: Nie, nenapísala som, že pochodovalo 10 miliónov ľudí. Áno, niekto sa pohral s photoshopom. Čísla, ktoré sme uvádzali, boli 50-tisíc a potom 65-tisíc. Aj poslancovi Ľubošovi Blahovi by som to napísala, keby sa mu dali komentovať statusy,“ napísala v čase tejto kauzy na svojom facebookovom profile autorka článku Veronika Folentová. Napriek tomu, že pravda opäť vyšla na povrch, Blaha fotku nestiahol, ale obvinil autorku, že išlo len o preklep, ktorý si nechce priznať.

Ani Ľuboš Blaha na naše e-maily neodpovedal.

Marian Kotleba

„Zjavenie šelmy“ a nanočipy vo vakcínach sa vďaka predsedovi Ľudovej strany Naše Slovensko stali za posledné dva roky legendárnymi. Hoaxy nešíril len na svojom facebookovom profile a vo svojich videách, ale prinášal ich aj do politických diskusií, kde prezentoval, že vakcinácia a koronavírus sa spomínajú už aj v Biblii.

Ako uvádza portál Živé, bizarný hoax o nanočipoch vo vakcínach, ktorý propagoval Marian Kotleba, musela vysvetľovať aj polícia, keďže ním ovplyvnil množstvo svojich voličov. Aby toho nebolo málo, v rovnakom videu spomína aj konšpirácie spojené s 5G sieťou.

Keď boli nanočipy vo vakcínach vysvetlené a vyvrátené, prišiel s ďalším, zlepšeným hoaxom: Očkovanie bude meniť ľuďom DNA. Ako informuje portál Topky, Marian Kotleba sa chytil jednej vety z vyjadrenia odborníka Norberta Žilku, ktorý vysvetľoval princíp fungovania vakcíny pre portál Aktuality: „Namiesto vírusu alebo jeho bielkovín sa do tela podáva RNA, ktorá kóduje časť vírusovej bielkoviny. Po podaní do organizmu RNA preniká do buniek.“ Na jeho slová zareagoval absolútnymi bludmi: „Takže to, čo ešte pred polrokom mal byť hoax, a síce, že vakcína bude meniť štruktúru ľudských buniek, už priznávajú aj oficiálne médiá. A keď si prečítate tento článok celý, zarazí vás tam ďalších niekoľko doslova škandalóznych vyjadrení. Napríklad že vakcínu môžu firmy na Slovensko navoziť aj bez potrebných testov a schválenia. Masaker,“ napísal Marian Kotleba v tom čase v statuse na Facebooku. 

Z politika sa počas pandémie stal aj ľudový liečiteľ, ktorý namiešal proti koronavírusu zázračný medikament: bromhexin s vodkou, prekladaný ako „koložvárska kapusta“. Ako informoval portál Piešťanský denník, ŠÚKL sa voči Kotlebovmu spôsobu liečenia vírusu rázne ohradil a uviedol veci na pravú mieru: „Konzumácia alkoholu vírus neničí, ale, naopak, môže zvýšiť zdravotné riziká, ak sa človek infikuje. Alkohol teda nie je vhodný ani na prevenciu, ani na liečbu ochorenia covid-19.“

Podľa Vladimíra Šnídla ide u Harabina, Blahu aj Kotlebu v prípade šírenia dezinformácií čisto o politický záujem. „Keď ste politik, máte niekoľko možností. Zaujmete nejakým programom, ponúkate riešenia, odhaľujete kauzy. Avšak keď nedokážete ponúknuť pridanú hodnotu, máte jednoduchšiu cestu – nadbiehať facebookovému davu, pretože veľká časť jeho používateľov na Slovensku je čitateľná. Chcú nadávať na EÚ, na médiá, na liberálov, na mimovládky a na Západ a vychvaľovať Putina,“ povedal Vladimír Šnídl s tým, že momentálne sa deje vyložene súťaž medzi Uhríkom, Harabinom, Kotlebom a Blahom, kto sa takémuto publiku zapáči.

Pre spomínaných politikov je podľa slov Vladimíra Šnídla nadbiehanie ľuďom na sociálnych sieťach to hlavné, čo v politike majú. „Ľuboš Blaha, Marian Kotleba a Milan Uhrík by bez amerických sociálnych sietí takmer ani neexistovali. Keby neboli na amerických sociálnych sieťach a neponúkali tam obsah, čo sa bude ich voličom páčiť, tak by títo politici takmer ani neexistovali. Dnes nič iné už neponúkajú.“

Marian Kotleba na naše e-maily neodpovedal.

Prečo šíria známe osobnosti konšpirácie?

Odpovede na túto otázku sme hľadali u odborníka na marketing v sociálnych médiách Tonyho Dúbravca, ktorý sa mu venuje už približne deväť rokov. Aktuálne sa ako Digital Marketing & Social Media Specialist stará o online komunikáciu rôznych popredných značiek.

Tony Dúbravec priznal, že sám si nie je istý, či je za tým konkrétny účel. Podľa jeho slov aj známe osobnosti sú ľudia ako všetci, pričom niektorí majú kritické myslenie zvládnuté lepšie, iní, bohužiaľ, horšie. 

