Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2021, 15:29
Čas čítania 1:12
Viktor Kniš

V nitrianskej nemocnici nútia lekárov brať si náhradné voľno, aby na nich ušetrili stovky eur. Prichádzajú prvé výpovede

NEWS
Uložiť Uložené

Aj keď sa pandemická situácia zlepšuje, do nemocníc začínajú prichádzať pacienti, ktorí sa vzhľadom na koronavírus nemohli liečiť zo závažných ochorení. Napriek tomu sa v Nitre chystajú zásadné škrty.

Riaditeľ Fakultnej nemocnice Nitra údajne siaha lekárom na platy, potvrdil pred víkendom Peter Visolajský, ktorý v nemocnici pôsobí ako pediater. V rozpise služieb na apríl upravuje riaditeľ Milan Dubaj služby tak, že im papierovo klesnú nadčasy a viac budú chýbať na oddelení počas normálneho pracovného času pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti pacientom.

Dubaj sa podľa Visolajského slov vyjadril, že na jednom atestovanom lekárovi sa má takto ušetriť 180 eur. Na zdravotných sestrách by nemocnica mala ušetriť asi 100 eur mesačne za jedného zamestnanca. Visolajský doplnil, že na oddeleniach, kde je nedostatok lekárov a nedá sa zabezpečiť zmena služieb, riaditeľ avizoval zníženie príplatkov či osobného ohodnotenia.


Visolajský predpokladá, že ide o unikátnu situáciu. Nevie o žiadnej inej nemocnici, nielen v rámci Slovenska, ale ani v iných krajinách, kde by malo dôjsť k takýmto opatreniam.

Riaditeľ nemocnice trvá na tom, že jeho cieľom nie je šetriť na platoch, ale zefektívniť fungovanie nemocnice.

Odporúčané
Koľko zarobili v roku 2019 Pellegrini, Danko a Čaputová? Prezidentka vedie s veľkým náskokom Koľko zarobili v roku 2019 Pellegrini, Danko a Čaputová? Prezidentka vedie s veľkým náskokom 4. apríla 2021, 11:44

Pre Denník N už Peter Visolajský potvrdil aj prvé výpovede zamestnancov nemocnice. Upozorňuje, že ak to takto pôjde ďalej, Nitra príde o kvalitných lekárov s dlhoročnou praxou a vážne chorých nebude mať kto liečiť. Do nemocnice sa totiž so zlepšujúcou sa pandemickou situáciou postupne vracajú pacienti, ktorí sa v dôsledku núdzového stavu nemohli liečiť z vážnych ochorení. 

Visolajský zatiaľ hovorí o menších počtoch výpovedí, môžu však spôsobiť lavínu. „Zo svojho okolia viem zatiaľ o piatich-šiestich výpovediach. Nie je dôležité ani tak číslo, ale to, akí lekári odchádzajú,“ vysvetľuje lekár Peter Visolajský, podľa ktorého ide o paradox, keďže ešte pred pár týždňami hovoril riaditeľ aj premiér Matovič o zamestnancoch v Nitre ako o hrdinoch tohto obdobia.

Dodáva, že ani v súčasnej situácii ešte nemáme nad pandémiou vyhrané a práve Veľká noc môže spôsobiť ďalšiu vlnu pandémie. Verí však, že Slováci si budú dávať pozor a budú dodržiavať opatrenia. Otvorenie kostolov na individuálnu duchovnú službu vidí ako kompromis medzi odborníkmi a cirkvou. 

Späť
Zdieľať
Diskusia