Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2021, 13:30
Čas čítania 8:54
Viktor Kniš

Tomáš Valášek: Matovič má potenciál rozbiť Hegerovu vládu, svoj odchod z koalície neľutujem (Rozhovor)

Tomáš Valášek: Matovič má potenciál rozbiť Hegerovu vládu, svoj odchod z koalície neľutujem (Rozhovor)
Zdroj: TASR
REFRESHER TOMÁŠ VALÁŠEK
Uložiť Uložené

Bývalý člen strany Za ľudí bude v parlamente reprezentovať mimoparlamentné Progresívne Slovensko. Diplomat Valášek je jedným z najhlasnejších kritikov Matovičovej cesty do Ruska kvôli záchrane Sputnika V.

Tomáš Valášek vstupuje do strany Progresívne Slovensko po odchode z koalície, kde pôsobil ako člen Za ľudí. Svoj odchod oznámil v deň, keď Igor Matovič privítal 200-tisíc kusov ruských vakcín Sputnik V na košickom letisku. Aj dnes je Valášek k expremiérovi Igorovi Matovičovi kritický a myslí si, že je schopný rozbiť zrekonštruovanú vládu Eduarda Hegera. 

„Obrovskou neuchopiteľnou premennou tejto vlády je osoba Igora Matoviča, ktorý má sám osebe potenciál rozbiť túto koalíciu. Nikto na svete vám nepovie, či vláda vydrží tri hodiny, tri dni alebo tri roky,“ myslí si člen hnutia Progresívne Slovensko. 

Ako diplomat kritizoval Matovičovu návštevu Moskvy, kde minister financií vycestoval preto, že Slovensko podľa ruskej strany porušilo zmluvu o nákupe. „Igor Matovič nemal ísť do Ruska, a ak áno, tak sa nemal tváriť ako úradník ministerstva zdravotníctva a rokovať iba o vakcínach. Mal k tomu pristúpiť s vážnosťou neformálnej zodpovednosti, ktorú má, a mal sa vyjadriť aj k otázke Ukrajiny,“ upozorňuje Valášek.

Odporúčané
Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) Ján Benčík zo Za ľudí: Nemám výhrady, ak by sa Eduard Heger stal premiérom (Rozhovor) 25. marca 2021, 20:32
V tomto článku si prečítaš:
  • Aký veľký škandál podľa diplomata Valášeka spôsobil Igor Matovič svojou návštevou v Moskve 
  • Čo považuje Valášek za najväčšie problémy
  • Ako sa mal Matovič v skutočnosti zachovať
  • Aké vojská zhromažďuje Rusko na hranici s Ukrajinou a prečo je dôvod báť sa 
  • Aké dôsledky by mohla mať expremiérova návšteva Ruska v čase, keď sa na hranici s Ukrajinou zhromažďujú špeciálne ruské jednotky
  • Prečo Tomáša Valášeka neteší súčasný stav v koalícii, z ktorej nedávno odišiel
  • Z akého dôvodu si exčlen Za ľudí myslí, že Igor Matovič je schopný zo svojej pozície rozbiť koalíciu aj v súčasnosti

„Úprimne si myslím, že zrekonštruovaná vláda pod vedením Eduarda Hegera by mala dostať šancu ukázať sa, a myslím si, že má na viac, ako mala vláda Igora Matoviča. Žiaľ, je evidentné, že expremiér robí všetko pre to, aby ani táto koalícia netrvala dlho.“ – Tomáš Valášek (Progresívne Slovensko)

Ako hodnotíte argumentáciu Igora Matoviča, ktorou odôvodnil návštevu Moskvy? Vieme, že nevysvetlil, čo presne tam išiel robiť, len vyhlásil, že nemusíme vrátiť vakcíny. Nevyjadril sa ani k aktuálnemu zhromažďovaniu vojsk na ukrajinskej hranici, urazil vedcov a ďalšie nešpecifikované skupiny ľudí.

Premiér sa snaží podsúvať tézu, že tu máme nepriateľov očkovania, ktorí chcú zle pre Slovensko. Nie je to tak. Ja úplne rozumiem jeho inštinktu zohnať pre Slovensko čo najviac vakcín, skutočne ich je málo. Ale používajme, prosím, preverené a bezpečné vakcíny, ktoré sú k dispozícii. Táto vláda sama prepískla možnosť objednať 3 milióny vakcín od firmy Pfizer. Spätne objednávala dodávky, o ktoré skoro prišla, a už nikdy nezohnala plný počet. 

Valášek
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Rozumiem, problém je už samotný fakt, že sme si s Rusmi začali, ale nejako to dopadnúť musí.

