Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. marca 2021, 13:43
Čas čítania 5:49
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Vláda opäť nemá zhodu, rokovania budú pokračovať

POLITIKA BORIS KOLLÁR IGOR MATOVIČ KOALIČNÁ KRÍZA MAREK KRAJČÍ
Uložiť Uložené

Ani dnešný deň nepriniesol konkrétne závery koaličnej krízy. Z doterajších vyhlásení vládnych strán je jasné, že Igor Matovič zostane na poste predsedu vlády.

– Dnes sa dozvieme závery z rokovaní koaličných strán, ktoré sa už dohodli na spoločnom postupe
– Igor Matovič zostane na poste predsedu vlády
– Marek Krajčí končí vo funkcii ministra zdravotníctva, demisiu však podá, až keď sa začne očkovať Sputnikom V
– Koalícia sa stále nedohodla, rokovania budú pokračovať

Sledovanie vládnej krízy naživo sme ukončili. 

18:45 Podľa zistení médií je kameňom úrazu vyhlásenie Igora Matoviča o tom, že Marek Krajčí neodstúpi hneď, ale až keď sa na Slovensku začne očkovať vackínou Sputnik V. Rokovania budú pokračovať, zajtra by mal mať tlačovú konferenciu Richard Sulík a jeho strana Sloboda a Solidarita. 

18:35 – Demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího podľa mimoparlamentného KDH nepomôže, ak jeho náhradník nebude autonómnou osobnosťou, ktorú budú vláda a parlament rešpektovať. KDH to uviedlo s tým, že zdravotníctvo dlhodobo potrebuje razantnejšie presadenie dôležitých rozhodnutí. 


Predseda KDH Milan Majerský považuje za kľúčové, aby nezostalo iba pri výmene ministra, ale aby sa radikálne zlepšilo riadenie zdravotníctva i štátu ako celku.

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

18:10 – Spoločné vyhlásenie k tlačovke premiéra zverejnili odídeci zo Za ľudí a SaS – Miroslav Kollár a Lucia Ďuriš Nicholsonová. „Koaličná kríza sa po týždni zbytočného traumatizovania krajiny skončila kozmetickými úpravami, ktoré nezabezpečia také zmeny vo vláde, ktoré Slovensko v čase vrcholiacej pandémie potrebuje,“ píšu primátor a europoslankyňa vo vyjadrení. 

„Koalícia pochovala jedinečnú príležitosť na zásadnejšiu rekonštrukciu vlády, ktorá bola v tejto situácii nevyhnutným predpokladom na využitie celého volebného obdobia, na ktoré získala mandát,“ dodávajú. 

17:58 – Bývalý predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban sa sledovateľom ospravedlnil a tvrdí, že súčasný stav vo vláde je aj jeho chyba.

 „Pozeral som tú tlačovku a bolo to bizarné. Dnes znovu zomrelo sto ľudí a oni sa tam vyhlasovali za obete, tľapkali sa po pleciach a ľutovali sa. Okrem urážania koaličných partnerov im asi nedošlo, že to bolo aj urážanie všetkých ľudí. Namiesto jasného pomenovania chýb, vyvodenia zodpovednosti a pomenovania, čo všetko sa od zajtra bude robiť inak,“ napísal Truban. 

„Je mi to ľúto a nedá sa to vrátiť. Je to dôvod pracovať na tom, aby sme mali normálnu alternatívu,“ dodal. 

17:49 – Tlačová beseda koaličných lídrov dnes definitívne nebude. Oznámil to úrad vlády s tým, že sa pokračuje v rokovaniach, informuje Denník N. „Môžete dať von, že neprídem, lebo nepovažujem rokovania za ukončené,“ povedal predseda SaS podľa TV Joj. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

17:28 – Zatiaľ stále nie je isté, kedy by sa mala konať tlačová konferencia všetkých koaličných strán. Ešte krátko popoludní Richard Sulík avizoval, že je dohoda hotová, len musia doladiť detaily. Súčasťou dohody bude Memorandum dobrého vládnutia.

17:22 – Aj predseda mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáš Drucker kritizuje Richarda Sulíka a Veroniku Remišovú za to, že ustúpili zo svojich požiadaviek na zmenu štýlu vládnutia.

„Ich memorandu o dobrom vládnutí sa premiér vysmial hneď na prvom vystúpení po koaličnej kríze, keď si niekoľkokrát kopol do Sulíka,“ tvrdí Drucker s tým, že Sulík i Remišová sa rozhodli udržať pri moci.

