Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. apríla 2021, 14:30
Čas čítania 6:23
Katarína Danková

Ruská streetstylová móda dobyla svet. Veľké mikiny, teplákovky, zlátaniny a cyriliku pozná takmer každý tínedžer na svete

Ruská streetstylová móda dobyla svet. Veľké mikiny, teplákovky, zlátaniny a cyriliku pozná takmer každý tínedžer na svete
Zdroj: Gosha Rubchinskiy SS16 lookbook
MÓDA GOSHA RUBCHINSKIY RUSKÁ MÓDA
Uložiť Uložené

Gosha Rubchinskiy položil Rusko na mapu. Vďaka nemu sa veľa ľudí začalo zaujímať o Rusko a ruskú kultúru i módu. Ikonická značka módy skoro každého ruského tínedžera nie je len oblečenie, je to životný štýl.

Človek, ktorý módu v Rusku posunul na nový level a priniesol ju do sveta. Meno, ktoré pozná azda každý tínedžer v Rusku a ktoré vybudovalo na skejterskej streetstylovej komunite brand, ktorý poznajú a nosia aj v Amerike. Značka, ktorá z ruskej ikonografie vytvorila supertrend.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je Gosha Rubchinskiy.
  • Ktorá skupina ľudí ho fascinovala a inšpirovala k vlastnej tvorbe.
  • Ako využíva symboliku v názvoch svojich kolekcií.
  • Prečo bola jeho prvá kolekcia neprofesionálna.
  • Vďaka akej spolupráci sa ruská móda dostala do sveta.
  • Ako sa Goshova tvorba označuje a prečo toto označenie nemá rád.
  • Vďaka čomu sú jeho prehliadky dokonalým odprezentovaním sa.
  • Kde naberal modelov na svoje prehliadky. 
  • Čo podľa Goshu spája ľudí akejkoľvek národnosti.
  • Prečo jeho tvorba využíva streetwear a odkiaľ sa berie jeho inšpirácia.
  • Čo si o umelcovi Goshovi myslí samotná ruská mládež.
  • Prečo so svojou značkou skončil a kde je teraz.

Gosha Rubchinskiy (po slovensky Goša Rubčinskij) je stylista, fotograf, producent či módny návrhár, ktorý sa nerád škatuľkuje do jedného povolania. Tridsaťšesťročný umelec, na ktorom vyrastá celá jedna generácia, tvorí svoje kolekcie už 13 rokov. Jeho tvorba je plná športových oversize odevov inšpirovaných pádom železnej opony, ruskou ulicou a mládežníckou kultúrou.

Odporúčané
Poznáš aktuálne trendy v pánskej móde? Vyskladali sme pre teba outfity, ktorými sa môžeš inšpirovať Poznáš aktuálne trendy v pánskej móde? Vyskladali sme pre teba outfity, ktorými sa môžeš inšpirovať 20. apríla 2021, 13:11

Gosha si podmanil svet, no kto si podmanil Goshu?

Rodený Moskovčan vždy sníval o tom, že vytvorí niečo svoje. Móde sa chcel venovať už v mladom veku, no v časoch jeho dospievania pre neho v Rusku neexistovala škola, ktorá by spĺňala jeho módne nadšenie. Prihlásil sa preto na vysokú školu na odbor kaderník/vizážista v nádeji, že sa tak aspoň okrajovo naplní jeho hlad po móde.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinskiy_fan)

Gosha všade nosil svoju starú zrkadlovku a okrem záverečných vysokoškolských prác fotil svojich priateľov. Práve tak si vybudoval vášeň pre fotografiu. V roku 2003 si začal na uliciach Moskvy všímať novú komunitu mladých ľudí, ktorí ho nesmierne fascinovali. Šlo o skejterov.

Podľa Goshu je skejtbording spojený s umením a módou a zahŕňa mnoho rôznych ľudí a ich osobité štýly. Energia tejto subkultúry v ňom zanechala hlbokú stopu, ktorú neskôr využil pri budovaní vlastnej značky. 

