Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. apríla 2021, 14:30
Čas čítania 6:57
Jakub Paulík

Radšej spala na zemi než v posteli s pavúkom. Arachnofóbia trápi hlavne ženy

Radšej spala na zemi než v posteli s pavúkom. Arachnofóbia trápi hlavne ženy
Zdroj: TASR/AP/Michael Probst
ZDRAVIE FÓBIE
Uložiť Uložené

Známou fóbiou trpia aj celebrity ako spevák Justin Timberlake či herec Johnny Depp.

Ľahla si do postele a chcela ísť spať. Keď však zbadala veľkého pavúka pochodujúceho po jej izbe, spozornela. Nakoniec sa stratil z jej dohľadu a Alžbeta nemohla zaspať. Zavolala teda svojho otca, ktorý musel rozmontovať celý nábytok v izbe, aby pavúka našiel a odpratal.

Podobný nepríjemný zážitok má za sebou aj Sabína. Tej sa pavúk dostal dokonca priamo do postele, v dôsledku čoho nasledujúci týždeň spala radšej na zemi. Ľudia trpiaci arachnofóbiou sa v opisoch incidentov našich čitateliek určite nájdu.

Odporúčané
Klaustrofóbia: Ako chlapec som sa zavrel do malej krabice, chytil som panický záchvat. Myslel som si, že umriem, hovorí Samo Klaustrofóbia: Ako chlapec som sa zavrel do malej krabice, chytil som panický záchvat. Myslel som si, že umriem, hovorí Samo 6. apríla 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Čo nás na pavúkoch najviac desí.
  • Ako sa zachoval boxer Anthony Joshua, keď mu po prebudení liezol po ruke pavúk.
  • Prečo je medzi arachnofobikmi viac žien.
  • Ako mohlo správanie Alžbetinej mamy ovplyvniť jej strach z pavúkov.
Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP/Winfried Rothermel

Kým tam bude pavúk, do garáže nevkročím, rozumieš?

Na svete existuje vyše 45 000 druhov pavúkov, uvádza National Geographic. Prevažnej väčšiny z nich sa však nemusíme obávať. Ako píše Brittanica, približne menej ako 30 z nich môže spôsobiť smrť človeka. Pavúky svojím zovňajškom ľudí často desia, no strach z nich je s ohľadom na štatistiky úmrtí iracionálny. Dupľom, keď žijeme na Slovensku. Pre ľudí, ktorých trápi arachnofóbia, sú však tieto argumenty len málo platné.

Hoci si možno uvedomujú, že v skutočnosti im nič nehrozí, nedokážu sa zbaviť podvedomého strachu. Podľa klinického psychiatra Alana Manavitza z Lenox Hill Hospital v New Yorku patrí strach z pavúkov medzi najčastejšie fóbie, informuje web Psycom.

Odporúčané
Máš strach z klaunov? Vedci identifikovali 8 najčastejších dôvodov, prečo táto fóbia vzniká Máš strach z klaunov? Vedci identifikovali 8 najčastejších dôvodov, prečo táto fóbia vzniká 20. marca 2023, 13:30

ABC píše, že ním trpí zhruba 5 % ľudí, iné zdroje však uvádzajú aj menšie či väčšie čísla (Science Alert – 6 %, The Guardian – 8 až 10 %). Arachnofóbia pritom podľa štatistík trápi predovšetkým ženy (zhruba 8 až 9 z 10 prípadov). To sa nám, mimochodom, potvrdilo aj pri hľadaní respondentov do článku.

Po vytvorení ankety na sociálnej sieti sa nám ozývali hlavne dievčatá (na porovnanie, napríklad pri klaustrofóbii nebol nepomer medzi pohlaviami taký badateľný). Vedci z Univerzity v Novom Južnom Walese sa pritom nazdávajú, že za tým môžu byť ženské hormóny.

Doktor Alan Manavitz opísal, ako dokáže arachnofóbia ovplyvniť bežné ľudské činnosti. Uvádza, že ľudia so závažnou arachnofóbiou napríklad nevkročia do garáže či podkrovia, pretože sa boja, že by tam mohol byť pavúk. Aj keď skutočne majú dôvod ísť tam, strach nad nimi zvíťazí, a tak radšej pošlú namiesto seba niekoho iného.

„Keď to v človeku vyvolá takú úzkosť, ktorá nám zabráni zúčastniť sa na činnostiach, ktoré chceme alebo musíme robiť, alebo sa to prejavuje fyzickou či psychickou oslabenosťou, vieme, že náš strach z pavúkov sa stal iracionálnym,“ tvrdí doktor.

Ak ti je pohľad na pavúka nepríjemný a možno ťa pri ňom aj trochu zamrazí, nič sa nedeje. Ak však pri strete s pavúkom utečieš z izby alebo rovno z domu, zrejme máš problém, ktorý by si mal riešiť. Na to, aby išlo o fóbiu, musí tvoja obava prekročiť určitú mieru, ktorá ti zabráni napríklad v tom, aby si sa do izby s pavúkom vrátil po kľúče od auta.

Odporúčané
Slovenka Vivien trpí chorobným strachom z baktérií a zo špiny. Nevkročí do MHD ani na verejnú toaletu a neustále si umýva ruky Slovenka Vivien trpí chorobným strachom z baktérií a zo špiny. Nevkročí do MHD ani na verejnú toaletu a neustále si umýva ruky 20. januára 2023, 9:30

Ako píše Healthline, niektorí arachnofobici sa boja aj pavučín, ktoré predznamenávajú, že sa v miestnosti môže nachádzať objekt ich strachu. Nie je to však podmienkou. Časť arachnofobikov sa bojí len pavúkov a pohľad na ich siete im neprekáža. Podľa štúdie z roku 2018 sa ľudia neboja najviac toho, ako pavúk vyzerá, ale akým spôsobom sa pohybuje. Vzhľad je až druhotný.

Pavúk
Pavúk Zdroj: TASR/AP/Port Authority of Guam

Radšej spala týždeň na zemi

Naša čitateľka Sabína, ktorá má 18 rokov, sa od detstva bojí pavúkov. Hnusí sa jej dokonca už len predstava, že je v ich blízkosti. „Mohla som mať ani nie šesť rokov, keď mi doma ‚darovali‘ v tej žltej nádobke od Kinder vajíčka pavúka. Odvtedy sa na pavúky nedokážem ani pozrieť. Už pri predstave pavúka sa začnem všade škriabať a obzerať, či nie je niekde vedľa mňa. Cítim sa preto veľmi nekomfortne,“ povedala pre REFRESHER.

Sabína si počas jednej noci našla v posteli pavúka. Vyskočila z postele a začala kričať. Jej sestra sa ho ihneď snažila zabiť, ale pavúk jej utiekol. „Celý týždeň som preto spala na zemi. Keď sa znovu objavil, sestra ho už zabila. Až po týždni som sa teda konečne odvážila vrátiť do postele,“ uviedla.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96845 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa Sabína vyhýba miestam, kde by sa mohol nachádzať pavúk.
  • Prečo môže ľuďom s arachnofóbiou pomôcť sledovanie Spidermana.
  • Ako si mladá študentka objednala kuriéra s jedlom, ktorý jej pomohol vyhodiť pavúka.
  • Čo spravil Justin Timberlake, keď na posteli v hoteli našiel veľkého pavúka.
Späť
Zdieľať
Diskusia