Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2021, 9:30
Čas čítania 15:03
Viktor Kniš

Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor)

Šéfredaktor Aktuality.sk: Vláda Matoviča a Fica sa nedá porovnávať, nie je to iná liga, ale iný šport (Rozhovor)
Zdroj: Branislav Waclav/Aktuality.sk
REFRESHER VRAŽDA JÁNA KUCIAKA
Uložiť Uložené

Peter Bárdy je šéfredaktorom portálu Aktuality.sk, kde pracoval aj investigatívny redaktor Ján Kuciak. V rozhovore sme si pripomenuli dôležité výročie a porozprávali sme sa o vlne zatýkania aj práci novinárov na Slovensku.

Dnes uplynuli tri roky od úkladnej vraždy Jána Kuciaka, ktorého ako investigatívneho novinára zavraždili kvôli jeho práci. Kým vykonávatelia popravy už svoje rozsudky poznajú, možného objednávateľa Mariana Kočnera prvostupňový súd oslobodil. 

„Je správne, že súd rozhoduje nezávisle, nestranne a odborne, ale nebráni to tomu, aby sme boli smutní, sklamaní a nahnevaní,“ komentuje rozhodnutie šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. 

Odporúčané
Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) 2. novembra 2020, 15:02

Podľa Petra Bárdyho určujú postavenie novinárov v spoločnosti hlavne politici. „Fico s Kaliňákom výrazným spôsobom prispeli k tomu, aby novinárske povolanie bolo na Slovensku dehonestované a neurobili nič preto, aby novinárov chránili,“ upozorňuje s tým, že ani za vlády Igora Matoviča sa postavenie médií nezlepšilo. Na druhej strane, novinári dnes môžu vykonávať svoju prácu slobodne. 

Šéfredaktor portálu s najväčším investigatívnym tímom na Slovensku, ktorého členom bol aj Ján Kuciak, si myslí, že vláda Igora Matoviča môže vydržať 4 roky. „Má ešte šancu ukázať svoje najväčšie highlighty v budúcnosti a “rehabilitovať sa”,“ uvádza Bárdy pre Refresher.

S vládami Fica podľa neho nemôžeme Matoviča vôbec porovnávať. „Nie sú to dve odlišné ligy, ale dva odlišné športy,“ upresnil.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo sme dnes svedkami obrovskej vlny zatýkania bývalých vysokopostavených funkcionárov a oligarchov
  • Či má vplyv na zatýkanie práca investigatívnych novinárov
  • Ako vníma Peter Bárdy správanie novinárov na sociálnych sieťach a aké reakcie považuje za prehnané
  • Prečo je podľa šéfredaktora portálu Aktuality.sk dobré, že plán s vládnymi novinami nevyšiel
  • Ako komentuje prvostupňový rozsudok v prípade vraždy Jána a Martiny, a prečo nedokáže byť objektívny pri jeho hodnotení

Aká je dnes nálada u vás v redakcii? Ak zohľadníme pandémiu aj aktuálnu vlnu zatýkania.

Atmosféru najviac ovplyvnilo, že skoro všetci pracujeme z domu. Chýba nám sociálna interakcia, keďže sme na seba dosť naviazaní. Nie sme veľká redakcia, tým pádom viacerí kolegovia, prirodzene, spolupracujú navzájom medzi sebou.


Dátový analytik môže pracovať na texte s ekonomickým redaktorom alebo politickým redaktorom. Alebo politický redaktor, ktorý vie robiť s dátami, pomáha investigatívcom. Pandémia nám výrazne komplikuje situáciu. 

Odporúčané
Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) Marek Vagovič: Fico vraj momentálne nepije a znovu cvičí, aby bol vo forme. Bude ju potrebovať (Rozhovor) 2. novembra 2020, 15:02


Sú to skoro tri roky, odkedy zavraždili vášho kolegu a jeho snúbenicu.

Samozrejme, je to pre nás špecifický čas aj s blížiacim sa výročím vraždy Jána a Martiny. Viac ako inokedy počas uplynulého roku uvažujeme nad tým, ako si Jána a Martinu na tretie výročie pripomenúť, uctiť. Aby sa na nich nezabudlo. Na to, prečo ich zavraždili. Zároveň bilancujeme, čo sme urobili preto, aby sme boli čo najlepší.


Vy osobne sa máte ako?

