Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
7. júna 2021, 14:30
Čas čítania 5:33
Lukáš Čelka

Trip si na Slovensku kúpiš bez problémov aj cez internet: odborník nám prezradil, či sú legálne drogy bezpečné

Trip si na Slovensku kúpiš bez problémov aj cez internet: odborník nám prezradil, či sú legálne drogy bezpečné
Zdroj: Flickr/Dominic Milton Trott, voľne na použitie
ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

To, že niektoré látky sú povolené, neznamená, že po ich požití nemôžu vzniknúť ťažké zdravotné komplikácie alebo závislosť.

Redaktor ani redakcia Refresher.sk/cz nepodporujú užívanie legálnych či nelegálnych drog. Článok má iba informačný charakter. 

Počul si už niekedy názvy ako popper, či šalvia divotvorná? Hoci sa tieto produkty predávajú – či už ako afrodiziaká, liečivá, alebo ako psychoaktívne rastliny – a na používateľa pôsobia euforicky (v neposlednom rade môžu mať aj halucinogénne účinky), na Slovensku ich kúpiš legálne a bez problémov.

Existuje totiž veľká škála rôznych internetových obchodov špecializujúcich sa buď na „čarovné“ byliny, alebo na konkrétny zo spomínaných produktov a ponúkajúcich veľký výber značiek, množstiev a koncentrátov.

My sme sa rozhodli prekonzultovať ich bezpečné užívanie s odborníkom na závislosti Ľubomírom Okruhlicom, ktorý nám na základe vlastných skúseností vysvetlil, na čo si pri jednotlivých látkach treba dávať pozor. To, že sú legálne, totiž ešte neznamená, že po ich požití nemôžu vzniknúť ťažké zdravotné komplikácie alebo závislosť

„V ponúkaných výrobkoch nie je medicínsky overená bezpečná koncentrácia účinných látok, nie je preskúmaná ich čistota a nie sú podrobne opísané možné nežiaduce vedľajšie účinky, ako sa to vyžaduje pri liekoch. Navyše človek nevie, ako jeho organizmus môže individuálne zareagovať,“ tvrdí odborník.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké legálne produkty ti môžu po užití spôsobiť stavy podobné užitiu tvrdších drog.
  • Ktoré legálne drogy ti spôsobia dobrú náladu a ktoré ti zintenzívnia orgazmus.
  • Aký vplyv má užívanie legálnych drog na tvoj organizmus.
  • Či sú legálne drogy bezpečnejšie ako tie nelegálne.
  • Či môžeš zostať závislý od šalvie divotvornej.
Odporúčané
Pôsobí euforicky, stimulačne i relaxačne. Je kratom novodobá alternatíva alkoholu a marihuany? Pôsobí euforicky, stimulačne i relaxačne. Je kratom novodobá alternatíva alkoholu a marihuany? 21. júla 2018, 11:33

Šalvia divotvorná (Salvia divinorum)

Ide o psychoaktívnu rastlinu pôvodom z Mexika, ktorá používateľovi navodzuje krátkodobé halucinogénne stavy. Portál Medical News Today vo svojom článku uvádza, že dokáže ovplyvniť myslenie a duševné zdravie človeka, pričom dlhodobý vplyv jej požitia je dodnes nejasný.

Ďalej píše, že šalviu obľubovali najmä Indiáni, ktorí jej účinky po stáročia využívali na duchovné veštenie a šamanizmus. Posledné roky si však našla svoje miesto u mladých ako rekreačná droga.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com/@reader of the pack

Za krátkodobé, približne dvojminútové halucinácie, ktoré spôsobuje šalvia, môže jej aktívna zložka salvinorín A. Tá po požití aktivuje špecifické receptory centrálneho nervového systému v mozgu človeka, a tak zohráva kľúčovú úlohu pri regulácii ľudského vnímania. Okrem iného môže mať salvinorín A vplyv aj na jeden z neurotransmiterov – dopamín.

Napriek tomu, že šalvia divotvorná mení vnímanie človeka, neradí sa k „tvrdým“ drogám, avšak paradoxne ani k tým „ľahkým“.

Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica nám vysvetlil, že toto rozdelenie nepatrí k medicínskym pojmom, ale vymysleli ho politici, preto nie je možné šalviu divotvornú takto klasifikovať.

„Svetová zdravotnícka organizácia a medicína nerozhodujú o ‚legálnosti‘ výroby a distribúcie akejkoľvek látky. Môžu dať iba odborný návrh na zaradenie alebo vyradenie zo zoznamu psychoaktívnych látok kontrolovaných podľa Medzinárodného dohovoru OSN o omamných a psychotropných látkach z roku 1961,“ dodal Ľubomír Okruhlica.

