Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2021, 11:42
Čas čítania 1:18
Tímea Krauszová

Nemci odporučili ľuďom pod 60 rokov, aby druhú dávku vakcíny dostali od inej spoločnosti než od AstraZenecy

NEWS ASTRAZENECA
Uložiť Uložené

Vraj nevedia, aké sú riziká po podaní dvoch dávok AstraZenecy.

Nemecká komisia pre očkovanie STIKO odporúča ľuďom mladším ako 60 rokov, ktorí už dostali prvú vakcínu proti koronavírusu od AstraZenecy, aby druhú dávku dostali od inej spoločnosti. Medzi možnosťami sú látky od spoločností Pfizer-BioNTech a Moderna. Informoval o tom nemecký týždenník Die Welt.

Vraj nechcú riskovať

Podľa šéfa stálej komisie pre očkovanie Thomasa Mertensa vedci stále len špekulujú o možných rizikách po dvoch dávkach vakcín od AstraZenecy. Povedal to pre Die Welt. Myslí si však, že je lepšie to ani len neskúšať a radšej ako druhú dávku podať inú očkovaciu látku. Nemecko už v polovici marca preventívne pozastavilo očkovanie AstraZenecou s cieľom prešetriť možné riziká trombózy.

V utorok 30. marca tamojšie ministerstvo zdravotníctva rozhodlo, že AstraZenecu dostanú len ľudia starší ako 60 rokov. Mladší ju dostanú až po dohode s lekárom v prípade, že patria do niektorej z rizikových skupín a hrozí im náročný priebeh ochorenia covid-19. V takom prípade výhody očkovania prevyšujú riziká vedľajších účinkov.

Späť
Zdieľať
Diskusia