Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. marca 2021, 14:12
Čas čítania 1:03
Viktor Kniš

TIS tvrdí, že Matovič uvoľnil 15-tisíc eur z rezervy premiéra pre obec matky Pčolinských, úrad vlády ukázal na Pellegriniho

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

O dotácii rozhodol ešte premiér Peter Pellegrini, píše Úrad vlády.

Aktualizované o stanovisko Úradu vlády, ktorý ozrejmil, že o tejto dotácii rozhodol Peter Pellegrini.

Premiér Igor Matovič podporil z rezervy predsedu vlády sociálny podnik v Nižnom Hrabovci, kde je starostkou Marcela Pčolinská – matka šéfa poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského a zadržaného exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského, informuje Transparency International Slovensko na Facebooku. Matovič koncom novembra poslal zo svojej rezervy 15-tisíc eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva. Na Slovensku je približne 300 podobných obecných podnikov.

Odporúčané
Igor Matovič to dotiahol až do prestížneho denníka Financial Times. Vláda je plná osobných konfliktov, píše sa v článku Igor Matovič to dotiahol až do prestížneho denníka Financial Times. Vláda je plná osobných konfliktov, píše sa v článku 22. marca 2021, 12:07

„Prečo premiér obdaroval práve tento sociálny podnik, nie je jasné. Dotácie rezervy nemajú jasné pravidlá ani kritériá a za minulých premiérov boli zneužívané stranícky a politicky. Dotácie boli bežne nadmerne prideľované obciam so starostami za vládnu koalíciu,“ informuje TIS a dodáva aj niekoľko konkrétnych príkladov z minulosti. 

Transparency odhalilo napríklad 20-tisícovú dotáciu pre maséra Kostku od premiéra Fica či 50-tisíc pre akciu časopisu Slovenka, ktorý krátko nato spravil predvolebný PR materiál pre Petra Pellegriniho.

„Premiér Matovič sľúbil po voľbách spôsob prideľovania rezervy zmeniť, ale ani rok od prebratia úradu nové pravidlá neoznámil. Šéf jeho úradu Július Jakab, ktorý zmluvu s Pčolinskou podpísal, sa k otázkam o dotácii od minulého utorka napriek sľubu nevyjadril,“ dodáva TIS. 

O dotácii rozhodol ešte premiér Peter Pellegrini

 „O tejto dotácii rozhodol Peter Pellegrini. Zistenie Transparency International je omyl. Ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte predchádzajúci premiér Peter Pellegrini,“ napísal Úrad vlády. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

„Tieto záväzky z predošlej vlády musí Úrad vlády SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať. Premiér Igor Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami,“ píše sa v stanovisku.

Matovič
Zdroj: Úrad vlády
Späť
Zdieľať
Diskusia