Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2021, 14:10
Čas čítania 4:58
Viktor Kniš

KOALIČNÁ KRÍZA: Stranám Za ľudí a SaS bude pravdepodobne stačiť hlava Mareka Krajčího

POLITIKA BORIS KOLLÁR IGOR MATOVIČ OĽANO RICHARD SULÍK SME RODINA VERONIKA REMIŠOVÁ ZA ĽUDÍ
Uložiť Uložené

Už sedem dní prebiehajú neoficiálne rokovania v súvislosti s vládnou krízou, ktorá vypukla, keď Richard Sulík požiadal o rekonštrukciu vlády. Stretnutia politických strán by mali vyvrcholiť práve dnes.

– Koaličná kríza by mohla dnes vyvrcholiť alebo sa zásadne posunúť
– Rokujú kluby OĽaNO, Za ľudí a SaS
– Koaličná rada zasadne o 19.00 h
– Boris Kollár vyslovil 5 požiadaviek, ktoré však nesúvisia s personálnymi zmenami, Sme rodina podmienila zotrvanie v koalícii prijatím sociálneho balíčka

Sledovanie diania v rámci krízy v koalícii naživo sme ukončili, pokračovať budeme vo štvrtok ráno. 

20:09 – Aj keď ešte stále prebieha rokovanie koaličnej rady, konkrétne informácie sa pravdepodobne dozvieme až po zajtrajšom rokovaní vlády. Zatiaľ však nie je isté, kedy by sa mala konať, pretože na stránke úradu vlády termín zasadnutia nevypísali.

19:33 SaS pravdepodobne nebude žiadať hlavu premiéra Igora Matoviča, informuje TV Markíza. Ide však len o neoficiálne informácie od poslancov. Všetko nasvedčuje tomu, že Sloboda a Solidarita sa uspokojí s odvolaním Mareka Krajčího z funkcie ministra zdravotníctva. Zároveň platí, že strana odmieta odchod Richarda Sulíka z postu šéfa rezortu hospodárstva. 

19:27 Vládna strana Za ľudí sa chce snažiť o zotrvanie vo vládnej koalícii štyroch strán. Chce však zmenu manažmentu pandémie, aby sa riadila vedeckými poznatkami a aby sa výrazne zlepšila komunikácia. Do rokovania s partnermi ide s konkrétnymi požiadavkami, aj personálnymi. Oznámila to predsedníčka strany Veronika Remišová. Podľa informácií Denníka N bude strana žiadať len odvolanie ministra zdravotníctva. 

19:06 – Naďalej sa rokuje aj v strane Za ľudí, informuje TV Markíza. Ani predstavitelia strany Veroniky Remišovej neprídu na koaličnú radu načas. 

18:55 – Koaličná rada pravdepodobne nezačne načas, minimálne poslanci strany Sloboda a Solidarita naďalej rokujú v Liberálnom dome. 

18:43 – Richard Sulík prišiel na rokovanie predsedníctva svojej strany približne 90 minút po začiatku, vyjadriť sa chce po zajtrajšom rokovaní vlády. 

Odporúčané
Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) Dcéra Borisa Kollára odchádza do Indie za frajerom: Jeho dom má 70-členný personál, súkromný wellness, kurty aj kino (Rozhovor) 28. marca 2024, 12:30

18:17 – OĽaNO zverejnilo stanovisko na YouTube. Vo videu sa prihovoril šéf klubu Michal Šipoš, ktorý žiada sebareflexiu strany Sloboda a Solidarita: „Ak sa máme rozprávať o rekonštrukcii vlády, nech k tomu zodpovedne pristúpia všetky koaličné strany. Zatiaľ sme nevideli žiadnu sebareflexiu od strany SaS, ktorej predseda od začiatku pandémie situáciu zľahčoval.“

Šipoš zdôraznil, že Sulík chce pravdepodobne pád vlády, finálne závery však vyplynú z rokovaní na koaličnej rade. „Návrh Richarda Sulíka na výmenu premiéra znamená pád vlády, nie rekonštrukciu. Na rokovania o personálnych zmenách vo vláde má plný mandát vedenie hnutia,“ dodal Šipoš.

18:05 O malú chvíľu by sa mala konať tlačová beseda strany Za ľudí. 

