Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Článok už nie je dostupný cez tento odkaz. Počet bezplatných prečítaní na tomto odkaze bol vyčerpaný. Pre dočítanie článku si predplať REFRESHER+
2. marca 2021, 16:41
Čas čítania 5:49
Jakub Paulík

Mladý zdravý vojak zomrel za čudných okolností v karanténnom centre na covid-19. Podľa úradov si za smrť môže sám, povedala vdova

Mladý zdravý vojak zomrel za čudných okolností v karanténnom centre na covid-19. Podľa úradov si za smrť môže sám, povedala vdova
Zdroj: FB Vojenská podporná nadácia
ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Rotný Kemláge zanechal po sebe dve deti a manželku.

Rotný Juraj Kemláge slúžil v Ozbrojených silách Slovenskej republiky 15 rokov a bol vojakom Ženijného práporu v Seredi. Deň pred 36. narodeninami, 29. decembra, zomrel v karanténnom centre v Lešti. Po jeho smrti zostala zronená rodina a viaceré nezodpovedané otázky.

Vdova po Jurajovi, 34-ročná Dana Kemláge, sa teraz musí postarať o 3-ročného chlapca Lukáša a takmer polročného Filipa bez svojho manžela Juraja, ktorý nečakane v decembri minulého roku podľahol ochoreniu COVID-19.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy na vojenskom cvičení zistili, že sa medzi nimi nachádza infikovaný vojak
  • Prečo chcel Juraj Kemláge zostať v karanténnom centre
  • Čím ho liečili
  • Čo sa dozvedela vdova zosnulého Juraja Kemlágeho od jeho doktorky
  • Z akého dôvodu ho nakoniec 24. decembra nepreviezli do nemocnice
Juraj Kemláge
Juraj Kemláge Zdroj: FB/Juraj Kemláge

Nakazený vojak na školení

Podľa Dany Kemláge sa jej manžel v polovici decembra 2020 zúčastnil v Martine na školení, ktoré bolo prípravou na misiu v Bosne a Hercegovine. Priamo na školení však 16. decembra testami odhalili, že medzi účastníkmi sa nachádza osoba pozitívna na COVID-19. Infikovaného človeka poslali preč, ale školenie neprerušili, s tým, že ostatných ľudí otestovali až 18. decembra.

Odporúčané
Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) Odborník na epidemiológiu: Keď sa nenakazíš na Pohode, nakazíš sa na druhý deň v električke. Na lockdowny nevidím dôvod (Rozhovor) 9. júla 2022, 14:30

Nedozvedela som sa, prečo školenie nebolo zrušené hneď 16. decembra 2020, keď sa u jedného zúčastneného vojaka potvrdil covid. Snažím sa to zistiť, pretože je to trestné. Naďalej nechali šíriť nákazlivú ľudskú chorobu. Nikoho neposlali do preventívnej karantény a školenie pokračovalo až do 18. decembra 2020. V tento deň testovali ostatných vojakov a môj manžel vyšiel ako pozitívny,“ hovorí Dana Kemláge pre REFRESHER.

Ministerstvo obrany na výhrady vdovy reaguje s tým, že postupovali v súlade s predpismi.„Vzhľadom na nasadenie príslušníkov OS SR na plnenie zákonom stanovených úloh, ako aj na boj s pandémiou nerušíme cvičenia pri identifikácii jednotlivých infikovaných účastníkov,“ uviedol León Zázrivý z tlačového oddelenia MO SR. Odkazoval pritom na opatrenia vyplývajúce z vyhlášky hlavného hygienika SR, ako aj z nadväzujúcich nariadení Vojenského úradu hygieny a epidemiológie.

Školenie teda prebiehalo ďalej a nákaza sa tam mohla šíriť. Keď sa 18. decembra Juraj Kemláge dozvedel, že koronavírusom sa nakazil aj on, rozhodol sa zostať v karanténnom centre v Lešti, aby neohrozil svoju rodinu.

S tou sa už však nestretol. Podľa jeho manželky necítil v ten deň na sebe ešte žiadne príznaky. Deň nato sa jej už však v telefóne sťažoval na vysoké teploty, bolesti hlavy a svalstva. Podľa jej slov manžela liečili Ibalginom, Paralenom, vitamínmi C a D a zinkom. Vysoké teploty od 38,6 do 39,5 stupňa Celzia u pacienta však stále neklesali.

Odporúčané
Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy Rozhovor: Slovenská mafia na juhu zavraždila 150 až 200 ľudí. Gangstri sa zdravili s políciou a znásilňovali ženy 1. februára 2021, 15:30

Doktorka infikovaného vojaka nevidela

V lekárskej správe z 23. decembra mala jeho doktorka uviesť, že mu nemôže predpísať antibiotiká, lebo nemá e-recept. Pacientovi odporučila studenú sprchu a studené zábaly. „Len neviem, ako si to mal robiť, keď bol nevládny a nevládal prejsť ani na toaletu,“ konštatuje Dana Kemláge.

Keď sa manželka zosnulého vojaka skontaktovala s jeho doktorkou, mala jej povedať, že s pacientom nebola v osobnom kontakte a od 23. decembra Juraja Kemlágeho ošetroval už iný lekár. „Doktorka, ktorá slúžila od 19. decembra do 23. decembra 2020, mi povedala, že s ním v priamom kontakte nebola. Neviem však, či ho videli doktori, ktorí slúžili po nej,“ tvrdí.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 95238 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo si musel Juraj Kemláge u svojej všeobecnej lekárky vybavovať antibiotiká
  • V čom sa verzia, ktorú povedal manželke Juraj Kemláge, nezhoduje s tvrdeniami kompetentných
  • Kedy bol naposledy Juraj Kemláge vyšetrený
  • Kto podľa Dany Kemláge pochybil
  • Aký bol zdravotný stav Juraja Kemlágeho pred nakazením covidom
Späť
Zdieľať
Diskusia