Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2021, 12:30
Čas čítania 9:13
Jakub Paulík

Ako sa postaviť rakovine? 10 výnimočných filmov o ľuďoch, ktorí bojujú s onkologickými ochoreniami

Ako sa postaviť rakovine? 10 výnimočných filmov o ľuďoch, ktorí bojujú s onkologickými ochoreniami
Zdroj: HBO
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Filmári pri nakrúcaní drám o pacientoch s rakovinou neraz vychádzali zo skutočných príbehov alebo z vlastných skúseností.

Azda každý z nás pozná vo svojom okolí niekoho, koho rodinu zasiahla rakovina. Podľa odhadov pribudne na Slovensku v priebehu tohto roka zhruba 40 000 nových onkologických pacientov. Regionálny úrad verejného zdravotníctva uvádza, že až 25 % z celkových úmrtí v EÚ je zapríčinených práve onkologickými ochoreniami.

V článku nájdeš zoznam 10 kvalitných filmov, ktoré sa snažia divákom priblížiť život onkologických pacientov a rôzne spôsoby, ako sa so svojou diagnózou vyrovnávajú. Pozreli sme sa na pozadie týchto snímok, inšpiráciu skutočnými príbehmi či spomienky hercov na nakrúcanie.

V prípade otázok o prevencii či riešení problémov v spojitosti s onkologickými ochoreniami kontaktuj poradňu Ligy proti rakovine.
Odporúčané
Klaustrofóbia: Ako chlapec som sa zavrel do malej krabice, chytil som panický záchvat. Myslel som si, že umriem, hovorí Samo Klaustrofóbia: Ako chlapec som sa zavrel do malej krabice, chytil som panický záchvat. Myslel som si, že umriem, hovorí Samo 6. apríla 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Komu herec Seth Rogen pomohol zápasiť s rakovinou
  • Prečo Dakota Fanning prijala postavu onkologickej pacientky
  • Ktorý film s témou rakoviny získal 5 Oscarov
  • O príbehu dievčaťa, ktorého súrodenec sa narodil len preto, aby jej darovaním orgánu zachránil život

50/50

Adamovi (Joseph Gordon-Levitt) diagnostikujú rakovinu a povedia mu, že má 50 % šancu na to, že sa vylieči. Túto skutočnosť sa snaží vnímať racionálne a nepodlieha zúfalstvu. Komediálna dráma od režiséra Jonathana Levina sa na rozdiel od mnohých iných filmov s témou onkologických pacientov nesnaží diváka iba dojať, ale aj vynikajúco pobaviť, čo sa jej rozhodne darí.

Príbeh 50/50 vychádza čiastočne zo životných skúseností scenáristu Willa Reisera, uvádza Washington Post. Tomu rakovinu diagnostikovali ako 25-ročnému (postava Adama má vo filme 27 rokov). K práci na scenári ho dotlačil jeho priateľ Seth Rogen, ktorý si vo filme zahral Adamovho kamaráta Kyla.

Scenárista Reiser pre Seattle Times povedal, že po diagnostikovaní rakoviny sa cítil ako dieťa. Väčšina pacientov, s ktorými sa dostal do kontaktu, boli totiž starci. „Seth bol v tom čase môj najbližší priateľ a tým celým si prešiel spolu so mnou,“ vyhlásil. Reiser sa tiež rovnako ako filmový hrdina Adam snažil bojovať so svojou diagnózou s humorom. Postava Adama mu je podľa jeho slov sčasti podobná.

Adamova filmová matka sa o svojho syna veľmi bála a chcela s ním pre jeho zdravotný stav bývať. Will Reiser povedal, že niečo také je v realite pochopiteľné. „Matky sa o svoje deti jednoducho boja. No pre mňa to bolo posledné, čo som od mamy chcel. Chcel som sa o seba postarať sám. Takže to bolo pre nás náročné,“ priznal scenárista. V roku 2005 lekári Willovi Reiserovi odstránili nádor. Aktuálne má 41 rokov.

Odporúčané
V snoch riešime dôležité témy potlačené do nevedomia, vysvetľuje psychoterapeutka Andrea Heretiková Marsalová (Rozhovor) V snoch riešime dôležité témy potlačené do nevedomia, vysvetľuje psychoterapeutka Andrea Heretiková Marsalová (Rozhovor) 6. apríla 2021, 14:30

Cena za nežnosť (Terms of Endearment)

Aurora Greenway, ktorú hrá Shirley MacLaine, je dlhé roky vdova a nejaví záujem o iných mužov. Namiesto toho sa sústredí na vzťah so svojou dcérou Emmou (Debra Winger). V snahe ujsť od dominantnej matky sa Emma vydá za mladého vysokoškolského profesora Flapa Hortona (Jeff Daniels). V ich manželstve to však časom začne škrípať a situáciu skomplikuje aj fakt, že Emme diagnostikovali rakovinu. Emmina matka Aurora robí všetko pre to, aby pomohla svojej dcére a zároveň sa postarala o tri vnúčatá, a to aj napriek tomu, že sama prežíva ťažké chvíle po rozpade vzťahu.