16:56Minister financií Eduard Heger tvrdí, že odvolanie Krajčího je nespravodlivé. „Odchádza poctivý človek, schopný minister a priateľ. Funkcie sa ujal v čase, keď svet zasiahla pandémia a situácia, s akou sme sa v novodobej histórií nestretli. Minulosť rezortu zdravotníctva mu do rúk dala veľmi zlé karty,“ napísal v príspevku Heger. 

16:42Bývalý člen Za ľudí Tomáš Valášek tvrdí, že „minister Krajči aj odstúpil, aj neodstúpil“. „Ani slovo o tom, že ministerstvo zdravotníctva ani rok po začiatku pandémie nerozchodilo systém trasovania chorých. Že tisíce dôchodcov zbytočne do noci ťukajú do počítača, lebo server ministerstva zdravotníctva úplne predvídateľne nezvládol záujem o očkovanie,“ tvrdí Valášek.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

„Igor Matovič opäť ukázal, že nedorástol na svoj post, nevníma rozdiel medzi vlastným záujmom a záujmom krajiny. Obetoval ministra zdravotníctva, ale on sám ostáva a odmieta čo i len náznak pochybenia. Nové „memorandum o porozumení” nás má uistiť, že vláda bude odteraz fungovať hladko a odborne,“ dodal. 

16:30Reagovala aj mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. Lídri koaličných strán Richard Sulík a Veronika Remišová prišli o svoju politickú dôstojnosť, myslí si predsedníčka Irena Bihariová.

Ako podotkla, obaja vyše týždňa kritizovali správanie premiéra Igora Matoviča, no z funkcie odchádza minister zdravotníctva Marek Krajčí. Dôsledkom podľa Bihariovej bude, že Matovič bude vo svojom vyčíňaní ešte sebavedomejší, pretože vie, že žiadny z koaličných partnerov si už nikdy ani nepípne.

16:24 – Na tlačovku premiéra reagoval Peter Pellegrini. Podľa neho je avizovaná budúca demisia ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) je len pokračovaním divadla vládnej koalície.


„Nejde o žiadnu snahu o úprimnú sebareflexiu ministra, ktorý vo svojej funkcii fatálne zlyhal, ale o politickú obeť za pokračovanie vládnej koalície, ktorá už dávno stratila dôveru ľudí na Slovensku,“ skonštatoval expremiér. Krajčí sa podľa neho nikdy nemal stať ministrom. „Náprava jeho zlyhaní bude pre nástupcu behom na dlhú trať," dodal.

16:00 – Ešte dnes sa bude konať tlačová konferencia všetkých koaličných strán, na ktorej predstavia Memorandum dobrého vládnutia.

15:35Na záver tlačovky Igor Matovič povedal, že Marek Krajčí podá demisiu až v momente, keď bude na Slovensku „naplno rozbehnuté očkovanie Sputnikom V“. Odôvodnil to tým, že práve dovoz vakcín z Ruska bol podľa neho „rozbuškou“ koaličnej krízy, a chce, aby mali partneri motiváciu dotiahnuť očkovanie zatiaľ neregistrovanou vakcínou do úspešného konca.  

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

15:30 – Predseda vlády hovorí, že až na spoločnom vyhlásení sa dozvieme, aké protislužby ponúkli ďalšie koaličné strany za odvolanie Mareka Krajčího. Zopakoval, že výzvy na jeho odstúpenie sú „neľudské“.

15:23 – Igor Matovič hovorí, že Marek Krajčí bude odstupovať „postupne“. Chce, aby nový minister, resp. ministerka strávila v úrade s Krajčím niekoľko týždňov. 

15:21 – Igor Matovič hovorí o zákulisí rokovaní. Tvrdí, že boli „takto blízko od rozpadu vlády“, a na prstoch ukázal vzdialenosť asi jedného milimetra. Dodal, že Richard Sulík sa mu vyhrážal odchodom z koalície, ak Krajčí neodíde. 

15:19 – Podľa Igora Matoviča ide o najabsurdnejšiu demisiu v dejinách. Tvrdí, že ide o amorálne rozhodnutie koaličných partnerov. 

15:17 – Pokračuje šéf poslaneckého klubu OĽaNO. „Celý klub OĽaNO stojí za Marekom Krajčím,“ povedal Michal Šipoš. Mrzí ho, že odchádza človek, ktorý bol za opatrenia, a zostávajú jeho koaliční partneri, ktorí vraj boli proti opatreniam. 

