Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. februára 2021, 16:01
Čas čítania 0:56
Adam Novosad

Nemci obvinili 95-ročnú sekretárku nacistického koncentračného tábora. Napomáhať mala vraždeniu viac ako 10-tisíc ľudí

NEWS
Uložiť Uložené

Starenku dostihla spravodlivosť, ale súdiť ju bude súd pre mladistvých.

Spravodlivosti neujdeš ani na sklonku života. Nemecká prokuratúra obvinila 95-ročnú ženu z toho, že počas druhej svetovej vojny napomáhala masovému vraždeniu osôb uväznených v koncentračnom tábore na severe vtedajšej Tretej ríše. Žena identifikovaná ako Irmgard F. pôsobila ako sekretárka šéfa tábora Stutthof, kde podľa dobových záznamov zomrelo viac ako 65-tisíc väzňov, informuje BBC.

Koncentračný tábor Stutthof sa nachádzal na severe dnešného Poľska neďaleko mesta Gdaňsk. Vznikol v roku 1939 krátko po začiatku vojny a napokon v ňom vybudovali aj plynové komory, kde vraždili tisícky ľudí. Napokon ho v roku 1945 oslobodila postupujúca Červená armáda.

Nemci obvinili 95-ročnú sekretárku nacistického koncentračného tábora. Napomáhať mala vraždeniu viac ako 10-tisíc ľudí
Zdroj: Pixabay

Zatiaľ nie je jasné, či dôchodkyňa pôjde pred súd, pretože súdny systém bude musieť brať ohľad na jej vysoký vek a zdravotný stav. Ak by sa aj pred súd postavila, čelila by tribunálu pre mladistvých, pretože v čase páchania zločinov, z ktorých je obvinená, mala menej ako 21 rokov. Jej obvinenia pritom zahŕňajú napomáhanie k vražde vo viac ako 10-tisíc prípadoch ľudí uväznených v tábore.

Odporúčané
Policajti zhabali Bitcoin za 50 miliónov eur, ale vlastník peňaženky im odmieta prezradiť heslo Policajti zhabali Bitcoin za 50 miliónov eur, ale vlastník peňaženky im odmieta prezradiť heslo 7. februára 2021, 9:24

Samotná sekretárka podľa svojich slov nevedela, že sa v tábore ľudia vyvražďujú a používajú sa na to plynové komory. Terčom vyšetrovania sa stala už v roku 2016, keď prokurátori narazili na záznamy z koncentračného tábora. Vyšetrovanie a obvinenie žien, ktoré často pôsobili ako sekretárky pre vedúcich predstaviteľov táborov, doteraz bývalo zriedkavé.

Podľa prokuratúry sa Irmgard F. previnila tým, že asistovala osobám zodpovedným za systematické vyvražďovanie nielen židovských väzňov, ale aj zajatých poľských partizánov či vojenských zajatcov zo Sovietskeho zväzu ako zapisovateľka a sekretárka veliteľa. Veliteľ Paul Werner Hoppe dostal za svoje zločiny za vojny 9-ročný trest v roku 1957.

Domov
Zdieľať
Diskusia