Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. apríla 2021, 11:52
Čas čítania 2:32
Tímea Krauszová

Umelá inteligencia nám ukazuje, o čo sme prišli: takto by vyzerali a zneli Amy Winehouse či Kurt Cobain

Umelá inteligencia nám ukazuje, o čo sme prišli: takto by vyzerali a zneli Amy Winehouse či Kurt Cobain
Zdroj: Flickr/Maia Valenzuela/volně k užití
HUDBA
Uložiť Uložené

Okrem „nových“ piesní zosnulých umelcov si pozri, ako by podľa umelej inteligencie dnes vyzerali John Lennon, Michael Jackson či Jimi Hendrix.

Hoci už nie sú medzi živými, vieme, ako by mohla znieť ich tvorba. Hypebeast upozorňuje na nové piesne od zosnulých umelcov, ktoré vychádzajú na albume  Lost Tapes of the 27 Club (Stratené nahrávky Klubu 27). Legendy hudobnej scény tak môžeš počuť znovu v úplne nových nahrávkach. Nateraz nájdeš na Spotify štyri piesne „od“ Kurta Cobaina, Amy Winehouse, Jimiho Hendrixa a Jima Morrisona.

Nie je to však jediný pokus predstaviť si, ako by legendy hudobného priemyslu zneli a vyzerali, nebyť ich predčasnej smrti.

Ich hudba je večná

Zoznam mladých umelcov, ktorí zomreli vo veku 27 rokov, sa rozrastá. Do tzv. Klubu 27 patria napríklad aj Winehouse, Morrison či Cobain. Ide o kultúrny fenomén rozšírený nielen v hudbe, spomína sa aj v literatúre a dostáva sa mu priestoru aj v médiách. Má však mrazivé následky, pretože popularizuje zanedbávanie mentálnej pohody.

Britská organizácia Over the Bridge, ktorá sa venuje duševnému zdraviu, poukazuje na umenie, o ktoré prichádzame s každým vyhasnutým životom. „Aby sme ukázali svetu, čo sme stratili pre krízu duševného zdravia, pomocou umelej inteligencie sme vytvorili album, ktorý členovia Klubu 27 nikdy nemali šancu vytvoriť,“ píšu na svojej webstránke. Vravia, že ich príjemne prekvapila pozitívna odozva, ktorú na tieto piesne dostali.

Nielen medzi hudobníkmi, ale aj medzi ľuďmi vo všeobecnosti sa tak rozšírila informácia o závažnej kríze v hudobnom priemysle, ktorý si žiada krutú daň. Podpisuje sa na duševnom zdraví a nejeden umelec podlieha závislostiam a prichádza o život veľmi mladý. „Naša misia zmeniť spôsob, akým sa rozpráva o duševnom zdraví a uzdravení v hudobnom priemysle, ako aj poskytovať súcit a prostredie, v ktorom naši členovia môžu prekvitať, pokračuje ďalej.“

V rámci svojej iniciatívy pomocou umelej inteligencie (AI) vytvorili nové piesne hudobníkov, ktorí už nie sú medzi živými. Využili na to rytmus, melódie, texty, ako aj izolované slučky, ktoré AI skombinovala a napísala nové piesne. Tie potom spracovali ľudia do nového albumu. Samozrejme, umelá inteligencia nedokáže nahradiť skutočných tvorcov.

Piesne poskytujú len zlomok hudby (a iného umenia), ktoré už tieto legendy nevytvoria. Ich posolstvo však padlo na úrodnú pôdu. Over the Bridge si najviac pochvaľujú to, že vďaka tejto iniciatíve už ďalší hudobníci vyhľadávajú pomoc

Nové piesne, ktoré vytvorila umelá inteligencia, si môžeš vypočuť na Spotify. V poradí zaznejú Kurt Cobain, Amy Winehouse, Jimi Hendrix a Jim Morrison (The Doors).

Ako by dnes vyzerali?

Nejde však o jedinú iniciatívu, ktorá ukazuje, čo mohlo byť. Hidreley Diao pomocou umelej inteligencie upravuje fotografie známych osobností. Dáva nový život starým fotografiám, no v najnovšej sérii ukazuje aj to, ako by dnes vyzerali celebrity, ktoré prišli o život.

Medzi jeho najznámejšími dielami sú snímky popového kráľa Michaela Jacksona, kráľa rock'n'rollu Elvisa Presleyho, no aj spomínaných hudobníkov Kurta Cobaina či Amy Winehouse.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

Hidreley pre Bored Panda povedal, že týmto spôsobom chcel vzdať hold celebritám, ktoré sa nedožili vysokého veku. Uznáva, že AI nie je dokonalá a niektoré obrázky vyzerajú hrozivo, zatiaľ čo iné sú tomu, ako vyzerali hviezdy počas života, veľmi podobné.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

Pri tvorbe sa snažil zohľadniť aj životný štýl. Pre slovenský Interez vysvetlil, že to nie je vždy jednoduché. „Veľmi zložité bolo vytvorenie Amy Winehouse. Aj keď by mala iba 38 rokov, chcel som zobraziť, ako by starnutie ovplyvnilo užívanie drog.“

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Hidreley Diao (@hidreley)

Iniciatívy nedokážu nahradiť skutočných ľudí, no pripomínajú, že svet hudobníkov a iných umelcov je často preromantizovaný. Tlak v popkultúre na predaje, neustále prenasledovanie bulvárnymi médiami a najmä nízke povedomie o duševnom zdraví sa však podpisujú nielen na umení, o ktoré prichádzame my, ale práve na životoch konkrétnych umelcov. Ako pripomína kampaň Lost Tapes of the 27 Club, tieto a ďalšie celebrity mohli naďalej tvoriť, písať, hrať, spievať či natáčať, keby ich psychické zdravie brali ľudia v priemysle vážne a dostala sa im potrebná pomoc.

Nedávno nás opustila ďalšia hviezda hudobného sveta. DMX bol kráľom hardcore rapu, ale aj gospelový kazateľ o Bohu. Fanúšikovia si ho však budú pamätať najmä pre striktný rap a nesmrteľné hity. Zomrel vo veku 50 rokov. Prečítaj si viac o tom, ako sa stal legendou.

Odporúčané
Kto bol DMX a ako sa stal legendou? Kto bol DMX a ako sa stal legendou? 9. apríla 2021, 22:09
Späť
Zdieľať
Diskusia