Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. mája 2021, 14:30
Čas čítania 8:15
Jakub Paulík

Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku

Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku
Zdroj: Unsplash/BENCE BOROS/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI PIVO
Uložiť Uložené

Len malá časť našich populárnych pív patrí pod Čechov a Slovákov.

Kto ovláda v našich končinách trh s pivom? Holanďania, Japonci, Číňania, Američania či Belgičania. Tí všetci patria medzi vlastníkov veľkých pivovarov, ktoré do našich i zahraničných barov a domácností dodávajú tie najznámejšie značky piva, ako je Pilsner Urquell či Zlatý Bažant. Do popredia sa však posledné roky tlačia aj malé pivovary s unikátnymi pivnými chuťami, ktoré ocení každý pivný nadšenec.

Pandémia koronavírusu sa dotkla aj niektorých veľkých hráčov, následkom čoho museli prepúšťať. Iným sa však podarilo fungovať vcelku obstojne a pivári ich napriek opatreniam podržali. Takto vyzerá československý pivný trh a jeho najpopulárnejšie značky.

V článku sme sa zamerali na pivovarnícke spoločnosti, ktoré vlastnia najznámejšie slovenské a české značky piva. Malé pivovary v ňom nenájdeš.
Odporúčané
TEST 17 pív: Niektoré by nedocenili ani „šenkoví štamgasti“, museli sme ich vyliať TEST 17 pív: Niektoré by nedocenili ani „šenkoví štamgasti“, museli sme ich vyliať 2. augusta 2020, 11:25
V tomto článku si prečítaš:
  • O tom, že Pilsner mohol odkúpiť Petr Kellner (PPF) či Patrik Tkáč (J&T).
  • Na ktoré dve české pivá je japonská spoločnosť Asahi Breweries najviac hrdá.
  • Prečo sa rozhodli nezasahovať do výroby piva v Plzni.
  • Ako sa pivovarom darilo počas koronakrízy.
  • Prečo sa mohlo stať, že ti známe značky piva chutili v zahraničí odlišne.
  • Čo môže výrazne ovplyvniť chuť a vôňu piva.

Pilsner či Topvar patria pod japonskú firmu

Spoločnosť: Asahi Breweries
Krajina pôvodu: Japonsko
České pivá: Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel, Radegast, nealkoholické pivo Birell a ďalšie
Slovenské pivá: Topvar, Šariš, Smädný mních

Česká spoločnosť Plzeňský Prazdroj, založená v roku 1842, je pivovarníckou legendou. S jej históriou sa spája meno sládka Josefa Grolla, ktorý uvaril pivo nového plzenského typu. Pivovar v súčasnosti ponúka jedny z najznámejších pivných značiek na Slovensku a v Česku.

Prazdroj patril dlhší čas pod koncern SABMiller, ktorý bol druhou najväčšou pivovarníckou spoločnosťou na svete. V roku 2016 ju však prevzal belgický gigant Anheuser-Busch InBev (ABI). Antimonopolný úrad rozhodol, že ABI musí niektoré pivovary odpredať, pretože by vlastnil príliš veľkú časť trhu (približne tretinu). Plzeňský Prazdroj sa teda v roku 2016 dostal k japonskej spoločnosti Asahi Breweries. Väčšinu jej portfólia tvoria alkoholické nápoje.

Na prehliadke v pivovare.
Na prehliadke v pivovare. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Spoločnosť Asahi Breweries prevzala spolu s Prazdrojom ďalšie štyri pivovary, za čo podľa iDnes.cz zaplatila dokopy zhruba 7,3 miliardy eur. Záujem o aktíva SABMilleru v tom čase prejavila aj investičná skupina PPF na čele s vtedy najbohatším Čechom Petrom Kellnerom, ktorý len nedávno zomrel pri tragickej nehode. Do boja sa pustila aj skupina J&T so slovenským milionárom Patrikom Tkáčom.

