Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2021, 9:30
Čas čítania 8:31
Jakub Paulík

10 pôsobivých fotografií: zakrvavené dievčatko plače za mŕtvymi rodičmi, teroristi zajali tím olympionikov

10 pôsobivých fotografií: zakrvavené dievčatko plače za mŕtvymi rodičmi, teroristi zajali tím olympionikov
Zdroj: Wikimedia/John Paul Filo/volně k užití
HISTÓRIA FOTOGRAFIE Z HISTÓRIE
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

História ľudstva je plná násilia, ale aj momentov, ktoré môžu povzbudiť či poučiť ďalšie generácie.

Americkí vojaci nechtiac rozstrieľali auto s obyčajnou rodinou a teroristi počas olympijských hier v Mníchove zavraždili celý športový tím. Ešte predtým ich však mlátili takým brutálnym spôsobom, že im polámali kosti. Členovia smrtiaceho komanda sa následne pokúsili utiecť, no pri prestrelke s políciou viacerých z nich zastrelili.

O viac ako 20 rokov sa neznámy muž v Číne postavil pred kolónu tankov a stal sa symbolom boja proti režimu, ktorý na Námestí nebeského pokoja likvidoval svojich občanov. Ako sa odohrali tieto a mnohé ďalšie historické udalosti, ktoré sú zvečnené na známych fotografiách?

Ak chceš ďalšie články o fotografiách z histórie, začni sledovať túto sekciu.
Odporúčané
Očakávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. Aj takto vyzerali vzťahy na historických fotografiách Očakávaný sex Johna Lennona či pletky s nacistkami. Aj takto vyzerali vzťahy na historických fotografiách 14. februára 2021, 12:25
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa stal z afroamerického otroka vojak.
  • Čo sa stalo malému chlapcovi zo Sýrie, ktorého telo vyplavilo more.
  • Ako teroristi v Mníchove zajali a povraždili tím izraelských športovcov.
  • Prečo gardisti na proteste v USA postrieľali študentov.
  • Ako vyzeral ľadovec, pre ktorý sa zrejme potopil Titanic.
  • Čo sa stalo s nacistom zo slávnej fotografie z varšavského geta.

Otrok, ktorý bojoval proti otrokárom (1863)

Gordon.
Gordon. Zdroj: Library of Congress/William D. McPherson/Frank H. Goodyear

Fotografia zbičovaného černošského otroka s mimoriadne zjazveným chrbtom je pomerne známa. Len málokto však vie, že muž na zábere má svoj vlastný, dodnes zachovaný príbeh. Autorom fotky je William D. McPhersonn. Ten sa v čase úteku afroamerického otroka od svojich pánov nachádzal v kempe s vojakmi Únie, kam prišiel hľadať azyl.

Podľa jeho výpovede vieme, že utiekol z plantáže Bridget a Johna Lyonsovcov. Na akciu sa dôkladne pripravil a svoje telo si ponatieral cibuľou, aby ho lovecké psy nemohli po pachu vypátrať, píše sa vo vydaní časopisu Harper's Weeekly zo 4. júla 1863. 

Odporúčané
Skončili bez očí a jazyka. Toto sú posledné momenty pred smrťou a ich príbeh Skončili bez očí a jazyka. Toto sú posledné momenty pred smrťou a ich príbeh 11. septembra 2023, 14:30

Web History s odkazom na vydanie New-York Tribune z decembra 1863 informuje, že z plantáže utiekol s ďalšími tromi otrokmi, no jedného lovci chytili a zavraždili. Afroameričana z fotografie dobové noviny nazývajú Peter alebo Gordon.

Po približne desiatich dňoch, počas ktorých Gordon prešiel asi 130 kilometrov (dĺžka trasy sa podľa zdrojov líši, niekde sa uvádza o polovicu menej), dorazil v marci 1863 k vojakom Únie, ktorí v tom čase bojovali v americkej občianskej vojne so štátmi Konfederácie.

