Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. apríla 2021, 19:02
Čas čítania 0:54
Kamila Šebestová

Český poslanec sa pri rokovaní o uzákonení manželstiev rovnakého pohlavia rozplakal

NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Prejavy a rokovanie poslancov trvali niekoľko hodín. Padali ostré vyjadrenia aj slzy. Na záver zákon schválili a posunuli do ďalšieho čítania.

V Česku sú od roku 2006 uzákonené registrované partnerstvá. Páry rovnakého pohlavia však podobne ako na Slovensku dlhodobo bojujú o právo na manželský zväzok. Návrh je v českom parlamente podaný už tri roky. Po niekoľkých hodinách sa dnes podarilo posunúť ho do druhého čítania. Rozhodnutiu poslancov však predchádzala pomerne ostrá debata.

Predseda krajne pravicovej strany SPD Tomio Okamura počas svojho prejavu povedal, že ak by si ho adoptoval v detstve pár rovnakého pohlavia, skočil by z okna. 

„Manželstvo je proste zväzok muža a ženy,“  vyhlásil poslanec Okamura. „Ide o spor medzi zdravým rozumom a pseudoliberálnym nihilizmom.“

Podľa televízie Nova sú za schválenie homosexuálnych manželstiev poslanci z klubu ANO, ČSSD, TOP 09, Pirátov, hnutia STAN a KSČM. Návrh podporuje aj poslanec Tomáš Martínek, ktorý v parlamente prečítal emotívny list. 

„V Česku sme občania druhej kategórie, citoval Tomáš Martínek v liste Češku, ktorá žije v manželskom zväzku so svojou ženou vo Švédsku. V liste písala aj to, že po príchode do Česka už Charlotte jej manželkou nebude. 

Odporúčané
Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť Jediný LGBTI+ filmový festival na Slovensku prichádza do bratislavských kín. Tieto filmy si nesmieš nechať ujsť 24. októbra 2023, 15:00

Počas čítania sa Tomáš Martínek snažil zakryť chvenie hlasu odkašliavaním, v závere prejavu sa však rozplakal. Dodal, že by bol naozaj rád, keby by žil v krajine, kde sú si všetci občania rovní. 

Rokovanie o návrhu prebiehalo od rána. Poslanci nakoniec rozhodli o jeho posunutí do druhého čítania. Ľuďom z LGBT+ komunity tým dodali nádej, že sa môžu v Českej republike dočkať rovnoprávnosti. Finálne rozhodnutie poslancov však budeme poznať až po treťom čítaní. 

Odporúčané
V Česku schválili návrh na uzákonenie manželstva rovnakého pohlavia, teraz prechádza do druhého čítania V Česku schválili návrh na uzákonenie manželstva rovnakého pohlavia, teraz prechádza do druhého čítania 29. apríla 2021, 15:21
Domov
Zdieľať
Diskusia