Odporúčané
Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík 28. februára 2024, 17:00

Napokon však uspeli Japonci a spoločnosť Asahi Breweries v roku 2016 okrem Plzeňského Prazdroja kúpila poľský Tyskie a Lech, maďarský Dreher, rumunskú značku Ursus a slovenský Topvar. Ostatné pivá, ktoré patria pod firmu Asahi Breweries, nájdeš na jej webe. Na ňom ako svoju pýchu spomedzi českých pív (pozri nižšie) zvýraznila dve značky – Kozel a Pilsner Urquell.

Asahi Breweries.
Asahi Breweries. Zdroj: Web/asahiinternational

Hovorca Plzeňského Prazdroja Zdeněk Kovář pre REFRESHER povedal, že spoločnosť Asahi Breweries mala od začiatku veľký rešpekt k českému pivovarníctvu a do výrobného procesu nechcela nijako zasahovať. „Vedenie spoločnosti Asahi sa zaviazalo, že si Plzeňský Prazdroj cení ako klenot a bude sa k nemu správať s patričnou úctou. Neplánujú na jeho chode ani procese varenia piva či receptúrach nič meniť,“ uviedol.

Hovorcu sme sa pýtali aj na to, či sa Pilsner vyrába aj v iných krajinách s odlišnou receptúrou. V holandskom Eindhovene sme totiž napríklad mali skúsenosť s „plzničkou“, ktorá sa na tú českú vôbec nepodobala. Podľa Kovářa sa Pilsner Urquell vyrába iba v Plzni a exportuje sa do viac ako 50 krajín. Následne môže jeho kvalitu ovplyvniť nevhodná starostlivosť. Ak je skladovaný v teple alebo vystavený slnečnému žiareniu, chutné pivo určite neočakávaj.

Odporúčané
Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu Slovenská hokejová reprezentácia získala „zlato“. Obľúbená značka Slovákov sa stala novou posilou nášho hokejového tímu 7. novembra 2023, 15:30

V prípade čapovaného piva môže byť chybných praktík, samozrejme, ešte viac. Sanitácia pivného vedenia, zle umyté poháre a nesprávne čapovanie dokážu pokaziť chuť ktoréhokoľvek zlatého moku.

Plzeňský Prazdroj je v rebríčku českých pív lídrom. Pandémia však ovplyvnila aj takéhoto veľkého hráča.

„Pohostinstvo pre nás predstavuje dôležitý predajný kanál, štandardne totiž tvorí dve pätiny našich predajov. To je viac ako priemer trhu a nám vlani klesli predaje v tomto segmente o 30 percent. Prevedené do zrozumiteľných čísel, v roku 2020 sme v Česku predali celkovo o 111 miliónov pív menej ako v predchádzajúcom roku,“ povedal obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Tomáš Mráz. Nárast však zaznamenali v predaji baleného piva (7 percent), a to hlavne piva v sklenených fľašiach.

„Utlmili sme stáčanie piva do sudov a tankov a, naopak, posilnili sme výrobu baleného piva. Práve o sklenené vratné fľaše a plechovky bol vlani najväčší záujem, napriek tomu ich predaj nevykompenzoval straty zo zatvorených barov. Celkovo sme teda v Česku predali o 8 percent menej ako v roku 2019, na Slovenku bol pokles 2 percentá v porovnaní s rokom 2019,“ spresnil Zdeněk Kovář.

Po Staroprameni túžila aj firma Asahi

Spoločnosť: Molson Coors Beverage Company
Krajina pôvodu: USA
České pivá: Staropramen, Ostravar, Velvet, Braník a ďalšie

Po Plzeňskom Prazdroji je spoločnosť Pivovary Staropramen druhým najväčším výrobcom piva v Česku. Od 90. rokov sa v nej vystriedalo viacero vlastníkov. V roku 2012 však skupinu StarBev vlastniacu Staropramen za 2,65 miliardy eur odkúpil americký koncern Molson Coors, uvádza ihned.cz. O Pivovary Staropramen pritom v danom období javil záujem aj vyššie spomínaný japonský koncern Asahi.