Rastlina sa dá aplikovať či už fajčením, alebo dnes už pravdepodobne menej zaužívaným žuvaním, keďže je na internete dostupná buď v sušenej forme, alebo ako jej rôzne silnejšie extrakty. Za 20 gramov tejto „čarovnej sušiny“ zaplatíš približne 10 eur, pričom jeden gram koncentrovaného extraktu, ktorý ti sľubuje päťkrát silnejší účinok, je ešte o 3 eurá drahší.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com/@Warren Layton

Jeden z našich čitateľov prezradil, že šalvia ho na krátku chvíľu vzala do inej reality. „Počul som akoby taký ‚puk‘ v hlave a zrazu bolo všetko iné. Možno to vyznie vtipne, ale svet bol farebný a rozpixelovaný ako v hre Super Mario. Kým som sa stihol spamätať, ‚puk‘ sa ozval znovu a halucinogénne účinky zmizli,“ povedal nám s tým, že fajčil listy šalvie ešte v minulosti.

Odporúčané
Navštívili sme problémové miesta Bratislavy, kde sa zgrupujú užívatelia drog či podgurážení tínedžeri Navštívili sme problémové miesta Bratislavy, kde sa zgrupujú užívatelia drog či podgurážení tínedžeri 14. decembra 2020, 12:30

Napriek tomu, že táto rastlina nemá aditívny potenciál, odborník pred jej užívaním varuje.

„Šalvia divotvorná sa svojimi psychoaktívnymi účinkami radí medzi halucinogény. Rizikom, ako i pri iných halucinogénoch, môže byť u niektorých predisponovaných jedincov po jej užití vyvolanie vážnej duševnej poruchy – schizofrénnej psychózy.“

Kratom (Mitragyna speciosa)

O rastline pôvodom z juhovýchodnej Ázie sme písali už v minulosti, keď sme ti priblížili, že domáci ju využívajú kvôli jej euforickým, stimulačným, ale aj relaxačným účinkom ako náhradu za tvrdé drogy, ktoré sú nielen drahšie, ale aj nebezpečnejšie.

Hoci bol kratom dlhé roky na Slovensku legálny (aj v čase publikovania tohto článku – pozn. red.), od 9. decembra 2021 je zaradený medzi omamné a psychotropné látky. Kratom sa od tohto dátumu nesmie predávať, kupovať, prechovávať a vlastniť. Čo vládu viedlo k takémuto razantnému kroku, sme vysvetlili v tomto článku

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com/@Hsing Wei

Spomínané euforické účinky zabezpečujú hlavné zložky rastliny: alkaloidy – mitragynín a 7-hydroxymitragynín. Napriek tomu, že existuje množstvo jej odrôd (napríklad White Vein, Red Vein, Green Vein), prejavy každej jednej z nich sú vo výsledku podobné: kratom stimuluje telo, čím zvyšuje jeho aktivitu.

Účinky, vďaka ktorým sa človek cíti šťastnejší a spoločenskejší bez straty sebakontroly, sa po jej požití dostavia v priebehu 10 až 15 minút a trvajú niekoľko hodín. Užívať sa môže vo forme tabliet, čaju alebo nápoja, pričom od množstva kratomu závisí aj intenzita jeho účinkov.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com/@Dominic Milton Trott

Napriek tomu, že aj niektoré naše internetové obchody opisovali kratom ako „liečivo“, podľa informácií portálu Health Line to tak určite nie je. Spomína, že alkaloidy majú silné fyzické účinky na človeka a bez ohľadu na to, že niektoré môžu byť aj pozitívne, vzbudzujú obavy.

Keďže rastline sa nevenovalo dostatok štúdií, stále existuje nebezpečenstvo rôznych neprebádaných negatívnych účinkov. Práve z tohto dôvodu nebola jej medicínska bezpečnosť nikdy oficiálne stanovená. Na Slovensku sa kratom predával vo forme prášku, väčšinou ako 25-gramové balenie za približne 6 eur.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr/@Michael Kray

Odborník na závislosti vidí hlavné riziká užívania tejto rastliny v tom, že mnohí ľudia si ju zaobstarávajú v rámci nimi naordinovanej samoliečby.

„Stretol som sa s tým, že pacienti kratom užívali pri osobných problémoch a depresiách. Nie je to však pravé antidepresívum. Po čase opakovaného užívania jeho euforizujúce účinky vymiznú a depresívne stavy sa môžu prehĺbiť. Sú skúsenosti, ktoré by nasvedčovali tomu, že by mohol vznikať aj istý typ závislosti od kratomu,“ dodal Ľubomír Okruhlica s tým, že hoci sa s náznakom závislosti v praxi priamo ešte nestretol, niektorí pacienti udávali problémy po jeho užívaní.

