Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
29. marca 2021, 9:30
Čas čítania 7:23
Jakub Paulík

Mafián Peter Čongrády: Nemal rád odpor. To, čo povedal, bral za hotovú vec, tvrdí vydieraný podnikateľ

Mafián Peter Čongrády: Nemal rád odpor. To, čo povedal, bral za hotovú vec, tvrdí vydieraný podnikateľ
Zdroj: TASR - Zuzana Čižmáriková
ZAUJÍMAVOSTI PO STOPÁCH SLOVENSKEJ MAFIE
Uložiť Uložené

Len máloktorí šťastlivci prežili mafiánske vojny na Slovensku. Peter Čongrády medzi nich nepatril.

Peter Čongrády bol popredným členom mafiánskej skupiny sýkorovcov, ku ktorej sa pripojil v 90. rokoch. Údajne v nej začínal ako šofér šéfa Miroslava Sýkoru a neskôr sa prepracoval medzi kľúčových hráčov, ktorí priamo spolupracovali s ich neskorším bosom Róbertom Lališom.

Podnikateľ Ondrej Janíček, ktorého Čongrády údajne obral o bar Fatima, ho nazýval „šedou eminenciou“ sýkoriek. Nešlo teda o gangstra typu Mikuláša Černáka alebo Tibora Pápaya, ktorí verejne a brutálnym spôsobom dávali najavo svoju moc. 

„Peter Čongrády vyzeral síce distingvovane, ale v očiach a spôsobe vyjadrovania mal diktátorský prejav. Nemal rád odpor, a teda to, čo povedal, bral za hotovú vec. Keď som sa mu snažil mierne odporovať, využil štatút diktátora a nariadil svojim gorilám, aby sa mi venovali,“ povedal pre REFRESHER Ondrej Janíček.

Odporúčané
Platil starosta z juhu Slovenska mafiánom za vraždy? Zabijaci z gangu sátorovcov opisujú svoje brutálne praktiky Platil starosta z juhu Slovenska mafiánom za vraždy? Zabijaci z gangu sátorovcov opisujú svoje brutálne praktiky 16. marca 2021, 9:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Peter Čongrády údajne prepracoval od vodiča po jedného z najvýraznejších sýkorovcov.
  • Prečo mu na pohrebe spieval Jožo Ráž z Elánu.
  • Ako vydieraný podnikateľ opísal osobu Petra Čongrádyho.
  • Ako vrah najatý na vraždu Čongrádyho zachránil jeho život.
  • Na čo si spomína Čongrádyho ochrankár, ktorý prežil atentát z roku 2004.
Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: tablet.tv

Čongrádyho brat na mieste činu zúril

Jeho opancierovaný Mercedes-Benz E 320 ho mal ochrániť pred osudom, ktorý stretol iných mafiánov. Bosa Róberta Diniča, Karola Kolárika z Košíc či sýkorovca Petra Havasiho totiž zastrelili priamo v ich autách. A podobných príkladov by sme našli viac. Petra Čongrádyho chceli zavraždiť už v roku 1999 a bolo len otázkou času, kedy sa bude pokus o atentát na jeho osobu opakovať.

Začiatkom septembra 2004 zaparkoval vozidlo pred svojou obľúbenou pizzeriou v Petržalke. Keď už bol Čongrády mimo vozidla, z neďalekej dodávky vyskočili nájomní vrahovia a začali strieľať. Jeho smerom vypálili 24 rán. Keď zbrane utíchli, na zemi ležalo bezvládne telo s rozstrieľanou tvárou.

Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: TASR – Zuzana Čižmáriková

Na miesto činu sa o smrti iba 36-ročného člena sýkorovcov prišiel na vlastné oči presvedčiť aj bos Róbert Lališ a Čongrádyho manželka Linda, s ktorou vychovával syna Marcusa. Petrov brat Ľuboš Čongrády to vraj emočne nezvládol a jednu novinárku agresívne sotil. „Ty p*ča vyj*baná, nefoť ma, lebo ti rozj*bem ten foťák,“ cituje jeho vulgarizmy denník SME.

