Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. marca 2021, 16:47
Čas čítania 6:18
Viktor Kniš

Premiér Matovič v relácii RTVS nehovoril pravdu o prezidentke ani o kinách a zavádzal o vakcínach

Premiér Matovič v relácii RTVS nehovoril pravdu o prezidentke ani o kinách a zavádzal o vakcínach
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák
NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Predseda vlády Igor Matovič diskutoval v relácii Sobotné dialógy. Opakovane prezentoval tvrdenia, ktorým chýba kontext, sú zavádzajúce alebo nie sú pravdivé.

Predseda vlády v diskusnej relácii Sobotné dialógy verejnoprávnej televízie RTVS opakovane zavádzal verejnosť výrokmi v súvislosti s pandémiou, ale aj s aktuálnou politickou situáciou. Niektoré z jeho výrokov sme opravili alebo uviedli na pravú mieru, keďže nimi buď zavádzal, alebo nehovoril pravdu. 

Najaktuálnejšou témou je koaličná kríza, ktorej hlavnými aktérmi sú práve Richard Sulík a Igor Matovič. Predseda vlády síce v úvode relácie vyhlásil, že sa na nej možno zúčastnil ako premiér poslednýkrát, jeho vyhlásenia však boli bližšie k stanovisku, že nie je ochotný odstúpiť.

Rovnako naďalej stojí za ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, ktorého výmena bude pravdepodobne základnou podmienkou pri rekonštrukcii vlády. „Osobne si myslím, že Marek Krajčí by si zaslúžil veľkú pochvalu od nás všetkých,“ povedal Matovič.

Odporúčané
Do mája sa vrátime k bežnému životu, tvrdil Krčméry v marci 2020. Pozri si top citáty Matoviča, Sulíka či Pellegriniho o covide Do mája sa vrátime k bežnému životu, tvrdil Krčméry v marci 2020. Pozri si top citáty Matoviča, Sulíka či Pellegriniho o covide 5. marca 2021, 20:59
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako premiér zavádzal o daroch aj o nákupoch vakcín.
  • Ako sa ospravedlnil za výrok o Ivete Radičovej a vzápätí pokračoval so svojou verziou.
  • Prečo nie je pravda, že Igor Matovič ako jediný komunikoval zlé opatrenia, a preto je menej obľúbený.
  • Ako klamal o vítaní vakcíny od Pfizeru prezidentkou Zuzanou Čaputovou.
  • Prečo premiér nesprávne informoval o tom, v akej fáze je schvaľovací proces Európskej liekovej agentúry v súvislosti s vakcínou Sputnik V.

Výrok: „Tri dni nehovorím nič, vôbec nereagujem (...) neriešim politické problémy.“

Igor Matovič sa sťažoval na spôsob vyjadrovania Richarda Sulíka, ktorý je podľa neho „chrumkavý a v skutočnosti na vláde vulgárny“. Viacero poslancov OĽaNO už opísalo, ako premiérovi šéf SaS niekoľko minút vulgárne nadával. Premiér priamo neodpovedal, prečo ministra hospodárstva neodvolá.

Predseda vlády tvrdí, že sa na adresu Richarda Sulíka tri dni nevyjadroval a chce, aby ľudia posúdili jeho prácu a prácu jeho rivala v koalícii. „Ľudia nie sú hlúpi a pozrú sa na výsledky práce mňa a pána ministra hospodárstva,“ dodal. 

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024, 18:00

Nie je pravda, že Igor Matovič „nereagoval“. V skutočnosti zverejnil niekoľko statusov, v ktorých opakoval, že koaliční partneri využívajú nákup ruských vakcín Sputnik V a následnú tlačovku v Košiciach na politický boj, aj keď predstavitelia Za ľudí aj SaS opakovane deklarujú, že problémom nie sú vakcíny, ale spôsob vládnutia Igora Matoviča. Premiér zverejnil aj video. 