17:34 – Rokovania strán OĽaNO, SaS a Za ľudí naďalej pokračujú. Skončiť by sa mali pred siedmou, následne sa presunú do parlamentu na koaličnú radu. Konkrétne požiadavky  zatiaľ vyslovil len Boris Kollár. 

17:01Boris Kollár informoval, že na dnes večer o 19.00 zvolal koaličnú radu s tým, že ešte dnes chce krízu ukončiť s jasným výsledkom. Dnes by sme chceli vládnu krízu ukončiť, aby sme sa mohli vrátiť k robote a pomáhať ľuďom,“ dodal.

16:58 – Strana Sme rodina vytvorila 5 konkrétnych bodov, ktorými sa chce zaoberať. Ak nebudú naplnené, odídu z vlády. Opatrenia sa týkajú sociálnej pomoci ľuďom, SOS dotácii, odkladu splátok, ale aj pomoci sociálne znevýhodneným skupinám a ďalším. 

Konkrétne požiadavky sú:

  • vyplatenie jednorazovej SOS dotácie ľuďom, ktorých postihla pandemická kríza
  • odklad splátok úverov a energií do 30. júna 2021
  • odklad výkonu exekúcií do 30. júna 2021 
  • dofinancovanie kompenzácií pre cestovný ruch a gastro v celkovej výške 100 miliónov eur
  • distribúcia „covid balíčka“ s piatimi respirátormi

16:55 – Šéf hnutia Sme rodina vyhlásil, že sa uskutočnili zasadnutia predsedníctva aj klubu. Podľa Kollára zazneli jasné požiadavky, pričom si všetci uvedomujú, že vládnu krízu spustil spor medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. „Rozhodne sme za to, aby táto vláda dovládla v štvorkoalícii,“ povedal Kollár.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Dodal tiež, že dve politické strany majú personálne požiadavky. „Samozrejme, padali mená, aby odstúpil pán Krajčí a pán Matovič. Bola aj opačná požiadavka, aby odstúpil pán Sulík,“ prezradil Kollár pozadie rokovania.

„Urobím všetko pre to, aby Národná rada fungovala tak ako doteraz,“ povedal Boris Kollár, pričom sa poďakoval aj opozícii. Šéf strany Sme rodina si myslí, že personálne výmeny by situáciu nevyriešili. „Preto hnutie Sme rodina neprichádza so žiadnymi personálnymi požiadavkami,“ dodal Boris Kollár. „Máme však požiadavky. V prípade, že nebudú naplnené, zoberieme sa a z vlády odídeme,“ dodal Kollár. 

Boris Kollár
Boris Kollár Zdroj: TASR - Martin Baumann

16:53 – Začína sa tlačová konferencia Borisa Kollára, ale bez možnosti kladenia otázok novinármi. 

16:46 – Richard Sulík zatiaľ na predsedníctvo strany SaS nedorazil, prísť by mal okolo 17.00. 

16:35 – O desať minút bude mať tlačovú konferenciu šéf Sme rodina. „Vládna kríza sa musí skončiť dnes,“ napísal na Facebooku. 

Predseda Sme rodina Boris Kollár dostal od predsedníctva hnutia mandát na rokovanie s ostatnými koaličnými partnermi. To „jasne stanovilo podmienky na vyjednávanie“. „Sú to len veci, ktoré majú pomôcť ľuďom,“ priblížil Borguľa. Pripustil, že v prípade, ak táto vláda nebude schopná ľuďom pomáhať, nebude mať pre hnutie zmysel v nej ďalej zotrvávať.

Odporúčané
VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov VOĽBY 2023: Podľa priebežných výsledkov vedie Smer, spočítali už viac ako 60 % hlasov 30. septembra 2023, 7:00

16:25 – Podľa Ondreja Dostála (SaS) je odchod Sulíka výmenou za odchod Krajčího nezmysel. Problémom je podľa neho Matovič, informuje Denník N. Podobne reagovala dnes v Rádiu Expres aj Jana Bittó Cigániková, podľa ktorej je skôr reálnejšia debata o tom, že ak odíde z postu premiéra Igor Matovič, z postu ministra hospodárstva odíde Richard Sulík. 

16:05 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu prijala ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka (nominant SaS). Témou bolo aktuálne dianie v zahraničnej i domácej politike. Pre TASR to potvrdil prezidentkin hovorca Martin Strižinec.


