Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 15:21
Čas čítania 0:37
Kamila Šebestová

V Česku schválili návrh na uzákonenie manželstva rovnakého pohlavia, teraz prechádza do druhého čítania

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Tento návrh schválil český parlament po troch rokoch. Finálne rozhodnutie sa dozvieme až po druhom, respektíve treťom čítaní v parlamente.

Český parlament schválil návrh zákona o manželstvách rovnakého pohlavia. Po niekoľkých hodinách rokovania sa poslanci rozhodli posunúť ho do druhého čítania. Ak prejde aj tretím, homosexuálne manželstvá budú v Česku povolené. Po troch rokoch od podania návrhu by sa tak česká LGBT+ komunita dočkala nádeje na rovnoprávnosť.

Podľa televízie Nova boli za schválenie homosexuálnych manželstiev poslanci z klubu ANO, ČSSD, TOP 09, Pirátov, hnutia STAN a KSČM.

Momentálne môžu páry rovnakého pohlavia žiť v registrovanom partnerstve, to im však neumožňuje dediť alebo adoptovať deti. Nemôžu sa taktiež informovať o zdravotnom stave partnera pri prípadnej hospitalizácii. LGBT+ komunita však žiada rovnaké práva, aké má aj heterosexuálna väčšina. Počas hlasovania padlo viacero ostrých vyjadrení, dokonca aj sĺz.

Poslanci najskôr hlasovali o protinávrhu, ktorý by do ústavy vniesol manželstvo ako pevne ukotvený zväzok muža a ženy. To neprešlo, a tak prešli priamo k hlasovaniu o návrhu na uzákonenie homosexuálnych manželstiev. To, že schválili, aby návrh prešiel do druhého čítania, je po troch rokoch pomerne progresívny krok.

Odporúčané
Jana Bittó Cigániková opäť nepodpíše programové vyhlásenie vlády. Hegerovci v ňom nechali body, s ktorými nesúhlasí Jana Bittó Cigániková opäť nepodpíše programové vyhlásenie vlády. Hegerovci v ňom nechali body, s ktorými nesúhlasí 29. apríla 2021, 13:32
Domov
Zdieľať
Diskusia