Kvalita piva by mala byť podľa hovorkyne Denisy Mylbachrovej rovnaká v Česku i v zahraničí. Pokiaľ sa ti podarilo naraziť na Staropramen, ktorý chutil odlišne, chybu možno hľadať v zlom skladovaní, v nečistote výčapného zariadenia či v starobe piva.

Odporúčané
 V týchto 3 mestách mohla verejnosť ochutnať 5 remeselných pív s Bekimkom. Pozri sa, ako to vyzerá, keď pivovar vyrazí do ulíc V týchto 3 mestách mohla verejnosť ochutnať 5 remeselných pív s Bekimkom. Pozri sa, ako to vyzerá, keď pivovar vyrazí do ulíc 5. novembra 2023, 13:00

„Licenčná výroba piva Staropramen v zahraničí podlieha prísnym pravidlám a kontrole. Pivo je tam varené podľa rovnakej receptúry, ktorá určuje aj použitie surovín. Kvalita sa pravidelne kontroluje senzoricky aj analyticky v laboratóriu. Použitie inej vody by nemalo mať zásadný vplyv, pretože voda sa upravuje špeciálne na pivovarské účely,“ uviedla hovorkyňa pre REFRESHER.

Ešte v roku 2020 sa podľa denníka E15 šepkalo, že Molson Coors plánujú Staropramen predať. Hovorca spoločnosti to však vyvrátil. Pivovary Staropramen vlani predali doma i v zahraničí dokopy 3,19 milióna hektolitrov piva. Predaj v Česku medziročne klesol o 2,4 percenta.

„Príčina minuloročných výsledkov je zrejmá. Predaj z barov a reštaurácií, ktoré významnú časť roka fungovali iba v obmedzenom režime, sa čiastočne presunul do obchodov, avšak maloobchodné predaje tento výpadok zďaleka nedokázali kompenzovať,“ tvrdí finančná riaditeľka firmy Silvia Miklósová.

Staroprameň.
Staroprameň. Zdroj: Pivovar Staropramen

Česi podržali Heineken aj cez pandémiu

Spoločnosť: Heineken
Krajina pôvodu: Holandsko
České pivá: Krušovice, Březňák, Starobrno, Zlatopramen a iné
Slovenské pivá: Zlatý Bažant, Corgoň, Kelt, Gemer, Martiner, cider Lišiak zo Sadu a mnohé ďalšie

Veľkým hráčom na pivnom trhu v Česku a na Slovensku je holandský koncern Heineken. Ten sa na pivný trh v Česku dostal v roku 2003 kúpou Starobrna, po ktorom od spoločnosti Radeberger Gruppe v roku 2007 prevzal aj známe Krušovice, uvádzajú HN.

Odporúčané
V pohári ucítiš višne alebo slnečnú Kaliforniu. Tieto uznávané craftové pivá zo zahraničia si môžeš kúpiť aj na Slovensku V pohári ucítiš višne alebo slnečnú Kaliforniu. Tieto uznávané craftové pivá zo zahraničia si môžeš kúpiť aj na Slovensku 17. júla 2023, 10:00

Na Slovensku pod Heineken patrí Pivovar Hurbanovo. Situácia cez pandémiu bola pre Heineken, druhého najväčšieho výrobcu piva na svete, pomerne komplikovaná. Jeho prevádzkový zisk za rok 2020 klesol o 35,6 percenta, informovalo iDnes.cz.

Vzhľadom na túto stratu museli vo svojich pobočkách prepustiť zhruba 8 000 zamestnancov. Spoločnosť Heineken ČR však, naopak, za minulý rok zaevidovala o 6,8 percenta vyššie tržby a o 3 percentá väčší zisk. Dopyt po pive v Česku je oproti zahraničiu značne vyšší.

„Čo sa týka roka 2020, tak sme podobne ako iné pivovarnícke skupiny výrazne pocítili uzavretie reštauračných prevádzok. Pokles v tomto kanáli však mierne vyrovnal nárast v kanáli off-trade, teda v retaile,“ povedala pre REFRESHER hovorkyňa Dita Vašíčková.

