Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. marca 2021, 9:30
Čas čítania 11:20
Tímea Krauszová

Až 80 % Slovákov nemá finančnú rezervu ani na 3 mesiace. Prekvapilo ma to, napísala som teda knihu s praktickými radami (Rozhovor)

REFRESHER FINANCIE KRYPTOMENY PENIAZE
Uložiť Uložené

Martina Valachová napísala knihu o tom, ako si lepšie spravovať peniaze. Prvotným motívom bola nepripravenosť Slovákov na koronakrízu – vďaka jej radám by sa ti už nemalo stať, že nebudeš mať železnú rezervu.

Martina Valachová sa na začiatku svojej kariéry venovala financiám, dnes podniká v oblasti marketingu a so svojím tímom koučov a poradcov sa venuje kariérnemu poradenstvu pre „ľudí v najlepších rokoch“, teda starších ako 40 rokov. K tej poslednej aktivite sa dostala po tom, čo sa ako takmer 50-ročná na pohovore dozvedela, že je vraj stará. Teraz pomáha takým ľuďom nájsť si prácu alebo začať podnikať.


Počas pandémie vydala knihu Kam miznú vaše peniaze, kde sa delí o finančné rady, ktoré sme akosi prestali počúvať. Hovorí, že ak netušíš, koľko máš peňazí na účte týždeň pred výplatou, tak ich máš zrejme dostatok, pretože o nich nemusíš premýšľať. Rozprávali sme sa s ňou o vzniku knihy, ale aj o praktických radách do života, aby sa už nikdy nemuselo zopakovať, že ťa nejaký koronavírus (či nebodaj iný vírus) zaskočí nepripraveného. 

Martina Valachová
Martina Valachová Zdroj: Gabriela Teplická


Pre koho je vaša kniha predovšetkým určená?

Knihu som pôvodne písala najmä pre rodiny, čiže ľudí vo veku zhruba 35 – 40 rokov, ktorí už majú vytvorené svoje rutiny. Majú už aj svoje „istoty“, teda hypotéku, lízing, deti, ktoré chodia na krúžky, a dostali sa do nejakého bludného kruhu.


Čo som však vôbec nečakala, je, že sa mi budú ozývať mladí ľudia vo veku 25 – 30 rokov, že si moju knihu kúpili. Píšu mi dievčatá na Instagrame, ktoré po knihe siahli. Dokonca sa mi ozvala mamička, ktorá sa o mojej knihe dozvedela od svojej dcéry a kúpila si ju tiež.


Zbohatne človek po jej prečítaní?

Nie. (smiech) Kníh o tom, ako byť bohatý, bolo napísaných niekoľko desiatok, ak nie až stoviek. V každej rodine, kde som bola, som nejakú knihu o tom, ako byť bohatý, našla. Napriek tomu väčšina ľudí na svete bohatá nie je. Tak asi sa niekde stala chyba.


No kniha ľuďom pomôže uvidieť možnosti, ktoré s tými peniazmi prichádzajú, a ak sú rozumní, začnú platiť najskôr sebe.


Koľko by sme si takto podľa vás mali platiť?

Najlepšie bude, keď si z každého príjmu, ktorý vám príde – a je jedno, či to je výplata, alebo zaplatená faktúra pre živnostníkov –, odložíte aspoň desať percent. Keď si vybudujete tento návyk, budete si môcť vytvoriť rezervu.

Odporúčané
Podnájom je bez záväzkov, no vyhadzovanie peňazí. Na hypotéku potrebujú úspory, ktoré nemajú. Ako riešia bývanie mladí ľudia Podnájom je bez záväzkov, no vyhadzovanie peňazí. Na hypotéku potrebujú úspory, ktoré nemajú. Ako riešia bývanie mladí ľudia 12. decembra 2020, 14:28


Akú veľkú rezervu odporúčate ľuďom mať?

