Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
13. mája 2021, 14:30
Čas čítania 6:49
Daniel Mikolášik

Polonahý Vémola, 140-kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírom. Toto sú najvzácnejšie fotografie domácich MMA zápasníkov

Polonahý Vémola, 140-kilový Baba Jaga a Attila Végh s čírom. Toto sú najvzácnejšie fotografie domácich MMA zápasníkov
Zdroj: se svolením Oktagon MMA
ŠPORT MMA UFC
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ako vyzeral pribratý Karlos Vémola s dioptriami ešte na strednej škole a ktorý český MMA zápasník sa v puberte fotil polonahý v trenkách v električke?

Späť do dní minulých. Ako vyzerali známi slovenskí a českí MMA zápasníci v začiatkoch kariéry, keď ešte v našich končinách neboli takí známi a na svojich instagramových profiloch nemali desiatky tisíc sledovateľov? Ako si na tie časy spomínajú a ako nám svoje unikátne fotografie sami opísali?

Vybrali sme tie najvzácnejšie staré fotky siedmich domácich MMA bojovníkov ako Karlos Vémola, Attila Végh, Ivan Buchinger či Vašek Mikulášek, ktorých by si vtedy pravdepodobne ani nespoznal. Niektoré sme získali priamo od samotných zápasníkov z ich súkromných archívov, pričom nám dané snímky aj exkluzívne okomentovali.

K iným sme sa dostali vďaka databázam či starým fotoalbumom na ich verejných profiloch na sociálnych sieťach. Ak ťa fotografie zaujmú, môžeš si pozrieť aj predošlý diel s najvzácnejšími starými fotografiami českých a slovenských raperov.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako vyzeral pribratý Karlos Vémola s okuliarmi ešte na strednej škole.
  • Prečo je pre Ivana Buchingera jeho fotka s Conorom McGregorom nezabudnuteľná.
  • Ktorý slovenský MMA bojovník po výhre pózoval so svetoznámym boxerom Mikom Tysonom.
  • Ako vyzeral Attila Végh s čírom v roku 2011.
  • Aký veľký rozdiel je medzi fotkou, na ktorej má Vašek Mikulášek ešte zavalitú postavu, a fotkou, na ktorej je už vysekaný.
  • Ktorý český MMA zápasník sa v puberte fotil polonahý v trenkách v električke.

Karlos Vémola

Karlos Vémola.
Karlos Vémola. Zdroj: Oktagon MMA

Terminátor patrí medzi najznámejších MMA bojovníkov v našich dvoch krajinách. Rodák z Olomouca začínal kulturistikou, neskôr ako vyhadzovač v klube v londýnskom Tottenhame či dokonca ako ochrankár známeho newyorského rapera 50 Centa. Svoju profesionálnu MMA kariéru započal v roku 2008, keď sa uskutočnil jeho prvý profi zápas.

Počas zápasov v Cage Fighters Championship a Ultimate Challenge MMA sa mu rýchlo podarilo získať rekord v neporazenosti (7-0). Tréningy mával v anglickom klube London Shootfighters. V apríli v roku 2010 podpísal zmluvu s prestížnou svetovou organizáciou UFC ako historicky prvý Čech. Dnes je držiteľom niekoľkých titulov v strednej a v poloťažkej váhe.

Karlos v čase, keď ešte študoval na strednej hotelovej škole. Práve v tomto období sa začal venovať kulturistike.

Karlos Vémola
Zdroj: Youtube/Do2x

Vzácna fotografia z Londýna z roku 2005, konkrétne z majstrovstiev Veľkej Británie v kulturistike. V tom čase mal len 20 rokov.

Karlos Terminátor Vémola
Zdroj: archív Karlosa Vémolu

Opäť snímka z roku 2005 z britských majstrovstiev. Vémolov manažér pre Refresher prezradil, že na nich organizátori nechceli Karlosa nechať súťažiť v kategórii juniorov, pretože bol taký veľký, že si mysleli, že má falošný pas. Napokon teda súťažil v kategórii dospelých (začiatočníkov), v ktorej aj napriek tomu prekvapivo vyhral.

Karlos Vémola
Zdroj: Youtube/Do2x

21-ročný Karlos v čase, keď žil v Londýne

Karlos Vémola
Zdroj: Youtube/Do2x

Karlos s blízkymi po svojom prvom profesionálnom MMA zápase v roku 2008 v rámci organizácie Cage Fighters Championship. Zľava jeho otec Karel, Karlos, strýko Josef, kamarát Oskar a dole bratranec Jiří.