Odporúčané
Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) Mafiáni sátorovci obesenému mužovi odťali ucho a hromadne znásilnili ženu. Aby zničili dôkazy, do úst jej naliali savo (Rozhovor) 24. februára 2024, 9:30

Jeho blízki boli, pochopiteľne, plní smútku a hnevu. Avšak osoby, ktoré sa stretli s Čongrádyho odvrátenou stránkou a mafiánskymi praktikami, mohli oslavovať. Podnikateľ Ondrej Janíček priznal, že mu po jeho smrti odľahlo. „Pociťoval som úľavu, že sa už nebudem musieť naďalej skrývať,“ vysvetlil nám.

Na pohrebe Petra Čongrádyho spieval líder kapely Elán Jožo Ráž, s ktorým sa priatelil. Spoločne chodili na box a podľa jeho názoru nebol Čongrády „špatný chlapec“. Smútočnú pieseň si na pohrebe mafiána vypočulo približne tristo trúchliacich.

Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: PZ SR

Mal odpor k tvrdým drogám a alkoholu

Jeden z hlavných pohlavárov sýkorovcov Peter Čongrády, prezývaný Čongy, nemal šťastie na harmonické rodinné zázemie. Mladosť strávil v detskom domove v Zlatovciach (Trenčín), kde vyrastal aj so svojimi súrodencami. Na svoju minulosť nezabudol, a keď sa z neho stal majetný gangster, finančne vraj podporoval inštitúcie určené pre deti bez domova. Neskôr absolvoval v Košiciach vojenskú školu a venoval sa aj boxu. 

Podľa tvrdenia bývalého novinára a exšéfa kontrarozviedky SIS Petra Tótha sa s jeho boxerskými schopnosťami spája menší konflikt s bosom Eduardom Diničom. Ten bol, mimochodom, talentovaným karatistom, no keď sa dostal do sporu s Čongrádym, stúpajúca hviezda sýkorovcov ho zložila k zemi.

Odporúčané
Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? Mafiánske budovy: Kde v Bratislave vybuchovali granáty a nástražné bomby a čo sa tam deje dnes? 28. septembra 2023, 12:30

Začiatkom 90. rokov sa živil v Bratislave ako biletár v diskotékovom bare a neskôr rozbehol kariéru ako vodič bosa Miroslava Sýkoru. Peter Čongrády bol športovcom, ktorý na rozdiel od množstva iných vtedajších členov podsvetia nedrogoval a dokonca ani nepil, čo nám potvrdil aj podnikateľ Janíček.

„Bol absolútny abstinent. Nepil, nefajčil, nedrogoval. Bol radikálne proti týmto neduhom. Zato jeho brat Ľuboš alias Nosatý bol presný opak – drogovo závislý alkoholik, ktorého dal sám Peter Čongrády zatvoriť do väzby, aby mu pomohol dostať sa z tejto závislosti, keďže ohrozoval životy ľudí. Okrem toho, že drogy užíval, bol zároveň aj ich dílerom,“ tvrdí podnikateľ.

Šéfa vplyvnej organizovanej zločineckej skupiny Miroslava Sýkoru zabili 6. februára 1997 pred hotelom Holiday Inn. Jeho miesto krátko nato zaujal Róbert Lališ alias Kýbel a práve Čongrády patril medzi jeho najbližších spojencov. V podsvetí sa v časoch svojej najväčšej slávy údajne sústreďoval najmä na ekonomickú trestnú činnosť v Bratislave a Trenčíne.

Aj keď patril medzi výrazné postavy podsvetia, mnohí svedkovia sa zhodujú na tom, že ak niekto nepoznal jeho pozadie a nebol s ním v žiadnom konflikte, pôsobil ako veľmi sympatický chlapík a vystupoval slušne.

