Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2021, 14:30
Čas čítania 8:59
Katarína Danková

Pád dvojičiek som videla na vlastné oči, no s New Yorkom som ostala prepojená. Aj tam naberala módne skúsenosti Slovenka Jarka

Pád dvojičiek som videla na vlastné oči, no s New Yorkom som ostala prepojená. Aj tam naberala módne skúsenosti Slovenka Jarka
Zdroj: Archív Jarky Švalekovej
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Ako prvá Slovenka rozbieha vlastný projekt zameraný na virtuálny styling. Pôjde o knižnicu na všetky možné outfity, ktoré sa dajú nakombinovať do práce či na špeciálne príležitosti. Aký inšpiratívny život žije Jarka Švaleková?

„Žila a pracovala som v New Yorku, no po páde dvojičiek som sa rozhodla z mesta odísť. Presťahovala som sa na Havaj a splnila si sen – naučiť sa surfovať,“ opisuje svoj inšpiratívny život Jarka Švaleková. Okrem New Yorku, Los Angeles a Havaja žila a pracovala istý čas aj v Rakúsku.

Životný štýl na Havaji nám vykreslila ako idylku – slnko, teplo, pláž, vlny a super ľudia. Čo jej však ostalo ako nezabudnuteľná pamiatka? Pamätám si hercov zo seriálu Lost, ktorý sa v tom čase na Havaji natáčal. Herci sa často motali okolo luxusných butikov, ktoré sa to snažili využiť.“

Na otázku, aký štýl je jej najviac blízky, neváhala priznať, že ten európsky v kombinácii so štýlom L. A., a zároveň dodala: „Ja som eklektický typ a ešte stále sa štýlovo vyvíjam. Vďačím za to svojim skúsenostiam a módnym vplyvom z rôznych krajín.“

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je Jarka Švaleková
  • Prečo si na život mimo Slovenska vybrala ako prvý New York
  • Ako ju a jej blízkych zasiahla tragická udalosť z 11. septembra
  • Aký sen si chcela na Havaji splniť
  • Aké osobnosti, okrem vedenia Prady, na Havaji stretla počas svojej práce
  • Aká je v skutočnosti práca nákupcu pre svetový luxusný dom
  • Aké boli začiatky jej prvej stylingovej agentúry pre bežných ľudí na Slovensku
  • Aký budget je potrebný na výmenu celého šatníka
  • Ako Jarku štýl jednotlivých krajín sformoval
  • Prečo na Havaji skoro všetci chodia v havajských košeliach
  • Ako bude fungovať online virtuálna knižnica outfitov

Rodená Martinčanka, ktorá vyrastala obklopená šikovnými a kreatívnymi ľuďmi s bohatými skúsenosťami z oblasti módy, marketingu a reklamy, čoskoro spúšťa vlastný projekt – online knižnicu outfitov dostupnú celosvetovo. Jarka Švaleková žila a pracovala vo viacerých svetových mestách a popri práci nasávala všetky podnety, ktoré jej pomohli dopracovať sa dnes tam, kde je.

Odporúčané
Sexi doplnok harness prišiel do pozornosti najmä vďaka fetišovej a gay scéne vo svete. Dnes je univerzálnym svetovým módnym kúskom Sexi doplnok harness prišiel do pozornosti najmä vďaka fetišovej a gay scéne vo svete. Dnes je univerzálnym svetovým módnym kúskom 22. marca 2021, 13:20

Odmala ste sa pohybovali v módnom prostredí, vyštudovali ste však ekonomický odbor. Prečo ste sa nedali na dráhu dizajnu či návrhárstva?Chcela som robiť zo všetkého niečo. Od herectva cez jazyky až po textilnú priemyslovku... Nevedela som si vybrať. Dala som sa však na zlatú strednú cestu, šla som na gymnázium a potom na ekonomickú. Išlo mi najmä o voľnosť a cestovanie. Počas vysokej školy som veľa cestovala, napríklad do Španielska, Izraela či Ameriky, predovšetkým si zarobiť a spoznať krajinu. Po škole, keď som mala 22, som sa presťahovala do New Yorku.

Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková
Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková Zdroj: Archív Jarky Švalekovej

New York vie rozhodne očariť. Pracovali ste tam, alebo študovali?

Aby som prežila, urobila som si barmanský kurz. Neskôr som náhodne získala zelenú kartu a začala som pracovať v marketingu, reklame a vo vydavateľstve. Popritom som chodila na univerzitu Fashion Institute of Technology, kde som študovala osobný styling a robila si fashion kurzy aj na súkromnej New York University. Čiže som prácu kombinovala s tým, čomu som sa vždy chcela venovať. No po tragickej udalosti – páde dvojičiek – som sa rozhodla z N. Y. odísť.

Určite vás to vystrašilo. Kde ste sa vtedy nachádzali?

Videla som to na vlastné oči. Nachádzala som sa dosť blízko a mojich známych to zasiahlo. Nastal zlom, nielen v mojom živote, ale i v živote Newyorčanov. Veľa vecí sa zmenilo a ľudia začali rozmýšľať inak. Rozbehol sa trend cestovania do sveta. Za mňa išlo o veľmi traumatizujúcu skúsenosť, po ktorej som sa sama rozhodla presťahovať na Havaj a splniť si sen naučiť sa surfovať.