Karlos Vémola
Zdroj: Youtube/Do2x

Karlos v roku 2012 počas predzápasovej konferencie v New Jersey. V tom čase už zápasil pod prestížnou organizáciou UFC.

Karlos Vémola
Zdroj: UFC

Ivan Buchinger

Ivan Buchinger
Zdroj: archív Ivana Buchingera

Jeden z najúspešnejších slovenských MMA bojovníkov vôbec, ktorý má na svojom konte už 38 výhier. Rodák z Gabčíkova je jediný Slovák, ktorý zápasil s legendárnym Conorom McGregorom, a to ešte v čase, keď nebol najznámejším MMA bojovníkom na svete a synonymom tohto športu.

Odporúčané
Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 Shem Rock: „Toto nie je hra, ja sa ťa snažím zabiť.“ Kontroverzný zápasník varuje svojho oponenta pred OKTAGONOM 56 17. apríla 2024, 15:00

Hoci Buki zápas so svetoznámym Írom v tom čase prehral, pýšiť sa môže mnohými úspechmi, titulmi a získanými opaskami, ktoré mu dozaista závidí nejeden zápasník zmiešaného bojového umenia. Svoju profesionálnu kariéru začal už v roku 2008 a odvtedy prešiel poriadnou premenou, ale aj progresom. Niektoré pamätné fotografie zo svojej kariéry nám exkluzívne opísal.

„Táto fotka je pre mňa nezabudnuteľná. Aj pre prehru, aj preto, že mi to médiá zakaždým pripomínajú. Veľa ľudí ma pozná preto, lebo som bojoval so svetoznámym Conorom McGregorom,“ opisuje pre Refresher Buki.

Ivan Buchinger
Zdroj: archív Ivana Buchingera

Ivan s legendárnym boxerom Mikom Tysonom. „Môj prvý opasok je pre mňa veľmi vzácny. Bol to môj prvý veľký úspech,“ hovorí.

Ivan Buchinger
Zdroj: archív Ivana Buchingera

Jeho ďalší opasok, tento konkrétne od organizácie Cage. Ivan ho vyhral na šampionáte vo Fínsku. „Tu som bol ešte veľmi mladý,“ pousmial sa Buki.

Ivan Buchinger
Zdroj: archív Ivana Buchingera

S opaskom prestížnej britskej MMA organizácie Cage Warriors, rok po prehre s Conorom McGregorom

Ivan Buchinger
Zdroj: archív Ivana Buchingera

Ďalší opasok v poradí, ktorý vyhral pod známou ruskou organizáciou M-1 Global v roku 2015. „V ruskej M-1 sa mi veľmi darilo. Poraziť ma dokázali až po šiestich výhrach. V Rusku mi dali prezývku russian fighters nightmer (nočná mora ruských bojovníkov),“ pousmial sa.

Ivan Buchinger
Zdroj: archív Ivana Buchingera

Attila Végh

Attila Végh
Zdroj: Instagram/Attila Végh

„Je to prvý Slovák, ktorý vyhral Bellator, rodák z Gabčíkova, pozor ide predátor,“ rapuje v skladbe ATTILA raper Rytmus a nemýli sa. Azda najväčšia hviezda slovenského MMA Attila Végh sa mimo iného môže pochváliť napríklad tým, že vyhral letný turnaj Bellator 2012 Summer Series Light Heavyweight Tournament a potom aj šampionát Bellator poloťažkých váh.

Odporúčané
UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? UFC 300: U bookmakerov sú outsideri, my ich tipujeme na víťazov. Kto ovládne v sobotu najväčší turnaj v histórii bojových športov? 12. apríla 2024, 14:30

V roku 2019 zdolal aj obávaného Karlosa Vémolu v zápase storočia, keď triumfoval hneď v prvom kole už po približne dvoch minútach. Od svojich piatich do šestnástich rokov sa venoval wrestlingu, neskôr prestúpil na kempo karate. V ňom sa stal dokonca majstrom sveta, majstrom Európy a 14-krát si odniesol titul majstra Maďarska. Jeho debut v MMA sa datuje od roku 2008. 

Attila so svojím prvým opaskom šampióna v roku 2009

Attila Végh
Zdroj: Facebook/Attila Vegh

„Pumukli“ netradične s čírom na hlave počas zápasu Rock and Brawl vo Fínsku

Attila Végh
Zdroj: Facebook/Attila Vegh

Veľmi vzácna fotografia z roku 2011, na ktorej sa nachádzajú traja známi slovenskí MMA zápasníci. Vľavo Gábor Boráros, vpravo Ivan Buchinger a v strede samotný Attila ako ich osobný mentor.

