Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
19. apríla 2021, 9:31
Čas čítania 5:14
Daniel Mikolášik

Test 8 instantných rajčinových polievok: môžu nimi študenti nahradiť domácu stravu alebo je to len glutamanové zlo?

Test 8 instantných rajčinových polievok: môžu nimi študenti nahradiť domácu stravu alebo je to len glutamanové zlo?
Zdroj: Refresher
GASTRO GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Vyskúšali sme instantné paradajkové polievky. Ktorá chutí ako od babičky a prečo by si sa mal väčšine z nich radšej vyhnúť?

Jednou z najväčších lowcostových klasík v jedálničku študentov sú hneď po vifonkách vrecúškové polievky, známe aj ako instantné. Ide o veľmi lacnú a rýchlu voľbu, ktorá pri výbere dobrej značky dokáže aj plnohodnotne zasýtiť, zahriať a aspoň naoko nahradiť domácu stravu. V ponuke reťazcov je hneď niekoľko druhov, ako napríklad francúzska, hubová, slepačia či rajčinová.

Odporúčané
Odborník hodnotí vifonky: Ktorá značka je najlepšia? Odborník hodnotí vifonky: Ktorá značka je najlepšia? 17. júna 2019, 12:38

My sme sa v teste zamerali práve na paradajkovú, ktorá má v regáloch azda najväčšie zastúpenie, a zisťovali sme, ktorá chutí najlepšie, aké je ich zloženie a či vôbec stoja za to. Vybrali sme sa do rôznych známych aj menej známych slovenských supermarketov a vybrali sme osem kusov od rozličných výrobcov či značiek.

Do úvahy sme brali parametre ako chuť, vôňa, zloženie, konzistencia, zafarbenie, gramáž či cena a hodnotili od 1 do 10. V článku je prezentovaný subjektívny názor troch testujúcich. Rajčinové polievky sme zoradili vzostupne od najmenej chutnej až po tú najlepšiu. Ceny sú orientačné a môžu sa líšiť v závislosti od konkrétneho obchodného reťazca.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Tesco

Gramáž: 20 g
Cena: 0,19 €
Hodnotenie: 1/10

Suverénne najhoršie hodnotenie v našom teste získala instantná polievka z Tesca. Chuť bola nevýrazná, vodnatá. Na rozdiel od „značkovejších“ polievok obsahuje len malé množstvo zeleniny a korenín. Práve preto sa zdá, akoby ani nemala chuť. Navyše bola neskutočne riedka.

Odporúčané
FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? FEJK NUTELLA TEST: Ktorá známa značka skončila posledná a chutila ako staré orechy a ktorá roztrhala vianočku? 7. apríla 2024, 14:30

Malým pozitívom je v jej prípade prekvapivý dostatok cestovín, ktoré síce chutili ako guma, no v porovnaní s inými výrobcami cestovinami až tak nešetrili. Keďže išlo o polievku, ktorá sa nepripravuje v hrnci, ale zalieva sa v hrnčeku, naspodku pohára sa aj napriek riadnemu miešaniu a dodržaniu presných inštrukcií vytvárali väčšie usadeniny paradajkového prášku.

Ani zloženie na tom nebolo najlepšie. Polievka má na 100 g 333 kcal (výrobca ako jediný neuvádza energiu na 1 porciu) a paradajkového prášku 31 %. Ako sladidlo je v tomto prípade použitý nie veľmi výdatný maltodextrín, ktorý sa používa aj ako zahusťovadlo alebo konzervačná látka. Pokojne by sa dal pritom nahradiť stéviou alebo inou zdravšou sacharidovou náhradou. Z nášho testu si odnáša zaslúžený 1 bod z 10. 

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Vitana (hrnčeková)

Gramáž: 22 g
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 1,5/10

Veľmi malými krôčikmi sa posúvame nahor. Vitana do hrnčeka už namiesto paradajkového prášku obsahuje sušený paradajkový pretlak, no oproti rajčinovej polievke z Tesca je jeho obsah o dosť nižší (len 19 %). Aj to zavážilo pri konečnom výsledku, polievka totiž bola jednou z najredších a najvodnatejších vôbec. Namiesto červenej mala až oranžovú farbu.

Vôňa po zaliatí vriacou vodou pripomína skôr paprikové korenie. Chuť opäť žiadna sláva – veľmi podobná polievke z Tesca. Jeden z testujúcich ju prirovnal ku koreniu zmiešanému s vodou. Pri konzumácii nie je ani náznak chuti pretlaku. Aj v tomto prípade sa nám naspodku hrnčeka vytvárali usadeniny korenia a cestovín.