Drámu Terms of Endearment v roku 1984 nominovali v 11 oscarových kategóriách. V piatich z nich (najlepší film, réžia, herečka v hlavnej úlohe, herec vo vedľajšej úlohe, adaptovaný scenár) sa jej podarilo zvíťaziť.

Hoci vo filme nie je jasne povedané, s akým druhom rakoviny Emma bojuje, web SurvivorNet usudzuje, že vzhľadom na Emmine hrudky v podpazuší môže ísť o rakovinu prsníka či krvi. Film nakrúcali v roku 1983, a ako podotkol portál SurvivorNet, v súčasnosti by bola liečba hrdinky Emmy na úplne inej úrovni.  Poznatky súčasnej medicíny by tak značne mohli ovplyvniť dej tohto oscarového filmu. 

V rokoch 1989 až 2015 sa podľa portálu Cancer Network znížil počet úmrtí na rakovinu prsníka o takmer 40 % a výrazný pokles bolo možné sledovať aj pri leukémii.

Now Is Good

Spomedzi už spomínaných postáv je Tessa Scott (Dakota Fanning) najmladšou. Leukémiu jej diagnostikujú len v 17 rokoch. Aj preto si spíše zoznam vecí, ktoré by chcela ešte pred smrťou podniknúť. Ako už z názvu Now Is Good vyplýva, i keď sa Tessa prebíja ťažkými chvíľami, snaží sa sústrediť na prítomnosť a nehľadieť na to, že jej už asi nezostáva veľa času.

Na zoznam svojich prianí si okrem iného zapíše aj svoj prvý sex, pričom krátko nato spozná chlapca menom Adam (Jeremy Irvine), do ktorého sa zamiluje. V príbehu však nepozorujeme len romantiku a snahu Tessy užívať si život, ale aj trpké chvíle spojené s uvedomením si reality.

Pre Dakotu Fanning bola rola Tessy výzvou. „Jeden z dôvodov, pre ktorý som chcela hrať túto postavu, je ten, že Tessa je plná života napriek tomu, že sa jej život končí. Táto dvojakosť ma zaujala. Tessa súčasne cíti množstvo rozličných vecí a pre herca je takéto stvárnenie veľkou výzvou. Chcela som si s ňou touto emotívnou cestou prejsť,“ cituje jej slová web The Scotsman

Dakota Fanning nemala vo svojom živote skúsenosti so žiadnym náročným ochorením, ktoré by sa dalo porovnať s rakovinou. Novinár Ben Mortimer sa jej preto na premiére filmu pýtal, ako sa jej darilo stvárniť niečo, čo sama nikdy nezažila.

Práve v tom však podľa Dakoty spočíva herectvo. Umelec sa musí vedieť vcítiť do situácie, s ktorou sa nikdy nestretol, a stvárniť ju najlepšie, ako vie. V článku však ďalej píšeme aj o umelcoch, ktorí pri tvorbe čerpali z osobných skúseností s rakovinou.

Ja, Earl a dievča na zomretie (Me & Earl & the Dying Girl)

Stredoškoláka Grega (Thomas Mann) mama požiada, aby sa spriatelil so spolužiačkou Rachel (Olivia Cooke), ktorá má leukémiu. Hlavnému hrdinovi však postačuje jeho parťák Earl (RJ Cyler) a do nadviazania nového vzťahu sa mu nechce. Rachel sa tak úprimne prizná k tomu, že za ňou neprišiel dobrovoľne, ale z donútenia, a ich vzťah je spočiatku zdržanlivý.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96773 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako režisérovi filmu Me & Earl & the Dying Girl pomohla práca pri vyrovnaní sa so stratou otca
  • O škandinávskej dráme, ktorú natočila režisérka vyliečená z rakoviny
  • Prečo autor knižnej predlohy filmu Na vine sú hviezdy pri nakrúcaní neustále plakal
  • Ako filmový štáb spolupracoval pri natáčaní s onkologickými pacientmi
Domov
Zdieľať
Diskusia