Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2021, 10:30
Čas čítania 6:04
Adam Novosad

Šéf Infosecurity: Rusi zaklamali, že Sputnik už na Slovensku posúdili experti. Matovič nás posunul k Orbánovmu Maďarsku (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI IGOR MATOVIČ MAREK KRAJČÍ RUSKO SLOVENSKO SPUTNIK SPUTNIK V VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Nákup ruskej vakcíny Sputnik nevyslal dobrý signál smerom k európskym partnerom Slovenska, hovorí šéfredaktor Infosecurity.sk Matej Spišák.

Igor Matovič potajomky vyrokoval s Ruskom nákup 2 miliónov vakcín Sputnik, na chvíľu tému poslal do úzadia a potom v tajnosti podpísal zmluvu a poslal do Moskvy vojenské lietadlá. „Týmto nákupom ruskej vakcíny sme sa, aj keď len veľmi pomaly, mierne priblížili k štátu ako Maďarsko Viktora Orbána,“ hodnotí tento krok šéfredaktor Infosecurity.sk a odborník na dezinformácie a propagandu Matej Spišák

Odporúčané
Na Slovensko dorazila prvá dodávka vakcín Sputnik V. Matovič povedal, že by nemal problém zaočkovať sa ním Na Slovensko dorazila prvá dodávka vakcín Sputnik V. Matovič povedal, že by nemal problém zaočkovať sa ním 1. marca 2021, 17:55

V reakcii na nákup vakcíny Sputnik sme sa odborníka na propagandu pýtali, čo s reputáciou Slovenska vo svete narobí vysmiaty Matovič, ktorý pózoval pred vojenským lietadlom s veľkými nápismi Sputnik, prečo ide o obrovské víťazstvo ruskej propagandy a či by sa on sám dal Sputnikom zaočkovať, keby v najbližších týždňoch dostal takúto šancu. 

O hybridnej vojne Ruskej federácie voči členským štátom Európskej únie sa píše pravidelne, ale bežný človek možno netuší, akú stratégiu a taktiku môžu subjekty ako Rusko zneužívať v časoch, keď ho samotná Bezpečnostná stratégia SR označuje za „hlavnú výzvu pre bezpečnosť nášho euroatlantického priestoru“.

Matej Spišák preto vysvetľuje, čo konkrétne je cieľom Ruska na Slovensku, ale aj v rámci Európskej únie počas pandémie koronavírusu, ktorú ani samotná Ruská federácia nezvláda ukážkovo, nestíha očkovať vlastných občanov, ale do sveta posiela takéto dodávky, ktoré potom vykresľuje ako záchranu zlyhávajúceho Západu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako je možné, že Igor Matovič potajomky nakúpil Sputnik a obišiel partnerov.
  • Čo spôsobí, že Matovič urobil z dodávky Sputnika divadlo na letisku.
  • Prečo Slovensko podpisovalo zmluvu s Ruskom v tajnosti. 
  • Aký je cieľ ruskej propagandy na Slovensku pomocou vakcíny Sputnik.
  • Prečo Rusko zatiaľ stále nechce zaregistrovať Sputnik v Európskej únii.
  • Či nás Igor Matovič priblížil k štátom ako Orbánovo Maďarsko.
  • Ako Spišák reaguje na argument, že treba zachraňovať životy bez geopolitiky.
  • Čo spôsobí, že Matovič obišiel celé ministerstvo zahraničných vecí.
  • Či by sa Spišák dal zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik.

Šéf Infosecurity: Matovič nás nákupom Sputnika priblížil k Orbánovmu Maďarsku. Spojenci vidia, že ich v kríze obídeme (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Matej Spišák

Igor Matovič s Marekom Krajčím napokon Sputnik aj tak potajomky kúpili. Do Moskvy poslali vojenské lietadlo, v tajnosti podpísali zmluvu a potom pózovali na letisku. Takto má prebiehať nákup vakcín počas pandémie?

Rozhodne išlo o neštandardný a netransparentný spôsob nákupu vakcín. Zvláštny je už len fakt, že premiér Matovič šiel na letisko, aby tam vítal vakcínu z Ruska, ktorá ani nie je registrovaná v Európskej únii. Pri ostatných vakcínach sa to nedialo.

Nezvyčajný bol aj samotný nákup, ktorý prebiehal tak, že o vakcínach Igor Matovič a Marek Krajčí rokovali priamo so zástupcami Ruskej federácie. Úplne tým obišli naše ministerstvo zahraničných vecí, ktoré o rokovaniach nemalo žiadnu vedomosť.

