Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. januára 2021, 7:48
Čas čítania 1:11
Tímea Krauszová

Matovičov poradca končí po podozreniach o klientelizme, jeho občianske združenie získalo z eurofondov takmer 390-tisíc eur

NEWS IGOR MATOVIČ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Odmieta spájanie úspešnosti projektov s jeho postom poradcu premiéra.

Dnes už bývalý poradca premiéra Igora Matoviča Pavol Kalinský dostal pre svoje občianske združenie státisícovú dotáciu z eurofondov. Peniaze putujú do občianskeho združenia Pre lepšiu budúcnosť, pričom ide o dve rôzne dotácie v celkovej výške takmer 390-tisíc eur. O dotácii informovali Hospodárske noviny, po medializácii Kalinský oznámil, že končí spoluprácu s úradom vlády.

Odporúčané
7 nenápadných a nevšedných funkcií iPhonu, o ktorých si (možno) nevedel 7 nenápadných a nevšedných funkcií iPhonu, o ktorých si (možno) nevedel 21. januára 2021, 21:07

Konflikt záujmov?

Kalinský pracoval pre Igora Matoviča, o.z. Pre lepšiu budúcnosť získalo dotáciu z ministerstva životného prostredia, ktoré riadi Matovičov spolustranník Ján Budaj (OĽANO). Na túto spojitosť poukázali Hospodárske noviny, opozícia v tom podľa TV Markíza vidí konflikt záujmov. 

Kalinský v reakcii odmietol spájanie úspešnosti projektov s jeho pôsobením na poste poradcu premiéra. Zdôraznil, že projekty sa predkladali ešte za predchádzajúceho vedenia. Dodal tiež, že nie je štátny zamestnanec ani verejný funkcionár a jeho pozícia je apolitická.

Hodnotenie projektov podľa jeho slov začalo už v roku 2019 a jeho pozícia s tým nemala nič spoločné. „Kalinský tvrdí, že v oblasti eurofondov pracuje desať rokov a tieto dva projekty, zamerané na ochranu prírody pre žiakov základných škôl, spĺňajú všetky požiadavky,“ informuje v reportáži René Medzihradský.

Za projektami, ich kvalitou a prínosom pre spoločnosť a prírodu si stojí. Oznámil však, že spoluprácu s úradom vlády končí. „Chcem predísť akýmkoľvek špekuláciám a odmietam ich. Nechcem, aby dobrá myšlienka a verejnoprospešnosť projektov boli zneužívané na politický boj, a preto ukončím spoluprácu s úradom vlády.“

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Budaj oznámil, že ministerstvo prešetrí proces schválenia týchto peňazí, no výber považuje za legitímny. O pomoc požiadal aj ministerstvo financií, ktoré zastupuje Európsku úniu pri dohľade nad zákonnosťou európskych dotácií.

Pavol Kalinský v minulosti pracoval ako redaktor pre RTVS. Bol jedným z 12 ľudí, ktorí v roku 2018 protestne podali hromadnú výpoveď. Igor Matovič ho pôvodne chcel ako svojho oficiálneho hovorcu, no túto pozíciu Kalinský odmietol. Pracoval ako externý mediálny poradca, zároveň je predsedom občianskeho združenia Pre lepšiu budúcnosť.

Domov
Zdieľať
Diskusia