O jeho údajných aktivitách v podsvetí vraj nevedela ani jeho vtedajšia manželka Linda. Tvrdila, že sa síce stretával s ľuďmi zo skupiny sýkorovcov, ale o páchaní akejkoľvek trestnej činnosti nemala ani poňatia. „Môžem povedať, že ľudia, ktorí sú teraz zaraďovaní do skupiny sýkorovcov, s ním boli tak nejako častejšie v kontakte, ale že by s nimi páchal nejakú trestnú činnosť, o tom absolútne nemám vedomosť," cituje jej slová zo súdu TV Markíza.

Odporúčané
Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie Mafiánske budovy v Bratislave. Na týchto miestach v 90. rokoch znásilňovalo a vraždilo slovenské podsvetie 1. augusta 2023, 9:30

Vravela pravdu? Ťažko povedať. Isté však je, že pred smrťou Petra Čongrádyho si viaceré mafiánske gangy z Bratislavy, ako napríklad takáčovci, piťovci či sýkorovci, užívali ochranu od polície, vďaka ktorej dokázali dlhé roky fungovať takmer beztrestne. Aj preto nestihli Petra Čongrádyho pred jeho vraždou z roku 2004 z ničoho obviniť.

„V tom období nemal z bratislavských mafiánov vznesené obvinenie prakticky nikto. Vezmime si aj bosa sýkorovcov Róberta Lališa. Ten sa začal skrývať až v roku 2012, keď proti nemu vzniesli obvinenie. Polícia aj predtým vedela, že v Bratislave fungovali isté zločinecké skupiny, ale nedokázali proti nim zakročiť. Vtedy sme ešte nevedeli, prečo to tak je, a až neskôr vyšlo najavo, že mafiáni si platili policajtov a vysokopostavených funkcionárov.

V súčasnosti je napríklad obvinený bývalý šéf úradu zvláštnych policajných činností Jozef Rehák, ktorý údajne vynášal informácie sýkorovcom. Zároveň stále existujú podozrenia na spoluprácu mafie a SIS. Tak čo s tým mohla polícia vtedy spraviť? Asi nič. Je však pravdepodobné, že keby Peter Čongrády prežil, bol by súdený spoločne s ďalšími sýkorovcami,“ povedal pre REFRESHER dlhoročný policajný funkcionár Peter Chudý.

Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: Archív RTVS

Kšefty s Monikou Jankovskou?

Dlhé roky po smrti Petra Čongrádyho sa jeho meno začalo výraznejšie spájať aj s bývalou sudkyňou a neskoršou štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti Monikou Jankovskou. Tá tvrdí, že Čongrádyho nepoznala. Podľa tvrdenia majiteľa Fatimy však Čongrády Jankovskú podplatil 3 miliónmi slovenských korún.

Odporúčané
Deti mafiánov: Syn Černákovho 120-kilogramového zabijaka je hrdý na svojho otca Deti mafiánov: Syn Černákovho 120-kilogramového zabijaka je hrdý na svojho otca 11. júna 2023, 9:30

Od podnikateľa v 90. rokoch vyberali výpalné najprv mafiáni od trenčianskeho gangstra Jozefa Kucmerku alias Oša. Výpalné malo ísť cez údajného člena jeho skupiny Rudolfa Zúbeka. Po smrti Kucmerku vypalníctvo neprestalo, tok financií sa iba presunul smerom k Petrovi Čongrádymu.

Tomu vraj musel majiteľ Fatimy mesačne odovzdávať od 10 000 po 50 000 slovenských korún. Ak odmietol, údajne mu na podniku rozbili okná alebo mu zničili auto. Neskôr sa Janíček a jeho spoločník dostali do väzby, v čom mal údajne prsty práve Čongrády, ktorý sa chcel zmocniť jeho podniku.

Peter Čongrády údajne podplatil vtedajšiu sudkyňu Moniku Jankovskú, aby rozhodla o odsúdení Ondreja Janíčka na 15 mesiacov. No keďže trest si odsedel už vo väzbe (20 mesiacov), poputoval na slobodu – rovno do rúk mafiánov. 