Rovnako ako hovorcovia Pilsneru a Staropramenu nás ubezpečila, že receptúra Heinekenu je všade rovnaká. Jeho vzorky sa pravidelne testujú a porovnávajú s holandským originálom. „Heineken naozaj chutí všade rovnako napriek trochu odlišnej varnej vode, avšak aj tá musí spĺňať požadované špecifikácie,“ uviedla. 

Vysvetlila, že kvalitu piva môže ohroziť jeho staroba či nekvalitné podmienky skladovania. „Ak pivo skladujete v teple a na priamom svetle, už po veľmi krátkom čase môžu byť poznať rozdiely v chuti a vôni. Rozdiely sú tým väčšie, čím väčším a extrémnejším podmienkam je pivo vystavené,“ spresnila.

Heineken.
Heineken. Zdroj: Facebook/Heineken

Český Budweiser ako pýcha národa

Spoločnosť: Budějovický Budvar
Krajina pôvodu: Česko
České pivá: Budweiser, Pardál

Aj keď sa v minulosti objavili záujemcovia, ktorí si chceli Budějovický Budvar založený v roku 1895 privlastniť, štát sa rozhodol udržať ho vo svojom vlastníctve. „Budvar je pivovar, ktorý v podstate vlastní každý z nás – má 10 miliónov akcionárov,“ povedal pre Lidovky.cz jeho súčasný riaditeľ Petr Dvořák.

Odporúčané
KVÍZ: Máš na to opustiť svoju komfortnú zónu? Zisti, aký typ vzrušenia poteší tvoje „vnútorné ja“ KVÍZ: Máš na to opustiť svoju komfortnú zónu? Zisti, aký typ vzrušenia poteší tvoje „vnútorné ja“ 8. júna 2023, 12:00

Veľkú snahu o odkúpenie prejavoval hlavne gigant Anheuser-Busch InBev (ABI). Ten totiž vlastní americkú verziu Budweisera, o ktorého značku Česko s USA dlhé roky súperí. Cieľom ABI v podstate je, aby mohli americký variant predávať v európskych krajinách pod značkou Budweiser.

Mnohé európske krajiny však Američanom nevyhoveli, a tak svoj produkt mimo USA zväčša predávajú pod názvom Bud. Naopak, tam, kde môže ABI používať názov Budweiser, Česi predávajú svoje pivo pod názvom Czechvar. Okrem názvu však tieto značky nemajú veľa spoločného. Keď ochutnáš, pochopíš.

Bud/Budweiser.
Bud/Budweiser. Zdroj: Wikimedia/Dorisall (Creative Commons)

Súdny spor o značku sa Budějovickému Budvaru podarilo vyhrať napríklad v Taliansku, Nórsku či Portugalsku. Denik.cz píše, že Česko do roku 2013 zvíťazilo v približne 70 percentách prípadov. Len medzi rokmi 2000 až 2013 bolo medzi ABI a Budvarom ukončených 184 súdnych sporov.

Budvaru sa za minulý rok darilo napriek pandémii koronavírusu. Produkcia piva sa mu medziročne zvýšila o 51-tisíc hektolitrov na 1,730 milióna hektolitra, čo je pre pivovar rekord. PR manažérka Markéta Ježková pre REFRESHER povedala, že 70 percent objemu, ktoré za rok uvaria, exportujú do zahraničia.

Odporúčané
Slovenské pivo Zlatý Bažant už nie je to, čo bývalo. Výrobcovia sa po 25 rokoch rozhodli pre zásadný krok Slovenské pivo Zlatý Bažant už nie je to, čo bývalo. Výrobcovia sa po 25 rokoch rozhodli pre zásadný krok 27. apríla 2023, 13:00

„Tradične naše predaje ťahal nárast nášho exportu na kľúčových trhoch, najmä v Nemecku, avšak dobrou správou je aj viac než 2-percentný nárast objemu nášho predaného piva na domácom trhu. Na exportných trhoch sme predali o takmer 3,5 percenta viac celkového objemu piva ako v roku 2019,“ uviedol Dvořák. Tržby za pivo vzrástli o 1 percento.

