Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2021, 10:56
Čas čítania 0:42
Daniel Mikolášik

Poznáme percento účasti sčítania obyvateľov. Za nesčítanie hrozí pokuta do 250 eur

NEWS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Štatistici takú účasť nečakali.

Do elektronického sčítania obyvateľov sa najviac ľudí zapojilo hneď v prvý deň. 15. februára využilo možnosť samosčítania 651 152 obyvateľov Slovenska. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovali predstavitelia Štatistického úradu SR (ŠÚ SR).

Odporúčané
Sčítanie obyvateľov je povinné. Zisti všetko, čo o ňom potrebuješ vedieť Sčítanie obyvateľov je povinné. Zisti všetko, čo o ňom potrebuješ vedieť 15. februára 2021, 8:11

Výsledky elektronického zberu dát hovoria, že od februára sa sčítalo dokopy 4 844 007 osôb, a teda 86 % obyvateľov Slovenska. Za nesčítanie hrozí pokuta od obce od 25 do 250 eur. Ľudia, ktorí sa doposiaľ nesčítali, však majú stále čas do októbra.

Sčítanie totiž aj po skončení elektronického zberu dát pokračuje asistovanou formou určenou pre digitálne vylúčených prostredníctvom miest a obcí do konca októbra 2021. 

Účasť bola nadpriemerná, nečakali ju

Podľa Štatistického úradu SR ide o veľký úspech; ich predpoklad bol, že online sčítanie zvládne cca 70 % obyvateľov. Výsledok vnímajú ako viditeľný pozitívny posun v schopnosti väčšiny obyvateľstva využívať informačno-komunikačné technológie.

„Výsledok nás nesmierne teší a v najbližších mesiacoch v spolupráci so samosprávou pripravujeme asistované sčítanie, aby sme tak pomohli aj digitálne vylúčeným obyvateľom sčítať sa,“ povedala Ľudmila Ivančíková, generálna riaditeľka sekcie sociálnych štatistík a demografie.

Spomedzi krajov sa najviac ľudí sčítalo v Žilinskom kraji (92 %), pričom najsčítanejším okresom bolo Námestovo (95 %).

Výsledky elektronickej fázy sčítania obyvateľov

sčítanievýsledky
Zdroj: ŠÚ SR
Späť
Zdieľať
Diskusia