Emancipačná proklamácia prezidenta Abrahama Lincolna zo začiatku roka 1863 viedla k zrušeniu otroctva v USA, vďaka čomu sa Afroameričania mohli stať súčasťou armády. S tým však nesúhlasili štáty Konfederácie. Gordon sa stal neskôr vojakom Únie, no po čase ho zajala nepriateľská strana. Opäť sa mu však podarilo utiecť a vrátiť sa k Únii. Jeho neskorší osud nie je známy, no fotka Gordonovho zjazveného chrbta ako symbolu odporu voči útlaku sa zachovala dodnes.

Ľadovec, pre ktorý sa vraj potopil Titanic (1912)

Ľadovec.
Ľadovec. Zdroj: Wikimedia/Prinz Adalbert (Public domain)

Oscarový režisér James Cameron preslávil tragédiu lode Titanic natoľko, že ju poznajú azda aj ľudia, pre ktorých bol dejepis v škole obrovským trápením. Luxusný parník sa v noci 15. apríla 1912 potopil do vôd Atlantického oceána a podľa dostupných údajov si so sebou vzal 1 513 ľudských obetí.

V ranných hodinách 15. apríla 1912 sa Henrymu Aldridgeovi, vrchnému stevardovi krížnika Prinz Adalbert, podarilo odfotiť ľadovec, pre ktorý sa pravdepodobne potopil Titanic. V oblasti sa nachádzali aj ďalšie ľadovce, no predpokladá sa, že práve tento bol za potopením lode.

Odporúčané
Jack a Rose z Titanicu neexistovali. Ktoré príbehy hrdinov sú pravdivé a čo je čistá fikcia? Jack a Rose z Titanicu neexistovali. Ktoré príbehy hrdinov sú pravdivé a čo je čistá fikcia? 15. apríla 2021, 9:30

V tom čase však o tragédii Titanicu vrchný stevard nevedel, a tak ani netušil, že úplnou náhodou zachytil kúsok histórie. Na ľadovci si však podľa knihy BBC všimol podivnú červenú škvrnu, ktorá naznačovala, že doň nedávno narazila nejaká loď. Na základe výpovedí pasažierov Titanicu, ktorí prežili, sa predpokladá, že ľadovec bol odhadom asi 120 metrov dlhý a 30 metrov široký. Fotografia ľadovca sa v októbri 2015 predala na aukcii za  32 000 dolárov, píše The New York Post.

Titanic sa po zrážke s ľadovcom potopil za približne 2 hodiny a 40 minút. Napriek snahe posádky o zachránenie čo najväčšieho množstva ľudí nebolo možné, aby prežili všetci. V záchranných člnoch, ktoré boli na lodi, bolo totiž miesto len pre zhruba polovicu pasažierov. Kapitán Edward Smith preto rozhodol, že najskôr do člnov nastúpia ženy a deti. Mimochodom, na lodi sa druhou triedou plavil aj rodený Seredčan Michal Navrátil, ktorý pri potopení Titanicu zomrel. Jeho synom Michelovi a Edmondovi sa však podarilo dostať do člna.

Strach v očiach malého chlapca zajatého nacistami (1943)

Varšavské geto.
Varšavské geto. Zdroj: Wikimedia/autor fotografie nie je istý, možno Franz Konrad (Public Domain)

Fotografia chlapca so zdvihnutými rukami je jedným z najznámejších záberov z varšavského geta. Nacisti doň vyhostili státisíce ľudí, ktorí sa „previnili“ tým, že boli Židia. Okolie geta strážili opevnené vysoké múry a vojaci nacistického Nemecka.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97715 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si nacisti fotili útok na Židov vo varšavskom gete.
  • Akým brutálnym spôsobom potrestali teroristi muža, ktorý sa pokúsil o odpor.
  • Ako prebiehal 30-minútový súd ukončený popravou.
  • Čo vieme o Číňanovi, ktorý sa postavil proti 18 tankom.
  • Ako si 5-ročná Samar spomína na to, že jej pred očami americkí vojaci zastrelili rodičov.
  • Ako Barack Obama a Joe Biden sledovali zastrelenie Usámu bin Ládina.
Späť
Zdieľať
Diskusia