Je bežné, že taká dôležitá zmluva sa podpisuje v tajnosti? 

Igor Matovič na tlačovej konferencii tvrdil, že zmluva bola podpísaná v sobotu, ale nikto o žiadnej zmluve v posledných dňoch nič nevedel. Odkedy sa spustila vlna kritiky od rôznych odborníkov či členov vlády, na krátky čas táto téma z Matovičovej agendy vypadla a niektorí ľudia by si mohli myslieť, že od nej upustil. Ako sme zistili, tak neupustil a namiesto toho potajomky rokoval s Rusmi o nákupe 2 miliónov vakcín. Nejde o štandardný postup, ale o spôsob vybavovania nákupu, ktorému chýba akákoľvek transparentnosť. 

Často sa hovorí, že Rusko s nami hrá propagandistickú hru, pomáha šíriť dezinformácie a Sputnik je jeho geopolitická zbraň. Čo si pod tým má bežný človek predstaviť?

V tomto prípade chce Rusko dosiahnuť svoje geopolitické ciele spôsobom, ktorý nie je vojenský. Teraz na dosahovanie cieľov používa práve vakcínu Sputnik a sprievodnú propagandu okolo nej. Rusko sa vo všeobecnosti dlhodobo snaží rôznymi spôsobmi narúšať súdržnosť Európskej únie, čo sa tentoraz prejavilo na rozhodnutí nepožiadať o registráciu vakcíny v Európskej únii. Aj tento krok musí mať svoje dôvody.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

A tie dôvody sú aké? 

Prvý z dôvodov môže byť ten, že Rusi sa boja, či by vakcína schvaľovaním Európskou liekovou agentúrou prešla. Je to síce pravdepodobné, ale keby náhodou neprešla, išlo by o obrovskú prehru, keďže Rusi svoj Sputnik predávajú do sveta aj ním, samozrejme, očkujú doma. Zaujímavé je, že podľa nedávneho prieskumu v Rusku nie je medzi obyvateľstvom ochota dať sa očkovať Sputnikom nijak vysoká.

Druhým dôvodom, prečo sa Rusi nehrnú do registrácie vakcíny Sputnik, môže byť snaha narušiť súdržnosť štátov v Európskej únii. Všetky ostatné vakcíny boli nakupované jednotným mechanizmom Európskej únie, ale aby Rusko naštrbilo európsku jednotu a mohlo sa postaviť do pozície záchrancu Európy v katastrofickej situácii, tak si vakcínu nedá zaregistrovať pre všetky štáty, ale povyberá si viaceré z nich, ktoré budú ochotné obísť spoločné mechanizmy aj jednotu a Sputnik schváliť po vlastnej osi.

Sputnik v Európskej únii používajú len naši južní susedia. 

Zatiaľ jediný štát, ktorý v rámci Európskej únie očkuje ruským Sputnikom, je práve Orbánovo Maďarsko. A Maďarsko sa proti postojom Únie stavia pomerne často. Týmto nákupom ruskej vakcíny sme sa, aj keď len veľmi pomaly, mierne priblížili k štátu ako Maďarsko Viktora Orbána. Je to taký signál od nás smerom k európskym partnerom, že v prípade krízy pokojne obídeme spoločné mechanizmy a obrátime sa na Rusko, o ktorom Matovič hovoril ako o stabilnom partnerovi.

Transport vakcíny Sputnik V na košickom letisku.
Transport vakcíny Sputnik V na košickom letisku. Zdroj: TASR/František Iván

Argument Igora Matoviča či časti verejnosti je ten, že ruskými a sovietskymi vakcínami sme predsa boli očkovaní desiatky rokov a nič sa nám nestalo. A hlavne podľa neho teraz netreba myslieť na geopolitiku, ale zachraňovať životy. Nie sú teda životy dôležitejšie ako obvinenia z propagandy?

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95410 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako Spišák reaguje na argument, že treba zachraňovať životy bez geopolitiky.
  • Prečo nestačí argument, že sovietske vakcíny nás zachraňovali dlhé roky.
  • Či nás Igor Matovič priblížil k štátom ako Orbánovo Maďarsko.
  • Aký vplyv mohol mať Andrej Danko na rokovanie o zmluve na Sputnik.
  • Prečo podľa Spišáka nikto ruskú vakcínu neodmieta len preto, že je ruská.
  • Čo spôsobí, že Matovič obišiel celé ministerstvo zahraničných vecí.
  • Či by sa Spišák dal zaočkovať ruskou vakcínou Sputnik.
Späť
Zdieľať
Diskusia