Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. januára 2021, 14:30
Čas čítania 11:05
Adam Novosad

Tenistka Šramková: Finančne sa hráčka posunie do iného levelu, keď sa priblíži k prvej stovke (Rozhovor)

ŠPORT TENIS
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Mladá vychádzajúca hviezda slovenského tenisu Rebecca Šramková hrala na Australian Open, tento rok sa tam takmer dostala opäť a hrdo reprezentuje Slovensko vo Fed Cupe. My sme ju vyspovedali o zákutiach tenisového života, peniazoch aj Instagrame.

Rebecca Šramková je jednou z najväčších vychádzajúcich tenisových hviezd. Zahrala si na Australian Open, dokázala svoju vášeň premeniť na živobytie, a to má stále iba 24 rokov. 

„Nehrám sa na žiadneho influencera, ani ním v živote nechcem byť, lebo mi to príde ako veľmi zvláštne povolanie. Radšej budem niečo vytvárať vo svojej športovej kariére ako zo seba robiť fiktívnu postavu na Instagrame,“ konštatuje na margo známych osobností aj športovcov, ktorí sociálne siete berú príliš vážne. Ona sama na nich už netrávi toľko času, odkedy si uvedomila, ako výrazne vplývajú na psychickú pohodu človeka.

Odporúčané
Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) Etický hacker: Načo si prelepuješ webkameru, keď si celý deň na mobile a pozeráš sa do fotoaparátu? (Rozhovor) 10. januára 2021, 12:30

Tento rok si takmer predstavenie na Australian Open zopakovala, ale chýbal jej už len jediný zápas, aby sa postavila proti najväčším hviezdam súčasného tenisu. V rebríčku WTA doteraz dosiahla na 111. miesto a sama hovorí, že keď sa tenistka priblíži k prvej stovke, tak sa jej život začne radikálne meniť. A ona si to už vyskúšala na vlastnej koži.

V tomto článku si prečítaš:
  • Či by mladým Slovákom v tomto období poradila začať s tenisom
  • Aké ingrediencie človek potrebuje, aby sa stal úspešným tenistom
  • Ako život mladých tenistiek často naráža na neuveriteľnú samotu
  • Prečo sa život tenistu radikálne zmení po finančnej stránke v prvej stovke 
  • Koľko si dokáže tenistka zarobiť za turnaje, kde Rebecca hráva
  • Čo hovorí na fámy o turnajoch, ktoré občas hraničia s prostitúciou
  • Ktoré víťazstvá a výherné turnaje si v kariére váži najviac
  • Čo si myslí o influenceroch a prečo žiadnym nikdy nechce byť
  • Aké finančné náklady môže mať tenistka vo svojej kariére

Tenistka Šramková: Keď sa hráčka priblíži k prvej stovke, po finančnej stránke ju to posunie do úplne iného levelu (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Oplatí sa na Slovensku mladému človeku začať s tenisom?

Myslím si, že určite áno. Nevidím dôvod, prečo s tenisom nezačať, aj keď to samozrejme nie je najlacnejší šport. Človeku to dá do života veľmi veľa z každej stránky.

Kedy si s tenisom začala ty?

Začiatky neboli úplne moje rozhodnutie. Ja takmer nevidím na jedno oko, tak mi doktorka v detstve poradila, nech skúsim hrať tenis, že by ten šport mohol pomôcť s trénovaním očí. Nejak som sa toho chytila a odvtedy, od šiestich rokov už nepustila.

V posledných rokoch sme mali najväčšie tenisové hviezdy najmä medzi ženami. Postupne však skončila Daniela Hantuchová aj Dominika Cibulková. Je na Slovensku v tenise väčšia konkurencia medzi ženami ako mužmi?

Na Slovensku to tak celkovo bolo vyrovnané, ale momentálne v posledných rokoch boli ženy úspešnejšie vo svetovom rebríčku. Ak sa pozrieme dávnejšie do minulosti, tak mená ako Hrbatý, Kučera či Mečíř, ktorý vyhral olympiádu, ťahali slovenský tenis dopredu. A dnes sú našimi trénermi, takže ako muži boli veľmi úspešní, avšak v modernej ére vnímam, že sú na tom ženy lepšie.