Nikto nemá problém s tým, že treba zháňať vakcíny. Len nerozumiem premiérovej posadnutosti zháňaním neoverených ruských a, mimochodom, aj drahých vakcín. Veď stoja skoro 10 eur. Porovnateľné vakcíny na rovnakom princípe od firmy AstraZeneca stoja menej ako 2 eurá. V prípade Sputnika V sú zároveň pochybnosti, ktoré Štátny ústav pre kontrolu liečiv pomenoval. Problém je v tom, že jednotlivé šarže nie sú porovnateľné, čiže niečo, čo vyrába jedna fabrika, nie je to isté ako to, čo vyrobí druhá. Ruská strana nevysvetľuje, prečo nie sú rovnaké, a za týchto okolností nerozumiem, prečo sa za Sputnikom V Igor Matovič ženie. Evidujem prieskum, ktorým argumentuje. Vyplýva z neho, že sú tu ľudia, ktorí sa dajú očkovať len Sputnikom, ale pri prieskumoch je to tak trochu štýl „povedzte mi, akú chcete odpoveď, a ja vám pomôžem formulovať otázku“.

Odporúčané
Poradkyňa prezidentky by nemala na prácu používať počítač, o ktorý sa delí. V prípade kybernetického útoku by to bolo nebezpečné Poradkyňa prezidentky by nemala na prácu používať počítač, o ktorý sa delí. V prípade kybernetického útoku by to bolo nebezpečné 3. februára 2022, 18:20

Ide o prieskum relevantnej agentúry AKO, len ho robili ešte v čase, keď respondenti nevedeli, že sa nákup chystá, a zároveň neriešili registráciu verzus neregistráciu Európskou liekovou agentúrou.  

Nespochybňujem agentúru. Pointa je, že keby sa niekto opýtal, či sa respondenti chcú dať očkovať neregistrovanou vakcínou Sputnik alebo rovnako dostupnou a preverenou vakcínou Pfizer, odpovede by boli iné. Registrácia verzus neregistrácia nie je malá vec. 

Bývalý predseda vlády si to zjavne nemyslí.

Premiér sa občas vyjadruje tak, že registrácia vakcíny je povinná jazda a byrokratický výmysel, ktorý ho brzdí. Ale to, že ľudia si dávajú do ramena pichnúť cudziu látku, nie je štandardné. Ide o kontroverznú záležitosť, čo sa prejavuje aj na dezinformačných stránkach. Dôvod, prečo podstupujeme v podstate zvláštny akt a dávame si pichnúť vakcínu na báze samotného vírusu, je, že sme si vybudovali dôveru v proces očkovania.

Dôvera spočíva v tom, že všetky vakcíny preverujeme. Na tisícoch ľudí sa musia najskôr testovať a nie všetky vakcíny sú úspešné. To, že ja, moja bývalá strana Za ľudí aj súčasné hnutie Progresívne Slovensko trváme na registrácii, nie je byrokratické hádzanie polien pod nohy. Naším dôvodom je, že ak raz ľudia stratia dôveru v proces očkovania, straty na ľuďoch a ekonomike budú oveľa vyššie ako čokoľvek, čo vieme získať očkovaním neregistrovaným Sputnikom. 

Odporúčané
Erik Tomáš: Minister nemá čo plakať, keď niečo nepresadí, má odísť z funkcie (Videorozhovor) Erik Tomáš: Minister nemá čo plakať, keď niečo nepresadí, má odísť z funkcie (Videorozhovor) 23. marca 2021, 16:31

Ako mal teda Igor Matovič z diplomatickej stránky vyriešiť tento problém? Mal radšej do Moskvy nevycestovať a vrátiť Rusom vakcíny? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96949 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké dôsledky by mohla mať expremiérova návšteva Ruska v čase, keď sa na hranici s Ukrajinou zhromažďujú špeciálne ruské jednotky
  • Ako vníma Valášek statusy bývalého predsedu vlády, ktoré môžu byť namierené aj proti nemu
  • Prečo sa podľa Valášeka Heger mýli, keď tvrdí, že citovanie Matoviča v ruských tlačových agentúrach by malo riešiť prioritne ministerstvo zahraničných vecí
  • Prečo Tomáša Valášeka neteší súčasný stav v koalícii, z ktorej nedávno odišiel
  • Z akého dôvodu si exčlen Za ľudí myslí, že Igor Matovič je schopný zo svojej pozície rozbiť koalíciu aj v súčasnosti
  • Prečo sa rozhodol práve pre Progresívne Slovensko a ako odhaduje budúcnosť súčasnej vlády
Domov
Zdieľať
Diskusia