Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. apríla 2021, 17:04
Čas čítania 2:57
Viktor Kniš

PREHĽAD: Do obchodu a kostola áno, do posilňovne zatiaľ nie. Ako sa uvoľňujú opatrenia od pondelka?

PREHĽAD: Do obchodu a kostola áno, do posilňovne zatiaľ nie. Ako sa uvoľňujú opatrenia od pondelka?
Zdroj: TASR
NEWS OPATRENIA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Slovensko sa od pondelka bude riadiť tretím stupňom varovania – bordovou fázou covid automatu. Čo sa mení?

Od 19. apríla Slovensko vstúpi do bordovej fázy covid automatu. Opatrenia sa budú uvoľňovať aj napriek tomu, že reprodukčné číslo sa blíži k jednotke. Momentálne je približne na úrovni 0,95, a tak premiér Eduard Heger na tlačovej konferencii obyvateľov vyzval, aby opatrenia dodržiavali. Pravdepodobne sa začalo prejavovať zvýšenie mobility z Veľkej noci. „Uvoľňovanie je postavené na krehkom základe,“ povedal predseda vlády. 

Ak by reprodukčné číslo naďalej stúpalo a pandemická situácia by sa zhoršovala, opatrenia opäť sprísnia. Od budúceho týždňa nebudeme mať na Slovensku čierne okresy.

Silné zastúpenie v našej krajine má aj naďalej britská mutácia koronavírusu.

V stredu bude rokovať pandemická komisia. „Výsledok oznámime budúci týždeň, aby sme do komunikácie nevniesli chaos,“ informoval Eduard Heger, podľa ktorého sa od pondelka nebude meniť nič ďalšie okrem toho, čo umožňuje covid automat. Aktuálne opatrenia vláda s konzíliom odborníkov nekonzultovala. „Nebolo by zodpovedné, keby sme každý deň niečo upravovali, ako si zmyslíme,“ povedal Heger. 

Odporúčané
Boli sme sa pozrieť, ako funguje práca v pouličnom sexbiznise počas pandémie (Reportáž) Boli sme sa pozrieť, ako funguje práca v pouličnom sexbiznise počas pandémie (Reportáž) 13. apríla 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ktoré prevádzky môžu mať od pondelka otvorené a za akých podmienok
  • Čo musíš splniť pri cestovaní do prírody v inom okrese
  • Či naďalej platí zákaz vychádzania po 20.00 h
  • Aký režim bude platiť na hraniciach
  • Za akých podmienok môžu byť otvorené bazény, hotely, kostoly a ďalšie služby
  • Prečo sa neotvárajú reštaurácie
Heger
Zdroj: TASR

Otvárajú sa obchody aj služby, dovolia bohoslužby aj šport

Od 19. apríla budú môcť otvoriť všetky prevádzky, predseda vlády Eduard Heger však už v priebehu víkendu upresnil, že otvorené môžu mať obchody a služby, v ktorých si zákazníci nedávajú dole FFP2 respirátor. Konkrétny zoznam prevádzok stanovený nie je, vláda však dôrazne upozorňuje, že reštaurácie sa zatiaľ neotvárajú. 

Slováci sa budú môcť od 19. apríla pohybovať s negatívnym testom alebo iným potvrdením v prírode aj mimo svojho okresu.

Čo sa týka platnosti testov, naďalej sa riadime regionálnym covid automatom. Platnosť negatívneho testu na ochorenie covid-19 je v čiernych a bordových okresoch 7 dní, v červených 14 a v ružových 21 dní.

Od 19. apríla bude pre interiéry platiť: 

  • pre obchody a služby platí obmedzenie minimálne 15 štvorcových metrov na jedného zákazníka, vstup je možný len s negatívnym AG/PCR testom (alebo potvrdenie o očkovaní/prekonaní covid-19 v posledných 90 dňoch)
  • otvorené môžu byť aj obchodné centrá
  • reštaurácie zostávajú zatvorené, aj naďalej môžu mať len okienkový predaj alebo rozvoz
  • povolené budú bohoslužby, platí obmedzenie minimálne 15 štvorcových metrov + test/iné potvrdenie
  • otvoriť môžu bazény, najviac 6 ľudí + test/iné potvrdenie, wellness, akvaparky a kúpele zostávajú zatvorené
  • otvoriť môžu knižnice, najviac 6 ľudí + test/iné potvrdenie
  • otvoriť môžu múzeá, galérie a zoo, platí obmedzenie minimálne 15 štvorcových metrov + test/iné potvrdenie
  • otvoriť môžu ubytovacie zariadenia, bez reštaurácií, v izbe maximálne 2 dospelé osoby zo spoločnej domácnosti + test/iné potvrdenie
  • posilňovne zostávajú zatvorené
  • zakázané sú naďalej svadby a iné oslavy, dovolené sú sobáše, krsty a pohreby do 6 osôb ako doteraz
Matovič Heger
Zdroj: TASR

Zákaz vychádzania, zhromažďovania a povinnosť nosenia FFP2 respirátorov

Najprísnejší režim platí na Slovensku od 20.00 do 1.00 h ráno, keď zostáva zachovaný zákaz vychádzania s výnimkou cesty na nevyhnutný výkon práce a na nevyhnutné lekárske ošetrenie. Zákaz vychádzania neplatí od 1.00 do 5.00 h ráno.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Do 28. apríla bude na Slovensku platiť núdzový stav. Ak by ho vláda následne nepredĺžila, zákaz vychádzania by prestal platiť. Naďalej platí aj zákaz zhromažďovania. 

Povinnosť nosiť respirátor FFP2 platí vo všetkých interiéroch okrem vlastnej domácnosti. Výnimku majú deti na prvom stupni základnej školy, osoby s poruchou autistického spektra, osoby so stredne ťažkým mentálnym či sluchovým postihnutím. V exteriéroch bude naďalej možné mať prekryté horné dýchacie cesty nielen respirátorom, ale aj rúškom, šálom alebo šatkou. 

Vláda naďalej odporúča, aby na home office pracoval každý, komu to náplň práce umožňuje. 

Školy

Od budúceho pondelka na Slovensku otvoria na prezenčnú výučbu ôsme a deviate ročníky základných škôl okrem tých, ktoré sú v tzv. čiernych okresoch. Podmienkou bude štandardne pretestovanie zákonného zástupcu a testuje sa aj žiak na druhom stupni ZŠ. Od pondelka 26. apríla sa školstvo bude preklápať do regionálneho covid automatu. Znamená to, že v okresoch s najlepšou epidemickou situáciou budú môcť nastúpiť do tried všetci žiaci ZŠ a stredných škôl.


Čierne okresy ostanú od 26. apríla v režime, ktorý platil plošne doposiaľ. Otvorené v nich teda budú materské školy, prvý stupeň ZŠ či stredné zdravotnícke školy a ostane tiež možnosť prezenčnej výučby v malých skupinách.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

V bordových okresoch majú byť nad rámec už otvorených škôl a školských zariadení v čiernych okresoch otvorené aj ôsme a deviate ročníky ZŠ. V červených okresoch má byť od tohto dátumu otvorený aj celý druhý stupeň ZŠ a prvé štyri ročníky osemročných gymnázií.

Domov
Zdieľať
Diskusia