Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. marca 2021, 13:37
Čas čítania 0:45
Lukáš Čelka

Jedna z najväčších lodí sveta uviazla v Suezskom prieplave. Zablokovala tak významné obchodné trasy

Jedna z najväčších lodí sveta uviazla v Suezskom prieplave. Zablokovala tak významné obchodné trasy
Zdroj: FOTO TASR/AP
NEWS EGYPT
Uložiť Uložené

Suezský prieplav je veľmi dôležitý pre námornú dopravu, keďže cezeň môžu lode preplávať zo Stredozemného do Červeného mora a naopak bez toho, aby museli oboplávať Afriku.

Do plytčiny Suezského prieplavu narazila obrovská kontajnerová loď Ever Given. Egyptské úrady, ktoré majú pod správou prístav, oznámili, že na odtiahnutí gigantickej lode, ktorá zablokovala najrušnejšie obchodné trasy sveta, sa už pracuje. Informoval o tom portál BBC.

Obrovské plavidlo - nákladná kontajnerová loď Ever Given - patrí k najväčším na svete. Váži približne 200-tisíc ton a jeho trup meria 400 metrov. Šéf úradu admirál Usáma Rabíja sa vyjadril, že historické úseky Suezského prieplavu už otvárajú, aby zmiernili zápchu v námornej doprave.

Odporúčané
Putin sa nechal zaočkovať za zatvorenými dverami. Neprezradil ani to, akou vakcínou Putin sa nechal zaočkovať za zatvorenými dverami. Neprezradil ani to, akou vakcínou 24. marca 2021, 12:35

Suezský prieplav je veľmi významný pre námornú dopravu, keďže cezeň môžu lode preplávať zo Stredozemného do Červeného mora a naopak bez toho, aby museli oboplávať Afriku.

Doposiaľ nie je známe,  čo konkrétne spôsobilo vybočenie lode zo svojej trajektórie.  Celosvetová spoločnosť lodnej dopravy a logistiky GAC vo svojom stanovisku uviedla, že loď Ever Given postihol „celkový výpadok, keď sa plavila smerom na sever". Spoločnosť, ktorá loď prevádzkuje, sa vyjadrila, že nehodu zapríčinil silný vietor v danej oblasti.

Jedna z najväčších lodí sveta sa zasekla v Suezskom prieplave. Zablokovala tak významné obchodné trasy
Zdroj: FOTO TASR/AP

Celá posádka lode je v poriadku a žiaden z jej členov nie je nezvestný ani ťažko zranený. Kontajnery, ktoré loď prevážala, ostali na palube a nepotopili sa, čiže nie je hlásené ani žiadne znečistenie životného prostredia.

Domov
Zdieľať
Diskusia