Budvar.
Budvar. Zdroj: Budějovický Budvar

Svijany vlastnia Česi, Lobkowicz Čína

Spoločnosť: LIF Group
Krajina pôvodu: Česko
České pivá: Rohozec, Primátor, Svijany

Spoločnosť LIF (Liberec Investment Fund) Group stojí od roku 2010 za firmou Pivovar Svijany. Český magazín Forbes umiestnil LIF Group vo svojom rebríčku rodinných firiem v roku 2020 na piate miesto v kategórii najvýkonnejších spoločností. Na jej čele stoja otec so synom Miroslav a Tomáš Kučerovci.

Svijany.
Svijany. Zdroj: Pixabay/jiriposival0 (Creative Commons)

O Pivovar Svijany sa do roku 2010 spoločnosť LIF Group delila so spoločnosťou K Brewery Group, ktorá vlastnila 45 percent akcií. Tie im však po niekoľkomesačnom rokovaní predali, píše iDnes.cz. Spoločnosť K Brewery, ktorá sa neskôr premenovala na Pivovary Lobkowicz Group, však mala podiely v iných pivovaroch.

Odporúčané
PIVNÝ TEST: Ako chutí pivo z Etiópie či Japonska a ktoré má príchuť cukrovej vaty? PIVNÝ TEST: Ako chutí pivo z Etiópie či Japonska a ktoré má príchuť cukrovej vaty? 29. novembra 2022, 16:30

Tie v roku 2015 odkúpil čínsky koncern China Energy Company Limited (CEFC) cez firmu Lapasan, v ktorej mal väčšinový podiel. Lapasan je v českom obchodnom registri uvádzaný ako jediný akcionár spoločnosti Pivovary Lobkowicz Group. Jeho cieľom bolo okrem iného výrazne zvýšiť export piva do Číny, čo sa mu však nepodarilo.

Spoločnosť: China Energy Company Limited
Krajina pôvodu: Čína
České pivá: Uherský Brod, Platan, Rychtář, Ježek, Černá Hora, Lobkowicz a ďalšie

Podľa CNN Prima News musela spoločnosť Lobkowicz Group v dôsledku pandémie uzavrieť svoje pivovary v Uherskom Brode, Klášteře a Vysokom Chlumci. „Sme nútení reagovať na dlhšie ako rok trvajúcu pandémiu covidu-19 a skutočnosť, že v Českej republike sú nepretržite uzavreté reštauračné prevádzky a zariadenia,“ uviedol hovorca.

Bernard je spolovice belgický, Urpiner čisto slovenský

Majitelia: Duvel Moortgat (50 %), Stanislav Bernard (25 %) a Josef Vávra (25 %)
Krajina pôvodu: Belgicko/Česko
České pivá: Bernard

Ďalším známym pivom z českých vôd je aj Bernard. Jeho porevolučný rozbeh sa datuje od roku 1991, keď spoločnosť vydražila trojica Stanislav Bernard, Rudolf Šmejkal a Josef Vávra, informujú na oficiálnom webe. Bernard varia v pivovare v českom meste Humpolec. V roku 2001 do českej firmy investovala belgická spoločnosť Duvel Moortgat.

„Rodinný pivovar Bernard väčšinu produkcie predáva v sudoch, preto na firmu opatrenia proti šíreniu koronavírusu dopadli citeľnejšie ako na výrobcov, ktorí väčšinu piva predávajú vo fľašiach alebo v plechovkách. Pomer piva sudového voči fľaškovému bol do obdobia pred nástupom opatrenia asi 60 : 40 aj viac v prospech sudového piva. Po príchode opatrení sa úplne premenil pomer sudového a fľaškového piva až na 20 : 80,“ povedal pre REFRESHER hovorca pivovaru Radek Tulis.