Ďalším dôvodom však naozaj môže byť aj snaha o zviditeľnenie sa. Šírenie bludov s vidinou vyššieho zárobku zo spoluprác však pravdepodobne nesúvisí. Kontroverzný obsah, kam hoaxy jednoznačne patria, podľa jeho slov prirodzene získava viac pozornosti než iné druhy príspevkov. „Pozornosť už sama osebe je vo svete sociálnych sietí odmenou. Ak sa pozornosť zmení aj na príliv nových followerov, môže to priniesť aj nové ponuky, ale verím, že je čoraz viac zadávateľov, ktorí sledujú viac ako len počet sledujúcich. Určite si však nemyslím, že by si akýkoľvek influencer zvolil taktiku šírenia hoaxov a konšpirácií kvôli získaniu nových spoluprác,“ dodal Tony Dúbravec s tým, že sa domnieva, že známe osobnosti veria tomu, čo šíria, pričom v ich publiku existuje dostatočne veľká skupina ľudí, pre ktorú dokážu svoju verziu reality zdieľať opakovane.


Podľa Tonyho Dúbravca v konečnom dôsledku hoaxy nijako nevplývajú na popularitu daných influencerov. „Videli sme to pri Alex Wortexovej a mnohých iných. Možno prídu krátkodobo o pár stoviek followerov, ktorých ich názory prekvapia, ale to gro zostane.“


Dúbravec je presvedčený, že osobnosti veria tomu, čo zdieľajú, minimálne v tom momente, keď niečo kontroverzné zdieľajú prvýkrát. „Dôvodov, prečo to potom pravidelne opakujú, je podľa mňa viacero: pozitívna odozva ich followerov, pocit rebélie alebo len detinská túžba provokovať. Ako výnimku by som možno vnímal politikov. Tam veľakrát cítim obrovskú vypočítavosť a túžbu získať si voliča za každú cenu. Napríklad neverím, že Robert Fico naozaj verí všetkým rečiam o Sorosovi, očkovaní a podobných témach, ktorým sa venuje v poslednom období. Len sa to jednoducho páči dostatočne veľkej časti voličov, aby bolo preňho zaujímavé niečo také tvrdiť,“ dodal odborník na záver.

Naše kompletné otázky a odpovede Štefana Harabina:

Píšeme článok o konšpirátoroch na Slovensku, a keďže viacero Vašich výrokov policajti alebo odborníci označili za nepravdivé, oslovujeme aj Vás.
Zároveň ste spájaný s nabádaním občanov, aby nedodržiavali pandemické opatrenia počas protestov 17. novembra. 

Na svojej sociálnej sieti ste ešte pred troma rokmi uverejnili príspevok, v ktorom sa píše, že 1. júla toho roka má prísť 11 000 migrantov na Slovensko, čo už v tom čase polícia označila za hoax. Neskôr sa tak skutočne nestalo. 

Chcel by som sa Vás preto opýtať: 

Plánujete si v budúcnosti lepšie overovať informácie pred ich zverejnením? 

Š. H.: Neuviedli ste ani jedného policajta alebo odborníka, ktorí označili moje výroky za nepravdivé.ň

V tomto smere Vám iba pripomínam, že napr. Lipšic, Čarnogurský, Mikloš, Žitňanská, Borec, Gál, Kolíková, Bajánková, Švecová v súdnych sporoch o tom, že Harabin má vždy pravdu, prehrávajú so mnou tuším už 25 : 0. A posledne aj policajti Kovářik s Podmajerským prehrali po rozhodnutí príslušného prokurátora, ktorý zrušil ich obvinenie mojej osoby akože za nabádanie občanov, aby nedodržiavali pandemické opatrenia počas protestov 17. novembra, ako zjavne nezákonné.

Uvedomujete si, že šírením nepodložených tvrdení môžete ľudí zavádzať? 

Š. H.: Na rozdiel od politikov hovorím vždy len a len pravdu. Napokon, preto vyhrávam všetky súdne spory, dokonca aj na štrasburskom súde.

Uvedomujete si, pán redaktor, že šírením nepodložených tvrdení o mojej osobe zjavne a bez najmenších pochybností úmyselne zavádzate ľudí?

Aby ste sa nemohli vyhovárať, že šírením neprávd môžete byť braný na trestnoprávnu zodpovednosť, pripájam Vám pre informáciu znenie skutkovej podstaty trestného činu ohovárania podľa § 373 Trestného zákona ods. 1) Kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky. Ods. 2) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním značnú škodu, b) z osobitného motívu, c) verejne alebo d) v podnikaní závažnejším spôsobom konania. Ods. 3) Odňatím slobody na tri roky až osem rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 a) a spôsobí ním škodu veľkého rozsahu alebo b) a spôsobí inému stratu zamestnania, úpadok podniku alebo rozvod manželstva.
Odporúčané
Slovenskí raperi s trestnoprávnou minulosťou: sedeli za drogy aj vraždu Slovenskí raperi s trestnoprávnou minulosťou: sedeli za drogy aj vraždu 24. mája 2021, 9:30
Domov
Zdieľať
Diskusia