Odporúčané
TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? TEST 16 paštét: Niektoré chutili ako konzervy pre psy, iné ako krém. Ktorá známa klasika získala prvé miesto? 18. marca 2024, 9:30

Zloženie však je už o čosi lepšie a vzhľadom na to sme jej udelili o pol bodu viac ako predošlej. Energetická hodnota je na úrovni 74 kcal na jednu porciu (200 ml). Obsahuje aj viac sušenej mletej zeleniny. Opäť nás však sklamal maltodextrín a navyše sa v zložení nachádza aj sójový hydrolyzát, teda škodlivý glutaman sodný.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Maggi (hrnčeková)

Gramáž: 23 g
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 3/10

Hrnčeková Maggi opäť doplatila na to, že jej príprava sa neodohráva v hrnci, ale len obyčajným zaliatím vody z kanvice. Spomedzi všetkých hrnčekových však bola najchutnejšia. Mala aj vábivejšiu vôňu. Sklamalo nás však množstvo cestovín, o ktorých prítomnosti sme sa dozvedeli až naspodku pohára.

Chuťovo bola veľmi jemná, nie dostatočne okorenená, no už o čosi výraznejšia paradajková chuť. Ako sladidlo je v tomto prípade použitý sušený glukózový sirup, nie maltodextrín ako v predošlých polievkach. Opäť však veľmi riedka a akoby nedovarená, pri konzumácii sme totiž mali na lyžici malé červené kúsky rajčinového prášku.

Na jednu porciu (200 ml) obsahuje sáčok 83 kcal, paradajkového prášku je v balení 24 %. Hlavnou koreninou je mletý bobkový list a v zložení nájdeš aj zmienku o sušenom kvasnicovom extrakte, z ktorého sa vyrába glutaman sodný. Táto instantná polievka chuťovo obstála na 3 body z 10. 

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Vitana

Gramáž: 70 g
Cena: 0,54 €
Hodnotenie: 4/10

Ako sme sa sami presvedčili, jeden výrobca dokáže urobiť dve úplne rozličné instantné polievky s rozdielnym zložením a napokon aj samotnou chuťou. Hoci hrnčeková Vitana si v našom teste vyslúžila len 1,5 bodu, jej „väčšia sestra“ skončila o čosi lepšie.

Jedným z dôvodov je aj to, že bola krémovejšia, hustejšia a namiesto oranžovej farby už poriadne červená, až bordová. Po pár minútach sa na povrchu polievky dokonca začala tvoriť mierna kožka. Opäť sme však narazili na nižší podiel rajčinového pretlaku (18,5 %) či žalostne malé množstvo cestovín.

Odporúčané
Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid Navštívili sme prešovskú prevádzku zo šou Na nože: Do dvoch mesiacov by sme museli zavrieť, hovorí Eva a Dávid 5. marca 2024, 16:30

Dá sa zjesť, no rozhodne nejde o žiaden kulinársky zážitok. Paradajkovú chuť ani veľmi necítiť, skôr jej viditeľné náhrady. Na jednu porciu (250 ml) obsahuje 75 kcal. Obsahuje aj emulgátory a stabilizátory, napríklad v podobe xantánovej gumy. Zarážajúce je, že hoci sa glutaman sodný objavuje v zložení pod iným názvom (sójový hydrolyzát), výrobca sa na prednej časti pýši označením, že ide o bezglutamanový produkt.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Kania

Gramáž: 70 g
Cena: 0,39 €
Hodnotenie: 4/10

Reťazec Lidl nás v minulosti už vo viacerých testoch príjemne prekvapil tým, že medzi sortimentom, ktorý vyrába, sme často objavili obstojne kvalitné a chutné potraviny. Čo sa však týka jeho paradajkovej polievky, ide skôr o slabší priemer. Potešili nás však stopy bazalky a viac korenistá chuť.

Zafarbením bola dokonca najbordovejšia spomedzi všetkých testovaných instantných polievok. Jeden z testujúcich poznamenal, že nechutí ako paradajkový pretlak, ale skôr ako nejaký lacný kečup. K danému množstvu polievky bolo dosť málo cestovín.

Zloženie je v tomto prípade podobne chabé ako výsledná chuť. Na jednu porciu (250 ml) obsahuje 78 kcal, a zatiaľ čo všetky doposiaľ spomenuté používali slnečnicový olej, polievka z Lidlu ho nahradila palmovým tukom, pričom odborníci upozorňujú na devastačné dôsledky výroby palmového oleja. Aj v tomto prípade použil výrobca ako sladidlo maltodextrín a 4 body z 10 sú teda zaslúženým výsledkom.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Carpathia

Gramáž: 73 g
Cena: 0,59 €
Hodnotenie: 5/10

Konečne sa dostávame aspoň na úroveň priemeru. Carpathia mala o niečo krémovejšiu konzistenciu, čo vnímame ako pozitívum. Chuťovo nezaujímavá, nepoteší ani nesklame. Samotná polievka bola dosť riedka najmä preto, že obsahuje vôbec najnižší podiel rajčinového prášku spomedzi všetkých testovaných, a to len 13,7 %.

