Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti FixServis.
14. apríla 2021, 14:23
Čas čítania 1:52
Sponzorovaný obsah

Repasovaný iPhone: zisti, ako si vybrať kvalitný a zároveň na ňom ušetriť

TECH IPHONE
Uložiť Uložené

Ušetríš vďaka nemu nielen peniaze, ale aj planétu. Ak si vyberieš správne, bude ti slúžiť niekoľko rokov.

Našiel si inzerát na iPhone, ktorý vyzerá ako nový, nepoužívaný, avšak je výrazne lacnejší v porovnaní s bežnou cenou? Nemusí nutne ísť o podvod, ako ti možno hneď napadlo. Množstvo výrobcov vrátane Applu ponúka tzv. repasované zariadenia.

Repasovaný iPhone predstavuje zariadenie, ktoré už niekto používal, no vrátil ho. Predajca následne takéto zariadenie vyčistil, vymenil mu batériu aj vonkajšiu schránku a aktualizoval ho na najnovšiu verziu operačného systému.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Arnel Hasanovic, Unsplash

Dané zariadenie by teda malo byť v perfektnom stave. „Malo byť.“ Niektorým kusom mohli po predchádzajúcich majiteľoch zostať rôzne poškodenia vrátane škrabancov alebo funkčných chýb. Takémuto zariadeniu teda nemusí fungovať reproduktor alebo napríklad kamera.

Repasované iPhony však majú, samozrejme, aj svoje výhody. Tou najväčšou je určite nižšia cena. Za tú dostaneš viac než použiteľné zariadenie s novou batériou, ktoré ti zrejme poslúži ešte niekoľko rokov. Výhodou je aj záruka, ktorá v prípade renomovaných výrobcov môže byť až jeden rok, minimálne však 90 dní, počas ktorých si zariadenie môžeš dôkladne vyskúšať a otestovať.

Iphone, repasovaný iphone
Zdroj: fixservis.sk

Ako rozlíšiť repasovaný iPhone (nazývaný aj refurbished) od nového zariadenia?

Na to je nutné „pohrabať“ sa trochu v nastaveniach daného iPhonu.

1. Choď do „Nastavenia“.

2. Klikni na „Všeobecné“.

3. Klikni na „Informácie“.

4. Nájdi položku „Číslo modelu“.

Na pravej strane by si mal vidieť čosi takéto:

iphone
Zdroj: fixservis.sk

Ak v príslušnom riadku uvidíš obyčajné číslo a nie skupinu písmen a čísel, klikni na „Číslo modelu“ a následne by si mal uvidieť čosi podobné tomu, čo vidíš na obrázku.

Ak sa číslo modelu začína na „M“, dané zariadenie je nové.

Naraziť však môžeš aj na iné začiatočné písmená.

F – znamená, že zariadenie bolo repasované.

N – znamená, že ide o náhradné zariadenie, ktoré je repasované a ktoré bolo majiteľovi dané ako náhrada za jeho pôvodný iPhone.

P – znamená, že na tele zariadenia sa nachádza personalizované označenie.

Kde kúpiť repasovaný iPhone?

Ak hľadáš spoľahlivé, výkonné a zároveň cenovo dostupné zariadenie, kúpa repasovaného iPhonu je dobrou voľbou. Naraziť môžeš na hneď niekoľkých predajcov, ktorí ponúkajú zariadenia v rôznych kategóriách označovaných ako A+, A, B atď. Tie sa odlišujú stupňom opotrebovania, resp. viditeľnosťou vonkajších známok používania. Funkčnosť každého zariadenia je však vždy 100 %.

Ak sa rozhodneš pre kúpu repasovaného zariadenia priamo od Applu, tvoja úspora môže predstavovať 8 až 10 %. Získaš kvalitné zariadenie za dobrú cenu, navyše aj s 2-ročnou zárukou.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/Bagus Hernawan/na voľné použitie
Ak by si však chcel ušetriť viac, môžeš si repasovaný iPhone kúpiť napríklad na fixservis.sk.

Nájdeš tam zariadenia v kategóriách A+, A a B, takže máš istotu, že známky opotrebovania budú len minimálne. O kvalitu sa však nemusíš obávať ani náhodou. Každé zariadenie je plne funkčné, má batériu s kapacitou minimálne 85 % a v balení nájdeš aj nabíjací kábel a zľavový kupón na novú batériu. Okrem toho získaš aj istotu, že zariadenie prešlo podrobnou kontrolou u skúseného technika, a kúpiš plne funkčné zariadenie, navyše aj s 12-mesačnou zárukou. Ušetríš si tým starosti, nezaťažíš peňaženku a v konečnom dôsledku ani planétu, ktorú odľahčíš od možného elektroodpadu. Tomu sa hovorí výhodná kúpa!

Späť
Zdieľať
Diskusia