Odporúčané
21-ročná Dorota je majsterkou za výčapom: Existuje trik, ako hneď zistiť, či ti v podniku pivo načapovali správne (Rozhovor) 21-ročná Dorota je majsterkou za výčapom: Existuje trik, ako hneď zistiť, či ti v podniku pivo načapovali správne (Rozhovor) 2. novembra 2022, 9:30

Predaj fľaškového piva však nemohol vykryť stratu, ktorú spôsobilo zníženie sudovej produkcie. Za rok 2020 stihli vyprodukovať 345-tisíc hektolitrov piva, teda medziročne o 56-tisíc hektolitrov menej, čo je pokles o necelých 14 percent (strata 118 miliónov českých korún). Zaujímavosťou je, že v júli dosiahli rekordnú produkciu piva – 49 688 hektolitrov (medziročný nárast o 13 percent). Dôvod? Uvoľnenie opatrení. Ľudia sa, pochopiteľne, ihneď hrnuli „na jedno“ čapované.

Počas pandémie sa však Stanislavovi Bernardovi podarilo uskutočniť dlhoročný nápad – vyrobiť pivnú pálenku. Tá mala u ľudí veľký úspech a rýchlo sa vypredala. Bernard si okrem iného spravil meno aj svojím typickým reklamným materiálom, v ktorom dáva priestor kombinácii piva a krásnych žien.

Bernard.
Bernard. Zdroj: Bernard
Spoločnosť: Banskobystrický pivovar
Krajina pôvodu: Slovensko
Slovenské pivá: Urpiner

Na záver sa dostávame k známemu slovenskému pivu Urpiner, ktoré na našej scéne žne úspechy napriek tomu, že doň neinvestovali zahraniční investori. Príbeh pivovaru pripomína filmy v štýle „from zero to hero“ (z nuly hrdinom). Jeho majitelia totiž dokázali spoločnosť pozdvihnúť z úplného dna.

Podnikatelia Branislav Cvik a Ľubomír Vančo sa so svojou spoločnosťou Goodbeer v roku 2007 dostali k pivovaru Urpín, uvádza Trend. Ten bol v tom čase po bývalom vlastníkovi Pavelovi Čupkovi (politik zo strany HZDS) vo veľmi zlom stave. Za niekoľko rokov sa im však podarilo vydobyť miesto na výslní slovenského pivovarníckeho trhu. Urpín sa neskôr rozhodli premenovať na Urpiner.

Odporúčané
KVÍZ: „Pallo myllo vella umyvalla“ určite poznáš. Podarí sa ti rozlúštiť aj náročnejšie výrazy z nitrianskeho nárečia? KVÍZ: „Pallo myllo vella umyvalla“ určite poznáš. Podarí sa ti rozlúštiť aj náročnejšie výrazy z nitrianskeho nárečia? 13. októbra 2022, 13:30

„Banskobystrický pivovar je dobrým príkladom toho, že aj slovenská firma bez zahraničného kapitálu dokáže vyrábať vynikajúci produkt, investovať do technológií a v dnešnej neľahkej dobe podporovať zamestnanosť v stredoslovenskom regióne,“ píšu na svojom webe.

Predstaviteľom Urpineru sa podarilo udržiavať dlhoročné partnerstvo s populárnym slovenským festivalom Pohoda, ktorého boli hlavnými pivnými partnermi už štyri roky po sebe. Ich spoluprácu narušila až pandémia koronavírusu, v dôsledku ktorej dostala festivalová sezóna v roku 2020 a 2021 stopku.

Urpineru sme sa tak ako ostatných pivovarov pýtali, akým spôsobom dokázali prekonať pandemický rok 2020 a či do budúcna nezvažujú investíciu od zahraničného investora. K našim otázkam sa však vedenie odmietlo vyjadriť.

Urpiner.
Urpiner. Zdroj: Facebook/Urpiner
Domov
Zdieľať
Diskusia