Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. apríla 2021, 11:52
Čas čítania 2:04
Marián Mauik Biel

Sony predstavilo mobily: Xperia 1 III je prvý na svete so 4K Oled 120 Hz displejom. Premiéru mali aj Xperia 5 III a 10 III

Sony predstavilo mobily: Xperia 1 III je prvý na svete so 4K Oled 120 Hz displejom. Premiéru mali aj Xperia 5 III a 10 III
Zdroj: Sony/produktová fotografie
TECH
Uložiť Uložené

Sony si naďalej ide vlastnou cestou. Neexperimentuje, ale zlepšuje obraz, zvuk, video a fotografiu.

Sony dnes predstavilo najnovšiu generáciu smartfónov Xperia. Premiéru mala vlajková loď Xperia 1 III s unikátnym displejom, cenovo dostupnejšia prémiová Xperia 5 III a aj stredná trieda Xperia 10 III. Papierovo im nič dôležité nechýba, ale naďalej mieria najmä na tvorcov videa a hudobných nadšencov.

Odporúčané
Zrkadlovka Sony Alpha 1 a smartfón Xperia Pro majú doposiaľ nevídané parametre Zrkadlovka Sony Alpha 1 a smartfón Xperia Pro majú doposiaľ nevídané parametre 27. januára 2021, 20:13

Mobil pre tvorcov

Xperia 1 III má 6,5-palcový Oled displej, čo by nebolo nič nezvyčajné. Ani rýchlosť obnovovacej frekvencie 120 Hz (hoci pre Sony je to prvotina). Lenže novinka to dokázala skombinovať aj so 4K rozlíšením. Ide teda o prvý mobil na svete so 4K Oled 120 Hz obrazovkou na svete. A navyše, ako to už je v prípade Xperií bežné, má filmový pomer strán 21 : 9.

Xperia 1 III – displej.
Xperia 1 III – displej. Zdroj: Sony

Aj preto má novinka šírku len 7,1 mm, ale výšku 165 mm a hrúbku 8,2 mm. Hmotnosť sa udržala na príjemných 187 g. Telo je odolné voči vode a prachu (IP68) a displej chráni Gorilla Glass Victus. Nechýba praktické tlačidlo spúšte, ktoré sa dá nastaviť na spustenie čohokoľvek. Celkovo sa dizajn od predchodcu takmer nezmenil.

Určite poteší 3,5 mm jack konektor na pripojenie slúchadiel alebo príslušenstva.

Xperia 1 III –  jack.
Xperia 1 III – jack. Zdroj: Sony

O výkon sa stará Snapdragon 888 s 12 GB operačnej pamäte, interná pamäť s možnosťou rozšírenia pamäťovými kartami má 256 GB. Kapacita batérie je 4 500 mAh, čo nie je málo, ale pri 4K 120 Hz displeji sme zvedaví na reálnu výdrž. Výrobca ju neuvádza. Iba rýchlosť nabíjania polovice kapacity za pol hodiny a technológiu udržiavania zdravia batérie.

Ako jeden z najväčších dodávateľov mobilných fotoaparátov pre takmer všetky značky mobilov sa od Sony očakáva, že jeho vlastné Xperie budú kráľmi v tejto oblasti. Doteraz sa im to až tak nedarilo. Možno to napraví tretia generácia.

Sony Xperia 1 III.
Sony Xperia 1 III. Zdroj: Sony

Vybavená je znova tromi snímačmi s rozlíšením 12 Mpix. Základný s veľkosťou 1/1,7 palca a clonou f/1.7. Teleobjektív so 4,4x optickým zoomom a ultraširokouhlý s clonou f/2.2. Štvrtý 3D ToF senzor meria hĺbku scény.

Späť
Zdieľať
Diskusia