Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2021, 16:39
Čas čítania 1:49
Tímea Krauszová

Od pondelka sa otvárajú terasy reštaurácií aj fitnescentrá

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Premiér Eduard Heger a členovia koalície dnes informovali o zmenách v covid automate.

Predseda vlády Eduard Heger dnes povedal, že ešte nevie, či sa na Slovensku bude predlžovať núdzový stav. Vláda o tom chce rozhodovať až tesne pred jeho skončením. Pripustil však ďalšie uvoľnenie opatrení. Na popoludňajšej tlačovej konferencii spolu s lídrami koaličných strán hovoril o zmenách v covid automate.

Otvárajú sa terasy a reštaurácie

„Aj dnes je deň dobrých správ,“ povedal Heger na úvod s tým, že vývoj pandémie na Slovensku je pozitívny. Za zlepšenie situácie poďakoval všetkým občanom, ktorí dodržiavajú opatrenia. Vyzval však aj k ďalšej zodpovednosti, pretože „ešte zďaleka nemáme vyhraté“.

Konzílium odborníkov vláde odporúčalo počkať s presunom z bordovej do červenej fázy ešte týždeň. Podľa Hegera však čísla v covid automate dovoľujú uvoľniť niektoré pravidlá. Od budúceho pondelka, teda od 26. apríla, sa preto budú uvoľňovať terasy reštaurácií a fitnescentrá.  „Je to veľký míľník, preto prosím ľudí, aby boli obozretní,“ dodal Heger.

Fitká budú otvorené s obmedzením počtu osôb na maximálne šesť. Platí pritom podmienka negatívneho testu, v priestore môže byť jedna osoba na 15 metrov štvorcových. V prípade terás, ktoré sú nejako zastrešené, musia aspoň dve steny zostať odkryté (podobne ako v zime). Medzi stolmi musia byť minimálne dvojmetrové odstupy. V priebehu týždňa pravidlá ešte doplnia a zverejnia presné znenie.

Eduard Heger
Zdroj: reprofoto TA3

Na dôležitosť obozretnosti upozorňoval aj minister financií Igor Matovič. Uvádza príklady zo zahraničia, kde sa po uvoľnení situácia dostala spod kontroly. Dodal, že otvorenie reštaurácií či posilňovní nie je úplným víťazstvom nad pandémiou. „Všetkým tým, ktorí považovali zákaz reštaurácií a fitnescentier za zásah do ich slobody, sa ako bývalý predseda vlády ospravedlňujem,“ povedal. Prísne pravidlá odôvodnil tým, že sa tak chránilo zdravie a životy ľudí.

Budú rokovať aj o ďalších zmenách

Boris Kollár na tlačovke oznámil aj to, že spúšťajú ďalšie kolo pomoci pre segment gastra a podnikateľov. Podľa Veroniky Remišovej sa bude prehodnocovať aj testovacia stratégia. „Na to, aby sme mohli mať celú ekonomiku otvorenú, potrebujeme mať prázdne nemocnice. Na to, aby sme mali prázdne nemocnice, potrebujeme, aby bol takmer každý človek zaočkovaný,“ povedala.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Podľa nej nebude problém s počtom vakcín, no s počtom ľudí, ktorí sú ochotní dať sa zaočkovať. Apelovala tak najmä na starších občanov, aby sa prihlásili na očkovanie. Rovnako ako jej koaliční partneri vyzvala ľudí k opatrnosti.

Vláda na stredajšom rokovaní schválila nové rozdelenie okresov podľa rizikovosti. V bordovej fáze bude 22 okresov, v červenej fáze 52 okresov a v najlepšej ružovej 5 okresov. Celý zoznam nájdeš TU.

Od pondelka 19. apríla sú otvorené obchody aj služby, povolili sa bohoslužby a v školských laviciach sedí viac detí. Povolený je pohyb v prírode aj mimo okresu, otvorené sú aj hotely a penzióny (bez reštaurácií), zoologické a botanické záhrady či múzeá. Naďalej je zakázané stretávať sa s ľuďmi mimo tvojej domácnosti a nedostaneš sa do kina či do divadla. Hromadné podujatia majú obmedzenie na počet ľudí do šesť a organizátori musia mať povolenie od hygienikov.

Odporúčané
Žiadne „čierne“ okresy, takto bude od pondelka rozdelené Slovensko podľa rizikovosti Žiadne „čierne“ okresy, takto bude od pondelka rozdelené Slovensko podľa rizikovosti 21. apríla 2021, 12:45
Späť
Zdieľať
Diskusia