„Témou rokovania bolo aktuálne dianie v našej zahraničnej politike. Diskutovali aj o tom, ako hájiť a budovať dobrý obraz Slovenska u našich zahraničných partnerov. Vzhľadom na aktuálne dianie v koalícii boli predmetom diskusie aj vnútropolitické témy,“ priblížil hovorca.

Žitňanská
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

15:23 – Členka Za ľudí Jana Žitňanská nešpecifikovala podmienky strany, len zopakovala, že cieľom strany je, aby „krajina fungovala a bola dobre riadená“. Odmietla povedať, či budú žiadať aspoň odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. „Nebudem konkretizovať, ideme na predsedníctvo,“ uviedla Žitňanská.  

14:48 – Podpredseda Za ľudí  Vladimír Ledecký si nemyslí, že stredajšie rokovania o budúcnosti koalície prinesú riešenie. Strana Za ľudí si podľa neho nepripúšťa svoj rozpad. Jeho strana stojí za tým, že zodpovednosť vo vláde sa musí vyvodiť.

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Novinárom Ledecký povedal, že nevie, kedy bude známy výsledok koaličnej krízy. Myslí si, že večerná koaličná rada neprinesie odpoveď. „Lebo rokovania nie sú ešte v takom pokročilom stave, aby to prinieslo výsledok,“ vysvetlil. Deklaroval, že každý z partnerov pristupuje ku kríze vážne, no dodal, že ešte nenašli spoločné riešenia.

14:35 –  Rokovať bude i klub Za ľudí. Do budovy parlamentu dorazila aj šéfka strany Veronika Remišová či jej podpredseda Juraj Šeliga. Stranu Za ľudí opustili už dvaja poslanci – Tomáš Valášek a Miroslav Kollár. Ak neodíde Matovič alebo Krajčí zo svojho postu, odísť chce aj poslanec Ján Benčík.

14:20 – Sme rodina nemá personálne požiadavky na výmeny vo vláde, povedal po predsedníctve Sme rodina poslanec Martin Borguľa, informuje Denník N. Rokovanie strany Sme rodina sa oficiálne skončilo, výstup však médiám neposkytli.

14:17 –  Podpredseda parlamentu a člen klubu OĽaNO Gábor Grendel novinárom povedal, že klub nerokuje a bude pokračovať vtedy, keď  „budú nejaké informácie, ktoré stoja za to, aby ich v klube prerokovali“. Nechcel podávať žiadne „čiastkové“ informácie. 

14:12 Poslanec Ondrej Dostál z SaS skonštatoval, že sa musí zmeniť štýl vládnutia. „Keď sa bude pokračovať tak ako doteraz, nebude to dobré ani pre vládnu koalíciu, ani pre krajinu. Musí sa zmeniť štýl vládnutia,“ povedal novinárom s tým, že si to nevie predstaviť bez toho, aby došlo k rekonštrukcii vlády.


V SaS budú podľa Dostála hovoriť o všetkých možnostiach. „Za nás sme pripravení dať na stôl všetky mená,“ skonštatoval s tým, že majú hovoriť aj o vyvodení dôsledkov, ak by k rekonštrukcii nedošlo. Na rokovanie klubu SaS má prísť aj jej predseda Richard Sulík.

Odporúčané
Kollár pripúšťa predčasné voľby, Naď menšinovú vládu. Ako sa vyvíjal týždeň koaličnej krízy? Kollár pripúšťa predčasné voľby, Naď menšinovú vládu. Ako sa vyvíjal týždeň koaličnej krízy? 9. marca 2021, 18:00

14:00 – V parlamente zasadá poslanecký klub Sme rodina, na ktorom je prítomný aj predseda vlády Igor Matovič.

13:45 – Prezidentka Zuzana Čaputová dnes po ministerke Kolíkovej prijala aj ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka. Ešte v predchádzajúcich dňoch ju navštívil aj minister financií Eduard Heger a včera predseda Sme rodina Boris Kollár. O stretnutiach vždy informuje na svojom instagramovom profile. 

13:30 – Poslanecký klub OĽaNO začal rokovať predčasne, aj keď schôdza bola naplánovaná až na 15.00 h. Podľa informácií médií rokujú poslanci u premiéra na Úrade vlády SR. 

Domov
Zdieľať
Diskusia