Značka pre novú mládež užívajúcu si život

Keďže na začiatku nového milénia fungovali v Rusku kluby a večierky iba pre nóbl ľudí a mládež tam nebola vítaná, vytvorila si vlastný priestor a vlastné večierky. Nové akcie prilákali nových ľudí z rôznych oblastí. Prilákali aj Goshu, ktorý pracoval ako fotograf pre časopisy či ako stylista pre fashion weeky a často sa pohyboval medzi ruskou smotánkou.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinskiy_fan)

Autentickosť osobností, prejavu a štýlu skejterov ho presvedčila, že našiel zmysel svojej tvorby. „Dostal som sa do bodu, keď som si uvedomil, že to je ono. K tomu sa posúvam celý život, toto je ten obraz, ten hrdina, tá móda, ktorú chcem robiť,“ povedal Gosha v rozhovore pre magazín 032c.

Odporúčané
Nap*ču Flex: Handry OFF-WHITE, Supreme či tenisky Yeezy  a Balenciaga ako sväté grály slovenskej mládeže Nap*ču Flex: Handry OFF-WHITE, Supreme či tenisky Yeezy a Balenciaga ako sväté grály slovenskej mládeže 27. januára 2019, 22:01

Vďaka nadobudnutým vedomostiam vedel, ako svet módy funguje. Rozhodol sa preto vytvoriť svoju prvú kolekciu, do ktorej zakomponoval to, čo videl na ulici – skupinu mladých štýlových ľudí, ktorí si užívajú život. Tak vznikla rovnomenná značka Гоша Рубчинский.

Symbolika v každom slove

Prvá kolekcia jar/leto 09 inšpirovaná opisom Ruska podľa amerického prezidenta Ronalda Reagana vznikla na konci roka 2008 s názvom Empire of Evil. Zaspomínal si na ňu druhou kolekciou Growing and Expanding, ktorú predviedol v nepoužívanom kostole, prerobenom na telocvičňu:

„Išlo o úplne improvizovanú, dosť neprofesionálnu a diy prácu. V priebehu výroby sme behali počas veľmi horúceho leta po celej Moskve – všetci spotení, s látkami a taškami. Bola to nočná mora.“ A spätne priznáva, že nadšenie a energia jeho tímu rozhodne nechýbali.

Obe kolekcie niesli symbolický názov. Ríšou zla reagoval Gosha nielen na konflikt medzi Ruskom a Gruzínskom o Južné Osetsko, ale aj na celú informačnú vojnu, ktorá prebiehala v médiách. Druhá kolekcia Rast a rozvoj znamenala prerod z čiernej farby na bielu.

Prvé prehliadky Goshovi priniesli úspech a prvá ponuka na spoluprácu na seba nenechala dlho čakať. Maloobchodná sieť Dover Street Market ponúkla novovzniknutému brandu spoluprácu. Gosha si však nedokázal predstaviť, ako by naďalej tvoril oblečenie sám. 

Po stretnutí s Adrianom Joffom, riaditeľom značky Comme des Garçons, sa dohodli na skúšobnom predaji Goshovej kolekcie v Londýne. Všetko vypredali do posledného kusa, no všetky zarobené peniaze minuli na logistiku. O niekoľko mesiacov neskôr sa začal písať príbeh s CDG. S ich podporou nadobudla Goshova ruská estetika globálny dosah

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinskiy_fan)

Globalizácia a postsovietska mládež

O tvorbe mladého návrhára z Ruska začali hovoriť médiá po celom svete. Pre Goshovu osobitnú tvorbu vymysleli označenie postsovietska. Rubchinskiy však neznáša značky a hranice a toto označenie ho dlho mrzelo. Na jeho adresu povedalMyslím si, že je to klišé, ktoré vymysleli médiá. Nevedia vymyslieť názov pre energiu, ktorá pochádza z tejto časti sveta. Táto nová generácia robí rovnaké veci ako mládež na celom svete.“

Vzhľadom na toto označenie zakomponoval Gosha do jednej z kolekcií motív kladiva s kosákom. Šlo o iróniu, no z prípadného nepochopenia použitia motívu si veľké starosti nerobí. Každé umenie je predsa viacvýznamové, čo si Gosha plne uvedomuje. Jeho tvorba však nie je iba o oblečení.