Vrátili ste sa potom ešte do New Yorku?

Do N. Y. sa vraciam celý život. Napriek všetkému je to moje mesto. Tam som, dá sa povedať, vyrástla. Ide o veľmi kozmopolitné mesto, stretnete tam veľa zaujímavých ľudí z celého sveta. Mne to dalo do života veľmi veľa. A s týmto mestom mám vždy nejakú spojitosť.

Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková
Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková Zdroj: Archív Jarky Švalekovej

Surfovanie na Havaji – to znie skvelo. Veľa ľudí by teraz rado menilo. Ako sa tam žilo?

Havaj je super. Skončil sa pracovný čas a ľudia šli na pláž. Ja som bývala na Waikiki a skoro každý deň sme chodili okolo šestnástej surfovať a pozerať sa na západ slnka. Typický havajský životný štýl. Výborné počasie, výborní ľudia a celá tá kombinácia je na nezaplatenie.

Je to možno prekvapivé, ale práca nákupcu je dennodenne viac o tabuľkách ako o kreativite.

Čomu ste sa venovali na Havaji? Okrem surfovania...

Išlo o veľmi plodné obdobie môjho života. Na Havaji som si aj urobila postgraduál a otvorilo sa mi veľa možností. Pracovala som v banke na marketingovom oddelení, v reklamnej agentúre a nakoniec som skončila ako asistentka nákupcu pre Prada Havaj, kde som mala asi ročnú stáž. 

Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková
Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková Zdroj: Archív Jarky Švalekovej

Takže konečne ste sa dostali aj k móde. Čo vám táto práca dala?

Pohybovala som sa dosť v okruhu šikovných dizajnérov a zdokonaľovala som sa v šití. Náplňou práce nákupcu je sledovať trendy a udávať, aký inventár bude obchod mať, čo sa predáva a čo sa nepredáva z toho, čo je v ponuke. Havaj je dosť ázijsky orientovaný, čo sa týka turistov aj obyvateľov.

Odporúčané
TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky TOP 15 tričiek s krátkymi rukávmi na leto 2024. Trendy je minimalizmus aj výrazné grafiky 19. apríla 2024, 11:00

V Honolulu je jedno obchodné centrum, Royal Hawaiian Center, kde je kopa luxusných značiek, a to máte ako Fifth Avenue v New Yorku. Je tam neskutočná záplava japonských turistov, ktorí chodia nakupovať luxusné veci. Čiže ako nákupca som musela nakupovať presne to, čo oni žiadali. Okrem toho som sa podieľala aj na zostavovaní výkladov a uložení tovaru v obchode.

Ak sa pozeráme na celkový rámec tejto práce, určite sú potrebné aj isté kreatívne zručnosti, no z väčšej časti ide o analytické myslenie. To sú tabuľky, excel a tak ďalej. Musíte analyzovať, čo sa predáva, čo nie, čoho treba viac... Je to možno prekvapivé, ale je to dennodenne viac o tabuľkách ako o kreativite.

Stretli ste sa niekedy aj s vedením značky Prada?

Jasné, oni prišli raz alebo dvakrát na otvorenie nového obchodu a zoznámili sme sa počas recepcie. Pamätná, no stručná záležitosť. Viac si však pamätám hercov zo seriálu Lost, ktorý sa v tom čase na Havaji natáčal.

Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková
Úspešná doma i za hranicami krajiny - Slovenka Jarka Švaleková Zdroj: Archív Jarky Švalekovej

Takže herci sa z času na čas objavili aj v Prade?

Áno, niektorých hercov Prada obliekala. Keď sa na Havaji niečo nakrúca, herci a protagonisti sa dosť točia okolo luxusných značiek a butiky sa snažia využiť to, že ich tam majú.

Sledovali ste seriál Lost? Ste jeho fanúšička?

Pozerala som ho hlavne z dôvodu, že jeho protagonisti a všetci, čo robili na tejto veľkej produkcii, sa stali na niekoľko rokov veľkou súčasťou havajskej komunity, takže, samozrejme, šlo o veľmi príťažlivú vec pre všetkých obyvateľov Havaja, nehovoriac o tom, že to bol naozaj zaujímavý seriál.

Odporúčané
Známa hollywoodska hviezda odsudzuje domácu karanténu. Vraj si váži slobodu a COVID-19 považuje za obyčajnú chrípku Známa hollywoodska hviezda odsudzuje domácu karanténu. Vraj si váži slobodu a COVID-19 považuje za obyčajnú chrípku 20. marca 2020, 9:51

Stretli ste sa s herečkou Evangeline Lilly či inými hercami aj osobne?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96416 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké osobnosti stretla Jarka na Havaji
  • Aké boli začiatky jej prvej stylingovej agentúry pre bežných ľudí na Slovensku
  • Aký budget je potrebný na výmenu celého šatníka
  • Ako Jarku poznačil štýl jednotlivých krajín 
  • Prečo na Havaji skoro všetci chodia v havajských košeliach
  • Ako bude fungovať online virtuálna knižnica outfitov
Domov
Zdieľať
Diskusia