Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2021, 14:31
Čas čítania 4:20
Katarína Danková

Hnutie Fashion Revolution odštartovalo týždeň plný otázok. Prinúť módne značky hovoriť pravdu aj ty

Hnutie Fashion Revolution odštartovalo týždeň plný otázok. Prinúť módne značky hovoriť pravdu aj ty
Zdroj: Fashion Revolution
MÓDA FASHION REVOLUTION
Uložiť Uložené

Nie je ti jedno, ako sa bude žiť o pár rokov aj na Slovensku? Hnutie Fashion Revolution odštartovalo týždeň plný inšpiratívnych diskusií, digitálnych workshopov a podujatí, ktoré by si mal rozhodne sledovať.

Vieš, čo si robil 24. apríla 2013? Nie? Pomôžeme ti. Práca, relax, šport či nákup... Možno si si práve v ten deň kúpil tričko či iný odev, ktorý ušili šičky v továrni Rana Plaza v Bangladéši. Zlé pracovné podmienky v továrni spôsobili, že presne v tento deň sa zrútila budova, v ktorej šili fast fashion; zomrelo pri tom 1 134 ľudí.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy sa koná Fashion Revolution Week.
  • Čo je cieľom FRW.
  • Ako sa môžeš zapojiť aj ty.
  • Program svetového, ale i slovenského (i českého) FR týždňa.
  • Na čom si obzvlášť dávajú záležať organizátori slovenskej verzie FR.
  • Aký krátky slovenský film bude vyvrcholením FRW.

Každý jeden človek niekedy vlastnil a stále vlastní nejaký kúsok z dlhodobo kritizovanej fast fashion. Šičky v špinavých továrňach pracujúce za minimálnu odmenu a v nevyhovujúcich pracovných podmienkach fungujú v nikdy nekončiacom prúde nových a nových trendov, ktoré musia ušiť, a ľudia ich po celom svete kupujú za „skvelé“ ceny. 

Odporúčané
Týchto 10 módnych influencerov ti dokáže, že aj udržateľná móda je trendy Týchto 10 módnych influencerov ti dokáže, že aj udržateľná móda je trendy 7. októbra 2020, 10:39

Ak ti to nie je jedno, môžeš sa v prvom rade opýtať sám seba, či fakt potrebuješ každý mesiac záplavu nových vecí a trendov, ktoré prichádzajú a odchádzajú. Následne sa môžeš opýtať samotných svetových značiek #whomademyclothes ako globálne hnutie Fashion Revolution.

Fashion Revolution

S touto iniciatívou prišla Fashion Revolution, medzinárodná kampaň za etickú, transparentnú a udržateľnú módu. Fashion Revolution Week sa koná vždy vo výročný týždeň zrútenia budovy továrne v Bangladéši. Tento rok to je od pondelka 19. apríla do nedele 25. apríla 2021. Cieľom je poukázať na ľudské životy a zdravie planéty, ktoré by mali byť uprednostnené pred neobmedzeným ziskom.

Fashion Revolution Week 2021.
Fashion Revolution Week 2021. Zdroj: Fashion Revolution

Hnutie, ktoré vzniklo v roku 2013 ako reakcia na tragickú udalosť, je dnes zastúpené vo viac ako 90 krajinách sveta, Slovensko nevynímajúc. Ak ti životné prostredie a život ľudí na svete nie je ľahostajný, FR ti ponúka možnosť, ako sa pridať k čoraz väčšej skupine ľudí, ktorú tvoria návrhári, spisovatelia, akademici, politici, obchodníci, uvedomelé značky, producenti, tvorcovia, rôzni pracovníci v móde či jej milovníci.

„Tohtoročný Fashion Revolution Week bude plný iniciatív. Okrem našej panelovej diskusie Fashion Question Time sa diváci môžu tešiť na množstvo workshopov Fashion Open Studio s kolektívom neuveriteľných medzinárodných dizajnérov. Pripojte sa k nám a vypočujte si spolu s nami príbehy neznámych aj odborných hlasov. Oslávme módu tak, akou by móda mala byť – inkluzívna, úctivá a spravodlivá,“ tvrdí v tlačovej správe Orsola de Castro, spoluzakladateľka hnutia Fashion Revolution.

Carry Somers a Orsola do Castro z Fashion Revolution.
Carry Somers a Orsola do Castro z Fashion Revolution. Zdroj: Fashion Revolution/Sienna Somers

5 krokov, ako sa pridať k výzve Fashion Revolution

Zaujíma ťa, čo môžeš urobiť pre lepší život na planéte? Hnutie FR spísalo návod, ktorý ti pomôže pridať sa k zanietenej skupine ľudí s víziou meniť správanie značiek k lepšiemu.

1. Pýtaj sa značiek na sociálnych médiách (Facebook, Instagram, TikTok, Twitter):

  • Kto vyrobil môj materiál? (#WhoMadeMyFabric)
  • Kto vyrobil moje oblečenie? (#WhoMadeMyClothes)
  • Čo je v mojom oblečení? (#WhatsInMyClothes)

Cieľom týchto otázok je donútiť veľké svetové značky zverejniť všetky informácie o pôvode, produkcii a distribúcii oblečenia a doplnkov, ktoré vyrábajú. Nová úroveň transparentnosti v módnom priemysle chce, aby kompetentní prevzali zodpovednosť za ľudské práva a životné podmienky ľudí, ktorí pre ich značky šijú oblečenie. 

Fashion Revolution 2021.
Fashion Revolution 2021. Zdroj: Fashion Revolution @closedloopfashion

2. Pýtaj sa viac

Ak ti značka odpovie, pýtaj sa viac a konkrétnejšie. Čím viac informácií požaduješ, tým viac sa značka snaží meniť svoje sociálne a environmentálne politiky a procesy. V prípade, ak nevieš, čo sa máš značky opýtať, FR pripravilo sprievodcu Citizens Get Involved Guide, v ktorom nájdeš množstvo informácií i inšpirácie na trefné otázky.

3. Pozvi priateľa

Tohtoročnú výzvu autori obohatili o novinku, vďaka ktorej môžeš na týždeň módnej revolúcie jednoducho a rýchlo pozvať priateľov prostredníctvom emailu. Ním sa pozvaný ľahšie dostane ku všetkým potrebným informáciám vo veci FR a prebiehajúceho revolučného týždňa.

4. Okno ako novodobé pódium

Rok 2020 všetkých uzamkol za dverami a oknami vlastných domácností. Aj preto sa okná stali jedným z prostriedkov komunikácie medzi nami a svetom tam vonku. Využi preto svoju kreativitu alebo si stiahni plagát na zdieľanom odkaze hnutia a šír osvetu módnej revolúcie oknami. Nezabudni to zdieľať aj na sociálnych sieťach a pridaj označenie @fash_rev. 

Fashion Revolution.
Fashion Revolution. Zdroj: Plagát Fashion Revolution

5. Zúčastni sa na podujatí

Týždeň plný udalostí, prednášok, rôznych debát a virtuálnych workshopov. Všetko to slúži na preskúmanie problémov v módnom priemysle a hľadanie riešení založených na spolupráci v globálnom kontexte. Sleduj medzinárodný Instagram Fashion Revolution alebo FR Youtube kanál, kde sa budú všetky dôležité udalosti vysielať.

Kampaň FR na Slovensku

K základnej celosvetovej otázke sa pridávajú aj ďalšie – z akých materiálov je oblečenie vyrobené, kto tie materiály vyrobil – a na Slovensku sa tento rok pripája otázka, kto si svoje oblečenie opravil (#ifixedmyclothes).

Späť
Zdieľať
Diskusia