Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 10:19
Jakub Paulík

TOP 10 zaujímavostí o Larsovi von Trierovi: na natáčaní chodil nahý a Nicole Kidman chcel zviazať a zbičovať

TOP 10 zaujímavostí o Larsovi von Trierovi: na natáčaní chodil nahý a Nicole Kidman chcel zviazať a zbičovať
Zdroj: Nordisk Film Distribution
FILMY A SERIÁLY LARS VON TRIER
Uložiť Uložené

Pracovať s ním je pre niekoho česť, pre iného utrpenie.

Keď má vypité, scenár k filmu dokáže napísať za menej ako dva týždne. V triezvom stave a bez kokaínu mu to trvalo asi rok a pol. Pri natáčaní uvažuje nad tým, ako niektorými scénami čo najviac nahnevať svoju matku, ktorá je, mimochodom, dlhé roky mŕtva.

K hercom sa neraz správa ako k odpadu, keď má v sebe alkohol, vie byť agresívny a Nicole Kidman dokonca povedal, že ju zviaže a zbičuje. Tvorba 65-ročného režiséra Larsa von Triera je milovaná aj zatracovaná a rovnako kontroverzné ako jeho filmy sú aj Larsove vyjadrenia – nemá problém rozoberať penisy hercov či diktátora Adolfa Hitlera.

V tomto článku si prečítaš:
  • Aké mal problémy pre svoje vyjadrenie o Hitlerovi a Židoch.
  • Prečo vinu hádže na to, že bol vtedy triezvy.
  • Prečo nenávidí svoju matku.
  • Prečo jeho matka aj po smrti zasahuje do Larsovej tvorby.
  • Prečo rád hovorí o mužských pohlavných údoch.

Sympatie k nacistom

„Veľmi som chcel byť Židom, no potom som zistil, že som v skutočnosti nacista, pretože, viete, moja rodina bola nemecká, čo ma takisto potešilo,“ povedal Lars von Trier v roku 2011 na tlačovej konferencii v Cannes. Nikto z prítomných novinárov zrejme nechápal, ako to myslel, no kontroverzný režisér sa po tejto vete nezastavil.

Odporúčané
Lars von Trier natočil po Nymfomanke ešte škandalóznejší film. Volá sa Jack stavia dom a žalúdok zdvihne aj tebe (Recenzia) Lars von Trier natočil po Nymfomanke ešte škandalóznejší film. Volá sa Jack stavia dom a žalúdok zdvihne aj tebe (Recenzia) 19. januára 2019, 10:26

„Rozumiem Hitlerovi, i keď si myslím, že spravil niekoľko absolútne nesprávnych vecí. Ale vidím ho, ako nakoniec sedí vo svojom bunkri,“ dodal krátko nato. Podľa videozáznamu z konferencie si herečka Kristen Dunst sediaca  po jeho boku uvedomila, že by mala režiséra zastaviť. „Bože môj, je to hrozné," pošepkala mu podľa The Wall Street Journal do ucha. 

Z úsmevu herca Stellana Skarsgårda však môžeme, naopak, predpokladať, že sa na jeho svojskom humore dobre bavil. Neskôr pre The Guardian povedal, že mu bolo od začiatku jasné, že Lars iba vtipkuje. „Bol to vtip. Nie síce ktovieaký, ale aj tak to bol vtip,“ povedal.

Aby toho nebolo málo, Lars von Trier ešte dodal, že s Hitlerom trochu sympatizuje. „Nie som za druhú svetovú vojnu a nie som proti Židom. Stojím za nimi. Ale nie zas tak veľmi, pretože Izrael mi veľmi prekáža,“ dokončil svoj žart a prejavil svoj obdiv aj k práci nacistického architekta Alberta Speera.

Organizátori mali s režisérovými  slovami problém a na dlhé roky ho zo svetoznámeho festivalu v Cannes vyhostili. Pre jeho nevhodné úvahy o nacistoch ho dokonca vyšetrovala polícia. Po tomto incidente sa pre médiá na niekoľko rokov odmlčal. Bál sa, že nechtiac povie nejakú hlúposť, ktorá jeho situáciu ešte zhorší. To je skrátka on. Každý, kto ho pozná, vie, že Lars najprv hovorí, až potom premýšľa. Tentoraz si však uvedomil, že to naozaj prehnal.

„Bolo to skutočne náročné. Bol som totiž sedem rokov personou non grata a hrozilo mi tiež päť rokov väzenia v Marseille a myslím si, že by ste z toho nemali veľmi úžitok ani vy, ani ja,“ cituje jeho slová The Guardian. Jeho režisérsky kolega Thomas Vinterberg povedal, že Lars von Trier v Cannes spoznal svoje hranice, ktoré s obľubou rád prekračoval. Provokoval ľudí a zisťoval, ako ďaleko môže zájsť, až kým nenarazí.

Čo však mali jeho slová na tlačovke v Cannes vlastne znamenať? Ako píše IndieWire, Lars v roku 2014 povedal, že bol na tlačovej konferencii prvýkrát triezvy. Príliš sa snažil byť priateľský, váhal, čo povie, a svoje myšlienky preto nedokončil. Nikto sa ho nespýtal, ako to celé myslí, a jeho slová tak vyzneli extrémne nevhodne.

V skutočnosti s Hitlerom, samozrejme, nesympatizuje a na nacistickom architektovi obdivuje len jeho prácu. Vetou, že je nacista, myslel svoj údajný nemecký pôvod po biologickom otcovi, o ktorom sa dozvedel až ako 33-ročný. Jeho nevlastný otec bol pritom Žid, a preto vtipkoval, že „chcel byť Žid, ale zistil, že je nacista“.

