Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2021, 21:02
Čas čítania 2:10
Dominik Vetrák

Tip na hru: Little Nightmares je vynikajúca hororovka s napínavou atmosférou, ktorú si kúpiš už za pár eur

TECH TIP NA HRY
Uložiť Uložené

Dnes odporúčame 3 skvelé indie hry.

Pred týždňom sme ti odporučili hry od štúdia Supergiant Games na čele s vynikajúcim Hades, ktoré skončilo v našom výbere 10 najlepších hier za rok 2020 na 2. mieste. Dnes bude každá hra od iného štúdia, respektíve zastupuje celkom iný žáner.

Za názvom hry nájdeš platformy, pre ktoré hry vyšli, a taktiež súhrnné hodnotenie recenzií na Metacritic (MC). Ak nie je uvedené inak, tak všetky hry pre PS4 a Xbox One fungujú aj na next-gen verziách konzol – PS5 a Xbox Series X/S.

Odporúčané
Teórie o WandaVision: Kto je v skutočnosti Scarlet Witch, ako do toho zapadajú mutanti a uvidíme celkom iného Visiona? Teórie o WandaVision: Kto je v skutočnosti Scarlet Witch, ako do toho zapadajú mutanti a uvidíme celkom iného Visiona? 28. februára 2021, 10:28

1. Little Nightmares – PC, PS4, Xbox One, Stadia (MC: 83/100)

Little Nightmares je pozoruhodná hororová videohra od spoločnosti Tarsier Studios, v ktorej je hlavnou hrdinkou 9-ročná Six. Tá sa ocitne uväznená na záhadnej lodi plnej desivých a nebezpečných kreatúr. Six sa teda musí dostať z lode a vyhnúť sa všetkým nástrahám a nepriateľom. Kritici na hre vyzdvihovali hlavne bizarnú štylizáciu a silnú atmosféru ako z nočnej mory.

Ide o logickú hopsačku, takže budeš riešiť množstvo hádaniek a „zapeklitých“ situácií. Samozrejmosťou je množstvo skákania, lozenia a vyhýbania sa veľkým a najmä hladným príšerám. Len pred pár dňami navyše vyšiel aj druhý diel, ktorý recenzenti veľmi pochvaľujú.

2. Into the Breach – PC, Nintendo Switch (MC: 90/100)

Tu sa tvoja myseľ zapotí ešte viac. Budeš si to však užívať. Into the Breach je taktická, strategická hra od nezávislého štúdia Subset Games. Vyšla v roku 2018 a kúpiť si ju môžeš na Nintendo Switch a PC za necelých 15 eur. Hra je sem-tam v zľave za zlomok ceny, no neoľutuješ ani kúpu za plnú sumu. 

Into the Breach je nesmierne návyková. Hlavným cieľom titulu je poraziť mimozemských nepriateľov, a to vďaka strojom z budúcnosti. Na hernú mapku sa pozeráš zhora, kde vidíš „šachovnicové“ bojisko. Hýbeš sa na ňom s každým druhom robota inak, pričom po každom tvojom pohybe nasleduje pohyb a útok nepriateľa (ide o ťahové súboje). 

Odporúčané
10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 10 super hier, ktoré prejdeš do 5 hodín a stoja len niekoľko eur 29. apríla 2023, 12:30

Vopred tak musíš taktizovať a rozmýšľať, ako postupovať čo najlepšie. Ak niečo pobabreš, môžeš sa vrátiť o krok späť, no ak nehráš rozumne, ani to ti nepomôže. Za víťazstvá si môžeš odomykať ďalšie zručnosti a zbrane pre robotov. 

Hru určite prejdeš niekoľkokrát, keďže zakaždým sa zmenia podmienky a vzhľad mapiek. Čakajú ťa nové výzvy, môžeš skúsiť iné vylepšenia a robotov a zlepšovať svoju taktiku v náročnejších obťažnostiach. Hra má prepracovaný súbojový systém, na ktorý vplýva druh prostredia, roboti, zbrane či tvoje postavenie na mape. Tvorcovia FTL (Faster Than Light) vytvorili jednu z najlepších indie hier posledných rokov, tak jej určite daj šancu. 

3. Spiritfarer – PC, PS4, Xbox One, Nintendo Switch (MC: 82)

Nezávislá 2D hra od štúdia Thunder Lotus Games je v súčasnosti dostupná aj cez Game Pass, takže ak si službu predplácaš, môžeš si ju zahrať tam. 

Dohranie ti zaberie minimálne 20 hodín, pričom hrateľnosť sa postupne stáva repetitívnou. Sadíš ovocie a zeleninu, získavaš suroviny potrebné na výrobu a hľadáš rôzne vzácnejšie predmety. To všetko, aby si uspokojil duše dobrých ľudí a zvierat, ktoré prevážaš na svojej lodi.

Náplňou hry je totiž poskytnutie pomoci a splnenie posledných želaní mŕtvych bytostí predtým, ako sa budú cítiť pripravení „ísť ďalej“. Čím viac ich prijmeš na svoju loď, tým viac priestoru budeš potrebovať. Postupne si ju musíš vylepšiť a rovnako aj svoje schopnosti, aby si mohol skúmať ostrovy.

Odporúčané
Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to Dáme ti tipy na 5 mobilných hier zadarmo, ktoré stoja za to 15. januára 2023, 12:30

Hra je rozhodne príliš dlhá a plavba medzi ostrovmi je únavne zdĺhavá. Ak však Spiritfarer odpustíš repetitívnu hrateľnosť, čaká ťa magický príbeh, emotívne príbehy bytostí a nádherný výtvarný dizajn. 

Späť
Zdieľať
Diskusia