Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2021, 15:39
Čas čítania 1:04
Daniel Mikolášik

Mazurek: Slovo Cigán je úplne normálne. Mnohí si tak sami hovoria, napríklad Cigánski diabli

POLITIKA MILAN MAZUREK
Uložiť Uložené

Milan Mazurek sa v relácii odvolával aj na slovník slovenského jazyka.

Spravodajská televízia TA3 v piatok večer odvysielala diskusnú reláciu s názvom Žije sa Rómom lepšie?, v ktorej medzi šiestimi hosťami diskutoval aj aktuálne nezaradený poslanec Milan Mazurek, bývalý člen extrémistickej ĽSNS. Ten bol navyše v minulosti odsúdený v kauze rasistických rečí o Rómoch v žilinskom rádiu Frontinus.

Odporúčané
Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov Neexistuje vesmír, v ktorom by sme s nimi spolupracovali: Extrémistov z ĽSNS čaká po štiepení mnoho problémov 14. februára 2021, 14:30

Diskusiu odvysielali pri príležitosti 50. výročia prvého Svetového kongresu Rómov v apríli 1971 v anglickom Orpingtone, kde intelektuáli z rôznych krajín vzniesli požiadavku na pomenovanie tejto etnickej skupiny na Rómovia. Od akýchkoľvek pejoratívnych označení, ako napríklad Cigán, sa dištancujú.

Milan Mazurek však týmto pomenovaním častuje Rómov na pravidelnej báze, a to aj v pléne Národnej rady SR. V relácii tvrdil, že podľa neho je to normálne a legitímne pomenovanie.

„Slovo Cigán je podľa mňa úplne normálnym a legitímnym pomenovaním etnika. Mnohí si tak sami hovoria, inak by neexistovali skupiny ako Cigánski diabli a podobné folklórne súbory.“

Späť
Zdieľať
Diskusia