Antikrist.
Antikrist. Zdroj: Nordisk Film Distribution


Jeho údajná slabosť pre veľké penisy

Lars von Trier (scenár) a Thomas Vinterberg (réžia) v roku 2004 natočili spoločne drámu Môj miláčik ráže 6,65 (Dear Wendy), ktorá má vraj poukazovať na Larsovu fascináciu veľkými genitáliami.

„V Dear Wendy ide myslím v prvom rade o to, že sa Lars a bieli muži cítia oproti černochom menejcenní. Čierny chlapec Sebastian je vo filme mužom činu. Lars vždy hovorieva o genitáliách černochov a ich veľkosti. Je tým hlboko fascinovaný a závidí im,“ prezradil na svojho kolegu Thomas Vinterberg podľa The L Magazine.

Režisérov zmysel pre detail týkajúci sa pohlavných orgánov sa údajne prejavil aj pri nakrúcaní drámy Antikrist (Antichrist), v ktorej diváci videli explicitné sexuálne scény. V nich sa však nemohol ukázať hlavný herec Willem Dafoe osobne, pretože jeho penis je podľa Larsa von Triera príliš veľký. „Všetci boli veľmi zmätení, keď ho zbadali,“ nechal sa počuť režisér pre The Boston Phoenix.

Lars údajne do filmu zakomponoval aj svoj vlastný pohlavný úd. Stellan Skarsgård pre Showbiz 411 prezradil, že penis na konci druhej časti filmu Nymfomanka (Nymph()maniac) patrí režisérovi. Larsov svojský prístup k nahote môže vyplývať z toho, že jeho rodičia boli nudisti. Od detstva s nimi chodil na letné kempy, kde bolo oblečenie príťažou. Herec Jamie Bell v inom rozhovore povedal, že sa Lars von Trier prechádzal bez akéhokoľvek dôvodu na pľaci nahý. To, že sa vyzliekal pri nakrúcaní, potvrdila aj Nicole Kidman.

Lars von Trier.
Lars von Trier. Zdroj: TASR/AP/Francois Mori


Nenávisť k matke s ním žije aj po jej smrti

Matka Larsa von Triera zomrela v roku 1989. Ešte pred smrťou mu stihla povedať, že muž, pri ktorom vyrastal, nebol jeho otec. Mala totiž aféru s dánskym odbojárom Fritzom Michaelom Hartmannom (podľa Larsa však má nemecký pôvod, v tomto sa zdroje líšia). „Než moja mama zomrela, povedala mi, že je šťastná, že som synom iného muža. Vravela, že môj nevlastný otec nemal žiadne ciele a silu. Ale bol to milujúci človek. Bol som z tohto odhalenia smutný,“ povedal režisér pre Dazed Digital.

Režisér svoju matku preto nazýva „štetkou“ a svojou kontroverznou tvorbou sa ju pokúša provokovať aj po smrti. „Každým filmom sa ju snažím dráždiť, aj keď je mŕtva, takže má na mňa stále veľký vplyv,“ cituje jeho slová National Public Radio s odkazom na BBC.

Niektorí filmoví teoretici považujú Larsov negatívny vzťah k matke za dôvod, prečo ženské hrdinky vo filmoch dánskeho režiséra tak veľmi trpia. Lars však vylúčil, že by nenávidel ženy vo všeobecnosti. „Nenávidieť ich, to by bolo ako nenávidieť slony, pretože existujú dobré aj zlé,“ povedal pre Independent a dodal, že v tomto nevidí logiku. Jeho údajná mizogýnia (odpor voči ženám) pramení z vyjadrení herečiek, ku ktorým sa údajne správal skutočne dehonestujúco.

Nicole Kidman.
Nicole Kidman. Zdroj: Nordisk Film

Postrach hercov a herečiek

Islandská speváčka Björk si v roku 2000 zahrala vo filme Tanečnica v tme (Dancer in the Dark), z ktorého si odniesla poriadne nepríjemné spomienky. Svoje zážitky s „nemenovaným dánskym režisérom“ (s iným než s Larsom van Trierom nespolupracovala) zverejnila na Facebooku

Režisér jej okrem iného podľa jej slov dával ponuky na sex, pričom bola neďaleko jeho manželka. Hladil ju aj po tele, a to bez toho, aby mu to dovolila. Keď sa proti jeho údajnému správaniu ohradila, pred celým štábom vraj rozmlátil stoličku. Ako uvádza IndieWire, Lars von Trier jej obvinenia odmietol. Producent Peter Aalbaek Jensen, ktorý bol, mimochodom, obvinený zo sexuálneho obťažovania, Larsa, naopak, obhajoval. Tvrdil, že sa speváčka správala panovačne, a označil ju za veľmi problematickú súčasť štábu.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97645 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Výpovede o tom, ako sa pred hercami vyzliekal donaha.
  • Aký má vzťah s Nicole Kidman, ktorú chcel zviazať a zbičovať.
  • Ako sa stavia k svojej závislosti od alkoholu a prečo si pochvaľoval aj kokaín.
  • Prečo nechce pozerať žiadne nové filmy.
  • Ako sa jeho tvorbou údajne inšpiroval masový vrah Anders Breivik (Fjotolf Hansen) a čo na to vraví Lars von Trier.
Späť
Zdieľať
Diskusia