Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2021, 9:28
Čas čítania 8:04
Jakub Paulík

10 historických fotografií: za Ježiša v moči sa mu vyhrážali smrťou, Afričana v zoo vystavovali s opicami

10 historických fotografií: za Ježiša v moči sa mu vyhrážali smrťou, Afričana v zoo vystavovali s opicami
Zdroj: Sutton L (Sgt): No 5 Army Film & Photographic Unit Post-Work (Creative Commons)
HISTÓRIA FOTOGRAFIE Z HISTÓRIE
Uložiť Uložené

Ako sa môže moč spájať s umením a ženský zadok s dôkazom na súde?

Počas súdu sa jedna z obžalovaných postavila a ukázala sudcovi zadok, ktorý mal viac-menej slúžiť ako dôkaz. V inom prípade fotograf vložil drevený kríž s Ježišom do svojho moču a tvrdil, že ide o umenie.

Niektorým fotografom sa však podarilo zachytiť aj emotívne zábery, v ktorých išlo o život. Tieto a ďalšie bizarné, tragické či iným spôsobom zaujímavé momenty sa zachovali vďaka výnimočným fotografiám a ich tvorcom. Každá z nich má svoj unikátny príbeh.

Ak sa ti páčia články o fotografiách z histórie, začni sledovať túto sekciu.
Odporúčané
10 pôsobivých fotografií: zakrvavené dievčatko plače za mŕtvymi rodičmi, teroristi zajali tím olympionikov 10 pôsobivých fotografií: zakrvavené dievčatko plače za mŕtvymi rodičmi, teroristi zajali tím olympionikov 3. mája 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Čím bola výnimočná nahá fotografia tehotnej Demi Moore.
  • Ako pri futbalovej tlačenici zomrelo 96 ľudí.
  • Čo má zobrazovať Ježiš v nádobe s močom.
  • Aké boli posledné chvíle v živote vodcu SS Heinricha Himmlera.
  • Ako fungovali ľudské zoo.

Nahá a tehotná  (1991)

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Vanity Fair Photo (@vfphoto)

Slávna herečka Demi Moore sa v roku 1991 dala zvečniť na obálke Vanity Fair v Evinom rúchu v čase, keď čakala s Bruceom WIllisom ich druhé dieťa. Editorka Vanity Fair vyhlásila, že touto fotografiou Demi Moore hovorí: „Ako tehotná som krásna a nehanbím sa za to,“ cituje jej slová Time

V 21. storočí nie je o podobné zábery núdza, no podľa Time bol erotický akt nahej tehotnej Demi Moore v rámci mainstreamu prelomom. V roku 2020 sa týmto nestarnúcim záberom inšpirovala aj modelka Emily Ratajkowski, ktorá bola tehotná s manželom Sebastianom Bear-McClardom. Svoje bruško využila na to, aby sa na Halloween „prezliekla“ za Demi Moore z roku 1991, píše Today.

Odporúčané
Skončili bez očí a jazyka. Toto sú posledné momenty pred smrťou a ich príbeh Skončili bez očí a jazyka. Toto sú posledné momenty pred smrťou a ich príbeh 11. septembra 2023, 14:30

O záber Demi sa postarala slávna fotografka Annie Leibovitz. Tá sa okrem iného preslávila napríklad nahým záberom Johna Lennona objímajúceho svoju manželku Yoko Ono. Ďalej fotografovala kráľovnú Alžbetu II., Marka Zuckerberga s jeho ženou, rodinu exprezidenta Baracka Obamu, svadobčanov Kim Kardashian a Kanyeho Westa a mnohé ďalšie známe osobnosti.

Tragédia v Hillsborough (1989)

Tragédia v Hillsborough
Tragédia v Hillsborough Zdroj: David Cannon/Contributor/Getty Images

Zápas medzi Liverpoolom a Nottinghamom Forest na štadióne v Sheffielde z roku 1989 sa spája s obrovskou tragédiou. Počas podujatia vznikla obrovská tlačenica, následkom čoho zomrelo 96 ľudí. Na tribúne sa nachádzalo kvantum ľudí, o čom svedčia aj fotografické zábery, na ktorých vidno osoby natlačené tvárou ku kovovému oploteniu.

Videozáznam z udalosti poukazuje aj na prácu vystrašených policajtov, ktorí si začali uvedomovať, že na štadión sa nahrnulo príliš veľa fanúšikov a následky môžu byť katastrofálne. Fanúšikovia v zadných radoch tlačili tých, ktorí boli na štadióne medzi prvými, no neuvedomovali si, že sa už nemajú kam posunúť.

Onedlho si dianie na tribúne začali všímať aj hráči. Z preplneného pódia niektorí fanúšikovia utiekli tým, že preliezli plot. Niektorí však takéto šťastie nemali. Kým sa celá situácia dala do poriadku, 96 nevinných ľudí dav ušliapal, prípadne sa udusili, a vyše 700 ďalších ľudí bolo zranených. Pri vyšetrovaní sa zistilo, že na vine neboli fanúšikovia, ale polícia, ktorá cez otvorenú bránu umožnila prísť na štadión viac ľuďom, ako mala.

Odporúčané
Spravili si selfie a potom ho ubili do krvi. Toto sú momenty pred smrťou a ich desivé pozadie Spravili si selfie a potom ho ubili do krvi. Toto sú momenty pred smrťou a ich desivé pozadie 19. júna 2023, 9:30

Policajný superintendent Roger Marshall neskôr povedal, že pre ochranu fanúšikov mohli oddialiť začiatok zápasu. Týmto spôsobom by upokojili dav, aby sa príliš nenáhlil, a rozdelili by divákov tak, aby mali všetci dostatok priestoru. Ako uvádza The Guardian, Marshall ľutuje, že túto možnosť vtedy nevyužili.

Ježiš v nádobe s močom (1987)

Piss Christ
Piss Christ Zdroj: Andres Serrano (Fair Use)

Podobizeň Ježiša Krista na kríži v oranžovočervenej farbe môže na prvý pohľad pôsobiť ako filter. Pri bližšom skúmaní však vidno, že v okolí kríža sa nachádzajú miniatúrne bublinky. V skutočnosti ide o Ježiša ponoreného v moči fotografa Andresa Serrana, ktorý svojou prácou vyvolal, pochopiteľne, veľkú kontroverziu.

Serrano preto musel čeliť množstvu nenávistných správ, v ktorých sa mu aj vyhrážali smrťou. Do rovnakých problémov sa neraz dostávali aj majitelia galérií, ktorí sa rozhodli Serranovu fotku prezentovať pred návštevníkmi. Autor záberu však sám seba označil za katolíka a tvrdil, že sa nemal v úmysle rúhať. 

Sošky Ježiša Andres Serrano ponoril takisto do krvi či mlieka. „Symbolizuje to spôsob, akým Kristus zomrel: vyšla z neho krv, ale aj moč a h*vná. Ak vás Piss Christ (tak sa volala jeho fotografia, pozn. red.) nahnevá, je to preto, že dáva zmysel tomu, ako v skutočnosti ukrižovanie vyzeralo,“ cituje jeho slová The Guardian

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 99032 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa umelec rozhodol odfotiť umierajúce 13-ročné dievča.
  • O procese, počas ktorého obžalovaná ukázala sudcovi zadok.
  • Ako vznikla ikonická fotografia s mužom hádžucim Molotovov koktail.
  • Čo vieme o posmrtných maskách a akú majú cenu.
  • Ako rušňovodič preletel cez vlakovú stanicu a vyletel s lokomotívou z budovy.
Späť
Zdieľať
Diskusia