Poppers

Afrodiziakum alebo droga? Hoci sa poppers predávajú prevažne v rôznych sexshopoch na zefektívnenie sexuálneho zážitku a uvoľnenie hladkého svalstva bohatého na krv (konečník, vagína), veľa mladých ľudí vytiahne „čarovnú“ fľaštičku aj na párty s cieľom spríjemniť si pocity a zažiť chvíľkovú eufóriu. 

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com/@Topher McCulloch

Ako informuje český portál Drogová poradna, „poppers sú zložené z rôznych dusičnanov, konkrétne alkylových, butylových, amylových a izobutylových nitrátov“. Izobutylové a butylové nitráty sa pritom najčastejšie predávajú ako špeciálne čističe na kožu.

Čitateľ Lukáš opísal účinky popperu nasledujúco: „Zrazu bola moja hlava ťažšia, rozbúchalo sa mi srdce a každý jeden dotyk bol intenzívnejší. Obklopovalo ma príjemné teplo. Tento stav však pominul tak rýchlo, ako prišiel.“

Eufória, sexuálna túžba, malátnosť či uvoľnenie svalstva nastúpia už hneď po vdýchnutí výparov zo sklenenej fľaštičky a zvyčajne trvajú minútu až dve. Sexshopy v opisoch produktu udávajú, že popper by sa mal používať až na konci pohlavného styku, krátko pred vyvrcholením, aby zintenzívnil orgazmus a nebol vdychovaný používateľom viackrát po sebe.

Predáva sa vo fľaštičkách s obsahom 10, 15 až 30 mililitrov, pričom cena najmenšieho balenia sa pohybuje okolo 12 eur, stredného okolo 20 eur a cena najväčšieho sa môže vyšplhať až do 40 eur.

Sú legálne drogy bezpečné a aké majú účinky na tvoj organizmus? Opýtali sme sa odborníka
Zdroj: Flickr.com/@Kate Williams

Podľa spomínaného portálu Drogová poradna niektoré štúdie ukázali, že dusičnany znižujú funkčnosť imunitného systému aj niekoľko dní po užití popperu. Okrem iného spôsobujú aj prudké zníženie krvného tlaku, zvýšenie frekvencie tepu, a preto sú nebezpečné pre ľudí trpiacich anémiou a pre ľudí, ktorí prekonali mozgovú príhodu. 

Odborník na závislosti Ľubomír Okruhlica tvrdí, že závislosť od prípravkov popper nikdy v rámci svojej praxe neevidoval a ani v odborných kruhoch nie je preukázaná. „Riziká jeho užívania vznikajú v kombinácii s inými látkami, vtedy môže nastať ťažká intoxikácia. Uvádza sa aj, že poppers spôsobujú zníženie imunity,“ dodal odborník.

Legálne neznamená bezpečné

Ľubomír Okruhlica nám prezradil, že počas klinickej praxe sa stretáva s pacientmi, ktorí trpia závislosťou od legálne dostupných drog. Najrozšírenejšou z nich, ktorá si vyžaduje odbornú liečbu, je toluén. „Ostatné spomínané legálne drogy, ako šalvia divotvorná či kratom, sú súčasťou užívania iných látok a nevedú človeka ako primárna droga vyhľadať liečbu pre závislosť, hoci závislosť od niektorých z nich môže asi tiež vzniknúť.“

Odporúčané
„Kradol som a predával z domu, čo sa len dalo,“ hovorí bývalý narkoman Martin o živote s drogami (Rozhovor) „Kradol som a predával z domu, čo sa len dalo,“ hovorí bývalý narkoman Martin o živote s drogami (Rozhovor) 18. novembra 2020, 12:37

Hoci odborne, biologicky a medicínsky by voľne dostupné drogy nemali byť „bránou“ k niečomu tvrdšiemu a nelegálnemu, Okruhlica tvrdí, že podobným spôsobom sa môže uľahčovať prístup aj k iným drogám tým, že všetky sú, pokiaľ ide o ich predaj, zo zákona zakázané. „Distribuujú sa tajne a tam má konzument fyzickú možnosť dostať sa k širšej palete drog, nielen k tým tzv. mäkkým drogám.“

Redaktor ani redakcia Refresher.sk/cz nepodporujú užívanie legálnych či nelegálnych drog. Článok má iba informačný charakter.
Domov
Zdieľať
Diskusia