„Naši koaliční partneri tretí deň tvrdia, ako veľmi sme s Marekom zhrešili, keď sme malým-veľkým zázrakom dohodli dodávku 2 miliónov vakcín na Slovensko,“ konštatoval v jednom z príspevkov Igor Matovič.

„Áno, mnohým vysokopostaveným ľuďom v politike vyhovuje, aby tu zomieralo čo najviac ľudí a ľudia i ekonomika čo najviac trpeli. Riadia sa heslom – čím horšie na Slovensku, tým lepšie pre ich neúspešné strany, ktoré veľmi chceli vládnuť,“ napísal v inom statuse.  

Celkovo zverejnil premiér od stredy 16 príspevkov, väčšina sa týka vakcín. V jednom podkopol nohy ministrovi zahraničných vecí Ivanovi Korčokovi zo SaS a podporil radšej maďarského šéfa diplomacie. 

Igor Matovič
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Výrok: „Za seba a za naše hnutie – v pondelok 2 milióny vakcín Sputnika, v utorok 100-tisíc vakcín Pfizeru, potom 15-tisíc vakcín AstryZenecy.“

Sebe a strane OĽaNO Igor Matovič prisvojil úspech v súvislosti so získaním registrovaných vakcín z EÚ a nákup neregistrovanej vakcíny z Ruska. 

Stotisíc vakcín dostalo Slovensko od Európskej komisie v rámci SOS mechanizmu, ktorý umožňuje dodať Slovensku, Česku, ale aj Rakúsku ďalšie vakcíny. Nejde o iniciatívu hnutia OĽaNO ani jedného človeka – predsedu vlády. Navyše ide o vakcíny, ktoré Slovensko bude musieť v budúcnosti Európskej komisii vrátiť. Informuje o tom štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus na svojom facebookovom profile. 

Odporúčané
KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom KOMENTÁR: Nenazývajte Igora Matoviča psychiatrickým pacientom 25. septembra 2023, 11:30

Ani 15-tisíc vakcín AstraZenecy od Francúzov nie je darom pre OĽaNO, ale pre Slovensko. Súčasťou rokovaní bol aj štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus, ktorý je zároveň členom SaS. „Keďže som bol súčasťou komunikácie s našimi partnermi v EÚ, môžem potvrdiť, že Francúzsko sa prihováralo aj za to, aby sme dostali vopred 100-tisíc dávok vakcín,“ napísal Klus na Facebooku. 

Slovensko zatiaľ nemá ani 2 milióny vakcín Sputnika V, prišlo len prvých 200-tisíc, a nie je jasné, ako Rusko dokáže plniť svoje záväzky. Nedarí sa to však ani výrobcom zo Západu.

Výrok: „Iné vakcíny vítala pani prezidentka, vítala vakcínu Pfizeru...“

Premiér naďalej tvrdí, že jeho prítomnosť na pristávacej dráhe v Košiciach nebola vítaním vakcíny, bola to podľa neho „bežná tlačovka“ s cieľom propagovať očkovanie. 

V relácii Sobotné dialógy predseda vlády povedal, že kým jeho fotky z letiska neboli vítaním vakcíny, prezidentka očkovaciu látku od spoločnosti Pfizer privítala, keď sa dala zaočkovať. 

Prezidentku Zuzanu Čaputovú zaočkovali v ružinovskej nemocnici v Bratislave. Okrem prezidentky sa dali v rovnaký deň (27. decembra) zaočkovať aj viacerí predstavitelia vlády: ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), minister školstva Branislav Gröhling (SaS), minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina), minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina), ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) či minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO). Všetci s cieľom propagovať vakcináciu na Slovensku. 

Odporúčané
„Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť „Progresívne Slovensko má zajačie úmysly, Smer má aspoň odborníkov.“ Pýtali sme sa Slovákov v Sabinove, koho budú voliť 31. augusta 2023, 12:00

Hlava štátu nebola ani prvým zaočkovaným občanom Slovenska. Prvým zaočkovaným Slovákom bol lekár a odborník na tropickú medicínu Vladimír Krčméry. Vakcínu dostal v sobotu 26. decembra podvečer.

