Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2021, 14:06
Čas čítania 5:49
Viktor Kniš

Na terase aj po deviatej večer, do posilňovne bez testu, vonku bez rúšok. Ako sa menia opatrenia po zrušení núdzového stavu?

Na terase aj po deviatej večer, do posilňovne bez testu, vonku bez rúšok. Ako sa menia opatrenia po zrušení núdzového stavu?
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Núdzový stav vláda nahradila zákonom o hospodárskej mobilite, ktorý nebude obmedzovať základné práva občanov Slovenska.

Úderom polnoci vláda zrušila núdzový stav, ktorý na Slovensku trval od 1. októbra 2020. „Sľúbili sme, že núdzový stav nebude trvať ani o minútu dlhšie, ako to bude potrebné. To sme dodržali a núdzový stav sme zrušili,“ povedal premiér Eduard Heger. Zdôraznil však, že je potrebné, aby ľudia zostali zodpovední a dodržiavali vyhlášky hlavného hygienika. Mimoriadna situácia vyhlásená 11. marca trvá naďalej i po ukončení núdzového stavu.

Zrušenie núdzového stavu znamená aj zrušenie zákazu zhromažďovania a stretávania sa. Vláda ruší núdzový stav predčasne po tom, ako parlament schválil novelu zákona o hospodárskej mobilizácii. Znamená to, že niektoré opatrenia pre hospodársku mobilizáciu môže vláda prijať aj v rámci mimoriadnej situácie.

Opatrenia na Slovensku sa síce naďalej riadia covid automatom, medzičasom však vláda predstavila aj jeho verziu 2.0. Zároveň naďalej platí, že záväzné sú vyhlášky hlavného hygienika. To, že situácia je neprehľadná, dokazujú aj fotky z večernej Bratislavy. Pripravili sme preto prehľad všetkých dôležitých otázok a opatrení v súvislosti s pandemickými pravidlami na Slovensku. 

Regionálny covid automat, ktorý by mal platiť od budúceho týždňa.
Regionálny covid automat, ktorý by mal platiť od budúceho týždňa. Zdroj: https://korona.gov.sk/#buduci-sk
V tomto článku si prečítaš:
  • V ktorých okresoch už ľudia v obchode nemusia nosiť respirátor a stačí im aj obyčajné rúško.
  • Ako budú vyzerať interiéry reštaurácií a iných podnikov.
  • Čo znamená zrušenie núdzového stavu.
  • Kto môže začať organizovať svadby pre viac ľudí.
  • Ako sa (ne)mení režim na hraniciach.
Odporúčané
PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania 13. mája 2021, 7:19

ZRUŠENIE NÚDZOVÉHO STAVU


Môžem ísť s kamarátmi večer na pivo a nikto nás nevyženie po deviatej večer? 

Ak sa budete správať slušne, tak už dnes (v sobotu 15. mája) môžete byť na terase aj po deviatej večer. Záleží na nových otváracích hodinách prevádzok. Niektoré pravdepodobne nestihnú zorganizovať personál tak, aby mohli predĺžiť otváracie hodiny hneď v sobotu. 

Čo znamená, že sa končí zákaz stretávania sa? 

Od 1. októbra platil zákaz stretávania sa s inými ľuďmi okrem členov vlastnej domácnosti. Tento zákaz platil nielen v rámci iných okresov, ale aj v okrese, v ktorom žijeme. Dnes sa už môžu Slováci stretávať bez hrozby pokuty s kýmkoľvek v ktorejkoľvek inej domácnosti aj mimo svojho okresu. 

Môžu sa začať konať protesty?

Áno, zrušením núdzového stavu sa automaticky ruší aj zákaz zhromažďovania sa. 


REŠTAURÁCIE A PREVÁDZKY


Pivo a jedlo na terase som už vyskúšal, môžem si ho naďalej užívať rovnako? Áno. V ružových a červených okresoch, ktorých je na Slovensku najviac, sú otvorené terasy v nezmenenom formáte. Stále platí, že piť a jesť môžeš len posediačky, pričom medzi stolmi musia byť rozstupy minimálne dva metre. Počet osôb na terase pri jednom stole nelimituje ani nový covid automat. Terasy budú otvorené aj v bordových okresoch, aj keď podľa covid automatu by mali byť zatvorené. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva. 

Budú konečne otvorené interiéry barov a reštaurácií?

Otvorené budú interiéry v 1. a 2. stupni ostražitosti (žltá, oranžová) s kapacitnými obmedzeniami. V oranžových okresoch môžu pri stole sedieť najviac 4 ľudia, v žltých 6 ľudia alebo osoby z jednej domácnosti. 