Som nešťastný z toho, že nemôžem byť s kolegami a vidím množstvo chýb, ktoré vznikajú pri dištančnom manažovaní. Súkromne je to asi fajn. 


Keď ste pred rokmi čítali texty svojich kolegov o známych kauzách, počítali ste s tým, že raz uvidíte hlavných aktérov v putách?

Neuvažujem tak, či by témy, ktoré prinášame, mali viesť k zatýkaniu ľudí. Skôr sa snažíme priniesť všetky relevantné a overené informácie. Zvyšok nechávame na orgány činné v trestnom konaní. Je na nich, či ich ešte verifikujú a využijú.


A toto sa deje? 

Vedeli sme, že OČTK dávajú ruky preč od toho, čo robil Jano Kuciak. Veľa týždňov po sebe sme prinášali množstvo pre nás dôležitých a vážnych zistení a nič sa nedialo, čo bolo pre nás, ale aj príčetných prokurátorov, frustrujúce.

Odporúčané
Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty Ľudia konšpirujú, že som zabil svoju mamu. Aj my máme svojho Kočnera, vraví syn zavraždenej novinárky z Malty 25. februára 2023, 16:30

Opatrní boli aj policajti, o ktorých sme vedeli, že sú “čistí” a ide im o spravodlivosť. Báli sa priniesť niektoré zo zistení, lebo v tom lepšom prípade hrozilo, že im to šéf stopne. Alebo že ich budú disciplinárne šikanovať. V tom čase sme nemali veľké oči.

Peter Bárdy
Zdroj: Branislav Waclav/Aktuality.sk


Kde sa stala zmena?

Vidím to ako dôsledok mnohých okolností, ale hlavne som nesmierne rád, že všetci kvalitní vyšetrovatelia, operatívci, prokurátori a sudcovia nie sú negatívne limitovaní nadriadenými. Môžu robiť svoju prácu tak, ako ju robiť chcú a ako sa robiť má. 

Teraz je populárna otázka, prečo sa môžu tieto zatýkania vlastne diať. Je to preto, že je vo vláde Igor Matovič alebo preto, že tam nie je Robert Fico?

Skôr si myslím, že je to preto, lebo tam nie je Robert Fico. Aby sme to nezjednodušili len na zatýkanie – vyšetrovanie závažných trestných činov, ktoré súvisia aj s korupciou politikov alebo ich nominantov – je súvislá vec, ktorá sa deje od roku 2018, resp. 2019. Neobjavil to žiadny politik vo februári 2020.

Je to aj vďaka tomu, že tam nie sú politickí nominanti, ktorí marili a ovplyvňovali vyšetrovanie, čo sa ukazuje aj vo výpovediach spolupracujúcich svedkov alebo to vyplýva z dôkazov napríklad v kauze Judáš. Tieto kauzy sa  vyšetrujú, odhliadnuc od toho, kto je vo vláde. A to je dobrá správa. Tak by to malo byť.


Vnímate, že niektoré z aktuálnych vyšetrovaní sa dejú aj na základe vašich článkov? 

Bol by som asi veľmi namyslený, keby som povedal, že naša robota siaha až takto ďaleko. Verím, že to, čo zverejníme, je presné a užitočné. Niektoré veci s tým môžu súvisieť, ale nechcem byť konkrétny. Úlohou novinárov nie je chváliť sa tým, čo urobili a koho zatvorili na základe ich práce. Žurnalistiku sa snažíme robiť vo verejnom záujme, nie v záujme vlastnej propagácie.


Ale napríklad pánovi Haščákovi skomplikoval Marek Vagovič život textami o údajnom obchodovaní s nahrávkou Gorily. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94972 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo Aktuality neriešia, či ich investigatívne články môžu mať vplyv na vyšetrovanie živých prípadov
  • Či je v poriadku, keď novinári zdieľajú fotky zo zásahov polície, na ktorých sú prítomní
  • Prečo majú politici veľký vplyv na postavenie novinárov v spoločnosti
  • Ako si Pete Bardy održuje odstup a objektivitu pri písaní politických komentárov, v rámci ktorých kritizuje aj Igora Matoviča
  • Či si myslí, že raz budú mať investigatívny portál Aktuality menej práce s informovaním o korupcii
  • Ako komentuje prvostupňový rozsudok v prípade vraždy Jána a Martiny, a prečo nedokáže byť objektívny pri jeho hodnotení
Domov
Zdieľať
Diskusia