Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. februára 2021, 14:30
Čas čítania 10:42
Adam Novosad

Vlastného vraha nachytal na novičoku v boxerkách. Alexej Navaľnyj spôsobuje Vladimirovi Putinovi čoraz väčšie vrásky na čele

POLITIKA ALEXEJ NAVAĽNYJ POLITIKA RUSKO VÄZENIE VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Alexej Navaľnyj sa v polke januára vrátil domov do Moskvy, kde ho zatkli a teraz odsúdili na tri a pol roka väzenia. Napriek pokusu o vraždu novičokom však svoj boj proti Vladimirovi Putinovi nevzdáva.

Vladimir Putin ho odmieta volať menom. Aj keď sa k nemu musel vyjadrovať už mnohokrát, nikdy na verejnosti nevyslovil meno Alexej Navaľnyj a zrejme to tak aj zostane.

Odporúčané
Palác pre Vladimira Putina za miliardu eur? Je to ako štát v štáte, hovorí Alexej Navaľnyj a vysvetľuje, kto vraj stavbu zaplatil Palác pre Vladimira Putina za miliardu eur? Je to ako štát v štáte, hovorí Alexej Navaľnyj a vysvetľuje, kto vraj stavbu zaplatil 23. januára 2021, 12:24

Ruský prezident jedného zo svojich najväčších kritikov a politických oponentov postupom rokov zrážal čoraz nižšie, ale Navaľnyj sa vždy vyšplhal nad hladinu a väčšinou sa mu podarilo odraziť natoľko, že svojou novozískanou popularitou prerazil predchádzajúcu úroveň popularity.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa Navaľnyj zmenil z malého blogera na vodcu desiatok tisíc protestujúcich
  • Kedy prvýkrát Vladimirovi Putinovi vážnejšie skočil do vlasov
  • Čo mu vyčítajú na nacionalistických názoroch
  • Kedy moslimov prirovnával k švábom a chcel Rusov ozbrojovať
  • Ako ho prvýkrát odsúdili za spreneveru, ktorá ho po rokoch dobehla
  • Prečo pokračuje v protestoch, aj keď už skončil v base viac ako 10-krát
  • Prečo sa Vladimir Putin vraj bojí vyslovovať jeho meno
  • Kedy Navaľnyj nachytal vlastného vraha cez telefón na boxerkách
  • Ako slovenskí dezinformátori nevedia, či je agent CIA alebo tajná elita Kremľa

Meno Navaľnyj vraj Putin zakázal vyslovovať. Nechali ho zavraždiť, teraz ho napriek protestom poslali na tri a pol roka do väzenia
Zdroj: TASR/AP

Teraz však prišiel kritický zlom. Alexej Navaľnyj sa v polovici januára po takmer polroku vrátil naspäť do Ruska, kde ho zatkli okamžite po prílete na letisku a provizórne odsúdili na 30 dní.

Dôvod? Navaľnyj sa pravidelne nehlásil u svojho probačného pracovníka, čo bolo jednou z podmienok, ktoré musel opozičný líder dodržiavať počas plynutia svojho podmienečného trestu. A veruže bol v minulosti potrestaný mnohokrát.

Navaľnyj síce na súde argumentoval, že sa u probačného pracovníka chcel prihlásiť hneď na druhý deň ráno po prílete, ale súd tento názor nezaujímal. Tentokrát ho odsúdili na tri a pol roka nepodmienečného väzenia, čo môže znamenať trvalý zánik celého hnutia, ktoré Navaľnyj poctivo budoval od základov celé roky. Väzenie ho však môže premeniť aj na martýra. Len čas ukáže, informuje BBC.

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Kto je Navaľnyj? Spočiatku len bláznivý aktivista

Alexej Navaľnyj sa snažil zaujať ruskú spoločnosť od prelomu milénia. V tom čase vstúpil do politickej strany Yabloko, v ktorej sa postupom rokov vypracoval na jedného z lídrov. Vstúpil do nej v roku 2000, keď poslanci Štátnej dumy menili zákon o tom, koľko percent potrebuje strana na vstup do parlamentu. 

Pôsobil v nej až do roku 2007 a vypracoval sa na jej moskovského námestníka, lenže medzitým akoby pochopil, že cesta za politickou slávou bude vydláždená skôr sociálnym hnutím ako tým politickým, píše BBC.

Navaľnyj sa nikdy netajil tým, že sa považuje za hrdého ruského nacionalistu, ale postupne tento svoj pohľad zmierňoval či upravoval. V roku 2006, keď naprieč Moskovu chceli pochodovať tisícky podporovateľov krajne pravicových organizácií, Navaľnyj vyhlásil, že je proti „akejkoľvek etnickej alebo rasovej nenávisti a xenofóbii“, ale aj tak žiadal moskovskú radnicu, nech pochod povolí, uvádza The Atlantic.