Označenie umelec mu právom patrí. Skĺbenie odevu, hudby, fotografie, priestorov a vizáže modelov považuje za jediný spôsob, ako dosiahnuť maximum v tom, ako sa niekto odprezentuje. Jeho prehliadky sú povestné elektronickou hudbou od Pašu Miljakovova z John's Kingdom, s ktorým spolupracoval aj na dizajne svojich prvých kolekcií.

„Keď začínam pracovať na kolekcii, premýšľam o tom, kto si dá oblečenie na seba, ako ho bude nosiť, ako doň premietnuť moju víziu, aký soundtrack vyvoláva emócie, ktoré chcem zdôrazniť. (...) Niekedy sa cítim ako režisér umeleckého predstavenia,“ povedal Gosha na margo svojej tvorby.

Pri vytvorení scény na prehliadku kolekcie SS 2018 sa Goshov tím inšpiroval atmosférou šialených párty v 90. rokoch. Po ohlásení online kastingu sa na túto prehliadku prihlásilo viac ako 8-tisíc mladých ľudí. Okrem modelingovej agentúry hľadá modelov na svoje prehliadky aj Gosha. Aby zachoval autentickosť prejavu mládeže, zvykol navštevovať párty kluby v Petrohrade a sledoval ruskú mládež. Aj to ho inšpirovalo k výberu vhodných tvárí.

„Prehliadky sú ako filmy, do ktorých chcem ponoriť ľudí. Je dôležité, aby ľudia podieľajúci sa na celej šou boli mládežou z konkrétnej generácie, ktorá dokáže získať informácie oveľa skôr než ktokoľvek predtým. Myslím si, že majú viac slobody a je na nich, čo s ňou urobia,“ v epizóde pre web i-D prezentuje Gosha ruskú mládež tak, ako ju vidí on sám.

Fenomén Гоша Рубчинский

Za takmer desať rokov fungovania značky vzal Rubchinskiy z Moskvy kúsok novovznikajúcej mládežníckej kultúry a ponúkol ju svetu. Keďže medzi krajinami sveta existuje politické napätie, je podľa neho dôležité prinášať veci, ktoré ľudí spájajú. Skejtbording, móda a umenie sú presne takými vecami.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinskiy_fan)

Vplyv športu na národnú psychiku Rusov je v móde neprehliadnuteľný. Značka Adidas sponzorovala Rusov na olympijských hrách v roku 1980 a šlo o prvú značku, ktorá do bývalého Sovietskeho zväzu priniesla tenisky. Športová móda značky Adidas mala v krajine kultové postavenie po celé desaťročia po tom, čo na Západe vyšla z módy. 

V 90. rokoch minulého storočia ruskí obchodníci začali do krajiny prinášať značkové výrobky zo zahraničia. Trh sa otvoril a práve tieto momenty Goshu ovplyvnili„Snažím sa začleniť tieto spomienky do kolekcií, no mojím cieľom ako značky nie je kopírovať niečo, čo už predtým existovalo. Nie je to múzeum. (...) Vezmem si odkaz z minulosti a naplním ho významom z dnešného dňa.“ Goshove streetwearové uniformy teda symbolizujú pocit bratstva, identifikácie a spolupatričnosti.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinskiy_fan)

Ruská móda prerazila aj v haute couture

Vďaka čoraz väčšej popularite značky – najmä v prípade mladšej generácie – vznikli rôzne spolupráce, od značky Fila a Adidas až po Dr. Martens, Levi's, Burberry. Meno Gosha Rubchinskiy prinieslo do sveta módy nový (tradične ruský) element, ktorý ovplyvnil značky po celom svete. Kolekcia jeseň/zima 2017 značky Gucci obsahovala kosák a kladivo, rovnako napríklad aj mikina Vetements, ktorú si obliekla Kim Kardashian

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa ГОША РУБЧИНСКИЙ (@gosha_rubchinskiy_fan)

Pre Rusov je cyrilika prirodzená a istým spôsobom vo svete písma a nápisov inovatívna. Pre cudzincov sú ruské písmená záhadné a nepredvídateľné. Čo si však o samotnom umelcovi Goshovi myslí (ruská) mládež?