Budem sa môcť vytancovať na diskotéke? 

Pravdepodobne nie, takéto podmienky by boli pre prevádzkovateľov nelogické. Hygienici zdôrazňujú, že vo všetkých otvorených prevádzkach sa musí sedieť. Podobne ako svadby alebo iné večierky, aj interiérové diskotéky by mohli fungovať v interiéri len vo veľmi obmedzenom počte – v ružových okresoch do 25 ľudí, v oranžových do 50 ľudí a v žltých do 100 ľudí. Samozrejme, s negatívnym testom.

Covid automat
Zdroj: MZ SR

OBCHODY A SLUŽBY


Za akých podmienok môžem ísť cvičiť?

Na vstup do fitnescentier už nie je potrebné preukázať sa negatívnym testom. Kapacita bude stanovená rozdielne pre jednotlivé stupne covid automatu. Prevádzkovatelia si môžu vybrať medzi maximálnym fixným počtom zákazníkov a obmedzením na základe metráže.

Blíži sa leto. Otvorí sa už aj wellness a kúpaliská? 

Wellness, akvaparky a kúpele môžu byť otvorené v 1. stupni varovania a v lepších okresoch (ružová, oranžová, žltá, zelená). Na vstup do vnútorných priestorov bude treba negatívny antigénový test nie starší ako 24 hodín alebo RT-PCR či LAMP test nie starší ako 72 hodín.

Aj keď boli obchody otvorené, pre obchodné domy naďalej platili prísnejšie podmienky. Platí to naďalej?

Nie. Vo všetkých okresoch sa od pondelka ruší povinnosť v obchodných domoch merať teplotu. Na vstup nebude potrebný ani negatívny test. Naďalej platí zákaz konzumovať jedlá alebo nápoje v interiéri obchodného domu. Netýka sa to zariadení v obchodných domoch, ktoré postupujú podľa podmienok platných pre prevádzky zariadení verejného stravovania.

Budú mať lepšie okresy výhody, ak ide o obchodné centrá? 

Áno. Detské kútiky a sedacie sekcie môžu otvoriť v okresoch v stupni monitoring alebo v 1. stupni ostražitosti. V okresoch v stupni monitoring alebo v 1. stupni ostražitosti neplatia pre obchodné domy kapacitné obmedzenia.

Platia ešte tzv. seniorské hodiny? 

Nie. Toto pravidlo vláda zrušila už minulý týždeň. V súčasnosti môžeš ísť nakupovať do potravín či drogérie počas celého dňa bez obmedzení.


PODUJATIA A BOHOSLUŽBY


Môžu sa konečne začať konať koncerty? 

Áno, ale zatiaľ len pre sediacich divákov. Je pravdou, že covid automat 2.0 zmiernil podmienky pre kultúrne podujatia, klasické koncerty „na stojáka“ však povoľuje až v najlepšej, zelenej fáze. 

Prestáva teda platiť kultúrny semafor? 

Pravdepodobne nie, upraví sa len v základnom parametri, ktorý sa týka maximálnej kapacity. Zmeny sa týkajú napríklad žltej fázy kultúrneho covid semafora, teda 1. stupňa ostražitosti. V ňom sa mení kapacita sedenia v exteriéri z pôvodných 50 na 75 percent, a to pri zachovaní maximálneho počtu 500 účastníkov.

Môžem si dať na koncerte pivo alebo niečo pod zub? 

Konzumácia jedál a nápojov bude v ružových a červených okresoch povolená len vonku. V lepších okresoch bude v interiéri povolená len pre maximálne 4 osoby alebo osoby zo spoločnej domácnosti za jedným stolom (oranžové okresy), alebo pre maximálne 6 osôb či osoby zo spoločnej domácnosti (žlté okresy).

Covid automat
Zdroj: MZ SR

Ako budú vyzerať športové podujatia s divákmi? 

Od 15. mája povoľujú v okresoch od 1. stupňa varovania a lepších prítomnosť obecenstva na športových podujatiach, ktoré organizujú športové kluby pod športovými zväzmi, a na podujatiach profesionálnych súťaží. Pre divákov a súťažiacich je povinný negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín, prípadne negatívny výsledok antigénového testu nie starší ako 24 hodín.

Je pravda, že bohoslužby majú vlastné pravidlá? 