Boráros GáborAttila VéghIvan Buchinger
Zdroj: Facebook/Boráros Gábor

Vašek Mikulášek

Vašek Mikulášek
Zdroj: Instagram/Vašek Mikulášek

Vašek Mikulášek alias Baba Jaga prešiel od svojho prvého zápasu až do súčasnosti poriadne dlhú cestu, no ako prezrádza pre Refresher, všetka tá bolesť stála za to a nikdy by to za nič nevymenil. „Svoje začiatky si vážim a navždy mi na ne zostanú krásne spomienky,“ hovorí. Najprv začínal boxom, neskôr ho však oslovilo práve MMA.

Jeho prvý zápas sa uskutočnil ešte v roku 2013 v Prešove, a aby sa na ňom mohol zúčastniť, musel z pôvodnej váhy 140 kg chudnúť na 93 kg. To sa mu napokon podarilo a zápas vyhral hneď v prvom kole. Jeho doposiaľ posledný zápas sa uskutočnil v októbri 2020 v Brne, keď nastúpil proti samotnému Terminátorovi. Toho sa mu však nepodarilo zdolať.

Malý Vašek ešte na základnej škole. V dobe študentských čias bol vraj neraz obeťou šikany.

Vašek Mikulášek
Zdroj: Instagram/Vašek Mikulášek

Vľavo Vašek tesne predtým, ako začal tvrdo cvičiť, aby mohol zápasiť v zmiešanom bojovom umení. Vážil vtedy 140 kg. Napravo fotka vo forme, v akej je dnes.

Vašek MikulášekMMABaba Jaga
Zdroj: archív Vaška Mikuláška

Baba Jaga a jeho prvý MMA zápas, ktorý sa odohral na Slovensku, konkrétne v Prešove. Bojoval vtedy proti Radovanovi Estočínovi. „Bol to môj prvý zápas a jeho asi piaty. Bolo to v roku 2013 a zhadzoval som z nejakých 140 kg na 93 kg. Skoro som ten zápas prehral, ale mal som šťastie a ubil som súpera na GNP v prvom kole. Bol to neskutočný zážitok a nikdy na to nezabudnem. V publiku bola moja teraz už expriateľka a prisahám, že keď som zápas prehrával, počul som len ju. Kričala, aby som to nevzdal. A ja som to nevzdal,“ opisuje pre Refresher.

Vašek MikulášekMMABaba Jaga
Zdroj: archív Vaška Mikuláška

Opäť zápas na Slovensku, tentoraz bol jeho protivníkom Simon Michálek. „Ten chalan bol tvrdý a po troch kolách ma bolelo asi všetko, ale napokon som vyhral na body,“ spomína Baba Jaga.

Vašek MikulášekMMABaba Jaga
Zdroj: archív Vaška Mikuláška

Spomínaný zápas z Prešova v roku 2013. „To boli také moje začiatky, ktoré si vážim a navždy mi na ne zostanú krásne spomienky. Nikdy nezabudnem na to, koľko práce a úsilia ma to stálo. Nikdy by som to nevymenil,“ dodáva Vašek.

Vašek MikulášekMMABaba Jaga
Zdroj: archív Vaška Mikuláška
Odporúčané
Ivan Buki Buchinger: Na zemi som zabijak (Videorozhovor) Ivan Buki Buchinger: Na zemi som zabijak (Videorozhovor) 5. februára 2021, 16:37

Robo Pukač

MMA zápasník Robo Pukač.
MMA zápasník Robo Pukač. Zdroj: OKTAGON MMA

Robo Pukač a.k.a. Diamantový čávo je inventárom Octagon Fighting Academy (OFA). Bratislavský rodák sa v mladosti venoval predovšetkým futbalu, ihrisko však napokon vymenil za klietku. Robo mal svoj debutový zápas v roku 2010 a dnes má na svojom konte už 15 výhier. 

„Vstúpil som do gymu a myslel si, že sú to všetci vrahovia. (smiech) Ilja Škondrič, Slavo Molnár a ďalší priekopníci vyzerali ako strašidelné svalnaté monštrá, ja som bol po konci s futbalom tučné decko. Mal som obrovský rešpekt, bál som sa aj pozdraviť. Každý pokyn som počúval na slovo. Nechcel som im dať dôvod, aby sa na mňa čo i len pozreli,“ povedal o svojich začiatkoch v rozhovore pre Aktuality.sk.

V tom čase ešte krátkovlasý Robo Pukač (na fotke druhý zľava) v roku 2010 na seminári zmiešaného bojového umenia

Robo PukačMMA
Zdroj: Facebook/Robo Pukač

Aj nasledujúce tri fotografie pochádzajú z roku 2010. Na sociálnej sieti sa nimi pochválil so sprievodným textom, že pod ním leží finalista prestížnej ruskej MMA organizácie M-1 Global.

