Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
15. mája 2021, 14:30
Čas čítania 8:15
Jakub Paulík

Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku

Vieš, čie pivo piješ? Toto sú majitelia známych pív na Slovensku a v Česku
Zdroj: Unsplash/BENCE BOROS/volně k užití
ZAUJÍMAVOSTI PIVO
Uložiť Uložené

Len malá časť našich populárnych pív patrí pod Čechov a Slovákov.

Kto ovláda v našich končinách trh s pivom? Holanďania, Japonci, Číňania, Američania či Belgičania. Tí všetci patria medzi vlastníkov veľkých pivovarov, ktoré do našich i zahraničných barov a domácností dodávajú tie najznámejšie značky piva, ako je Pilsner Urquell či Zlatý Bažant. Do popredia sa však posledné roky tlačia aj malé pivovary s unikátnymi pivnými chuťami, ktoré ocení každý pivný nadšenec.

Pandémia koronavírusu sa dotkla aj niektorých veľkých hráčov, následkom čoho museli prepúšťať. Iným sa však podarilo fungovať vcelku obstojne a pivári ich napriek opatreniam podržali. Takto vyzerá československý pivný trh a jeho najpopulárnejšie značky.

V článku sme sa zamerali na pivovarnícke spoločnosti, ktoré vlastnia najznámejšie slovenské a české značky piva. Malé pivovary v ňom nenájdeš.
Odporúčané
TEST 17 pív: Niektoré by nedocenili ani „šenkoví štamgasti“, museli sme ich vyliať TEST 17 pív: Niektoré by nedocenili ani „šenkoví štamgasti“, museli sme ich vyliať 2. augusta 2020, 11:25
V tomto článku si prečítaš:
  • O tom, že Pilsner mohol odkúpiť Petr Kellner (PPF) či Patrik Tkáč (J&T).
  • Na ktoré dve české pivá je japonská spoločnosť Asahi Breweries najviac hrdá.
  • Prečo sa rozhodli nezasahovať do výroby piva v Plzni.
  • Ako sa pivovarom darilo počas koronakrízy.
  • Prečo sa mohlo stať, že ti známe značky piva chutili v zahraničí odlišne.
  • Čo môže výrazne ovplyvniť chuť a vôňu piva.

Pilsner či Topvar patria pod japonskú firmu

Spoločnosť: Asahi Breweries
Krajina pôvodu: Japonsko
České pivá: Pilsner Urquell, Gambrinus, Velkopopovický Kozel, Radegast, nealkoholické pivo Birell a ďalšie
Slovenské pivá: Topvar, Šariš, Smädný mních

Česká spoločnosť Plzeňský Prazdroj, založená v roku 1842, je pivovarníckou legendou. S jej históriou sa spája meno sládka Josefa Grolla, ktorý uvaril pivo nového plzenského typu. Pivovar v súčasnosti ponúka jedny z najznámejších pivných značiek na Slovensku a v Česku.

Prazdroj patril dlhší čas pod koncern SABMiller, ktorý bol druhou najväčšou pivovarníckou spoločnosťou na svete. V roku 2016 ju však prevzal belgický gigant Anheuser-Busch InBev (ABI). Antimonopolný úrad rozhodol, že ABI musí niektoré pivovary odpredať, pretože by vlastnil príliš veľkú časť trhu (približne tretinu). Plzeňský Prazdroj sa teda v roku 2016 dostal k japonskej spoločnosti Asahi Breweries. Väčšinu jej portfólia tvoria alkoholické nápoje.

Na prehliadke v pivovare.
Na prehliadke v pivovare. Zdroj: Refresher/Jakub Paulík

Spoločnosť Asahi Breweries prevzala spolu s Prazdrojom ďalšie štyri pivovary, za čo podľa iDnes.cz zaplatila dokopy zhruba 7,3 miliardy eur. Záujem o aktíva SABMilleru v tom čase prejavila aj investičná skupina PPF na čele s vtedy najbohatším Čechom Petrom Kellnerom, ktorý len nedávno zomrel pri tragickej nehode. Do boja sa pustila aj skupina J&T so slovenským milionárom Patrikom Tkáčom.