Minimálne na šesť mesiacov života, pre živnostníkov na 9 až 12 mesiacov na pokrytie všetkých základných potrieb. Im sa môže veľmi ľahko stať, že im niekto nezaplatí, byť na voľnej nohe je riskantnejšie. 

Len prechodom k inému operátorovi som ušetrila 600 eur ročne za tri paušály v rodine.


Takže budem sa mať lepšie, keď si najskôr vytvorím rezervu na pol roka až na rok. A čo potom?

Cieľom života nie je budovať nekonečnú rezervu. Ale keď si ju vybudujete a pokračujete v šetrení ďalej, z ďalšej rezervy už môžete priebežne aj míňať a v malých krokoch investovať alebo vkladať financie do tretieho piliera, aby pre vás peniaze pracovali. Každý to môže urobiť podľa seba a ideálne so svojím finančným poradcom. Kniha vás len naučí zastabilizovať sa.


Nechcem mudrovať a nikoho poučovať, nechcem ani, aby ľudia začali nemiestne šetriť. Je to skôr o tom, že sa nám často stáva, že si myslíme, čo všetko ešte v živote „potrebujeme“. Ale my si zamieňame to, čo potrebujeme, s tým, čo chceme. Potom si zháňame druhú aj tretiu prácu, aby sme to všetko dokázali zaplatiť. Výsledkom je, že ľudia vyhárajú už okolo tridsaťpäťky, lebo to nedávajú. 

Martina Valachová, Kam miznú vaše peniaze
Zdroj: archív MV


Dobre, predstavme si, že sme teraz nakopli našich čitateľov. Chytili do ruky mobil, otvorili kalkulačku a vypočítali si, ako by mala ich životná rezerva vyzerať. Nemajú ju. Kde majú začať? Predsa len sa mnohí pozerajú na tisíce a tisíce eur, tá suma môže ľudí aj desiť.

Keď hovoríme o bežnej rodine s príjmom dohromady 2 400 eur, a nie sú to živnostníci, mesačne by si mali odkladať aspoň 240 eur. To je tých 10 %, ktoré by mali najprv zaplatiť sebe. Keď to budú robiť rok, „zarobia“ si približne na mesiac svojich výdavkov. Preto je dobré pozrieť sa na to, kde im tie peniaze odchádzajú, aby si vedeli odložiť viac ako 10 %.


Ak však nehovoríme o rodine, ale o mladších slobodných ľuďoch, možno si naozaj horko-ťažko dovolia tých desať percent.

Dôležité je začať a nepozerať sa na to tak, že „preboha, to mi bude trvať až šesť rokov?“. Ak nezačnem, nebudem tam nikdy. Najmä mladí ľudia však majú predstavu, že potrebujú všetky novinky a hneď. Veci robia často naopak, najprv si kúpia to, čo chcú, a potom sa chytajú za hlavu, ako zaplatiť to, čo potrebujú.

Odporúčané
Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé?       Rus rozdáva ľuďom na ulici státisíce dolárov. Aký motív má záhadný Mr. Thank You a sú bankovky pravé? 27. marca 2024, 9:30

Môže sa stať, že v práci dostanú blbého šéfa a nebudú môcť dať výpoveď, pretože nemajú rezervu. Zdravé hospodárenie závisí od možností každého jedného človeka, no treba si zrekapitulovať svoje peniaze, aby sme zistili, kam nám utekajú.


Knihu ste neplánovane vydali uprostred pandémie. Tá okrem iného odhalila, že množstvo ľudí – podľa NBS až 80 % Slovákov – nemalo vytvorenú rezervu ani len na tri mesiace. Ako ste na tom boli vy? Mali ste dosť peňazí?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95275 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako zvládla z finančnej stránky pandémiu
  • Čo robiť, ak si si minul železnú rezervu počas koronakrízy
  • Ako ti môžu pomôcť odborníci ušetriť ešte viac peňazí
  • Kam všade je možné, že ti utekajú stovky eur celkom zbytočne 
Späť
Zdieľať
Diskusia