Ondrej Janíček tvrdí, že po prepustení na slobodu ho uniesol svat Moniky Jankovskej Peter Vasko. „Čongrádyho predĺžená ruka Peter Vasko mňa a môjho spoločníka posadil do auta a predviedol ma do hotela Carlton. Doslova nás zavliekli pred bosa Čongyho. Možno to bol únos, neviem to ani definovať, ale nebolo to dobrovoľné. Nedalo sa im povedať nie,“ povedal pre REFRESHER.

 
„Čongrády bol taká šedá eminencia a veľmi sa neukazoval. Osobne som sa s ním stretol iba vtedy v Carltone, kde využil svoje gorily na špinavú prácu – na to, aby som nasilu zmenil svoj názor. Bar Fatima som mu nechcel dobrovoľne odovzdať, no uvedomil som si, že nemám inú možnosť. Strach o seba a svoju rodinu som vymenil za nehnuteľnosť Fatima, z ktorej výťažok 3 milióny slovenských korún poputoval Monike Jankovskej,“ tvrdí trenčiansky podnikateľ.

Odporúčané
Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom Zákulisie boja proti zločinu na Slovensku: Ako agenti operujú v kriminálnom prostredí? Exkluzívny rozhovor s bývalým agentom 24. mája 2023, 18:00

Meno Petra Čongrádyho sa spája aj s osobou podnikateľa Mariana Kočnera odsúdeného na 19 rokov za falšovanie zmeniek. V roku 1998 vraj Čongrády a jeho muži robili Kočnerovi ochranku pri neslávne známom vpáde do Markízy. 

Bývalá riaditeľka Markízy Zuzana Ťapáková podľa TA3 povedala, že Kočner prišiel do Markízy „sprevádzaný hrubou silou“, ku ktorej patril okrem iného Peter Čongrády. „Keď sme sedeli spoločne v kancelárii pána Ruska, tak ste nám oznámili, že novým generálnym riaditeľom je Peter Čongrády, ktorý tam sedel ozbrojený,“ uviedla na súde smerom ku Kočnerovi.

Peter Čongrády.
Peter Čongrády. Zdroj: Archív RTVS

Mal moc a peniaze, ale spravil si nepriateľov

Čongrádymu na krk dýchala smrtka už v roku 1999, keď ho chceli dať zavraždiť mafiáni Ivica Tolič a Sergej Miňajlenko. Začiatkom ich sporu vraj bolo, že pri jednom spore Čongy Miňajlenka vyfackal. Skúsený boxer vždy vedel položiť na zem všetkých, ktorí sa v jeho prítomnosti nesprávali tak, ako sa mu pozdávalo. Neskôr sa nazdávali, že sa ich chce Čongrády zbaviť. Na špinavú prácu si mafiáni najali muža menom Roman Jaďuď, ten sa však rozhodol, že Čongyho nezastrelí.

Sergej Miňajlenko.
Sergej Miňajlenko. Zdroj: TASR – Jakub Kotian

„Mali pocit, že ich ohrozuje, a tak plánovali zbaviť sa ho skôr, než sa on zbaví ich. Poverili teda svojho človeka, aby najal ostreľovača, ktorý pri prvom pokuse prišiel za Čongrádym a povedal mu, že ho mal zabiť, ale neurobí to. Naopak, poradil mu, aby odišiel z Bratislavy,“ povedal pre REFRESHER v staršom rozhovore Ján Petrovič, autor knihy Slovenská mafia: príbehy písané krvou.

Odporúčané
Kto sú najhľadanejší Slováci, po ktorých pátra aj Interpol? Vrahovia, mafiáni aj terorista Kto sú najhľadanejší Slováci, po ktorých pátra aj Interpol? Vrahovia, mafiáni aj terorista 17. júna 2022, 9:30

Nájomný vrah svoj neúspech objednávateľom vysvetlil tým, že na mieste plánovanej vraždy – pri podniku Sibyla – stálo množstvo svedkov, a tak sa akcia neuskutočnila.

Peter Čongrády vraj odvtedy veľmi spozornel. „Boli veci, ktoré predtým nerobil. Chcela som chodiť na ihrisko s dieťaťom spolu so svojím manželom, on to odmietal robiť a z toho mi vyplýva, že určite nejaké obavy mal, ale pred kým alebo prečo to tak bolo, to už neviem,“ cituje TV Markíza výpoveď jeho bývalej manželky Lindy.

