Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2021, 14:30
Čas čítania 11:07
Adam Novosad

Žije na kryptomenách a vyhýba sa eurám. Pavol Lupták je kryptoanarchista, ktorý sa vzdal trvalého pobytu na Slovensku (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Kryptonadšenec Pavol Lupták sa snaží žiť bez bežných fiat peňazí a funguje do veľkej miery len na kryptomenách. Je svetovým občanom, razí vlajkovú teóriu a myslí si, že ak štát robí nezodpovedné rozhodnutia, človek musí hľadať cestu von.

„Koniec koncov som minule spomínal na to, ako sme tam na prednášku pozvali aj vtedy len chudobného študenta Vitalika Buterina, ktorého sme potom zobrali na palacinky a dnes je z neho miliardár,“ hovorí kryptonadšenec Pavol Lupták.

Toho kryptomeny pohltili v čase, keď o nich na Slovensku vedela len hŕstka ľudí a dnes cestuje po svete ako občan Slovenska, ale s trvalým pobytom na miestach ako Paraguaj či Panama, snaží sa v bežnom živote fungovať len na digitálnych minciach a Slovákom prostredníctvom projektu Liberation Travel ukazuje, ako môžu získať väčšiu ekonomickú aj osobnú slobodu bez toho, aby museli doplácať na nezodpovedné rozhodnutia štátu.

Odporúčané
Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) Jeden Bitcoin za 500-tisíc dolárov? Možné to je, ale stále sa hráme v malom rybníčku, hovorí expert na kryptomeny (Rozhovor) 14. decembra 2020, 14:30

My sme sa ho povypytovali na palacinky s kryptomiliardárom Vitalikom Buterinom, život s používaním minima fiat peňazí, ale aj na to, do ktorých kryptomien dnes investuje on sám a prečo by mal byť pre bežného Slováka zaujímavý nápad odovzdať občiansky preukaz a vybaviť si trvalý pobyt v Paraguaji. A nejde len o nástroj pre kryptozbohatlíkov.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či je možné fungovať výlučne na kryptomenách bez fiat peňazí.
  • Prečo pred rokmi pozval kryptomiliardára Vitalika Buterina na palacinky.
  • Čo najvzrušujúcejšie sa podľa neho deje na trhu s kryptomenami.
  • Do ktorých kryptomien momentálne investuje on sám.
  • Prečo by mal Slováka lákať trvalý pobyt v krajine ako Paraguaj.
  • Koľko stojí trvalý pobyt na opačnej strane sveta a aké prináša výhody.
  • Koľko peňazí musíš mať, aby si o zmene trvalého pobytu mohol uvažovať.
  • Akí ľudia majú na Slovensku záujem o vzdanie sa občianskeho preukazu.
  • Či sú klientmi aj kryptozbohatlíci, ktorí sa chcú dostať k svojim peniazom.
  • Prečo sa treba presťahovať do Portugalska, ak si na krypte zarobil milióny.
Pavol Lupták
Zdroj: Pavol Lupták

Snažíš sa v bežnom živote využívať výlučne kryptomeny a vyhýbať sa bežným fiat peniazom ako eurá a doláre. Je to vôbec možné?Na kryptomenách fungujem už roky. Nehovorím, že je v každej situácii možné platiť výlučne kryptomenami, ale každým rokom je to jednoduchšie, pretože pribúdajú miesta, ktoré mince akceptujú, a zlepšuje sa samotná infraštruktúra.

Odporúčané
Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? Koľko by si mal dnes peňazí, ak by si pred desiatimi rokmi investoval do bitcoinu, akcií Netflixu alebo si kúpil byt v Bratislave? 17. mája 2023, 14:30

Momentálne si za kryptomeny dokážem kúpiť letenky, akceptujú ich najväčšie firmy ako Alza alebo si pokojne dokážem kúpiť poukážky na Amazon, kde si vďaka tomu môžem za kryptomeny technicky kúpiť čokoľvek. Väčšinu svojich potrieb naozaj dokážem pokryť kryptomenami a ich používanie v bežnom svete je čím ďalej, tým jednoduchšie.

Ide o ľudí, ktorí kryptomeny vidia ako nástroj alebo spôsob, ako sa oslobodiť od súčasného finančného systému a získať ekonomické a osobné slobody navyše.

Kryptomenám sa venuješ už roky a začínal si, keď o nich nikto ani nepočul. Kam sa tvoje nadšenie pre krypto posunulo za ten čas?

My sme pred viac ako desiatimi rokmi s kamarátom Jurajom Bednárom a ďalšími ľuďmi v Bratislave založili hackerspace Progressbar, ktorý kedysi sídlil na Michalskej. Bol to kultový priestor, kde sa stretávali prví kryptonadšenci na Slovensku, a koniec koncov som minule spomínal na to, ako sme tam na prednášku pozvali aj vtedy len chudobného študenta Vitalika Buterina, ktorého sme potom zobrali na palacinky a dnes je z neho miliardár.

Prví kryptonadšenci na Slovensku často boli kryptoanarchisti. Ide o ľudí, ktorí kryptomeny vidia ako nástroj alebo spôsob, ako sa oslobodiť od súčasného finančného systému a získať ekonomické a osobné slobody navyše. Aj ja som vždy veril a verím, že krypto je primárne liberalizačný nástroj. Všetko začalo v Progressbare, ale postupne sa komunita kryptonadšencov rozširovala a dnes má množstvo z nich úspešné firmy.

Jeden z projektov, ktorý sme kedysi založili a teraz prichádza do popredia, je Liberation Travel, prostredníctvom ktorého pomáhame ľuďom vystúpiť zo systému a získať nevídanú slobodu.

Odporúčané
Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie Roman dosiahol v 43 rokoch finančnú nezávislosť: Mladí ľudia musia začať investovať čo najskôr a dávať si pozor na špekulácie 9. mája 2021, 12:30

Vyžaroval vtedy Vitalik Buterin niečo, čo mohlo napovedať, že z neho raz bude kryptomenový miliardár?

Vitalik mal v Progressbare prednášku, ktorá sa venovala bitcoinovým multisig transakciám, čo bola v tom čase unikátna vec, ktorej sa nikto nevenoval. Projekt ethereum vtedy ešte neexistoval, a tak bol Vitalik veľký bitcoinový nadšenec.

Bolo na ňom vidno, že má oproti ostatným ľuďom z komunity technologicky navrch, pretože sa vŕtal vo veciach, ktoré žiadni iní ľudia neskúmali, takže potenciál tam bol od začiatku. Na jeho prednášku však vtedy prišlo možno 15 ľudí.

Ja som však skeptický voči takýmto shitcoinom, takže som neinvestoval ani do dogecoinu ani do shiba inu.

Vitalik Buterin ako zakladateľ projektu ethereum neustále trvá na maximálnej možnej decentralizácii celej platformy. Odmieta označenie za lídra, mozog či génia a necháva v popredí komunitu, tak ako si to vysníval. 

Paradoxne vyznieva, že aj keď sa Vitalik snaží za každú cenu zachovať decentralizáciu projektu ethereum, je to práve on, kto slúži ako centrálne úzke hrdlo celého projektu. Keby sa mu niečo nedajbože stalo, tak možno celé ethereum na rozdiel od bitcoinu skončí, a tak ho v istom zmysle možno považovať za prudko centralizované.

Odporúčané
Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) Karpiš z INESS-u: Zažívame dlhopisovú bublinu. Je matkou všetkých bublín a nie náhodou (Rozhovor) 16. novembra 2022, 12:30

Keď Vitalik predával tokeny shiba inu, časť peňazí daroval na indickú charitu bojujúcu proti koronavírusu, čo bol taký vznešený cieľ. Ja som však skeptický voči takýmto shitcoinom, takže som neinvestoval ani do dogecoinu, ani do shiba inu. Na druhej strane to môže byť dobrý spôsob, ako ľuďom ukázať, ako fungujú kryptomeny, ale z technologického hľadiska nemajú žiadnu pridanú hodnotu.

Čo je podľa teba na trhu s kryptomenami aktuálne najvzrušujúcejšia novinka? Mali sme tu ošiaľ decentralizovaných financií, zbierania NFT aj ICO mániu spred pár rokov.

Ja stále kryptomeny vnímam ako liberalizačný nástroj, čo je rozdiel v porovnaní s väčšinou ľudí, ktorí krypto vnímajú najmä ako investičnú príležitosť. Pre mňa je kľúčová mena monero, pretože je anonymná a jej transakcie sa nedajú vystopovať. Momentálne sa mi páči projekt haveno, ktorý funguje na princípe decentralizovanej zmenárne Bisq.

Bisq ako decentralizovaná zmenáreň páruje ľudí, ktorí chcú predať kryptomeny alebo nakúpiť kryptomeny prostredníctvom fiat peňazí. Doteraz Bisq fungoval len na bitcoine, ale niekto sa rozhodol tento projekt aplikovať na monero. Najlepšie na takejto decentralizovanej zmenárni je fakt, že od používateľa nevyžaduje KYC, čo znamená overenie totožnosti.

Ja som odporca KYC, pretože podľa mňa overovanie totožnosti drasticky zasahuje do súkromia ľudí. A prakticky nemá žiadny zmysel, keď sa stane, že databáza s uloženými údajmi používateľov unikne pri hekerskom útoku a jednotlivé informácie sa odrazu dajú kúpiť na dark markete.

Odporúčané
Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory Známa kryptomena sa za deň prepadla o 99 %. Niekto na ňu zaútočil „na štýl Georgea Sorosa“ a ľudia prišli o životné úspory 12. mája 2022, 17:30

V situácii, keď si na dark markete teoreticky viem kúpiť kohokoľvek KYC identitu, naskenovanú fotku alebo potvrdenie o preukázaní bydliska, celá myšlienka KYC prestáva dávať zmysel.

Pavol Lupták
Zdroj: Pavol Lupták

Tweety Elona Muska dokázali zhodiť trh s kryptomenami v priebehu pár minút o desiatky percent. Čo to o krypte vypovedá?

Myslím si, že je to v poriadku, ale ani mne sa nepáči, ak hodnota kryptomien závisí od tweetov jediného človeka. Podľa mňa sa však aktuálne kryptomenový trh očistí a stratí sa z neho množstvo ľudí, ktorí sa nechávajú ovplyvňovať influencermi ako Musk. On má k dispozícii veľa followerov s obrovskou nákupnou silou, a tak podľa jeho tweetov dokážu kupovať či predávať špecifické mince.

Musk sa zrejme z kryptomien nevytratí, ale celý trh si naňho podľa mňa postupne zvykne a pomaly ho začne ignorovať. Vďaka tomu bude nakoniec imúnnejší voči tomu, čo si myslí Musk samotný. Musk síce bude schopný donekonečna ovplyvňovať istú masu ľudí, ale komunita hodlerov okolo mňa ho úplne ignoruje a skôr teraz zarába na tom, že počas prepadu cien dokupuje.

Niekto chce anonymitu, tak nakúpi monero a bitcoin ho nezaujíma, lebo si len možno chce kúpiť drogy na dark markete.

Trh sa aktuálne prepadol a v niektorých chvíľach sa hodnota jednotlivých mincí prepadla o viac ako 50 či 60 percent. Otriasol prepad aj tebou alebo ťa už volatilita neprekvapuje? A máš svoje mince investované do konkrétnych projektov alebo si skôr stavil na bezpečie v stablecoinoch?

Na dennodenné transakcie používam monero, pretože poplatky za transakcie skrz bitcoin sú stále príliš vysoké. Mám aj stablecoin DAI, ale nie je jej veľa, len s ňou experimentujem, pretože som fanúšikom myšlienky Maker DAO. Ja si hlavne myslím, že treba rozlišovať, na čo majú jednotlivé kryptomeny slúžiť.

Odporúčané
KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť KOMENTÁR: Investorské FOMO v kryptomenách a NFT alebo ako ovládať svoje emócie a nepanikáriť 11. mája 2022, 17:30

Nie som bitcoinový maximalista, lebo oni nechápu, že ľudia sú rôzni a majú rôzne potreby a očakávania. Niekto vyžaduje mincu na uchovanie hodnoty, tak nakúpi bitcoin. Niekto chce anonymitu, preto nakúpi monero a bitcoin ho nezaujíma, lebo si len možno chce kúpiť drogy na dark markete. Vtipné, ale pochopiteľné je, že bitcoin stráca popularitu na dark marketoch a vytlačilo ho práve monero, z ktorého sa stal nový štandard.

Potom existujú ľudia, ktorí potrebujú smart kontrakty, a tak volia ethereum. Je podľa mňa dobré, že rôzne potreby ľudí reflektujú rôzne kryptomeny, ktoré si navzájom konkurujú. Keď máš rád vtipy, tak si kúp dogecoin.

Odporúčané
Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) Na Azorských ostrovoch ma ubytovanie stojí 250 € mesačne, hovorí cestovateľ Chovi, ktorý pred koronou ušiel do exotiky (Rozhovor) 16. februára 2021, 14:36

Kryptomeny dnes vnímaš ako liberalizačný nástroj, ale väčšina ľudí do nich špekulatívne investuje. Sedíš aj dnes za monitorom a hľadáš nové projekty, do ktorých vkladáš peniaze? Do čoho v tejto chvíli investuješ ty?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98780 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Do ktorých kryptomien momentálne investuje on sám.
  • Prečo by mal Slováka lákať trvalý pobyt v krajine ako Paraguaj.
  • Koľko stojí trvalý pobyt na opačnej strane sveta a aké prináša výhody.
  • Koľko peňazí musíš mať, aby si o zmene trvalého pobytu mohol uvažovať.
  • Akí ľudia majú na Slovensku záujem o vzdanie sa občianskeho preukazu.
  • Či sú klientmi aj kryptozbohatlíci, ktorí sa chcú dostať k svojim peniazom.
  • Prečo sa treba presťahovať do Portugalska, ak si na krypte zarobil milióny.
Domov
Zdieľať
Diskusia