Odporúčané
TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? TEST klasických tatárskych omáčok: Po ktorej nás fyzicky skrútilo a ktorá bola doslova crème de la crème? 4. februára 2024, 12:30

Rovnako jej chýbalo aj nejaké výraznejšie korenie. Ak by si si ju dochutil čiernym korením, bazalkou či strúhaným parmezánom, hovorili by sme o podstatne lepšom výsledku, a pritom nejde o nič prevratné. Cestovín v podobe mušličiek bolo menej, ako by sme očakávali.

Hodnota energie na jednu porciu (250 ml) je 88 kcal, v zložení sa nachádza 18 % cestovín. Výrobca však v snahe dosiahnuť rozmanitosť chutí pridal aj cibuľový a zelerový prášok. Čo však rozhodne nekvitujeme, je rozhodnutie použiť palmový olej a zvýrazňovače chuti ako glutaman sodný či ribonukleotid disodný.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Maggi

Gramáž: 83 g
Cena: 0,99 € €
Hodnotenie: 5,5/10

Po sklamaní z hrnčekovej Maggi prišiel aspoň malý posun k lepšiemu. V tomto prípade sme konečne pocítili dobrú sladkokyslú paradajkovú chuť, ktorú nám doteraz nepredviedla žiadna vrecúšková polievka. Konzistencia bola tiež fajn – ani nie príliš riedka, ani nie príliš hustá. Niečo medzi.

Veľkým sklamaním však boli cestoviny, ktoré boli nedovarené aj napriek tomu, že sme polievku varili na ohni dokonca ešte o dve minúty dlhšie, ako bolo uvedené na etikete. Už počas varenia sme si totiž všimli, že cestoviny nemäknú.

Čo sa týka zloženia, Maggi na porciu (250 ml) obsahuje 102 kcal, 23,1 % rajčinového prášku v kombinácii s cibuľovým práškom a až 24 % zloženia sú cestoviny, čo je najväčší podiel spomedzi všetkých testovaných. Žiaľ, podobne ako pri hrnčekovom variante aj tu nájdeš obsah sušeného kvasnicového extraktu.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Knorr

Gramáž: 68 g
Cena: 1,09 €
Hodnotenie: 7/10

Azda jediná, ktorá sa ako-tak podobá rajčinovej polievke ako od babičky. Práve preto jej zaslúžene patrí prvenstvo v našom teste. Ale poďme pekne od začiatku. Už samotná vôňa nám naznačovala, že táto polievka bude vo viacerých ohľadoch prevyšovať ostatné testované polievky.

Odporúčané
TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? TEST 9 najlacnejších burgerov zo známych fastfoodov: Ktorý je ideálnou voľbou na opicu a ako dopadol vegánsky „číz“? 28. januára 2024, 12:30

Knorr nás prekvapil veľmi hustou konzistenciou a tmavočervenou farbou. Po chvíli sa dokonca na povrchu vytvorila kožka, takže nešlo o žiadnu vodnatú záležitosť. Všetci testujúci sa zhodli na lahodnej a veľmi dobre vyváženej chuti korenín. Okrem paradajkovej chuti dominuje predovšetkým bazalka, ale cítiť aj oregano.

„So zavretými očami by som bol na pochybách, či je naozaj instantná alebo domáca,“ podotkol jeden z ochutnávačov. Najviac totiž pripomínala chuť domácej polievky. Negatívom však bolo množstvo cestovín, ktoré sa usadili naspodku hrnca. V zložení sa nachádza 29 % paradajkového prášku a výrobca ako jediný použil extra panenský olivový olej. Na porciu (250 ml) obsahuje až 128 kcal.

Okrem cukru je v zložení ako sladidlo aj maltodextrín, ďalej srvátka, pomerne dosť veľký podiel mletej zeleniny, zmes korenín ako kurkuma či čierne korenie, ale aj byliniek ako bazalka a oregano. Žiaľ, aj tu sa nachádza obsah sušeného kvasnicového extraktu. Po zohľadnení všetkých faktorov sme sa zhodli na bodovom hodnotení 7 z 10.

rajčinové polievkyparadajkové polievkyinstantné polievkysáčkové polievky
Zdroj: Refresher

Konečný rebríček

Miesto Názov Cena
1. Knorr 1,09 €
2. Maggi 0,99 €
3. Carpathia 0,59 €
4. Kania 0,39 €
5. Vitana 0,54 €
6. Maggi (hrnčeková) 0,39 €
7. Vitana (hrnčeková) 0,39 €
8. Tesco 0,19 €
Domov
Zdieľať
Diskusia