Vzťahy Miňajlenka a Čongrádyho „na nože“ potvrdila svojou výpoveďou aj jeho exmanželka. Keď raz sedela s kamarátkou v podniku s názvom Brit, Čongrády jej po telefonáte povedal, aby odtiaľ ihneď odišla, pretože ho stráži práve Miňajlenko, ktorý ho chce zabiť. Čongrádymu nakoniec nepomohlo ani jeho opancierované auto a ani ochrankár Marek.

Poslednú pizzu svojho života si už nestihol objednať

„Najskôr bol plán, že sa pri pizzerii umiestni nálož. Potom, že sa na vraždu Čongrádyho najme ostreľovač. Všetko sa to napokon zamietlo a Čongrádyho mali zabiť strelci na motorke. Potom sa to stále odkladalo. V roku 2004 prišiel za mnou Peter Holáň s tým, že to treba dokončiť,“ vysvetľoval na súde jeden zo spolupáchateľov vraždy Petra Čongrádyho Ivan Beňo.

Odporúčané
10 záberov z histórie slovenskej mafie. Mikuláš Černák sa z koňa vysmieval policajtom a Žaluď poslal na novinára gorilu 10 záberov z histórie slovenskej mafie. Mikuláš Černák sa z koňa vysmieval policajtom a Žaluď poslal na novinára gorilu 10. mája 2022, 12:30

V dopoludňajších hodinách 9. septembra 2004 Čongrádyho pred pizzeriou M. K. M. na Pečnianskej ulici zabili dvaja strelci – Peter Kopera a Vladimír Smetana. Zabijaci zasiahli aj Čongyho ochrankára, ktorý však prežil a neskôr proti nim vypovedal na súde.

„S Petrom Čongrádym sme boli kamaráti. Ako sme vystupovali z auta, začali strieľať jeden-dvaja maskovaní ľudia, nie som si istý. Asi sto metrov od miesta boli otvorené dvere nejakej firmy, do ktorých som vbehol a počkal do príchodu polície,“ opísal atentát svedok, ktorého jedna guľka zasiahla do stehna.

Do nohy vraj ochrankára postrelil Peter Kopera, k čomu sa aj priznal na súde. „Po príchode pred pizzeriu nám Beňo potvrdil, že Čongrády prišiel. Vystúpili sme z auta, Vladimír Smetana začal strieľať. Ja som postrelil spolujazdca,“ vyhlásil s tým, že nemal v úmysle zabiť ho.

Vtedajší prvý viceprezident PZ SR Jaroslav Spišiak Čongrádyho popravu komentoval slovami: „Keď sa v prostredí podsvetia rozhodne, že niekto má byť zavraždený, tak skôr či neskôr aj zavraždený bude.“

Na vražde sa podľa súdu podieľal aj Peter Holán, brat žilinského mafiána Milana Holáňa, ktorého zavraždil nájomný vrah Alojz Kromka. Objednávateľmi vraždy Petra Čongrádyho boli Sergej Miňajlenko a Ivica Tolič. Miňajlenko skončil vo väzení a po Toličovi sa, ľudovo povedané, „zľahla zem“. 

Odporúčané
Boris Kollár s piťovcami na drinku a Mikuláš Černák, ktorý spí na tigrovi. 10 záberov na minulosť slovenskej mafie Boris Kollár s piťovcami na drinku a Mikuláš Černák, ktorý spí na tigrovi. 10 záberov na minulosť slovenskej mafie 10. októbra 2021, 9:30

Páchatelia sa súdili dlhé roky a spočiatku patrili medzi podozrivých úplne iné osoby. Sergej Miňajlenko dostal nakoniec 23 rokov, Peter Holáň 18 rokov, Ivan Beňo 15 rokov, Peter Kopera 14 rokov a 9 mesiacov a Vladimír Smetana 14 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia