Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
17. mája 2021, 18:31
Čas čítania 4:26
Dominik Vetrák

Recenzia: Je druhá séria Love, Death & Robots rovnako kvalitná ako prvá alebo ide o sklamanie?

FILMY A SERIÁLY LOVE DEATH & ROBOTS
Uložiť Uložené

Druhá dávka skvelých animovaných kraťasov nám miestami vyrážala dych.

V roku 2019 sme sa rozplývali nad 18 krátkymi animovanými filmami od rôznych tvorcov a režisérov seriálu Love, Death & Robots. Ten natočili ako antologický, čo znamená, že jednotlivé epizódy na seba nenadväzujú a každá z nich tvorí samostatný príbeh.

Vzhľadom na počet originálnych a unikátnych príbehov, ktoré rozprávali, sme boli prekvapení, koľko z nich sa nám páčilo. Väčšine sme dali palec hore, pričom niektoré nás doslova ohúrili. Boli sme teda zvedaví, ako na tom bude druhá séria, ktorá vznikala počas pandémie. To priamo ovplyvnilo možnosti animátorov a štúdií, no minimálne z hľadiska kvality animácie sme sa obávali zbytočne.  

Odporúčané
Originálny seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajúcich animovaných kraťasov s presahom (Recenzia) Originálny seriál Love, Death & Robots od Netflixu je plný vynikajúcich animovaných kraťasov s presahom (Recenzia) 23. marca 2019, 15:23

Druhá séria je totiž, pokiaľ ide o animáciu, opäť špičkovým seriálom. Hneď niekoľko epizód pracuje s tzv. fotorealistickou animáciou. Tá funguje tak, že ak by sme nevedeli, že ide o animáciu, v niektorých scénach by sme naozaj nedokázali odhadnúť, či nejde o skutočne natočené scény. Vo väčšine prípadov je jasné, že ide o animáciu, no aj tá vyzerá absolútne špičkovo. 

Seriál pôsobí sviežim dojmom aj vďaka tomu, že sa striedajú typy animácie. Fotorealistickú animáciu vystrieda stop-motion animácia, tú zase vystrieda japonský štýl animácie a dizajnu postáv, následne sa pozeráme na klasickú animáciu ako z tradičných animákov.

Odporúčané
Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana Tvorca vizuálnych efektov Vlado Valovič prezrádza, ako robia počítačové efekty pre Harryho Pottera, Pirátov Karibiku či Aquamana 11. mája 2021, 9:30

Na rozdiel od prvej série a jej 18 epizód je teraz epizód len 8. Dokopy majú niečo okolo dvoch hodín a kvalitou kolíšu od priemerných k úžasným. Každú jednu zhodnotíme osobitne jednoduchým systémom. Palec dole znázorní priemernú či ničím výnimočnú epizódu a palec hore zase úžasnú či unikátnu epizódu. Vedz, že aj tie slabšie stoja za pozornosť, akurát ťa neohúria. 

Prvý diel sa volá Automated Customer Service a zachytáva mesto plné dôchodcov, ktorí sa spoliehajú na automatizované počítačové a elektronické systémy. Jedného dňa však „preskočí“ vysávaču, ktorý začne ohrozovať paniu na dôchodku. Nasleduje tak odľahčená situácia à la Skynet z Terminátora, keď sa babka pokúša prežiť apokalypsu robotov.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Nápad to nie je originálny a stvárnenie ujde. Nejde o nič špeciálne a rýchlo na túto epizódu zabudneš, čo je presný opak toho, čo diváci v Love, Death & Robots vyhľadávajú. V každom prípade ide o priemerný animovaný kraťas, takže ťa neurazí. Akurát by sme v rámci prvej epizódy po 2 rokoch očakávali niečo údernejšie. Palec dole.

Druhá epizóda s názvom Ice sa zameriava na dvojicu bratov žijúcich na akejsi ťažobnej zamrznutej planéte. Starší brat Sledge nemá oproti svojim rovesníkom nijako vylepšené telo a cíti sa preto odstrčený. Jednej noci sa rozhodne vydať na nebezpečný výlet, ktorý overí nielen jeho odvahu.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Príbehovo opäť nejde o nič výnimočné, no animácia to vynahrádza, keď sa hneď v niekoľkých scénach dočkáš úžasných momentov, ktoré ti nebudeme spoilovať. Animácia a niektoré zábery sú ozaj nádherné, ale Love, Death & Robots nemá byť len o pozoruhodnej animácii. Palec dole.

Odporúčané
10 najlepších epizód seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 10 najlepších epizód seriálu Love, Death & Robots od Netflixu 24. mája 2022, 16:30

Tretia časť s názvom Pop Squad sa už naplno rozbehla. Zameriava sa na policajného detektíva v budúcnosti, keď je plodenie detí zakázané. Ľudia sú nesmrteľní, no deti mať nemôžu. Ide o prvú skvelú epizódu s hlbším presahom a animáciou, ktorá povoľuje postavám ukázať divákovi emócie. Navyše atmosférou a dejovým zasadením pripomína Blada Runnera.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Za veľmi krátky čas epizóda stihla pracovať so super postavami, sprostredkovať nejaké hlbšie emócie a myšlienky a podarilo sa vytvoriť aj zaujímavý koniec. V našich očiach ide o najlepšiu epizódu. Policajtovi požičal hlas Nolan North, takže hráči Uncharted spoznajú Nathana Draka. Obrovský palec hore.