Robo PukačMMA
Zdroj: Facebook/Robo Pukač
Robo PukačMMA
Zdroj: Facebook/Robo Pukač
Robo PukačMMA
Zdroj: Facebook/Robo Pukač

Robo počas svojej kariéry vystriedal niekoľko účesov, jedným z nich bolo aj jeho povestné číro. Nedávno na sociálnej sieti vtipkoval, že aktuálne má účes ako Jim Carrey v komédii Blbý a blbší.

Robo PukačMMA
Zdroj: Facebook/Robo Pukač
Odporúčané
Robo Pukač: Zo začiatku mi nechutilo dostávať údery Robo Pukač: Zo začiatku mi nechutilo dostávať údery 19. januára 2020, 18:29

Milan Ďatelinka

Milan Ďatelinka
Zdroj: Instagram/Milan Ďatelinka

Mr. Comeback rovnako nie je v MMA žiadnym nováčikom. Svoju profesionálnu kariéru odštartoval ešte v roku 2013. Zápasí v strednej váhovej kategórii a jeho najväčšia prednosť je vysoká postava.

Meria 189 cm, čím prevyšuje takmer všetkých súperov v divízii. Je to komplexný bojovník, ktorý sa dokáže prejaviť rovnako v stoji, ako aj na zemi. Na svojom konte má aktuálne 8 výhier z 15 zápasov.

Všetky tri nasledujúce fotky, ktoré nám Milan Ďatelinka poslal, sú z historicky prvého kola turnaju Oktagon. Ten sa odohral v decembri roku 2016 v športovej hale Královka v Prahe.

Milan Ďatelinka
Zdroj: archív Milana Ďatelinku
Milan Ďatelinka
Zdroj: archív Milana Ďatelinku
Milan Ďatelinka
Zdroj: archív Milana Ďatelinku
Odporúčané
Gábor Boráros neberie steroidy, vezme ťa však so sebou rozbiť sa na Balaton. MMA zápasník číta komentáre hejterov Gábor Boráros neberie steroidy, vezme ťa však so sebou rozbiť sa na Balaton. MMA zápasník číta komentáre hejterov 7. novembra 2020, 14:19

Matúš Juráček

Matúš Juráček
Zdroj: OKTAGON MMA

Napokon sme sa pozreli aj na vzácne fotografie talentovaného Matúša Juráčka, ktorého meno sa v poslednom čase skloňuje na MMA scéne čoraz viac. Rodený Pražan bol kedysi chuligánom, a keďže v tom čase ukazoval svoju silu aj mimo klietky, v dôsledku jedného incidentu nemohol až 6 rokov navštevovať zápasy svojej milovanej Slavie Praha. 

Ako malý sa najprv sám chcel stať futbalistom, no v 13 rokoch objavil čaro bojových športov. Začínal s kung-fu, neskôr prešiel na kickbox, klasický box a napokon zakotvil v MMA. Slavista má na konte aktuálne sedem výhier a len dve prehry. Naposledy dokonca v turnaji Oktagon 21 porazil aj obávaného Gábora Borárosa.

Polonahý slavista vo svojich 13 rokoch so šálom londýnskeho karnevalu Notting Hill Carnival a s hamburgerom. Sporo odetý len v trenkách sa vyfotil počas jazdy v električke.

Matúš Juráček
Zdroj: Instagram/Matúš Juráček

V roku 2012 si vyskúšal aj modeling. Práve v tomto čase vznikli nasledovné fotografie.

Matúš Juráček
Zdroj: Facebook/Matúš Juráček
Matúš Juráček
Zdroj: Facebook/Matúš Juráček
Matúš Juráček
Zdroj: Facebook/Matúš Juráček
Už v sobotu 29. mája sa o 18.00 h uskutoční podujatie Oktagon 24, na ktorom sa predstaví takmer 1 000 dní kraľujúci šampión welterovej váhy David Kozma z Česka. Ten bude čeliť tvárou v tvár svojej doteraz najväčšej výzve. Je ňou zápasník svetového kalibru a jednotka v rebríčku welterových váh Brazílčan Apollo Silva.

Na turnaji sa predstavia aj Viktor Pešta, David „Sparťan“ Hošek, Tarhan Ibragimov, „Ikvizizor“ Miroslav Brož, Christian Jungwirth, Matěj „Money“ Peňaz, Branislav Zuzák, Filip Macek a Luca Iovine.

Domov
Zdieľať
Diskusia