Prezidentka Zuzana Čaputová počas prvého očkovania proti ochoreniu covid-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v Ružinove 27. decembra 2020.
Prezidentka Zuzana Čaputová počas prvého očkovania proti ochoreniu covid-19 v Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v Ružinove 27. decembra 2020. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Výrok: „Ja som komunikoval všetky zlé opatrenia, ktoré ľuďom brali slobodu.

Predseda vlády Igor Matovič tvrdí, že je jediným premiérom z okolitých krajín, ktorý ľuďom oznamuje negatívne správy, a preto ho občania vnímajú horšie. „Nikto z okolitých premiérov nekomunikoval zlé opatrenia, ja som komunikoval všetky zlé opatrenia, ktoré ľuďom brali slobodu. Jasné, že ma potom kopa ľudí nenávidí...“

Nie je pravda, že by sa rakúsky kancelár Sebastian Kurz alebo český premiér Andrej Babiš vyhýbali komunikácii o negatívnych opatreniach. Obaja vystupujú na tlačových konferenciách po boku svojich ministrov zdravotníctva. 

Igor Matovič nie je jediný, kto na Slovensku komunikuje opatrenia. Aj keď vo väčšine prípadov naozaj bol na tlačových konferenciách po rokovaniach vlády alebo poradných orgánov, minimálne niekoľko zásadných tlačoviek vynechal – vrátane tej z 31. decembra 2020, keď na Slovensku vláda zaviedla prísny lockdown (zatvorené lyžiarske strediská, kostoly...) trvajúci do dnešného dňa.

Odporúčané
Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova Slovákov sme sa pýtali, koho budú voliť a koho určite nie. Toto sú odpovede obyvateľov Palárikova 18. júna 2023, 15:30

Chýbal aj na tlačovej konferencii 16. decembra 2020, keď sme sa dozvedeli, ako bude vyzerať režim počas Vianoc. Následne Matovič odmietal zasahovať do rozhodovania pri COVID automate; nechal ministrov, nech dohodnú podobu plošného testovania v ňom. Igor Matovič sa nezúčastňuje ani na pravidelných utorkových (predtým piatkových) tlačových konferenciách ministra zdravotníctva Krajčího, na ktorých informuje o aktuálnej epidemickej situácii a sprísňovaní/uvoľňovaní v okresoch podľa COVID automatu. 

Predseda vlády Igor Matovič v Sobotných dialógoch priznal, že urobil aj chyby, najmä v komunikácii. 

Výrok: „Kiná sa neotvárali.“

Kiná otvorili na návrh predsedu vlády spolu s divadlami a kostolmi 16. novembra 2020. „Predložil som návrh, aby sme od pondelka 16. novembra mohli otvoriť divadlá, kiná a kostoly maximálne do 50 % kapacity ich priestorov,“ uviedol predseda vlády v statuse na Facebooku ešte 13. novembra. V rovnakom čase neotvorila vláda školy. 

„Po zvážení všetkých za a proti som takýto súhlas konzília získal a som tomu veľmi rád, lebo ‚nielen z chleba je človek živý‘. Rovnako sa podarilo dostať do návrhu konzília otvorenie posiliek a plavární pre športové kluby, zatiaľ však maximálne do 6 ľudí ako pri iných ‚telovýchovných‘ prevádzkach,“ uviedol Igor Matovič. 

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vyhlásil, že návštevníci kultúrnych podujatí a bohoslužieb budú musieť sedieť buď v každom druhom rade, alebo šachovnicovo. Je pravda, že väčšina prevádzkovateľov kín nevyužila možnosť mať otvorené, pretože sa im to neoplatilo.