Keď si spomenieš na svoje začiatky, ako sa vyvíjala súťaživosť medzi tebou a tvojimi slovenskými rovesníčkami?

My ako partia vo Fed Cupe, ktorá reprezentuje Slovensko, máme medzi sebou dobré vzťahy. Nemáme žiadne problémy, je to vhodnejšie skvele vychádzať s kolegami, ako keby sme mali mať konflikty.

Čo považuješ za najdôležitejšiu ingredienciu, ako uspieť v tenise?

Vydržať. Tenis je veľmi náročný šport a človeku musí všetko klapnúť, aby v ňom uspel. Stretávame sa s úspechmi aj pádmi, a tak tieto obdobia treba psychicky vydržať. Keď sa tak zamyslím, či by som dnes dala svojmu potenciálnemu dieťaťu na výber, nech hrá alebo nehrá tenis, tak neviem, či by som ho tlačila do športu. Touto cestou som si prešla a viem, aké je to ťažké.

Odporúčané
Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu Dvaja mladí Ukrajinci zabili za necelý mesiac 21 ľudí. Na video si natočili, ako obetiam skrutkovačom bodali do mozgu 11. januára 2021, 9:33

Kým sa rozšírili sociálne siete, tak sa sponzori získavali rozdielnym spôsobom. Keď sa pozrieš na svoju súčasnú situáciu, je pre teba jednoduché nájsť si sponzora?

Je to veľmi individuálne a záleží od toho, o akú reklamu a sponzoring ide. Samozrejme, u tenistov záleží aj na tom, kto je ako mediálny atraktívny. Aj tak celkovo atraktívny, o koho sa ľudia zaujímajú. Ja našťastie nemám žiadny problém, lebo mám viaceré dlhodobé spolupráce, ale neprijímam všetky ponuky. Snažím sa vybrať tie, ktorá ma neobmedzujú časovo a oplatia sa mi finančne. Takúto som zatiaľ každú prijala.

V rebríčku si sa najvyššie vyšplhala na 111. miesto. Tento rok si sa takmer dostala na hlavný turnaj Australian Open, ale prehrala si v poslednom zápase pred postupom. Prečo to nevyšlo?

Odkedy som bola najvyššie v rebríčku, tak som sa dosť nepríjemne zranila. To zranenie ma vyradilo z tenisu na takmer rok a od toho momentu cítim, že je veľmi náročné sa vrátiť tam, kde som bola predtým. Je to náročné aj psychicky, a hlavne ten prvý polrok, keď som začala hrávať turnaje, tak zranenie sa so mnou vlieklo a nevedela som podávať také výkony, na aké som bola zvyknutá a aké som od seba očakávala.

Čím ďalej hrávam, tak sa moja výkonnosť zlepšuje. Aj teraz sa mi podarilo postúpiť do tretieho kola kvalifikácie na Australian Open, lebo som hrala dobre a pred očami sa mi začali vyjavovať tie najlepšie zápasy, ktoré som odohrala pred zranením. Nakoniec sa mi nepodarilo postúpiť na hlavný turnaj, ale mala som z toho pozitívny pocit a odchádzala som odtiaľ s vedomím, že už presne viem, čo pre svoj návrat musím spraviť.

Tenistka Šramková: Keď sa hráčka priblíži k prvej stovke, po finančnej stránke ju to posunie do úplne iného levelu (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Kedysi si v zápasoch preferovala skôr silový štýl hry a svoje súperky si dôkladne analyzovala na videách. Ako sa to zmenilo po zranení?

Práveže som nič nemenila a teraz som svoj predchádzajúci prístup začala naplno aplikovať znovu. Mám najvyšší ranking odkedy som sa vrátila po zranení. V týchto situáciách je veľmi kľúčové zvládať náročnejšie zápasy, lebo pokiaľ som bola v rebríčku na 300. mieste, tak tie zápasy nebol až taký problém vyhrávať. Teraz už ale rozhoduje všetko a treba byť maximálne pripravený.