V novom covid automate nie. V stupni monitoring a v 1. a 2. stupni ostražitosti (zelená, žltá, oranžová) sa kapacitné obmedzenia riadia podľa pravidiel pre hromadné podujatia v danom stupni. V 1. až 3. stupni varovania (ružová, červená, bordová) platí obmedzenie 1 osoba na 15 štvorcových metrov (nepočítajú sa deti do 10 rokov v sprievode dospelého); ak plocha nedosahuje 90 štvorcových metrov, maximálny počet návštevníkov je 6.

Môžu sa konečne konať aj svadby pre väčší počet hostí a iné oslavy rodiny a kamarátov? 

Svadobné hostiny, kary, oslavy a večierky sú podľa nového covid automatu zakázané v červenej a bordovej fáze. Nižšie stupne definuje covid automat a zároveň platí, že pri vstupe je potrebné mať negatívny výsledok RT-PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo AG testu nie starší ako 24 hodín. Svadby, kary, oslavy sa môžu konať:

  • v 1. stupni varovania (ružová): interiér do 25 osôb, exteriér do 50 osôb;
  • v 2. stupni ostražitosti (oranžová): interiér do 50 osôb, exteriér do 100 osôb;
  • v 1. stupni ostražitosti (žltá): interiér do 100 osôb, exteriér do 250 osôb;
  • v monitoringu (zelená): státie do 50 percent kapacity, sedenie do 75 percent kapacity, interiér maximálne 500 osôb, exteriér maximálne 1 000 osôb.

RÚŠKA


Blíži sa leto a s respirátorom sa mi dýcha naozaj ťažko. Myslí na to úrad verejného zdravotníctva? 

Áno, niektoré pravidlá sa menia od 17. mája, teda od pondelka. V žltých a oranžových okresoch bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško, šál alebo šatku. V žltých a oranžových okresoch zostáva rúško povinné v prípade účasti na hromadných podujatiach v exteriéri.

A čo vonku? 

Povinnosť mať v exteriéri rúško, respirátor či ich náhradu sa už nebude týkať tých, ktorí budú od ostatných osôb, s ktorými nežijú v spoločnej domácnosti, vzdialení viac ako 5 metrov.

Kde musím naďalej nosiť respirátor v obchode alebo v hromadnej doprave? 

V ružových, červených, bordových a horších okresoch zostáva v platnosti povinnosť nosiť respirátor. 


HRANICE


Môžem cestovať do zahraničia?

Áno, zákaz cestovania do zahraničia bol naviazaný na núdzový stav, ktorý zrušili.

Aké pravidlá pre mňa platia, keď sa vrátim zo zahraničia? 

Podľa aktuálnych pravidiel musí každý cestovateľ, ktorý prichádza na územie Slovenska, podstúpiť 14-dňovú karanténu. Tá môže byť prerušená najskôr po 8 dňoch s negatívnym výsledkom testu. Taktiež musí každý cestovateľ vyplniť formulár e-hranica, ktorý môže kontrolovať polícia priamo na hranici pri vstupe na Slovensko. Výnimka platí pre pendlerov, ktorí bývajú do 100 kilometrov od slovenskej hranice. 


TESTOVANIE A OČKOVANIE 


Musím sa ešte stále dávať pravidelne testovať kvôli práci? 

Iba ak by sa Slovensko vrátilo do čiernej fázy covid automatu. Vláda totiž v covid automate 2.0 výrazne upravila celú testovaciu stratégiu, ktorú zúžila na niekoľko konkrétnych oblastí. V princípe platí, že čím horšia je situácia, tým viac a častejšie sa testuje. 

Ako bude toto testovanie vyzerať? 

Samotné použitie testov je odstupňované podľa závažnosti situácie. Oveľa viac sa budú využívať klasické kvalitné PCR testy. AG testy sa vzhľadom na nižšiu presnosť začnú používať, až keď 7-dňová incidencia stúpne nad 100 pozitívnych na 100-tisíc obyvateľov. Novinkou bude automatické potvrdzovanie pozitívnych AG testov PCR testami. Ministerstvo sa chce zamerať aj na širšie použitie kloktacích testov.

Kto sa už definitívne vyhne testovaniu? 

Výnimku z celonárodného testovania budú mať ľudia, ktorí sú aspoň 2 týždne zaočkovaní druhou dávkou vakcín Pfizer-Biontech a Moderna. Rovnako sa nemusia dávať testovať tí, ktorí sú aspoň 4 týždne zaočkovaní vakcínou Astrazeneca a Johnson & Johnson. Výnimku majú aj tí, ktorí sa v posledných 180 dňoch nakazili koronavírusom, a deti na 1. stupni základných škôl.

Covid automat
Zdroj: MZ SR
Domov
Zdieľať
Diskusia