Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2021, 22:09
Čas čítania 3:23
Daniel Mikolášik

Kto bol DMX a ako sa stal legendou?

Kto bol DMX a ako sa stal legendou?
Zdroj: Shahar Azran/WireImage
HUDBA DMX PROFILY RAPEROV RAP
Uložiť Uložené

Kráľ hardcore rapu, ale aj gospelový kazateľ o Bohu. Fanúšikovia si ho však budú pamätať najmä pre striktný rap a nesmrteľné hity.

Rapový svet dnes prišiel o veľkú legendu. Vo veku 50 rokov zomrel raper DMX, vlastným menom Earl Simmons. Začiatkom apríla ho hospitalizovali v nemocnici s infarktom po tom, čo sa mal predávkovať drogami.

Problémy s drogami však boli s jeho životom späté už dávno predtým. K závislosti sa verejne sám priznal a dokonca sa dobrovoľne prihlásil do centra pre drogovo závislých, kde strávil niekoľko mesiacov. Nejaký čas si odsedel aj vo väzení, no fanúšikovia si ho budú pamätať najmä pre striktný rap a nesmrteľné hity. Kto bol DMX?

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký rekord drží ako jediný raper na svete
  • Ako sa zoznámil s Jay-Z-m ešte predtým, než sa obaja stali známymi
  • Ako sa prejavovala jeho posadnutosť psami
  • Koľko mal detí a prečo kvôli nim vyhlásil bankrot
  • Ktorý album sa stal jeho najúspešnejším a prečo
  • Ako ho závislosť od heroínu sprevádzala celý život

Kráľ hardcore rapu

Earl Simmons, známy tiež ako DMX, Dark Man X, Dog Man X či Divine Master of the Unknown, sa narodil v Mount Vernone v štáte New York. Rap začal tvoriť ešte v 90. rokoch. Po smrti dvoch najväčších mien Tupaca Shakura a The Notorious B.I.G.-ho prišiel ako nový predstaviteľ hardcore rapu.

Odporúčané
The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu 5. apríla 2021, 9:30

Začiatkom deväťdesiatok sa snažil preraziť s beatboxom a presadiť svoje meno v pouličných rapových battloch, v ktorých sa raz dokonca stretol aj s Jay-Z-m ešte predtým, ako sa obaja stali známymi. Nebolo to však také jednoduché, ako si spočiatku myslel.

Na snímke z 8. decembra 1999 si DMX prevzal v žánri R&B cenu v kategórii album počas udeľovania hudobných cien Billboard Music Awards (BBMA) v Las Vegas.
Na snímke z 8. decembra 1999 si DMX prevzal v žánri R&B cenu v kategórii album počas udeľovania hudobných cien Billboard Music Awards (BBMA) v Las Vegas. Zdroj: TASR/AP

DMX bol typickým raperom z ulice, ktorý však vďaka svojmu talentu, jedinečnému hlasu a nekompromisnému prejavu dokázal rýchlo uspieť aj v mainstreamových sférach. Jeho debutový album uzrel svetlo sveta 12. mája 1998. Volal sa It's Dark and Hell is Hot a produkoval ho známy Swizz Beatz, s ktorým tvorili pod taktovkou ich vydavateľstva Ruff Ryder.

Album s kvalitnou hudbou, so striktným rapom a surovými textami o jeho neľahkom detstve a dospievaní v detských domovoch sa rýchlo uchytil a odštartoval tak veľkú kariéru. DMX sa navyše môže pochváliť unikátnym prvenstvom. Stal sa totiž jediným raperom, ktorému sa podarilo 5-krát po sebe s každým vydaným albumom umiestniť na prvom mieste v prestížnom hudobnom rebríčku Billboard 200.

Späť
Zdieľať
Diskusia