Moslimovia sú šváby, ktorých sa treba zbaviť

V reakcii na Navaľného návrat do Ruska vyšlo na povrch staršie video, v ktorom opozičný politik rozpráva o svojich postojoch voči moslimskému obyvateľstvu. V ňom odmieta zvýšenú mieru imigrácie moslimov do Ruska, ba dokonca moslimov prirovnáva k švábom. Nepáčilo sa mu ani to, keď uprostred Moskvy umožnila vláda postaviť obrovskú novú mešitu.

Keď v roku 2008 vypukla vojna medzi Ruskom a Gruzínskom, Navaľnyj viackrát Gruzíncov nazval hlodavcami, čo je rozšírená slovná hračka medzi obyvateľstvom, ale okrem toho vyzýval, aby na Gruzínsko ruská armáda zaútočila raketami. Tieto svoje vyjadrenia o pár rokov neskôr oľutoval. Navaľný sa ako nacionalista prejavil aj v otázke anexie Krymu.

Meno Navaľnyj vraj Putin zakázal vyslovovať. Nechali ho zavraždiť, teraz ho napriek protestom poslali na tri a pol roka do väzenia
Zdroj: TASR/AP

Krym? Ten je ruský, už by som ho nevrátil

Za agresiu na Kryme síce Putina skritizoval, lenže v rozhovore potom vyhlásil, že aj keď Rusko tento polostrov odtrhlo od Ukrajiny, nevidí zmysel, prečo by ho malo vrátiť. „Realita je taká, že Krym je teraz časť Ruska,“ skonštatoval vtedy.

Ani keby sa stal prezidentom, tak by sa podľa vlastných slov nepokúšal polostrov vrátiť späť Ukrajine. „Je Krym nejaký sendvič podávaný zo strany na stranu? Nemyslím si,“ vysvetlil. Sympatie k nacionalizmu ako bloger podčiarkol podporou ozbrojovania bežných obyvateľov krajiny. Vraj musia mať potrebné nástroje na obranu pred teroristami z juhu, uvádza The Moscow Times.

V kontexte týchto názorov preto verejnosť zo západu vníma Navaľného najmä ako hlavného politického rivala Vladimira Putina namiesto svojho ideologického spojenca. Silné nacionalistické cítenie a dehonestujúce vyjadrenia na adresu viacerých menšín žijúcich v Rusku by tak mohli v budúcnosti podkopať pozíciu Navaľného medzi európskymi lídrami.

Zaujímavo preto vyznieva zmena rétoriky z minulých rokov, keď šéf tímu opozičného politika verejne podporil legalizáciu manželstiev párov rovnakého pohlavia, pričom homosexualita patrí v Rusku medzi tabuizované témy. Navaľnyj dokonca v júni 2020 podporil hnutie Black Lives Matter bojujúce proti rasizmu v Spojených štátoch amerických, píše Eurasian.

Za mrežami bol už viac ako desaťkrát

Alexej Navaľnyj skončil za mrežami viac ako desaťkrát. Často si odpykával kratšie niekoľkodňové či týždňové tresty za organizovanie nepovolených protestných akcií. Keď ale v roku 2008 začínal blogovať s cieľom, aby poukázal na šafárenie v najbohatších štátnych spoločnostiach, zrejme netušil, kam ho tieto aktivity dostanú, uvádza RFERL.

Ako vyštudovaný právnik prekukol, ako v Rusku funguje prepojenie vlády s najväčšími firmami. V roku 2008 preto svoju blogovaciu kariéru odštartoval vyšetrovaním na vlastnú päsť. Nakúpil si akcie piatich štátnych firiem Rosneft, Gazprom, Gazprom Neft, Lukoil a Surgutneftegas, vďaka čomu ako „spoluvlastník“ týchto firiem začal tlačiť na transparentnosť vo financiách. Nepochodil.

Odporúčané
Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval Uniesol ju ako 10-ročnú a roky znásilňoval len 15 km od Slovenska. Natascha však dnes vlastní dom, kde ju únosca zneužíval 2. novembra 2020, 9:30

Nasledujúce roky strávil vyšetrovaním prípadov zneužívania politickej moci a korupcie, upozorňuje AlJazeera.

Na rovnakej vlne pokračoval až do roku 2012, keď zverejnil informácie o kauzách dotácií pre čečenského diktátora Ramzana Kadyrova či vicepremiéra Igora Šuvalova, ktorého obvinili z korupcie. Vtedy narazil na odpor oligarchov Romana Abramoviča a Alishera Usmanova, kvôli čomu sa zrejme pomaly dostával do hľadáčika Vladimira Putina.

Ten, ktorého meno netreba vysloviť, smiali sa Putinovi

Vyskúšaj predplatné
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94365 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Vladimir Putin vraj bojí vyslovovať jeho meno
  • Ako ho prvýkrát odsúdili za spreneveru, ktorá ho po rokoch dobehla
  • Prečo pokračuje v protestoch, aj keď už skončil v base viac ako 10-krát
  • Ako mu zničili sen osobne vyzvať Putina na súboj
  • Kedy Navaľnyj nachytal vlastného vraha cez telefón na boxerkách
  • Ako slovenskí dezinformátori nevedia, či je agent CIA alebo tajná elita Kremľa
Domov
Zdieľať
Diskusia