Gosha bezpochyby ovplyvnil generáciu mladých ľudí nielen v Rusku, ale i po celom svete. Značka Gosha Rubchinskiy nie je len oblečenie, je to životný štýl. Zachytiť sa to pokúsil aj mladý ruský raper Face v songu Gosha Rubchinskiy s chytľavým refrénom, zachytávajúc baviacu sa partiu mladých chlapcov.

Koniec značky Gosha Rubchinskiy?

V apríli 2018 sa svet fanúšikov značky Gosha Rubchinskiy zastavil. Umelec totiž oznámil jej koniec. Pre francúzsky Vogue povedal, že ho už nebavia sezónne kolekcie a že si tvorbu už neužíva tak ako v minulosti. „Keď sa ma novinári pred 10 rokmi pýtali, kde vidím budúcnosť módy, odpovedal som, že toto, čo teraz tvoríme, si konečne získa rešpekt a pozornosť. Teraz po 10 rokoch si myslím, že je najlepší čas prestať. (...) Chcem sa sústrediť na iné projekty, najmä vo svete umenia.“

Nadšenci Goshovej tvorby však naďalej nachádzajú odkaz ruskej kultúry v značke Rassvet 
(Paccbet – východ slnka), ktorú Gosha v roku 2016 založil s najlepším priateľom a skejterom Toliom Titajevom. V porovnaní s Goshovou rovnomennou značkou je Rassvet lacnejšia a vracia sa ku koreňom skejterskej komunity ako takej – mladej, šialenej, neviazanej, užívajúcej si život. Rassvet predstavuje novú generáciu a nový svet očami mládeže.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa PACCBET (@paccbet.russia)

Pravda či lož?

Ani ruských umelcov, zdá sa, neobchádzajú škandály. Koncom roka 2018 sa na internete objavila konverzácia mladého chlapca s Goshom, v ktorej ho umelec žiada, aby sa odfotil v kúpeľni. Celá kontroverzná komunikácia prebiehala cez oficiálny instagramový účet značky a neskôr sa presunula na Whatsapp.

Gosha tvrdil, že išlo o bežný postup používaný pri pouličných kastingoch, ktoré sú pre neho bežné. Chcel vraj klasickú fotografiu tváre do evidencie značky, ale keďže sa mladý chlapec hanbil odfotiť pred rodičmi, šiel do kúpeľne. Následné správy vraj boli zablokované, pretože Gosha Rubchinskiy chlapca zablokoval pre jeho dotieravé a divné správanie. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Supreme Leaks News | SLN (@supreme_leaks_news)

A kde je Gosha teraz?

Začiatkom tohto roka vydala značka Rassvet (Paccbet) svoju 8. kolekciu, ktorá obsahuje siluety tradičného skejtbordu inšpirované hardcorovou scénou z 80. rokov a svojskú dávku retroštýlu. Navyše ide o prvotnú spoluprácu so španielskym grafikom Ricardom Fumanalom, ktorého originálny a vtipný dizajn dokonale ladí s Goshovou energiou.

Ústrednými modelmi aj naďalej zostávajú mikiny a široké nohavice. K tomu sa pridávajú tričká a polotričká, teplákové súpravy či šuštiaky ako základ pravého streetwearu. Logo značky – vychádzajúce slnko –, ako aj motto „не за горами“ (ne za gorami) dávajú aj v dnešných časoch nádej na lepšie zajtrajšky.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa РАССВЕТ НЕ ЗА ГОРАМИ (@rassvetmoscow)

Odporúčané
130. výročie vznešenej vízie zakladateľa značky Swarovski, ktorý chcel vytvoriť diamant pre všetkých 130. výročie vznešenej vízie zakladateľa značky Swarovski, ktorý chcel vytvoriť diamant pre všetkých 13. apríla 2021, 14:30
Späť
Zdieľať
Diskusia