Matovič
Zdroj: TASR

15:15Marek Krajčí oznamuje svoj odchod z postu ministra zdravotníctva. Ďakuje poslaneckému klubu OĽaNO a hnutiu Sme rodina. „Žiaľ, dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde mojou demisiou,“ hovorí odchádzajúci minister zdravotníctva. „Opakovane som komunikoval, že nie som prilepený na svoju stoličku. Vzdávam sa svojej pozície a chcem poďakovať všetkým pracovníkom na ministerstve zdravotníctva, ktorí to so mnou celý rok ťahali. Stále sme v pandémii, ktorá je bezprecedentná,“ dodal. 

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

15:10 – Začína vyhlásenie Igora Matoviča. Prítomní sú aj ďalší členovia vlády. Na úvod si predseda vlády pozval Mareka Krajčího, aby sa postavil vedľa neho a pochválil ho za posledný rok riadenia pandémie. „Vedľa mňa stojí človek, ktorý pri každom rozhodnutí sledoval životy a zdravie ľudí,“ povedal Matovič s tým, že si z Mareka Krajčího spravili koaliční partneri „terč“. 

15:00O tomto čase mala začať tlačová konferencia Igora Matoviča, na ktorej pravdepodobne ohlási, na čom sa dohodli koaličné strany. Zatiaľ sa tak nestalo. Pôjde však len o vyhlásenie a novinári pravdepodobne nebudú môcť klásť otázky. 

14:35Zatiaľ nie je jasné, či bude mať na závery z koaličnej krízy vplyv dnešné zadržanie súčasného riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského, ktorý je považovaný za nominanta strany Sme rodina. Boris Kollár požiadal prezidentku, aby ho postavila mimo služby, koaličné strany však verejne reagovali len v kontexte toho, že ide o dôkaz, že majú orgány činné v trestnom konaní voľné ruky. 

14:10 – OĽaNO zverejnilo stanovisko po rokovaní klubu ešte včera na YouTube. Vo videu sa prihovoril šéf klubu Michal Šipoš, ktorý žiada sebareflexiu strany Sloboda a solidarita: „Ak sa máme rozprávať o rekonštrukcii vlády, nech k tomu zodpovedne pristúpia všetky koaličné strany. Zatiaľ sme nevideli žiadnu sebareflexiu od strany SaS, ktorej predseda od začiatku pandémie situáciu zľahčoval,“ povedal šéf klubu. Ďalšie stanovisko však už hnutie po rokovaní koaličnej rady nepublikovalo. Rovnako sa dnes neozvala ani strana Za ľudí. 

13:53 – Memorandum dobrého vládnutia by malo byť podkladom, na základe ktorého budú koaličné strany pracovať na komunikácii. Napríklad lídri koaličných strán sa budú každý utorok stretávať u jedného zo šéfov strán, dajú si pracovný obed, aby „obrusovali hrany“. Povedal to Boris Kollár v Rádiu Expres. Chcú tak zamedziť eskalovaniu emócií do budúcnosti. 

13:47Žiadna koaličná strana sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, či máme očakávať aj konkrétne výmeny na ministerských pozíciach. Sloboda a solidarita žiadala aj vyvodenie personálnej zodpovednosti v podobe odvolania ministra zdravotníctva Mareka Krajčího.

13:35 – Predseda vlády Igor Matovič bude mať o 15. h vyhlásenie k aktuálnej politickej situácii.

13:20 – Koalícia našla takú dohodu, v rámci ktorej zostane Igor Matovič naďalej na poste predsedu vlády, a to aj napriek tomu, že strany Za ľudí a SaS otvorili tému rekonštrukcie vlády práve s argumentom, že spôsob Matovičovho riadenia krajiny je neúnosný.

Odporúčané
Krajčí je slabý a nekompetentný minister zdravotníctva, kritizuje ho kolegyňa z vládnej koalície Krajčí je slabý a nekompetentný minister zdravotníctva, kritizuje ho kolegyňa z vládnej koalície 11. marca 2021, 11:55

13:10 – Koaliční lídri našli dohodu na ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii, napísala vo vyhlásení strana SaS. „Predseda SaS Richard Sulik je presvedčený, že dohoda má rácio a prispeje k normalizácii vzťahov v koalícii. Súčasťou dohody bude Memorandum dobrého vládnutia, ktorého dodržiavanie je esenciálne pre ďalšie pokračovanie strany SaS v koalícii,“ dodáva strana na Facebooku. 

13:00 –  Boris Kollár v Rádiu Expres oznámil, že sa krízu podarilo šéfom vládnych strán zažehnať a vo štvrtok popoludní budú spoločne verejnosť informovať o zmenách, ktoré sa udejú v najbližších dňoch. 

„Nebudem predbiehať, povieme to všetci spolu. Každý niečo získal a niečo stratil,“ skonštatoval predseda strany Sme rodina.

Späť
Zdieľať
Diskusia