Odporúčané
KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? KVÍZ: Zožrať puk, trip či budíček. Vieš, čo znamená týchto 10 hokejových výrazov? 9. apríla 2024, 18:00

Napokon však uspeli Japonci a spoločnosť Asahi Breweries v roku 2016 okrem Plzeňského Prazdroja kúpila poľský Tyskie a Lech, maďarský Dreher, rumunskú značku Ursus a slovenský Topvar. Ostatné pivá, ktoré patria pod firmu Asahi Breweries, nájdeš na jej webe. Na ňom ako svoju pýchu spomedzi českých pív (pozri nižšie) zvýraznila dve značky – Kozel a Pilsner Urquell.

Asahi Breweries.
Asahi Breweries. Zdroj: Web/asahiinternational

Hovorca Plzeňského Prazdroja Zdeněk Kovář pre REFRESHER povedal, že spoločnosť Asahi Breweries mala od začiatku veľký rešpekt k českému pivovarníctvu a do výrobného procesu nechcela nijako zasahovať. „Vedenie spoločnosti Asahi sa zaviazalo, že si Plzeňský Prazdroj cení ako klenot a bude sa k nemu správať s patričnou úctou. Neplánujú na jeho chode ani procese varenia piva či receptúrach nič meniť,“ uviedol.

Hovorcu sme sa pýtali aj na to, či sa Pilsner vyrába aj v iných krajinách s odlišnou receptúrou. V holandskom Eindhovene sme totiž napríklad mali skúsenosť s „plzničkou“, ktorá sa na tú českú vôbec nepodobala. Podľa Kovářa sa Pilsner Urquell vyrába iba v Plzni a exportuje sa do viac ako 50 krajín. Následne môže jeho kvalitu ovplyvniť nevhodná starostlivosť. Ak je skladovaný v teple alebo vystavený slnečnému žiareniu, chutné pivo určite neočakávaj.

Odporúčané
Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík Pivo nepotrebuje párovanie s ťažkými krčmovými jedlami. Skvelé je s lososom, paprikou či so sladkým, tvrdí Vlado Machalík 28. februára 2024, 17:00

V prípade čapovaného piva môže byť chybných praktík, samozrejme, ešte viac. Sanitácia pivného vedenia, zle umyté poháre a nesprávne čapovanie dokážu pokaziť chuť ktoréhokoľvek zlatého moku.

Plzeňský Prazdroj je v rebríčku českých pív lídrom. Pandémia však ovplyvnila aj takéhoto veľkého hráča.

„Pohostinstvo pre nás predstavuje dôležitý predajný kanál, štandardne totiž tvorí dve pätiny našich predajov. To je viac ako priemer trhu a nám vlani klesli predaje v tomto segmente o 30 percent. Prevedené do zrozumiteľných čísel, v roku 2020 sme v Česku predali celkovo o 111 miliónov pív menej ako v predchádzajúcom roku,“ povedal obchodný riaditeľ Plzeňského Prazdroja Tomáš Mráz. Nárast však zaznamenali v predaji baleného piva (7 percent), a to hlavne piva v sklenených fľašiach.

„Utlmili sme stáčanie piva do sudov a tankov a, naopak, posilnili sme výrobu baleného piva. Práve o sklenené vratné fľaše a plechovky bol vlani najväčší záujem, napriek tomu ich predaj nevykompenzoval straty zo zatvorených barov. Celkovo sme teda v Česku predali o 8 percent menej ako v roku 2019, na Slovenku bol pokles 2 percentá v porovnaní s rokom 2019,“ spresnil Zdeněk Kovář.

Po Staroprameni túžila aj firma Asahi

Spoločnosť: Molson Coors Beverage Company
Krajina pôvodu: USA
České pivá: Staropramen, Ostravar, Velvet, Braník a ďalšie

Po Plzeňskom Prazdroji je spoločnosť Pivovary Staropramen druhým najväčším výrobcom piva v Česku. Od 90. rokov sa v nej vystriedalo viacero vlastníkov. V roku 2012 však skupinu StarBev vlastniacu Staropramen za 2,65 miliardy eur odkúpil americký koncern Molson Coors, uvádza ihned.cz. O Pivovary Staropramen pritom v danom období javil záujem aj vyššie spomínaný japonský koncern Asahi.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97906 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aký je rozdiel medzi Budvarom a Czechvarom.
  • Ako Bernard láka zákazníkov na krásne ženy a pálenku.
  • Ktorá spoločnosť musela vinou pandémie prepúšťať zamestnancov.
  • Komu sa podarilo vytiahnuť Urpiner z úplného dna.
  • Ktorý pivovar prevzala Čína.
Domov
Zdieľať
Diskusia