Na perfektný kraťas nadväzuje vo štvrtej epizóde akčná záležitosť Snow in the Desert o človeku, ktorého bunky sa regenerujú. V praxi to znamená, že ak mu odrežú ruku, do niekoľkých dní mu dorastie. Samozrejme, ide po ňom nejedna vládna organizácia, no nájde si aj spojenca.

Opäť ťa zasiahne vynikajúca animácia, voice acting (hlasy hercov) a pár cool nápadov s jemným zvratom na konci. Nešetrí sa brutalitou a dočkáš sa aj krátkej sexuálnej scény, hoci nič extra neukazuje. Rozhodne ide o zaujímavú epizódu, pri ktorej sa nebudeš nudiť ani sekundu. Palec hore.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Trojicu „akčných“ epizód uzatvára The Tall Grass. V nej chlapík vyskočí z vlaku po tom, čo nečakane zastal uprostred lúky. Zlákajú ho svetlá na poli a vo vysokej tráve, v ktorej sa však skrýva nebezpečenstvo. The Tall Grass má super animáciu a pár napínavých scén. Z celkového hľadiska ide o fajn kraťas, ničím však neohúri a rýchlo naň zabudneš.  Palec dole.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Nasleduje epizóda All Through House, ktorá bola vcelku príjemným prekvapením. Stop-motion animácia vo vianočnej atmosfére dostane hneď dva slušné zvraty so Santa Clausom a viac ti prezradiť nemôžeme, teda ak nemáš rád spoilery. Palec hore. 

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Siedma epizóda s názvom Life Hutch bola milým prekvapením. Hlavnú postavu totiž stvárnil Michael B. Jordan (Creed, Black Panther). V niektorých scénach sme mali dojem, že ide o skutočné scény natočené kamerou. Animácia je totiž na extrémne vysokej úrovni. Jordan si v kraťase zahral vesmírneho bojovníka, ktorý sa zraní pri stroskotaní na vesmírnom telese.

Odporúčané
RECENZIA: 3. séria Love, Death & Robots RECENZIA: 3. séria Love, Death & Robots 23. mája 2022, 13:30

Podarí sa mu dostať do úkrytu, objaví tam však niečo, čo sa mu snaží vziať život. Ide o jednu z tých cool epizód, ktorá sa nehrá na nič hlboké a chce vyrozprávať krátky, akčný a priamočiary príbeh, ktorý ťa zaručene zabaví. Palec hore.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Na záver sme dostali kraťas s názvom The Drowned Giant. Osobne ho vnímame ako sklamanie. Nevieme, či sa snažil povedať niečo hlboké, filozofické a premyslené, ale nám prišiel ako strata času.

Dej sa zameriava na vedca, ktorý sa zamýšľa nad mŕtvolou gigantického človeka vyplaveného z mora. Zakončiť druhú sériu Love, Death & Robots takouto epizódou bolo podľa nás chybou. V princípe si myslíme, že ani nemusela vzniknúť. Palec dole.

Love, Death & Robots
Zdroj: Netflix

Hodnotiť druhú sériu antologického seriálu, ktorá má oproti tej prvej menej ako polovicu epizód, je náročné. Hodnotenie nemôžeme odvíjať od prvej série, ktorej sme udelili osem a pol bodu z desiatich. Druhá séria má jednoznačne horšie epizódy.

Sklamaním je slabší zámer na epizódy zaoberajúce sa niečím hlbším, poetickejším a menej doslovným (ako napríklad Zima Blue v prvej sérii). V druhej sérii sa nachádza iba jeden takýto príbeh. Ide o poslednú časť s názvom The Drowned Giant. Tá nás však vôbec nezaujala a nebavila nás.

Odporúčané
Netflix ohlasuje 2. sériu skvelého animovaného seriálu Love Death + Robots Netflix ohlasuje 2. sériu skvelého animovaného seriálu Love Death + Robots 11. júna 2019, 0:25

Menej je aj akcie a nie je taká ohurujúca ako v prvej sérii (žiadny kraťas na úrovni The Secret War z prvej série nečakaj). Vzhľadom na pandémiu a problémy, ktoré spôsobila aj tvorcom vizuálnych efektov a animácií, sme nečakali, že kvalita animácie dorovná prvú sériu. V niektorých prípadoch ju však ešte prekonala, za čo si tvorcovia rozhodne zaslúžia veľkú pochvalu.

Z hľadiska deja, zaujímavých, hlbokých príbehov a akcie však ide o mierny pokles kvality. Epizód je menej a zďaleka nie sú také úderné a originálne (a chýba aj humor a viac podarených sci-fi nápadov). Udeľujeme teda šesť a pol bodu z desiatich. Celkovo ide o nadpriemerné a kladné hodnotenie, avšak v porovnaní s prvou sériou sme nepochybne sklamaní.

Od Love, Death & Robots jednoducho očakávame niečo, čo nás zarazí, udiví a zdvihne zo stoličiek. Pár takých momentov tu bolo, ale bolo ich príliš málo. Budeme dúfať, že tretia séria, ktorú budú na Netflixe premiérovať v budúcom roku, bude v tomto aspekte podarenejšia.

Domov
Zdieľať
Diskusia