Stále pokračujem v tréningu a svojej rutine, takže nič radikálne som nezmenila okrem toho, že najnovšie spolupracujem s mentálnym koučom Radekom Ševčíkom. Ten mi niektoré veci pomohol zritualizovať a ukázal mi nové mentálne tréningy, ktoré mi môžu veľmi pomôcť, ak na nich budem dostatočne pracovať.

Na Australian Open si už na hlavnom turnaji hrala v roku 2017. Majú na grandslamových turnajoch tenisti špičkové podmienky? A líšia sa nejak pre tie najväčšie hviezdy a nižšie nasadených hráčov?

Momentálne možno majú na Australian Open najvyššie nasadení tenisti o trochu lepšie podmienky, lebo čo si povedia, to im splnia, a tí nižšie nasadení majú smolu. Čo sa týka turnajov pred koronavírusom, tak si myslím, že sme mali všetci rovnaké podmienky a nekládli sa medzi nami rozdiely. Samozrejme, vyššie nasadení majú privilégiá v tom, že keď si povedia, na ktorom kurte chcú hrať, tak hrajú tam, ale inak som nič vážnejšie nepozorovala.

Odporúčané
Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) Slaytiiina: Všetci v slovenskom šoubiznise fetujú a množstvo známych mužov tají svoju sexuálnu orientáciu (Rozhovor) 6. decembra 2020, 14:21

Doľahne na teba atmosféra na takom obrovskom turnaji?

Spomínam si, aká som bola extrémne vystresovaná. Mala som strach, aj keď som dostala celkom dobré vylosovanie, ale to množstvo ľudí na tribúnach bolo pre mňa novým zážitkom a nakoniec to v zápase zohralo rolu.

Ak si zaspomínaš na všetky svoje doterajšie zápasy, ktorý skalp si vážiš najviac?

Myslím, že moje najväčšie skalpy prišli počas zápasov Fed Cupu, keď som porazila Saru Erraniovú a Francescu Schiavoneovú. Tie boli také najemocionálnejšie, lebo v obidvoch prípadoch išlo o veľké hráčky. Tie víťazstvá si vážim najviac, lebo aj na mňa po nich doľahli emócie a v médiách nastal boom.

Tenistka Šramková: Keď sa hráčka priblíži k prvej stovke, po finančnej stránke ju to posunie do úplne iného levelu (Rozhovor)
Zdroj: Instagram

Po víťazstvách nad Erraniovou či Schiavoneovou ťa médiá pasovali za novú hviezdu, ale ty si povedala, že aj keď si si víťazstvá za roky driny zaslúžila, tak sa za mega hviezdu nepovažuješ.

Človek po takých zápasoch dostane novú nálepku a ľudia od neho zrazu majú veľké očakávania. Aj preto som povedala, že sa nepovažujem za mega hviezdu, lebo viem, aký je tenis. Môžeš zažiť obrovské pády aj výstupy nahor, lebo je psychicky aj fyzicky náročné udržať si vyrovnanú výkonnosť počas celého roka.

Nikdy som nechcela byť prehnane odvážna vo vyjadrovaní v médiách. Keď prišli zranenia, tak som hneď zistila, aký je to pocit naraziť na neprekonateľnú bariéru, zostať za postrannou čiarou a rešpektovať nevyspytateľnosť tenisu. Odvážne vyjadrenia sa nechystám mať ani v budúcnosti, lebo keď sa zápas či turnaj nepodaria, tak moje pocity aj reakcie okolia vedia byť naozaj nepríjemné.


Zmení sa kariéra tenistky výrazne, keď sa dostane do prvej stovky rebríčka? O koľko si tak môže hráčka prilepšiť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94051 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa život tenistu radikálne zmení po finančnej stránke v prvej stovke
  • Koľko si dokáže tenistka zarobiť za turnaje, kde Rebecca hráva
  • Čo hovorí na fámy o turnajoch, ktoré občas hraničia s prostitúciou
  • Ktoré víťazstvá a výherné turnaje si v kariére váži najviac
  • Čo si myslí o influenceroch a prečo žiadnym nikdy nechce byť
  • Aké finančné náklady môže mať tenistka vo svojej kariére
Domov
Zdieľať
Diskusia