Výrok: „Povedal som inými slovami to, čo povedala Iveta Radičová.“

Igor Matovič nepriamo obvinil Richarda Sulíka zo smrti Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď hlasoval za pád vlády Ivety Radičovej spolu s eurovalom v roku 2012. Neskôr sa bránil tým, že povedal len to, čo povedala v minulosti expremiérka Iveta Radičová. Matoviča sa zastali aj Jaroslav Naď a Gábor Grendel, a tak Radičová na Facebooku situáciu vysvetlila. Jej slová sa v tom čase netýkali eurovalu, ale voľby generálneho prokurátora. 

Odporúčané
„Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji) „Nebudem voliť Fica ani jeho kamaráta. OĽaNO to malo ťažké“ (Anketa z dediny v Nitrianskom kraji) 29. mája 2023, 9:45

Radičová upozorňuje, že v roku 2018 povedala zhruba,  že „keby sa nám ten súboj v roku 2010 podarilo vyhrať, tak možno by tu dnes Janko Kuciak s Martinou boli“.

Jej presný výrok znel: „Je tragédiou Slovenskej republiky, že až smrť novinára otvorila ruky niektorým policajtom a viacerým vyšetrovateľom. A poviem veľmi vážnu vetu. Keby ten súboj v roku 2010 sa nám podarilo naozaj vyhrať, tak možno Janko Kuciak s Martinou by tu dnes boli." 

Matovič v diskusnej relácii v jednej vete povedal, že sa za výrok ospravedlňuje, a druhým dychom dodal, že má aj tak pravdu. „Ak to tak nie je, nemám problém povedať, že som sa pomýlil, ale jasné, že to tak je v kontexte...,“ pokračoval Matovič s tým, že neobviňuje Sulíka z vraždy Kuciaka. Vidí príčinnú súvislosť medzi spojeným hlasovaním o eurovale a vyslovení nedôvery Ivete Radičovej a tým, že sa do vlády dostal Robert Fico a ľudia ako Marian Kočner (obžalovaný z objednávky vraždy a oslobodený na prvom stupni) sa dostali k moci. „Kto to tam nechce vidieť, nevidí, kto to tam chce vidieť, vidí.“

Aj Igor Matovič hlasoval v roku 2012 za pád vlády. V sobotu tvrdil, že tak spravil preto, lebo bolo vopred rozhodnuté, a preto prišiel za svojimi poslancami a povedal im, aby hlasovali za vyslovenie nedôvery. „Na našich hlasoch vtedy nezáležalo,“ povedal Matovič. 

Matovič
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Výrok: „To, že Európska lieková agentúra spustila rolling review, znamená, že to je kvalitná vakcína...“

Premiér Igor Matovič v časti relácie bránil ruskú vakcínu a vyzdvihol odvahu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý podpisom povolil jej mimoriadne použitie aj napriek kritike koaličných partnerov, ktorí súhlasili s očkovaním látkou Sputnik V v prípade, že ju schváli Európska lieková agentúra alebo jej dá slovenský Štátny ústav pre kontrolu liečiv pozitívne hodnotenie. 

Európska lieková agentúra (EMA) zverejnila koncom týždňa informáciu, že začali proces priebežného hodnotenia (rolling review) vakcíny Sputnik V.

Ide o začatie procesu zrýchleného schválenia, nie však o priamu žiadosť o registráciu vakcíny. Až keď EMA dostane všetky dôležité dáta a výsledky laboratórnych a klinických štúdií, môže sa proces posunúť ďalej. V tejto fáze nie je isté, ako dlho bude proces trvať a ako sa skončí. EMA bude posudzovať dáta postupne a môže vyzývať výrobcu na ich doplnenie. „Keď bude mať žiadateľ k dispozícii dostatok údajov o kvalite, bezpečnosti a účinnosti, môže požiadať o registráciu,“ vysvetľuje ŠÚKL. Nie je pravda, že začatie rolling review súvisí s kvalitou vakcíny. 

Späť
Zdieľať
Diskusia